Slovenija

Bosanski delavci v Sloveniji: tako izkoriščani kot žrtve trgovine z ljudmi?

Ljubljana, 18. 10. 2012 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ILO ocenjuje, da je bilo v zadnjem desetletju na svetovni ravni 20,9 milijona žrtev tovrstne trgovine. Slovenski sindikati pa ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi opozarjajo na pogosto nečloveške pogoje, ki se jim morajo pri nas prilagoditi delavci iz Bosne in Hercegovine.

Otrok - 2
Otrok - 2 FOTO: Thinkstock
Po junijskih ocenah Mednarodne organizacije dela je bilo v zadnjem desetletju na svetovni ravni 20,9 milijona žrtev trgovine z ljudmi, od tega 5,5 milijona otrok. Evropska unija danes obeležuje že šesti dan boja proti pojavu, ki predstavlja hudo obliko kršitve človekovih pravic, posameznikove svobode in dostojanstva ter hudo obliko kaznivega dejanja.

Večja je kriza, več je trgovine z ljudmi in izkoriščanja

Na območju Evropske unije se v mreže trgovcev z ljudmi letno ujame več sto tisoč žrtev. Čeprav trgovino z ljudmi največkrat povezujemo s spolnim izkoriščanjem žensk in otrok, spadajo sem tudi druge oblike izkoriščanja, kot so prisilno delo, beračenje, služabništvo, prisilne zakonske zveze, nezakonite posvojitve in odvzem organov. Številne žrtve prihajajo iz držav zunaj EU, povečuje pa se tudi trgovanje z državljani EU znotraj Evropske unije. Intenzivnost trgovine z ljudmi se stopnjuje s poslabšanjem gospodarskih razmer in povečevanjem brezposelnosti.

Evropska unija je za učinkovitejši boj proti temu pojavu pred kratkim sprejela direktivo o preprečevanju trgovine z ljudmi in boju proti njej ter zaščiti njenih žrtev in strategijo za odpravo trgovine z ljudmi. V Sloveniji postopek za prenos direktive v naš pravni red že poteka, delno pa je bilo to že izvršeno z novelo kazenskega zakonika v novembru 2011.

Strategija pa med drugim predvideva ustanovitev nacionalnih enot kazenskega pregona, specializiranih za boj proti trgovini z ljudmi, ter oblikovanje skupnih preiskovalnih enot EU za pregon v primerih čezmejne trgovine z ljudmi.

V Sloveniji se s to problematiko soočamo predvsem v zadnjem desetletju, pri čemer so žrtve državljani Republike Slovenije, pa tudi tujci v tranzitu in tisti, ki pridejo v Slovenijo kot ciljno državo. Pri preiskavi teh primerov slovenski organi pregona sodelujejo tudi s tujimi kolegi, saj gre pogosto za kompleksne preiskave.

Delavci
Delavci FOTO: Thinkstock

Sindikati opozarjajo na težave bosanskih delavcev v Sloveniji

Ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi pa so se oglasili tudi slovenski sindikati. Opozarjajo na temne plati meddržavnega sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji.

Sporazum med drugim določa, da lahko delavec iz BiH, ki mu poteče triletno delovno dovoljenje, le-tega podaljša za nadaljnja tri leta pod pogojem, da je bil pred tem najmanj eno leto zaposlen in da ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi še najmanj za eno leto. V nasprotnem primeru se mora za najmanj šest mesecev vrniti v domovino.

Po mnenju sindikatov nas to vrača v čas, ko je bila za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja potrebna najmanj dveletna neprekinjena zaposlitev pri istem delodajalcu. ''Posledica tega pa je bila, da je kar nekaj delodajalcev svojim delavcem preprosto prenehalo izplačevati plače. S tem so jih prisilili v izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, saj so točno vedeli, da delavci v tem primeru ne bodo izpolnili pogoja za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja. Delodajalci so torej sistemsko ureditev pridobivanja osebnega delovnega dovoljenja izkoristili za ekonomsko izkoriščanje delavcev. Bili so tudi primeri, ko so delodajalci delavcem migrantom prekinili pogodbo o zaposlitvi za en sam dan, kar je spet pomenilo, da po dveh letih niso pridobili pravice do osebnega delovnega dovoljenja,'' opozarjajo sindikati.

Poleg tega je v sporazumu določeno, da se v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca migranta takoj sprožijo postopki za njegovo vrnitev v državo izvora. ''To konkretno pomeni, da bo delavec migrant, ki bo sprožil izredno odpoved delovnega razmerja zaradi neplačevanja plač s strani delodajalca moral zapustiti Slovenijo, kar je absolutno nesprejemljivo,'' pravijo. ''V istem sporazumu je prav tako zapisano, da se mora po prvem letu zaposlitve v primeru odpovedi s strani delavca migranta le-ta v 30 dneh ponovno vključiti v socialno zavarovanje v državi na podlagi nove zaposlitve ali samozaposlitve. Ponovno opozarjamo, da se delavci migranti preprosto ne bodo upali dati izredne odpovedi zaradi neplačevanja plač, saj bodo v tem primeru imeli en mesec časa, da si poiščejo novo zaposlitev – pri podatku, da je bila ob koncu septembra 2012 brezposelna oseba v povprečju brezposelna 1 leto, 11 mesecev in 10 dni."

Problematična se jim zdi tudi določba, da se mora delavec migrant, ki ne izpolnjuje pogojev, za šest mesecev vrniti v domovino. To je namreč v nasprotju z določbo 52. člena Zakona o tujcih, ki določa pogoje za pridobitev stalnega bivališča.

Sindikati tako zaključujejo, da lahko na podlagi vsega naštetega ugotovijo, da koncept krožnih migracij, kot se ga uvaja preko omenjenega sporazuma med Slovenijo in Bosno, ni nič drugega kot oblika ekonomske trgovine z ljudmi, zato vlado pozivajo k spremembam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AntonLulek
19. 10. 2012 12.02
+1
Poglejte kateri komentar so mi voluharji administratorski izbrisal. Ne moreš verjeti kaj se gredo. Vse bi jih poslal v haloze krav past, saj za drugo niso sposobni. «Politiki je potrebno zapreti "pipco" zato politika v banki nima kaj delat. Če vse ostalo dobro funkcionira pridobit denar ni problem. Ko pa je vse zafurano pa postane to zelo velik problem. Mi te naše banke močno drago plačujemo. Vam povem konkreten primer iz teh dni: Leasing za cca. 50.000 EUR na 5 let; NLB skupni pribitek preko 20%, tuja leasnig hiša cca. 11%. Tudi to je cena našega nacionalnega interesa, ki smo jo vedno tudi nevede plačevali. Nacionalni interes naj bodo moje prelepe Haloze ali Pohorje ali Triglav ali šmarnica ali tukla ali… vam reče Tunek iz haloz! Šmarnica!!! - press
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 20.40
-1
Ni treba nič pisat ... smo videli Gostilna, pa to ... ... to je to ...
Nauders
18. 10. 2012 20.54
+6
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 21.10
+1
anja31a
18. 10. 2012 21.13
+6
srpko
18. 10. 2012 21.15
-4
Kakor je beseda o južnjakih, je že zraven. Da trosi svoje smeti. Še ni spoznal da mu smrdi iz ust.
anja31a
18. 10. 2012 21.16
+0
cirenij
19. 10. 2012 09.19
+3
Pravim saMO. Ubogi delavci. Pa so Slovenci, Bosanci ali katerikoli. Delali so, pa so ostali praznih rok. Blagoslovljena takšna Slovenija.
odpisan2x
18. 10. 2012 20.22
+1
odpisan2x
18. 10. 2012 20.41
+1
a to ni genocid če nekdo dela in nima kaj jest,prokleta udba
HooplaToopla
18. 10. 2012 20.08
+6
-- So pa tuji delavci iz bivših republik Jugoslavije za nekatere kriminalce v vrhovih oblasti seveda odlično sredstvo za prepričevanje tistih Slovencev, ki so bolj počasnih misli. -- Umazani so. Ne znajo Slovensko. Nimajo niti primernih bivališč, praktično divjaki. Mišičasti barbari, ki kradejo poštene slovenske ženske. Roparji, tatovi, morilci ..... Skratka hvala bogu, da nas Slovence vodijo trdni in pokončni poštenjaki, da se lahko počutimo vsaj doma ob televizorju še varne. Vprašanje je le, kaj lahko našim oblastnikom še ponudimo, da nas slučajno ne bi zapustili in prepustili kruti usodi hlapcev. Kot smo že bili, dokler nas niso osvobodili. Izpod jarma točno te bande, ki se danes pod krinko gradbenih delavcev spet skuša polastiti naše domovine.
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 20.09
-2
suckers
18. 10. 2012 22.01
+3
Lahko razložiš kako kradejo poštene slovenske ženske ?! :-) Tip, teb se mede in to ornk.
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 19.56
+0
Razvijajmo turizem ...
Natasa Savic
18. 10. 2012 19.50
+11
Kakšne komentarje nekateri pišete, da glava boli. Ste bolj neumni kot tile delavci s štirimi razredi šeoni majo več pameti kot vi!!!
prašek
18. 10. 2012 19.44
+28
Vsak delavec , ne glede od kod prihaja , ne glede na barvo kože , izobrazbo , .... je upravičen do poštenega plačila za opravljeno delo ! In konec !
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 19.51
+4
Ares? Upravičen je do poštenega plačila? neeeee a resssss? Ne glede na barvo kože, izobrazbe celo?... N1 Sherlock
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 19.52
+2
sm ta ježek je pa res, kaj ta piše js nevem :D
prašek
18. 10. 2012 19.53
+6
Kaj pa ima tukaj grški bog vojne Ares ?????? Moj IQ me sili , da te to vprašam !
prašek
18. 10. 2012 19.59
+8
Pred leti niso Slovenci želeli prijeti za lopate , niso želeli čistiti greznic ...... To je bilo pred leti !
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 20.10
-2
Fnt zj si pa že mau zamešu, ko sestavine v prašku
Buena Vita
18. 10. 2012 19.40
+0
HJA,OPOREKAM PREDHODNIKU DA JE ZA VSE KRIVA DRŽAVA,JE PA KRIVO,OZIROMA KRIVE SO DOLOČENE INŠTIUCIJE,SINDIKATI KOT PRVO,NOVINARJI KOT DRUGO,OZIROMA JAZ BIO NOVINARJE POSTAVILA NA PRVO MESTO,KER NE SLUŽIJO POSLANSTVI,SLUŽIJO BARABAM,,, POTEM SO NA TRETJEM MESTU INŠPEKTORJI,DIREKTORJI,POLICIJA,TOŽILCI,ODVETNIKI,SODNIKI
anja31a
18. 10. 2012 19.43
+6
Tisti na tretjem mestu, so v resnici na prvem......
Buena Vita
18. 10. 2012 19.31
+0
jojjjoojo,joj,kateri to sindikati opozarjajo lepo vas prosim,,,, kaj štrukljovič,ki se brigasamo za privileg-kasto,ali šljemovič ,,,,ops semolič, ste jih videli kadar-koli,kjer-koli dati roko delovcem,,neeeeeeeeeee,jaz zagotovo ne,ker temu pokvarjenemu šljamo od sindikalistov ,noo,nemorem povedati ,take grde besede ki jih imam na jeziku nemorem napisati zaradi spoštovanja do delovcev,ne do teh sindikalističnih zločincev,, itak,prau ste slišali,sindikalistični zločinci so samo privilegije si hočejo nakrasti po nepošteni goljufivi poti,ZASE IN SVOJ ŠLJAM ZA DELOVCE ;;;BRIGA JIH
vertex
19. 10. 2012 10.01
srpko
18. 10. 2012 19.14
-3
Bosanski delavci v Sloveniji: tako izkoriščani kot žrtve trgovine z ljudmi? Če so bosanci mislili da bodo sto žalopojko segli v srce domačinom (beri; domorodcem) - so se zmotili. Slednji bi najrajši vidli - da jih ni.
prašek
18. 10. 2012 19.14
+8
srpko
18. 10. 2012 19.28
+0
Ne gre za to "ali bi jaz delal ali ne". Sem napisal kaj je "javna skrivnost" med slovenci. To "skrivnost" pa ti pokažejo vsaj dan ko bereš napise o južnjakih na 24 kur.
prašek
18. 10. 2012 19.32
+17
Sem Slovenec , pa te \"javne skrivnosti\" ne poznam ! Ne samo to , jo tudi zanikam ! Mi , pravi Slovenci , nismo proti Bosancem , jih spoštujemo , ker delajo/opravljajo tisto delo , za katero smo mi \"previsoki\" ! In , pravi Slovenci ne pišemo teh \"skrivnosti\" kakor ti imenuješ te neumnosti !
illy2
18. 10. 2012 19.34
+6
beri; domorodcem) HM.... pa , da te nekaj vprašam, a je to edina knjiga , ki si jo prebral.... iz napisanega sklepam, da tudi te ne do konca !!!!!! človek je individualno bitje, ne kupčaj jih in ne meči v isti koš !!!! predvidevam, de je šlo mimo tebe že nešteto dobrih ljudi, ampak tvoj ozek pogled te je prikrajšal, da bi jih spoznal...... človeka vrednoti po njegovih dejanjih, ne pa po narodnosti, kje dela ali celo v kako je oblečen !!!
prašek
18. 10. 2012 19.36
+4
Nekoč so človeka vrednotili po barvi kože , pa po barvi las in oči , pa po veri ........
illy2
18. 10. 2012 19.36
+2
buena bravo, še eden z zelo bistro izjavo....... katasstrofa
srpko
18. 10. 2012 19.37
-3
Pa jada. Misliš da sem živel 40 let na banani in ne z slovenci? A si prvič na tem portalu? A bereš JEŽKA? Soglašaš z njegovim pisanjem? Pa takih JEŽKOV je tukaj na tisoče.
tali?ni tom
18. 10. 2012 19.47
-5
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 20.37
-3
srpko
18. 10. 2012 21.10
+3
Ne avtohtonega (ker skoraj da ni "avtohtonih slovencev"). Temveč BOLANEGA ježka.
Elnorel
18. 10. 2012 19.05
+17
Sicer sem na strani bogih delavcev, ki so izkoriščani. Za nastalo situacijo je kriva država. Kaj pa tako požrešno in oderuško obdavčuje podjetja. Manjši davki, uspešnejša podjetja in več le teh, večja gospodarska rast, več plačanih davkov. Ne vem kam so hodili na faks tile kratkogledni politični ekonomisti, vendar še osnovnošolček bi naredil bolje.
prašek
18. 10. 2012 18.59
+40
Ker doma niso dobili dela , so delavci prišli k nam , v Slovenijo ! Delali so pošteno , niso se izmikali nobenemu delu , prijeli so za delo , katero znajo opravljati ! Niso izobraženi , marsikdo nima niti štirih razredov os. šole ! Vendar pa so ljudje , tako kot ti in jaz ! V Sloveniji so pustili mladost in zdravje , zdaj jih pa naganjate domov , zato , ker ne znajo našega jezika ! Ja , kje pa naj se naučijo ???? Na deloviščih so samo južnjaki , saj je Slovencem pod častjo prijeti za takšna dela ! Slovenec bo raje prejemal socialo , kot pa delal kot komunalec ali zidar ! Nekateri komentarji tule so ..... sem brez besed !!!
kleopatra-1
18. 10. 2012 19.18
+14
se popolnoma strinjam. Tudi mene je včasih sram, da sem Slovenka, ko vidim, kaj pri nas delajo z ljudmi. In vsem, ki jih pošiljajo domov, iz srca želim, da bi morali izkusiti takšne razmere na delu, kot jih imajo naši južni bratje.
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 19.31
+0
Sorry tole me je zmotil ko si reku da nam je pod častjo zidat razl. objekte, če je to res pol pa menim vsakmu ki mu je to delo pod častjo lah dosodim da ni psihično zdrav in bi ga poslov na zdravljenje. 100x raje sem fizični delavec kot propadla gniloba v pisarni
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 19.33
+0
To delo je vidno in kar je vidno, vidno ostane usaj še za nekej 10setletij, 100letij
prašek
18. 10. 2012 19.34
+5
resnicaa Kdaj si bil nazadnje na kakšnem delovišču ???? Samo vprašam !
Arhitek
18. 10. 2012 19.36
+3
Gradnja tunela v Žusterni. 3-4 slovenci ostalo vsel judi od dol (okoli 90) Avstrijci pa itak so v pisarnah ali pa mehaniki, ki so boljše plačani kot ljudi iz bivše Juge (Slovenija ne spada zraven).
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 19.39
+2
Nisem zidar, sem pa velikokrat pomagal gradit bajte(če se lahko tako izrazim), seveda niti približno nimam znanja za zidarja, ampak sm pomagov iz dobrote ne za denar
prašek
18. 10. 2012 19.41
+2
resnicaa Včasih smo delali hiše prijateljsko , temu smo rekli betonska veselica ! To z nepoplačanimi delavci nima nobene veze !
Natasa Savic
18. 10. 2012 19.45
+5
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 19.45
+1
Aja nimaš zadost IQ-ja da bi razbrau iz vrstic.. Ni mi pod častjo zidat.. a je uredu? NI MI POD ČASTJO BITI ZIDAR
Alex70
18. 10. 2012 18.51
-19
illy2
18. 10. 2012 19.10
+11
BRAVO, S TO IZJAVO PA RES KAŽEŠ SVOJO VELIČINO !!!! MARSIKATERI SLOVENEC JE ŠEL IN GRE V TUJINO S TREBUHOM ZA KRUHOM, AMPAK JE BIL, JE, SVAJ PLAČAN ZA SVOJE DELO !!!!
Buena Vita
18. 10. 2012 19.33
+6
OKROG 600 TISOČ SLOVENCEV SI SLUŽI SVOJ KRUH V TUJINI,
skodelica kave
18. 10. 2012 18.46
-13
Sej jih pa ni nihče prisilno preselil v Slovenijo. Tako da ta tema nima nikakršne verodostojnosti za primerjavo z TRGOVINO Z LJUDMI.
kleopatra-1
18. 10. 2012 19.21
+8
halo! želim ti, da boš v situaciji, ko družini ne boš mogel kupit kruha in boš šel delo iskat v tujino. Tam naj te namestijo v sobo 4 m2 z osmimi posteljami, naj ti dajo 2 evra na uro in še od tega trgajo po 100 evrov za sobo.
Nauders
18. 10. 2012 18.15
+2
3eur/uro jaooooo
kawasakimen
18. 10. 2012 18.22
+19
Sem Slovenec in sem na istem.Imam 33 let delovne dobe in imam manj kot 3 evre na uro.
pajxy
18. 10. 2012 18.28
-22
Nauders
18. 10. 2012 18.36
+14
zame je gradbeni delavec več vreden kot papirorazmetovalec
vertex
18. 10. 2012 18.38
+3
danes sem imel stranko, inženir strojništva 45-50 let,ostal je brez službe in je tudi ne dobi
hpcolor
18. 10. 2012 18.14
+16
dol naj naženejo tote uvožence po domače povedano ne bosance in hrvate ampak srbe in kosovce...vglavnem albance pa to... ker takšno obnašanje kot ga imajo oni in si mislijo kaj so je tazadnje...sej jih je pa ja cela slovenija...in si mislijo kaj so....bosanci so pa kr ok narod tudi pri nas...prav v bosni pa sploh...takšne postrežbe in dobrodošlice skorajda ni nikjer...pa nisem bosanc ali pa da bi imel doli sorodnike...
najbolglupkomentar100letja
18. 10. 2012 18.20
+7
sj maš prov bosanci so kr ok.. ampak nevem kaj ceu balkan rine sm dol.. pol pa valda da bodo njih izkoriščal, mi slovenci bomo pa s.p-je odpiral tko to gre
vertex
18. 10. 2012 18.31
+11
tako je prav, tudi avstrijci naj naženejo slovence dol,kaj se pa grejo,dvojezične table hočejo,svoj jezik in še svoje pravice,v bistvu morajo italijani vse sterat od tu na kavkaz od koder smo prišli,oni so bili prvi tukaj,zdaj je pa dost
suckers
18. 10. 2012 22.07
vertex
19. 10. 2012 10.06
pajxy
18. 10. 2012 18.03
-12
če vam pa kaj ne paše.se pa zgubte nazaj domov pa delite za 250e...dolg ste ze v sloveniji..pa se niti ne trudite slovensk govorit..mas ok bosance..ene bi pa kr zakopal pod zemlo..
Marksista
18. 10. 2012 18.05
+15
clovek,ki je rojen v sloveniji je slovenec, pa ima lahko korenine iz Zimbabveja delavci SCTja in Vegrada ne brskajo po 24ur, tako da tvoj comment................ mas ok slovence,ene bi pa kr zakopal... get a life
hpcolor
18. 10. 2012 18.13
-2
ka ti češ meni povedat da če nekdo rodi v avstraliji je avstralec ??? ne bluzi no...
pajxy
18. 10. 2012 18.14
+2
Mirsad Miro Muharemovi?
18. 10. 2012 18.14
+8
pajxy,Slovenijo smo ti zgradili v 70 procenih mi,mi Bosanci,achtung che chosa parlli
lotmerzanec
18. 10. 2012 18.18
+3
Jaz,ko mislim,da me v tuji državi ne plačajo dovolj dam odpoved in si probam poiskati drugega delodajalca,če mi to ne uspe se vrnem domov! Nevem kdo te delavce sili,da delajo v državi,ki jih izkorišča naj grejo domov!!!
vertex
18. 10. 2012 18.19
+0
hpcolor: kdo je po tvoje avstralec če lahko pojasniš
pajxy
18. 10. 2012 18.22
+1
ko bo pr nam konc sveta.itak so par let za nami..
pajxy
18. 10. 2012 18.23
+3
Marksista
18. 10. 2012 18.02
+7
lej jezak, tako bom rekel, delam na ISPju, nism policist ne bom iskal sodnega naloga, ampak tvoje podatke o stalnem prebivaliscu bom posredoval enim juznjakom,da te malo obiscejo, ce mislis take zaljive komentarje talati naprej, resno mislim.
Marksista
18. 10. 2012 18.02
+2
tudi ce izgubim siht, sam s tabo pa voyotom bo nekdo enkrat opravil, resnicno.
Marksista
18. 10. 2012 18.03
+3
Marksista
18. 10. 2012 18.03
+2
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 19.31
+1
E, vidiš ... glih o tem govorim ... hvala za potrdilo !!!
anja31a
18. 10. 2012 19.40
+1
JezekTekaTEka49
18. 10. 2012 19.47
+1
Anja dej zrihti tole ... to je pa že tumać, pa to ...
prašek
18. 10. 2012 17.55
+1
Pravilno admin !!!!!
HooplaToopla
18. 10. 2012 17.41
+9
Te probleme bi tehnično lahko že davno razrešili in kaznovali krivce. Ampak v deželi, ker so na oblasti kriminalci, to ne gre tako enostavno. Lastniki podjetij, ki brezobzirno izkoriščajo tuje delavce, niso posebna kriminalna združba. Povezave do vrhov oblasti seveda povečini niso direktne in na prvi pogled očitne. Manjša gradbena podjetja, ki jih s tem izkoriščanjem največkrat povezujejo, so bolj obrobni kraki korupcijskega omrežja v državi. A kljub temu dovolj pomembni, da bi njihovo uničenje zamajalo kriminalni ustroj Slovenije. Saj bi nekdo ostal brez svojega deleža. To pa pomeni, da bi začel riniti na druga področja. Pri tako občutljivih omrežjih, kot je kriminalno-politično v majhni Sloveniji, pa to lahko pomeni pretres, ki bi ga čutile tudi velike ribe. Zato bo (tudi) problem izkoriščanja tujih delavcev ostal še dolgo tak kot je. Vse kar bomo od odgovornih slišali bo, da je zadeva kompleksna in da delajo vse kar je v njihovi moči. Pa tistih nekaj delavcev, za katere imajo občutek, da so bolj uporne sorte, bodo po hitrem postopku nagnali nazaj v Bosno. Nekatere od njih pa mogoče vključili v posle na drugih področjih. Za začetek "varovanje", nato pa kaj bolj zahtevnega.
Uporabnik113189
18. 10. 2012 17.51
+5
Kaj ko bi se glede tuje delovne sile pri nas zgledovali po avstrijcih. To pa ne, čeprav so mnogo zakonov preprosto prepisali, se dobra rešitev očitno ne splača tistim, ki sprejemajo zakone in predpise..Nekaj podobnega kot naši počno v Italiji že dolgo in so temu pojavu tudi dali ime. Mafija ki je globoko povezana z občinami in politiko.. Pri nas seveda tega ne bo nihče pravilno poimenoval, kaj šele začel preprečevati..