Slovenija

Božič – praznik polnjenja želodcev

Ljubljana, 23. 12. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
28

V času božičnega praznovanja ima velik poudarek hrana. Če je bila hrana včasih del duhovne razsežnosti praznika, pa je zdaj bolj sredstvo eksperimentiranja. Današnji čas zaznamuje tudi to, da si lahko bolj ali manj pripravljene jedi kupimo v trgovini.

V času praznikov ima veliko vlogo hrana, a njen pomen se je skozi leta zelo spremenil. Po besedah etnologa dr. Janeza Bogataja so ljudje včasih za božič jedli tisto, česar niso imeli vsak dan. Po običaju so si na božični večer privoščili večerjo, ki so jo jedli šele, ko so se vrnili domov s polnočnice. Na božični dan pa je sledilo praznično kosilo.

Velik poudarek je bil na kolinah, saj je bil predbožični čas tudi čas kolin. Tako se je na mizah znašlo v glavnem prašičje meso, nekaj pa je bilo tudi perutnine. Ob pečenko in klobase so na mizo postavili tudi različne vrste pogač. Med poticami, ki so jih uživali za božič, pa je bila najpogosteje orehova. "Bolj ko gremo nazaj v zgodovino, bolj vidimo, da so ljudje jedli tisto, kar jim je dala narava," je razložil Bogataj. Ob hrani so nekateri pili vino, večinoma pa sta bila na mizah mošt in medica.

Že veste, kaj boste ob božiču postavili na mizo?
Že veste, kaj boste ob božiču postavili na mizo? FOTO: iStockphoto

Božič zdaj čas kulinaričnega eksperimentiranja

Danes pa je vse bistveno drugače. Kot je dejal Bogataj, praznik zdaj zaznamujeta potrošniška in kulinarična razsežnost. "Torej ni več teh duhovnih razsežnosti," je povedal. Sicer nekje ohranjajo to duhovnost, ki je izrazito omejena samo na družinsko okolje, ampak večinoma je danes velik poudarek na hrani. "Predvsem na hrani v smislu polnjenja želodca, ne pa na hrani kot sooblikovalki nekih duhovnih razsežnosti," je dejal Bogataj.

In kljub temu velikemu poudarku na hrani bi težko izluščili neki božični jedilnik. "Ljudje si ponavadi za božično večerjo privoščijo neko jed, ki običajno ni na njihovem jedilniku. Ker jim obveznosti današnjega vsakdana ne omogočajo eksperimentiranja, potem eksperimentirajo ravno pri božični večerji," je dejal Bogataj. Eno so jedi, ki so nenavadne in prihajajo iz drugih kuhinj sveta, drugo pa so jedi, ki so že bolj ali manj ušle iz spomina in prakse, ljudje pa s prebiranjem ustrezne kulinarične literature pripravijo nekaj, kar je bilo značilno za njihove prednike.

Dodatno pa današnji čas zaznamuje tudi to, da si lahko posamezniki bolj ali manj pripravljene jedi kupijo v trgovini in prinesejo domov. "To je pa najslabše. To v bistvu ubija ustvarjalnost," je menil Bogataj.

V trgovinah lahko kupimo že bolj ali manj pripravljene jedi.
V trgovinah lahko kupimo že bolj ali manj pripravljene jedi. FOTO: Reuters

Sicer bi težko rekli, da je neka hrana, ki je bila včasih tradicionalno na mizi, danes izrinjena. Spremenil se je le njen namen. Bogataj omenja obredne kruhe, ki so bili na mizi celotno božično obdobje. "To je bil kruh, ki je imel magične razsežnosti in ki so ga jedli ljudje in živina, del kruha pa so zakopali v njivo," je razložil Bogataj. Danes ljudje sicer še vedno pripravljajo te obredne kruhe, a bolj zato, da jih sami uživajo, in ne zato, da bi jih zakopali ali dali živini.

Bogataj je dejal, da je bilo v preteklosti bistvo božiča, če seveda pustimo ob strani krščansko dimenzijo, veselje nad rojevanjem novega življenja, nad ponovnim prebujanjem narave. "Nad tem, da se je sonce spet rodilo. In vse, tudi hrana in rituali ob hrani, so k temu pripomogli. Danes o tem ne moremo niti sanjati," je zaključil Bogataj.

Preberite še: Božični hrani so se posvetili tudi na spletni strani okusno.je, kjer so zbrali božične recepte.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karmen Valant 1
09. 12. 2019 12.32
Mogoče smo res malo spremenili smisel in namen božičnega praznovanja, vendar nekatere družine še vedno praznujejo po starih običajih. Za božično večerjo se vsi zberejo, prav tako gredo skupaj k polnočnicam in pripravijo okusne, tradicionalne slovenske jedi. O samem božiču sem veliko pisala v članku božična večerja, na spletni strani unisvet.si, kjer sem predstavila tudi okusne božične jedi.
Jaka..
24. 12. 2011 18.45
+3
tko ,december je za nekatere najbolj potrošni mesec,zame osebno je pa januar ko mam registracijo,ne kupujem daril in za hrano porabimo normalno ,brez pretiravanja,....jutri kuham pasulj,.. pa lepe praznike želim!
Alex 96
24. 12. 2011 18.09
+1
Kakšen naslov! Bôžič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških, protestantskih in v večini pravoslavnih Cerkva praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan (Wikipedija). Nekaterim gre iz želodca v možgane, oziroma imajo možgane kar v želodcu.
KnightTemplarSL
24. 12. 2011 09.48
+8
Božič so pokvarili trgovci, ki pridno govorijo kako se je treba nažret za božič in kupiti draga darila za najbljižje. Mi se nebomo nič nažirali za božič ampak bomo kot družina skupaj imeli normalno kosilo.
zalijanc
24. 12. 2011 07.43
Uravnotežena sodobna duhovna praksa povezuje urejeno znanje o sebi in svetu, ter poglabljanje razumevanja z vzgojo kvalitet srca. Zato ne potrebuje bahavosti in kiča. Vsi smo prišli na pravi kraj.Vsi sedimo v isti učilnici.Zdaj je edina stvar, ki nam je preostala, dragi moji, da za nekaj časa nehamo pljuvati na okoli !
bnam 2707
23. 12. 2011 21.29
+8
Božič je predvsem družinski praznik ob katerem bi morali razmišljati o vrednotah,ljubezni,spoštovanju vseh in enakosti pred Bogom in na Zemlji.Vsekakor pa Božič ni to kar so si izmislili trgovci,ki jim ta praznik prinaša velike zaslužke.Lepo je,da so na mizi neke dobrote in darila za otroke a vse v okviru skromnosti,prav take,ki jo je pokazal in učil Jezus. Mir in ljubezen vsem ob temu velikemu prazniku.
titovka
23. 12. 2011 17.44
tonček, kdo pa tebi brani jezuška postavljat v jaslice...to lahko počenš vsak dan!!!!
Tonček Balonček
23. 12. 2011 15.28
-9
Meni se zdi pa šokantno, da bodo pri frančiškanih, v cerkvi Marijinega oznanjenja (dan, ko je izvedela, da je oplojena!), jaslice postavili šele na božočni dan, 25.12.2011! Takega škandala in sramote ni bilo še nikoli, otroke učimo, kako s ejaslice postavljajo, na kateri dan se kaj postavi, kdaj v jasli damo Ježuška, s epripravljamo na rojstvo in še marsikaj, ti fratri pa vso to kulturo in vrednote, narodno zakladnico, enostavno ignorirajo in jaslic tam ni! Zakaj jih plačujemo, na elto od davkloplačevalcev dobijo ogromno denarja, nesposobni so ppa psotaviti jaslice pred svetim večerom! Kaj takšnega se v času komunističnega nasilja ni nikoli zgodilo!!! To je ers škandal! Hočemo jaslice in Ježuška v jaslih že ob polnočnici! NA FAcebook bom dal vse skupaj in pobiral podpise po farovžih!
dvonoga
23. 12. 2011 15.05
+5
Draga Neda Došenović, pravzaprav vam moram najprej čestita, ker se ne dogaja prav pogosto, da so članki podpisani. Na žalost je pa to edino pozitivno, kar se lahko dobim pri tem članku. Božič NI praznik polnjenja želodcev, zato ni nobene potrebe po dajanju neumnih naslovov, ki spodbujajo nekaj, kar želi uveljaviti potrošništvo in vse praznike omejiti le na materializem in zapravljanje. Pa še to, pri božiču pač ne moremo pustiti krščansko dimenzijo ob strani, ker božič je KRŠČANSKI praznik. Lahko greste iskati od kod in kako izvirajo običaji, čemu so podobni itd. A če ločite božič od krščanstva, je enako, kot če bi rekli, da bomo ob praznovanju slovenskega dneva državnosti pustili Slovenijo ob strani. Želim vam lepe božične praznike. Predvsem vam pa želim, da se vaš božič ne bi končal v nakupovalnih središčih, kajti na svetu je veliko lepših krajev ... npr. vaš dom (dom in ne hiša!)
Ambisont
23. 12. 2011 09.27
-11
Rojstvo nekakšnega zvezdnika Jezusa? Bljak, ne vem kdo sploh še pada na te pravljice. Tisti, ki vanj "verujejo" jim pač privoščim, da ga časte na svoj način. Najbolj mi gre pa na jetra, da še nas ostale, ki v to bedarijo ne verjamemo, dobesedno že cel mesec pred tem posiljujejo preko medijev. Človek si enostavno ne more več oddahniti od teh butastih filmov o nekakšnem Božičku in ne vem še čem vsem. POtem pa folk še jamra o tem kako jih izsiljujejo otroci za ne vem kakšna darila. Seveda skozi najbolje pridejo trgovske verige, ki jim potem namesto šivank prodajo še lokomotivo. OK, če že je nekakšen "praznik" naj bo to druženje s sorodniki in prijatelji, ampak le zaradi preživljanja časa z njimi, ne pa nakladanja o nekakšnem bogecu, ki naj bi po nekakšnem čudežu, ki to ni, vsako leto izvedel nekakšen resurection. Res bljak!
Gregor Hvala 1
23. 12. 2011 17.56
+0
limonca4
23. 12. 2011 09.04
+13
Božič je za druženje, ne pa za snobovstvo, nažiranje in kupovanje daril do onemoglosti, da potem pol leta živiš od poli salame in en dan star kruh iz Hoferja (sem doživela en čuden primer, da so bili eni na koncu čisto brez denarja, da so me, ko sem bila pri njih na obisku, postregli le z vodo iz pipe, ker so morali potem plačati tudi za registracijo kar prestižnega avta in bencin). Nekateri res dobesedno živijo tako, kot da bi bili eni milijonarji. Dober avto, darila ne vem kakšna, markenartikel cote, počitnice v hotelu s petimi zvezdicami, dragi parfumi, šampanjci ... Ja, potem pa ni nič čudnega, da tako jamrajo, da nimajo denarja in da se vse draži. Folk naj se zaveda, čim večje je povpraševanje, tem višje so cene!!! Trgovci, hotelirji in ostali, ki dražijo, izkoriščajo folk le zaradi tega. Torej, čim manj zapravljati, radi se imejte, ne se kregati, tudi domači pečeni piškoti ali domača marmelada, ki so lepo zavita, so lepa darila (vsaj meni so zelo všeč :-) ), pa tudi čim manj se voziti z avtom do bližnje trgovine (bencin je sedaj kot zlato) in živeli boste veliko bolje ter seveda tudi bolj zdravo. :-), skratka uživajte tudi v malenkostih, ki so bolj pomembna kot materialna dobrina.
trac
23. 12. 2011 07.59
+12
Bistvo Božiča ni hrana, so pa to zelo dobre trgovske zvijače, kako zapraviti čim več.
tepee
23. 12. 2011 10.20
+7
pehtateta
24. 12. 2011 09.55
+1
delboske
23. 12. 2011 07.58
+15
Res ima Božič veliko povezave s hrano. V revščini rojeni Jezus je gotovo simbol hrane. Današnji potrošniški človek je psihični bolnik, ki v življenju in praznikih ne vidi smisla, pa se zato nažira. Res smo na dnu.
Red_October
23. 12. 2011 07.28
+2
Jaz bom šel kar na burek, ali pa na kebab!
Krimsky
23. 12. 2011 07.17
-8
Božič ima še vedno duhovne razsežnosti: duh po šunki, duh po česnu, duh po plesnivem siru ...
luckyss
23. 12. 2011 07.29
+4
Če se Jezus ne bi rodil, bi si ga trgovci izmislili.. Tu mislim na trgovce z materialnimi dobrinami - tisti trgovci z dušami so to storili že davno...
Ofca1A
23. 12. 2011 07.48
+13
Jaz pa gledam na te praznike takolele : Rad sm s familijo v tem času,...sem ateist,..mi dol visi za rkc,....Ampak bistveno je vzušje z darili ali brez!
Ofca1A
23. 12. 2011 08.01
+4
luckyss
23. 12. 2011 08.16
+11
Prazniki so super, sploh za otroke... In ni večje radosti kot gledati otroka, ko odvija božična darila. In ni večje žalosti, kot tedaj, ko kljub garanju otroku ne moreš zagotoviti osnovnih dobrin.. Zato so omenjeni zgornji "gospodje" Pa srečno in imejte se radi - to je več vredno, kot vso bogastvo sveta....
drago štubljar
23. 12. 2011 14.44
-8
ljubite bliznjega svoga pedofili cestitka od rodeta in stresa hahaha