Slovenija

Boscarol o milenijcih: To so mladi, ki ne tečejo, ampak skačejo in imajo možgane, ki delajo 300 na uro

Ljubljana, 17. 05. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
102

Tako generacijo milenijcev opisuje eden najuspešnejših podjetnikov in največjih vizionarjev pri nas Ivo Boscarol. Njegov kolektiv je sestavljen pretežno iz mladih, mlajših od 35 let, ki veliko potujejo in so odprti. Opozarja pa, da je naš sistem, predvsem šolski, precej zastarel in pogosto deluje destruktivno.

Čeprav je pred kratkim dopolnil 61 let, se Ivo Boscarol brez težav kosa s pol mlajšimi od sebe. V njegovem visokotehnološkem podjetju Pipistrel je namreč večina zaposlenih stara manj kot 35 let. Več kot polovica vseh zaposlenih ima univerzitetno izobrazbo, desetina zaposlenih je doktorjev znanosti. Ker ima bogate izkušnje z generacijo milenijcev, ki so s tehnologijo odrasli, smo se z njim pogovarjali o tem, kako jih doživlja.

Ivo Boscarol ima dobre izkušnje z milenijci.
Ivo Boscarol ima dobre izkušnje z milenijci. FOTO: Ana Gregorič

Kakšne so vaše izkušnje z generacijo milenijcev?

Imamo zelo mlad kolektiv. Tudi tisti, ki se na novo zaposlujejo, so mladi. In to so mladi, ki ne tečejo, ampak skačejo, gledajo naprej in jih ne zanima, kaj je bilo včeraj. Imajo možgane, ki delajo 300 na uro. Zlasti če prihajajo z univerz, kjer jih učijo tekmovalnosti oziroma kjer so pogoji za to, da prideš do diplome, osnovani tudi na določenih omejevalnih kriterijih. Da ne morejo študirati pet ali deset let, ampak morajo program narediti v tistem času, kot je zastavljen.

Slovenija ima eno besedo, ki je noben drug jezik ne pozna, in to je – absolvent. V tistem letu, ko je človek absolvent, izgubi stik z znanjem in ni več tako uporaben kader. V tujini pa v tistem trenutku, ko končaš študij, tudi diplomiraš, in v naslednjem trenutku čakaš, kdaj boš šel v službo. Tak kader je povsem drugače uporaben za gospodarstvo kot pa tisti, ki je vmes izgubil eno ali dve leti.

Vaši zaposleni torej prihajajo iz različnih držav, ne samo iz Slovenije?

Pred kratkim smo dobili dva mlada inženirja z univerze v Milanu in neverjetno je, kako ti ljudje razmišljajo, kakšen kader je to. Ne vem, koliko časa bo ta sistem pri nas še deloval. Ko imaš enega mladega, zagnanega pripravnika in magistra ali mladega doktorja, ki bi lahko prevzel kakšen oddelek na fakulteti in ga vodil malo drugače, pa mora čakati, da prejšnji profesor umre, gre stran ali se upokoji. Toda v teh letih je on izgubljen. Ta sistem je izjemno destruktiven za kader, ki prihaja.

To so mladi, ki ne tečejo, ampak skačejo, gledajo naprej in jih ne zanima, kaj je bilo včeraj. Imajo možgane, ki delajo 300 na uro.

Seveda ni povsod tako. Denimo s Fakulteto za elektrotehniko imamo odlične izkušnje. Kadri, ki prihajajo s te fakultete, so res enkratni, neverjetni. Tam so namreč profesorji, ki gredo v korak s časom. Po drugi strani pa se je moja hčerka – ni dolgo, kar je končala fakulteto – pri tehniki učila o episkopu, namesto da bi se ga pri zgodovini. Na strojnem faksu še danes učijo, kako se gradijo lesena letala. Ne morem razumeti, kako ti ljudje, ki vodijo naše mlade, ki ustvarjajo pogoje za slovensko konkurenčnost, razmišljajo. Če gredo po svetu, gredo z zaprtimi očmi in ne vidijo, kaj se zunaj dogaja.

Lahko primerjate slovenske milenijce s tujimi? Se kaj razlikujejo?

Kakšnih velikih razlik v razmišljanju ni. Jaz imam tak kolektiv, ki je zelo kompulziven, inovativen, deloven, vsi so zelo pripadni podjetju. Ko pridejo mladi z univerze, se zelo hitro vključijo v ta sistem dela.

Njihovi možgani delujejo 300 na uro, pravi Boscarol.
Njihovi možgani delujejo 300 na uro, pravi Boscarol. FOTO: Pipistrel

Pri nas pravijo, da je tako kot pri smučanju – ali si prvi ali pa te ni. Drugi so lahko vsi. Pri nas res dajo vsi maksimalno od sebe in verjetno veliko pripomore tudi ta odprtost, ki jo imamo. Slovensko se praktično pogovarjamo samo med malico ali pa še takrat ne. Ta multikulturnost, ki jo imamo vsaj na nekaterih oddelkih, številna sodelovanja po svetu, odpirajo širino tudi našim, domačim zaposlenim.

To najbrž pripomore tudi k drugačnemu razmišljanju, zunaj ustaljenih okvirov?

Pred kratkim sem bil v upravni stavbi Uberja v San Franciscu. Tam je celo nadstropje odprto, in lahko rečem, da sem občudoval tistih nekaj deset ali sto ljudi, ki so bili tam. V glavnem so bili to mladi. Na prste ene roke bi lahko preštel tiste, ki so sedeli za mizo. Bili so na kavčih, z nogami v zraku, sedeli so na žogah ali pa so hodili s prenosnikom in slušalkami v ušesih po podjetju in delali. Ampak nad vsako mizo je visela zastava druge države. Tam je zaposlen ves svet.

Vsi med seboj komunicirajo, tam ni etničnih, verskih ali kakršnih koli zamer ali preprek, kot jih pogosto imamo tukaj. Vidiš ženske v rutah, temnopolte, Indijce ... Tam so vsi eno in isto. Imeti takšno možnost izmenjave idej, znanja, kultur se mora odražati v drugačnem razmišljanju. Tega se moramo v Sloveniji še naučiti. Tukaj je za zdaj še vedno težko zaposliti tujca.

Imeti možnost izmenjave idej, znanja in kultur se mora odražati v drugačnem razmišljanju.

Kako pa je z delovnimi navadami milenijcev, novih generacij? Kako usklajujejo delo in proti čas?

Če se le da, ob pol štirih prenehamo delati, zato da se lahko posvetimo družinam, partnerjem. Zaposleni vedo, da morajo biti v tistih 7 urah in pol toliko produktivni, da podjetju doprinesejo toliko, da lahko konec meseca pričakujejo pošteno plačo za pošteno delo. Seveda je treba mlade, tako kot vsakega zaposlenega, tudi voditi in usposabljati. A se zelo hitro vključijo, če je kolektiv urejen. Vodstvo kolektiva ima tukaj veliko odgovornost, ker takšno, kot je vodstvo, tako tudi mladi vidijo sebe.

Lahko rečem, da so milenijci tudi zelo odgovorni. Kar je še bolj pomembno, je, da so pripadni podjetju. Izjemen občutek je, ko slišim kakšnega zaposlenega, da nekje s ponosom reče, kje je zaposlen, kaj dela in s kakšnimi izzivi se spopada. Tak zadovoljen mladi kader potem leti, teče, skače. Lojalnost in pripadnost podjetju sta pomembni. Seveda bo jutri lahko šel nekam drugam, ampak bo tudi do drugega delodajalca znal biti lojalen.

V 27 letih je vaše podjetje precej zraslo in danes zaposlujete že več kot 100 ljudi. Koliko pa je fluktuacije v vašem podjetju? Se kader pogosto menja?

Pipistrel je v 27 letih zapustilo sedem ljudi. Mi nimamo fluktuacije. Na začetku se iščemo, mogoče tri mesece ali pol leta, da vidimo, ali smo za skupaj ali ne. Vendar če smo za skupaj, je moja naloga, da poskrbim za to, da jim v službi ni dolgčas, da so motivirani in da vidijo prihodnost v tem. Zaposlenih nas je 126, od tega jih je skoraj polovica v razvoju, raziskavah in prototipiranju.

Po drugi strani pa smo referenca tudi za marsikaterega mladega iz tujine. Pred nekaj časa smo imeli primer, ko sta hotela dva Nizozemca priti k nam na prakso. In ker smo rekli, da nimamo prostora, ker pokamo po šivih, dokler ne odpremo novega centra za razvoj, sta mislila, da smo ju zavrnili iz drugih razlogov. Ponudila sta, da bi za pol leta plačala 10 tisoč evrov samo zato, da lahko v življenjepis zapišeta, da sta delala v Pipistrelu. Mislite, da je to v Sloveniji mogoče? Ni. Če nekdo pri vas dela, ga morate za to plačati, ne sme on plačati vam.

V Pipistrelu je trenutno zaposlenih 126 ljudi, med njimi so trije Italijani. Med zaposlenimi prevladuje generacija Y, tako imenovani milenijci oziroma net generacija, ki jih je v Pipistrelu 61. Sledi generacija X (rojeni med letom 1965 in 1980), ki šteje 55 zaposlenih. Iz t. i. generacije "baby boom" je v podjetju zaposlenih šest ljudi, imajo pa že štiri zaposlene, ki sodijo v najmlajšo starostno skupino oziroma generacijo Z (rojeni po letu 1995).
Del zaposlenih v Pipistrelu.
Del zaposlenih v Pipistrelu. FOTO: Pipistrel
Milenijci
Milenijci FOTO:

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
18. 05. 2017 12.12
+2
Milenijci ali nemilenijci, dragi moji bodo dali vedno vse od sebe, če bo delodajalec to opazil in nagradil s poštenim plačilom in prijaznim delovnim okoljem. Vesela sem, da se tu pa tam tudi pri nas najde kakšen. V vecini namreč tega delodajalci ne želijo ali nočejo upoštevati. Njihova empatija do delavske klase je na psu, temu primerni odnosi in plače.
vicente
17. 05. 2017 22.53
+4
Milenijci hitreje pridejo do podatkov ker obvladajo hitrejši pretok informacij na katerega se stari še nismo navadili ker jih ni sram vprašat oz slabša možnost svoje možgane uporabljajo za iskanje nečesa kar že obstaja v virtualnem svetu,slaba stran tega je da začnejo razmišljat o rešitvah ko vidijo da se jih ne da kopirat oz da rešitve v njihovem svetu ne obstajajo pogosto se za njih pot tukaj konča ker ne morejo črpat starih podatkov oz baz podatkov starejših generacij. stvar ima prednost in slabosti. vsaka generacija oz premiki v naravi nastanejo iz izkušenj stare generacije in agilnost mlade,oz vsak novi val nastane iz stare vode kar se gospoda Boscarola tiče,je izreden manager odličen samopromotor,dobil je ogromno nepovratnih sredstev za svojo firmo je tudi eden najbogatejših slovencev lepo bi bilo da sedaj ko je obogatel z prodajo svoje firme,denar ki ga je dobil vrne ker mu je ostalo več kot dovolj in dokaže da je načelen spoštovanja vreden človek in ne prepotenten blefer
laskopivo
17. 05. 2017 22.16
+2
Kje so oziroma smo ostali delavci . Milenijci kar koli že.
Principat
17. 05. 2017 20.35
+17
s to izjavo si Ivo podal točno tvojo nizkotnost , ki jo širiš med slovenski normalen delovni sloj ,, obrača se mi , kakako velik sprenevednež si na SLO prostoru
pizzamargerita
17. 05. 2017 22.47
+0
krava_teka_teka
17. 05. 2017 18.44
+29
Kar lahko razberem iz tega članka je to, da je človek nekaj vreden, če za firmo dela 300%. Posledica pa je, da ima tisti, ki lepo pridno dela z normalnim tempom, zaradi takih vrednot, nizko samopodobo. Cilj pa je, da se folk do skrajnosti izkoristi, smetano pa potem pobere, vemo kdo. Cel svet vse bolj nori, vsi tekmujejo med seboj, konkurenca nas izčrpava, v glavo na vcepljajo ideje o 300%, nikoli nisi dovolj dober, ker je \"sodelavec še boljši\", mi pa obiskujemo psihoterapetve in psihiatre, da nam zdravijo občutke manjvrednosti, depresijo itd. Vse zaradi takih nebuloz. Greš na razgovor za službo, zahtevajo ni da ni, na koncu, ko je še debata o plači pa rečejo \"ja veste, kriza je\".
pizzamargerita
17. 05. 2017 22.48
-6
se en iz javne uprave ali pa iz socialisticnih cajtov,.... ;(
johanca123
17. 05. 2017 18.32
+6
Če znaš en frčaplan sestavt, še ne pomen, da lahko soliš pamet vsem ostalim. Navaden vaški modelar zmore narediti ro kar si ti , zlasti če mu ata da nepovratna sredstva!
Somebody...
17. 05. 2017 20.44
-2
no da tebe vidimo! slovenska neprivoščljivost ...
komarec
17. 05. 2017 17.34
+8
Prav za prav kdo so milenijci? Če je to najmanj plodna generacija se z njimi ne moremo veliko pomagati.
komarec
17. 05. 2017 17.24
+26
Ko se bodo javno pohvalili Pipistrelovi delavci, da imajo dobre plače, dobre pogoje za delo in dobre odnose v firmi, bom Ivotu verjel, do takrat pa je to zame samopromocja.
Principat
17. 05. 2017 20.39
+5
pip ++++ //naj poskusi v realnem sektorju kot fizikalec , ne pa v MONOPOLNEM delu , preveč blatenja neprestano po slovenskem narodu ,, brca
Kajetan
17. 05. 2017 15.57
+16
Ivo edina prava stvar je da majo tvoja letala padalo. Ti pa nimaš milihenxev zaposlenih ampak navadne sposobne garače pa ne nakladaj
nitiniti
17. 05. 2017 16.23
-6
higgsov bozon
17. 05. 2017 17.25
+4
nikhrast
17. 05. 2017 15.17
-5
Ste sami baby boomers tu, z zastarelimi idejami, neambiciozni, status quo je vaš logo?
el capitan 1
17. 05. 2017 15.15
+8
pri vsem tem pa žal še vedno ni dostavljenih desetine letal Panthera, ki so bila plačana v naprej in s katerimi je Ivo utrl pot svojim uspehom.... Žal moram dati malce kritike kljub vsem presežkom, katere spoštujem. Lojalnost pa ni na prvem mestu, vsaj do kupcev ne!
schranz91
17. 05. 2017 15.06
+8
ta ivo boscarol mi gre že počas na k....s svojim hvalisanjem, če že ma biznis naj ga obdrži zase ne pa da se medijsko izpostavla
nitiniti
17. 05. 2017 16.24
-2
higgsov bozon
17. 05. 2017 14.44
+10
samo ko ga vidim mi dvigne dlake pokonci ,ko pa še od zaposlenih izveš kakšen odnos ima ,ti pa žel. obrne...Ne bom rekel da ni pomagal pri razpoznavi Slovenije v svetu ,ravno nasprotno ,to je pa tudi vse
halofero
17. 05. 2017 14.26
+25
pa kaj pri p* so milenijci? kaj za vraga sploh je to? vsaki teden posiljujete s temi članki dosadnimi
METKA102
17. 05. 2017 17.32
+11
Še ni tako dolgo, ko je bilo govora o indigo otrocih. To je zdaj kar potihnilo, zdaj so na vrsti milenijci. Ne eno ne drugo nima prav nobenega pomena.
nebel
17. 05. 2017 13.52
+10
Milenijci in podobni tipi? Res bolj debilno ne more biti. Ljudje so od nekdaj ljudje z vsemi podobnostmi in razlikami vred. Kako so izobraženi, vodeni in usmerjani je odvisno od lastnih želja, okolja in sredstev. Razlike v odnosu do okolja so generacijsko morda samo splošne, če bi vsi rasli v Afriki, na primer, bi bile povsem drugačne kot tu. Vse iz članka lahko sprejmem, ko bi le bilo brez "milenijcev", maminih sinčkov in podobno.
spletni_nepridiprav
17. 05. 2017 13.12
+7
debilno da bolj ne more bit
Militos
17. 05. 2017 12.45
+10
Milenijci? Ha ha ha
Transformerji
17. 05. 2017 12.29
-1
Logičen zaključek: imamo premalo Boscarolov in preveč idiotov, ki predstavljajo mafijsko vladavino.
encijandupli
17. 05. 2017 16.17
+1
Kaj vam bo Boskarol, če imamo Kučana in njegovo tovarišijo?
higgsov bozon
17. 05. 2017 17.28
+0
ki zalaga boscarola z našim denarjem ,on se pa hvali po svetu in izvaja teror nad delavci
FesterAdams
17. 05. 2017 11.49
+50
Dotaknimo se popolnoma kretenske reklame, ki na naših TV prikazujejo neko generacijo, kako na neki terasi nebotičnika osebki krneki počnejo, eden izmed za delo in ustvarjanje popolnoma neuporabnih nekaj šrajfle po nekem gramofonu, drugi si spet v nedogled menjujejo 3D očala, potem pa vseživljenjsko razodetje: "VSTRAN Z RUTINO!" Nato ugledaš nekega narcisoidnega, spolno nedefinirano usmerjenega, naspol kosmatega in razvajenega 25 letnega ter za koristno delo totalno neuporabnega butla, ko si v usta baše čokoladni keks. Končno nekako dojameš, da želi reklama sporočiti, da bi naj ta sterilna generacija vase basala take kekse. No, ta scena me nekako asociira na milenijce, ki bodo vedno mislili, da mleko raste v hladilniku, kruha sploh poznali ne bodo, temveč samo toast, in si sami ne bodo znali zamenjati niti žarnice. Potem pa se še zraven tega vprašam: KDO JE TISTI TELEBAN, ZARADI KATEREGA MORAMO UŽALOŠČENI OSTALI TRPETI TAKŠNE IDIOTSKE REKLAMNE SEKUNDE NA TV, IN TO VSAKI MILI DAN ZNOVA PO 10 KRAT...?!!!
zimerman
17. 05. 2017 11.48
-3
Obsojanja z ene in druge strani. Vsi smo samo produkt preteklosti. Milenijci so tukaj, ker je očitno nekdo pred njimi delal slabo brez vizije in očitno tudi brez pravih kompetenc. Vsi tisti iz preteklosti, bi bili danes v popolnoma enakem položaju in obratno. Tako da najprej nehajte vsi skupaj pametovati, ker nismo ne eden ne drug bolj superiorni v tem pogledu.