Slovenija
Oglas

Kdo nam danes vlada? Tehnologija in povezljivost.

Ljubljana, 13. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Digitalno gospodarstvo je brez dvoma spremenilo naša življenja. Okoli dve milijardi nas svojega doma ne zapusti brez mobilnega telefon, preko spleta iščemo in kupimo čedalje več izdelkov. Digitalizacija spreminja tudi prej "nepovezane", z enostavnejšim dostopom do znanja in idej pa tudi kapitala celo državljani "tretjega sveta" napredujejo bistveno hitreje, celo preskakujejo t. i. evolucijske korake.

Leto 2016 je leto digitalne preobrazbe, pa ne le zato, ker o njej kar naprej pišemo mediji in poslušamo na dogodkih podjetij. Digitalno prodira v vse pore naših življenj. Za podjetja je digitalna preobrazba več kot le strateška poteza – je temelj, na katerem morajo graditi in inovirati svoj poslovni model. V središču digitalne preobrazbe pa so t. i. hiperpovezljivost, inovacije in podatki, ogromno podatkov. Ko v enačbo vstavimo še internet stvari, je jasno, da je digitalni ekosistem nekaj večjega od posameznika in podjetja.

Bosch
Bosch FOTO:

Dobri temelji, visoka hiša
Inženirji po vsem svetu vedo, da v digitalnih časih šteje predvsem zanesljivo in hitro delovanje poslovnih rešitev. Tudi v povezanem svetu, ki temelji na realno časovnih obdelavi kupa podatkov, je pomembno, da senzorji delujejo pravilno, da so ustrezno povezani in nastavljeni (kalibrirani), saj odločanje, ki temelji na slabih podatkih, seveda vodi v katastrofo. Podjetja zato ob tem, ko hitijo pripravljati svoje rešitve s področja interneta stvari in industrije 4.0, iščejo najbolj sposobne in zanesljive partnerje. Nemško podjetje Robert Bosch je denimo svojo platformo interneta stvari (Bosch IoT Cloud) oblikovalo kar v računalniškem oblaku in jo bo prihodnje ponudilo svetu, letos pa na njej gradi vse lastne storitve in rešitve.

Telefon
Telefon FOTO:

Bosch IoT Cloud je programsko-storitvena platforma, na kateri poteka razvoj praktično vseh dejavnosti družbe – z njo inženirji pospešujejo razvoj rešitev za pametna vozila, pametni dom in pametno proizvodnjo. Kaj so že ustvarili, vprašate? Najprej so se lotili težav, ki pestijo prebivalce mest, posebej prometa. Ste vedeli, da skoraj tretjino prometa v mestih ustvarijo vozniki, ki okoli deset minut iščejo parkirno mesto? Boscheva rešitev jim pomaga najti, rezervirati (in voznika usmeriti na) prosto parkirno mesto. t. i. povezano parkiranje temelji na sodelovanju senzorjev v vozilih in IoT platforme. Ko se vozilo vozi po ulici, beleži tudi prosta parkirna mesta, na katera lahko že naslednji trenutek »oblak« usmeri voznike. Še več, Boscheve rešitve za mobilnost mislijo tudi na voznike tovornih vozil in avtobusov – ti lahko vnaprej rezervirajo parkirno mesto na avtocestnih počivališčih, sistem pa skrbi tudi za nadzor njihovih voženj. Omenjeni sta le dve izmed okoli 50 rešitev, ki jih bo letos Bosch pripravil na svoji platformi IoT Suite in bodo v obliki aplikacij ali storitev na voljo tako podjetjem kot posameznikom. Slednjim so namenjene predvsem rešitve s področja pametnega doma, kjer lahko preko mobilnih naprav krmilijo ogrevanje, osvetlitev, alarmiranje in gospodinjske aparate – ali pa njihovo upravljanje prepustijo nadvse učinkoviti umetni pameti.

Bosch
Bosch FOTO:

"Bosch IoT Cloud je zadnji košček sestavljanke, ki poskrbi za kakovostno digitalno preobrazbo številnih področij. Družba letno vlaga okoli 500 milijonov evro letno v razvoj novih tehnologij, tak tempo naložb in inovacij bomo ohranili tudi v prihodnje," je povedal Volkmar Denner, izvršni direktor družbe Robert Bosch.

Bosch
Bosch FOTO:

Z mislijo na uporabnike
Povezan svet stavi na kakovost uporabniške izkušnje. Ljudje si pač želimo rešitev, ki bodo naredila naša življenja varnejša, lepša, enostavnejša in udobnejša. Očitno je, da eno samo podjetje težko poskrbi za vse, zato je lepo videti aktivnosti različnih združenj, ki si prizadevajo urediti posamezna področja. Zanimivi projekti in ekosistemi, posebej taki, ki temeljijo na odprtih standardih, t. i. odprtih podatkih ter vtičnikih API za izmenjavo podatkov, premikajo meje mogočega. Slednje smo že doživeli v industriji, kjer načelo pravočasne proizvodnje vzame v roke umetna pamet in optimizira delo v pametni tovarni, naročila pri dobaviteljih in logistične procese v dobavni verigi. Prav zato datumi dobave, ki nam jih trgovec (prodajalec avtomobila, kuhinje ali drugega kompleksnega izdelka) obljubi, dejansko držijo.

Naročnik oglasa je Bosch. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3