Slovenija

Türk: Razmislimo, kako lahko pomagamo drugim

Ljubljana, 24. 12. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kristjani se veselijo praznika Jezusovega rojstva. Predsednik Türk je državljane v poslanici pozval k solidarnosti in razmisleku o tem, kaj lahko v teh težkih časih naredimo za tiste, ki potrebujejo pomoč.

Božična zvezda
Božična zvezda FOTO:

Večina kristjanov bo nocoj, na predvečer božiča, pričakala praznik Jezusovega rojstva. Verniki se po običaju ta večer zberejo v krogu družine ter postavijo jaslice in božično drevesce. Številni katoličani bodo obiskali polnočnico, po evangeličanskih cerkvah pa pripravljajo večerna bogoslužja. Mnogi neverni božič praznujejo kot družinski praznik.

Türk: Največji družinski praznik

Božič je čas, ki ga imenujemo naš največji družinski praznik, je v božični poslanici dejal predsednik republike Danilo Türk. Ob tem poziva, naj bo ta večer tudi večer naše solidarnosti, naj razmislimo, kaj lahko še storimo, da bomo pomagali drugim. "Bodimo pa tudi samozavestni," je dejal.

Božični večer, ko za božično mizo sedemo skupaj z najbližjimi, je po Türkovih besedah tudi čas, ko mislimo na druge.
Božični večer, ko za božično mizo sedemo skupaj z najbližjimi, je po Türkovih besedah tudi čas, ko mislimo na druge. FOTO: Damjan Žibert

Božični večer, ko za božično mizo sedemo skupaj s svojimi najbližjimi, je po Türkovih besedah tudi čas, ko mislimo na druge, zlasti na vse tiste, ki potrebujejo našo pomoč – na bolne, osamljene, vse tiste, ki jih je kriza še posebej prizadela. "Naj bo ta večer tudi večer naše solidarnosti," je dejal.

Ob tem je pozval, naj bomo tudi samozavestni. "Živimo v časih, ki niso lahki," meni Türk. V teh časih je po njegovih besedah prav, da drug drugemu pomagamo in da se zavemo, da smo kakšne težke čase v preteklosti že premagali in da bomo tudi tokrat to zmogli.  "Želim prijeten božični večer vsem. Veliko dobrih občutkov in veliko prijetnega," je zaključil Türk.

Stresovo božično voščilo

Pred nami so prazniki, ki nas spominjajo, da se je v bližini Betlehema rodil dojenček, ki je spremenil tok zgodovine. Rodil se je otrok, ki ni bil samo človeški, ampak je bil Božji sin. Na videz je bilo njegovo rojstvo med najbolj zanemarljivimi dogodki tistega časa, v resnici pa je prinesel ljudem vero, upanje in ljubezen, kakršne pred njim in po njem ni zmogel nihče, je v božičnem voščilu dejal ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Še posebej je zaželel tolažbo in upanja vsem, ki so osamljeni ali bolni, v gmotnih ali duševnih težavah in ki trpijo zaradi krivic ali sovraštva. Posebno misel je izrazil vsem rojakom zunaj meja domovine ter slovenskim vojakom in policistom na mirovnih misijah. Iskreno je voščil bratom in sestram v drugih krščanskih skupnostih in Cerkvah.

Stres je zaželel tolažbo in upanja vsem, ki so osamljeni ali bolni, v gmotnih ali duševnih težavah.
Stres je zaželel tolažbo in upanja vsem, ki so osamljeni ali bolni, v gmotnih ali duševnih težavah. FOTO: Aljoša Kravanja

Korenine  v predkrščanskem obdobju

Dogodek Jezusovega rojstva je opisan v Svetem pismu. Ker Jožef in Marija v Betlehemu nista našla prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin na ta dogodek kristjani po domovih in cerkvah postavljajo jaslice.

Natančen datum Jezusovega rojstva sicer ni znan, za praznovanje pa so izbrali dan v času, ko se začnejo dnevi po zimskem enakonočju daljšati. Praznovanje v tem času ima korenine še v predkrščanskem obdobju, ko so mnoga ljudstva častila zimski solsticij kot simbol zmage dobrega nad zlim.  Od takrat izhaja tudi okraševanje z zelenjem, sedanje božično drevesce pa je kot znak zmage življenja nad smrtjo uvedel začetnik protestantizma Martin Luther.

Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič dela prost dan. Nekateri pravoslavni kristjani pa bodo zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznovali 7. januarja, med njimi so tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve, ki je prisotna v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elstar
25. 12. 2010 13.37
daj-daj Sprašuješ zakaj se spravljamo na Turkovo izjavo? Zato, ker je on na vrhu slovenske oblasti. Pa da ne omenjam njegovih predvolilnih obljub "zavzemal se bom za...." Zdajšnja oblast pa je kriva za vse te težave in tegobe! Smo pa ljudje tudi duhovna bitja in kdo drug kot duhovnik nas naj bi usmerjal k Bogu?
daj-daj
25. 12. 2010 09.12
Me pa čudi, da se vsi spravljate na Turka in njegove floskule, na floskule Stresa, ki so še večje, se pa nihče ne spravi. Tudi Stres bi lahko vedel, da se od ljubezmni in vdanosti Bogu ne da živeti. V Božičnem času pa tudi sami poberejo velike denarje vernikom. Obenem pa vernike nagovarjajo, naj ne zapravljajo v predbožičnem času, saj praznovanje Božiča poudarja ljubezen in povezanost. Zakaj pa oni nabirajo denar? Naj ga ob tem času raje oni darujejo revežem. Nisem proti vernikom, ker to je stvar vsakega posameznika, sem pa proti izkoriščanju cerkve teh revežev, kar pa cerkev dela že stoletja, saj premoženja ni zaslužila drugače kot z izkoriščanjem ljudi. In potem darujejo mašo in so s tem naredili vse. Če bi bil Bog, bi svojim Božjim poslancem to povedal ali pa pokazal.
daj-daj
25. 12. 2010 09.04
Cerkev poudarja skromnost in dobroto Jezusa. Sama cerkev kot inštitucija pa ni povzela, njegovih dobrih lastnosti.
daj-daj
25. 12. 2010 09.02
Dokler bo v zakonu, da človek za minimalno preživetje potrebuje 220 Eurov, revežem ni pomoči, ker tisti, ki bi kaj dali, še sami nimajo , tisti, ki imajo pa dajejo drobtinice zato, da si operejo vest in lahko v cerkvi v prvi vrsti sedijo, ker se imajo za dobrotnike. In dokler bo večina Slovencev prejemala minimalno plačo, s katero se tudi minimalistično solidno ne da preživeti, revežem ni pomoči. In potem tem revežem meglijo oči z molitvijo in skromnostjo. Tudi cerkev bi lahko več pomagala svojim faranom, saj dobro vedo kdo nima, pa od tega reveža v božjem imenu vzamejo darovanje za cerkev. Vse inštitucije so iste, edino, da cerkev ponuja duhovne igre, država pa ostale igre in floskule.
LXG
25. 12. 2010 08.43
Vsem želim veliko osebnega zadovoljstva.
01xxy
25. 12. 2010 08.39
Revni naj bi pomagali revnim,državna "elita" pa skrbi za tajkunsko-mafijsko "elito".
cepec22
25. 12. 2010 08.27
Predsednik Turk, besede so lepe, verjetno tudi njihov namen, a kaj, ko je realnost drugacna. Ljudje, so tisti, ki izpridijo zelje, dobro voljo in vse, mi pa drvimo po klancu dol. Ne komunisti in ne farovski, ne poznajo postenja in ne razumejo nas majhnih ljudskih dus, drzavljanov, delovnih revezev, ki dajemo vse od sebe za golo prezivetje. Vlada pa tolce v prazno, korito je polno in tam se dogaja svinjarija! Gospod Turk, tam poglejte! Oni so tisti, ki unicujejo vse. Vse vkljucno z vami sprasujem, kdaj se bo nehalo delati tako, kot je danes? Zapravlja se denar po nepotrebnem,racunate na novo posojilo, a ameriski predsednik" nima casa za sprejem nasih predstavnikov", torej ne bo nic! Imamo veliko vrec brez dna, kjer denar odteka svobodno ven, hitreje, kot je dotok. Zapirajo se viri dohodka, podpirate lopove in prevarante, zgubarje, ki se vam lepo nasmehnejo..... Ne to ni nacin za prezivetje te nase zelene dezele. Prazniki so, a v dusi je neko breme, ki se ga ne znamo znebiti in vprasanje, kaj se pride? Kdo smo, cigavi smo, je ze vse skupaj prodano? Kako je mozno, da se nekdo poigra z usodo enega naroda, mu laze, se spreneveda in podpira ljudi, ki kradejo? Ali gre vse le tako? Ocitno se dogaja nekaj cudnega in z nadaljevanjem tega verjemite, da se bo nekaj zgodilo, saj so ljudje na robu prezivetja in na koncu s potrpljenjem, ko pa nic dobrega ne kaze vec!
tron3
25. 12. 2010 08.20
Turk je pa res notorični lažnivec, seveda bi lahko pomagal državi za začetek z svojim odstopom
unja1.m
25. 12. 2010 08.06
najbolj sem sit tistih,ki se bahajo,kako so tvegali svoja življenja zame...sej nisem bil takrat na marsu
Homosapijens
25. 12. 2010 07.59
Turk ti raje razmisli kake barabe imaš v parlamentu in kam so nas spravli!! Pomojem preveč mislimo na druge in premalo na sebe,za to pa tonemo v vedno bolj rdeče številke!!
Madyy
25. 12. 2010 07.46
Edino kar imajo Kristjano in Komunisti skupnega je črka k na začetku imena in to je tudi vse .. Vedno je bilo tako in vedno bo..??
Simon Ter?on
25. 12. 2010 07.24
banda hudičeva kako nam bodo pomagali z višjimi davki z daljšo delovno dobo, nenasitneži tudi za vas bo prišla ura ha ha
MOSSAD001
25. 12. 2010 07.22
"Želim prijeten božični večer vsem. Veliko dobrih občutkov in veliko prijetnega," je zaključil Türk. Od vašega leporečja narod nima nič!! Bo treba po mizi usekat,ne pa v prazn LAJAT!!
koly666
25. 12. 2010 07.17
Po eni strani pa vsaka čast vladi, da se vedno za Božič in Veliko noč spovnejo na revne kajti ostalih 363 dni v letu ne obstaja ! Ups seveda obstajajo, ampak takrat pa mi pomagamo njim ...
poetess
25. 12. 2010 07.16
ZA ZAČETEK, NAJ POSKRBIJO, DA NE BO TOLIKO LAČNIH in namesto, da bi praznovali, obupujejo...!
MOSSAD001
25. 12. 2010 07.12
Türkovih besedah tudi čas, ko mislimo na druge. A bo Golobič dobu še tretjo priložnost!?
koly666
25. 12. 2010 06.47
Žalostno ampak resničmo v tej naši lopovski državici ; Razmislimo, kako lahko pomagamo drugim - kdo bo pa meni pomagal?
nlpolog
25. 12. 2010 06.43
"Razmislimo,kako lahko pomagamo drugim."Mislite za politike,izgubil sem službo,sam sem invalid,mater je zadela kap leži v postelji,nepijem nekadim razen ta internet mi še ostane,kako lahko pomagam drugim in koliko je takšnih po Sloveniji ki so še naslabšem,nekateri pa grabijo z ponvo denar."Razmislimo,kako lahko pomagamo drugim."
Red_October
25. 12. 2010 05.42
"Razmislimo,kako lahko pomagamo drugim." Za začetek,g. turk,lahko pomagate gospe NEŽI !!!!
Connor
25. 12. 2010 02.31
Boberx1 haha maš kr prov=)