Slovenija

Primer Brezovar: Zakaj ne bo nadzora?

Ljubljana, 20. 04. 2011 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./B.G./N.Š.K./STA
Komentarji
86

Borut Brezovar ne bo več glavni inšpektor za delo. Minister Svetlik je namreč začel postopek njegove razrešitve. Na protikorupcijski komisiji so odločitev ministra označili za pozitivno, a jih bega, ker ne bo posebnega nadzora.

Minister Ivan Svetlik je na vprašanje, ali je Borut Brezovar ravnal nezakonito, odgovoril, da "to ni dokazano, a mi ne moremo tvegati".
Minister Ivan Svetlik je na vprašanje, ali je Borut Brezovar ravnal nezakonito, odgovoril, da "to ni dokazano, a mi ne moremo tvegati". FOTO: Blaž Garbajs

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po pozivu predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča sprožil postopek razrešitve glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja. Na ministrstvu so pojasnili, da sta se dogovorila, da se slednji umakne s svojega položaja.

Po besedah Svetlika so na ministrstvu ugotovili, da je šlo za konflikt interesov, pri čemer je upadel ugled in je bila pod vprašajem verodostojnost inšpektorata. "Zaradi upada verodostojnosti institucije je bilo treba to storiti in izključiti potencialno možnost za koruptivna dejanja," je poudaril Svetlik. Pri odločitvi so upoštevali poziv protikorupcijske komisije in mnenje ministrstva za javno upravo.

Po predvidevanjih ministra Svetlika bo o dejanski razrešitvi predvidoma jutri odločala vlada. Do imenovanja novega glavnega inšpektorja bo mesto začasno zasedel Boris Ružič, novi vodja pa bo izbran na javnem razpisu. Brezovar medtem ostaja na inšpektoratu, "a še nismo našli primernega mesta zanj".

Pohvala z zadržkom

Odločitev Svetlika, da razreši glavnega inšpektorja za delo, na komisiji za preprečevanje korupcije pozdravljajo, so pa izrazili zadržek, ker ministrstvo ne namerava izvesti nadzornih postopkov in ugotoviti dejanskega stanja glede očitkov o sistemskih nepravilnostih pri usmerjanju in vodenju inšpektorata za delo.

Minister pričakuje, da bo protikorupcijska komisija z enakimi merili obravnavala tudi druge inštitucije. "Primer ne sme kazati, da inšpektorat ne dela, da ne opravlja svoje vloge. Edino inšpektorat za delo je bil tisti, ki je na primer v primeru Vegrada podal kazenske ovadbe," je poudaril. Na vprašanje, ali je vedel za predavanja, je odgovoril, da sta imela ustni dogovor, naj "on kot odgovorna oseba opravlja svoje delo vestno in da mu ne bom vedno gledal pod prste. Vedel sem, da on tudi opravlja to dejavnost. To se obravnava kot dovoljeno. Nič pa nisem vedel o številu, času in kje predava."

V podrobnosti njegovega delovanja se torej ni spuščal. "Jaz nimam odgovornosti, da preverjam, kje se kdaj nahaja kateri od inšpektorjev." Ker predava tudi začasni naslednik Ružič, bodo na ministrstvu izdali "jasno navodilo, da jim prepovedujemo tovrstno delo, kadar gre za predavanje, svetovanje ali inštruiranje v nekaterih organizacijah, za katere so pristojni že v okviru inšpektorata".

Glede domnevne kršitve delavskih pravic je Svetlik dejal, da navedbe protikorupcijske komisije temeljijo na prijavah, indicih in tako dalje. "Če bi bilo dejanje dokazano, bi bilo zelo jasno, da je treba takoj ukrepati. A minister ni odgovoren za ugotavljanje kazenske odgovornosti." Zoper Brezovarja ne bo dal kazenske ovadbe.

Brezovar kršil 'pravno higieno'

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je poudaril, da je komisija v preteklih letih prejela več različnih prijav o sumu kršitev ravnanja inšpekcije za delo v zvezi z opuščanjem dolžnega nadzora nad varovanjem dostojanstva in drugih pravic delavcev pri delu.
Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je poudaril, da je komisija v preteklih letih prejela več različnih prijav o sumu kršitev ravnanja inšpekcije za delo v zvezi z opuščanjem dolžnega nadzora nad varovanjem dostojanstva in drugih pravic delavcev pri delu. FOTO: Aljoša Kravanja

Komisija za preprečevanje korupcije opozarja, da v primeru predavanj ne gre za pravno nedorečeno ali nejasno področje. Na to je že leta 2003 vlado opozarjal takratni varuh človekovih pravic, pozneje pa še ministrstvo za javno upravo. Dejavnost, ki jo je opravljal glavni inšpektor, je v nasprotju s predpisi, usmeritvami in kodeksi ravnanja. Brezovar namreč ni opravljal zakonsko dopustne znanstvene ali klasične pedagoške dejavnosti; niti ne gre zgolj za strokovne ali znanstvene prispevke na javnih konferencah in seminarjih,“ so sporočili s komisije za preprečevanje korupcije, kjer dodajajo, da je glavni inšpektor kot visoki državni uradnik pomembnega nadzornega organa dalj časa in v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji in njihovimi poslovodstvi, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije.“

Ker v svojem ravnanju ni nič spornega videl glavni inšpektor, je toliko pomembneje, da je v tem primeru odgovorno ravnal njegov predpostavljeni, minister Svetlik. S tem je poslal pomembno sporočilo drugim predstojnikom državnih organov. Gre namreč za vprašanje spoštovanja predpisov, pravne higiene, prevzemanja odgovornosti za vodenje in upravljanje pomembnih javnih podsistemov in tudi dolžnega ravnanja, ki ga od funkcionarjev in uradnikov na položaju zahteva Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Zanikal vse obtožbe

Borut Brezovar je poudaril, da v 18 letih, odkar deluje na inšpektoratu za delo, ni bil končan niti en pravnomočen postopek v zvezi s korupcijo zoper katerega koli inšpektorja. "Pa ne zato, ker ga ne bi našli, ampak zato, ker je ni bilo," zatrjuje.
Borut Brezovar je poudaril, da v 18 letih, odkar deluje na inšpektoratu za delo, ni bil končan niti en pravnomočen postopek v zvezi s korupcijo zoper katerega koli inšpektorja. "Pa ne zato, ker ga ne bi našli, ampak zato, ker je ni bilo," zatrjuje. FOTO: Kanal A
Borut Brezovar je delo glavnega inšpektorja opravljal že od leta 1993, septembra 2009 pa ga je vlada kot edinega kandidata, ki se je prijavil na javni natečaj, vnovič imenovala na položaj.

Brezovar, ki sam ni odstopil, je sicer nekaj dni pred razrešitvijo zanikal očitke protikorupcijske komisije, med njimi tudi sklenitev svetovalne pogodbe za predavanja o varstvu pri delu in delovnega prava. Sklenil je avtorske in podjemne pogodbe, s čimer po njegovih trditvah ni kršil zakonodaje. Lani je sicer s predavanji zaslužil 20.000 evrov, kar naj bi minister Svetlik vedel.

Prav tako je zanikal svetovanje s področja varstva pri delu pri podjetju, ki je nezakonito odpustilo nosečnico, potem ko je inšpekcija za delo dala predhodno soglasje delodajalcu za odpoved delovnega razmerja. V komisiji sicer opozarjajo, da je Brezovar le nekaj dni pozneje po odpustu noseče uslužbenke z istim delodajalcem sklenil zasebno pogodbo.

Odzval se je na očitke komisije, zakaj delovna inšpekcija Vegradu ni prepovedala opravljanja dejavnosti ter podala pristojnemu organu predloga za začetek postopka za njegovo prenehanje, likvidacijo in stečaj. Poudarja, da zakon o inšpekciji ni podlaga za stečajne postopke, ampak je stečajna zakonodaja, ki inšpektorata za delo ne predvideva kot aktivnega legitimiranca za sprožitev stečajnega postopka. Poleg tega bi za sproženje stečaja tako velike gospodarske družbe morali založiti ogromna sredstva za strošek stečaja, tega denarja pa inšpektorat za delo nima, je dejal. Zanikal je tudi, da bi njemu ali njemu bližnjim Vegrad gradil hišo oziroma brezplačno dajal gradbeni material.

Glede ugotovitve komisije, da inšpektorat ni ukrepal v primeru šikaniranja javnega uslužbenca, pa pravi, da je šlo pri primeru za spor, kdo je za nadzor pristojen – oni ali inšpektorat za javno upravo. V pismu Svetliku je zapisal, da protikorupcijska komisija ni usposobljena za presojo delovnopravne zakonodaje in da je tematiko obravnavala izredno lahkotno in populistično. O morebitni tožbi proti protikorupcijski komisiji se sicer še ni odločil.

Komisija: Nedostojen odziv

Protikorupcijska komisija je ugotavila, da je glavni inšpektor za delo Borut Brezovar z zavračanjem zakonskih pristojnosti oblikoval takšno politiko in prakso organa, da je prišlo do kršitev dolžnega ravnanja v postopkih delovne inšpekcije pri zagotavljanju varstva človekovega dostojanstva in drugih temeljnih pravic v delovnem okolju.

Vodstvo komisije za preprečevanje korupcije je njegov odziv takrat označilo za nedostojnega in v nasprotju z zahtevano osebno integriteto delovanja na takem položaju. "Komisija lahko ob takem odzivu vnovič ugotavlja zaskrbljujoče nizko stanje pravne kulture in pomanjkanje zavedanja posameznikov na odgovornih položajih, da morajo delovati transparentno in z občutkom integritete," so sporočili.

Dodali so še, da komisija ni tista, ki bi lahko odločala o kazenski ali delovnopravni odgovornosti katerega koli uradnika ali funkcionarja. "Komisija opozarja, organi odkrivanja in pregona preiskujejo, ključno pa je, kakšen odnos do odgovornosti najvišjih javnih uslužbencev bodo zavzeli njim predpostavljeni, v tem primeru minister Svetlik," so pojasnili. Pristavili so, da za ugotavljanje odgovornosti ne bo zadoščalo zgolj poročilo glavnega inšpektorja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrast66
21. 04. 2011 11.40
Fantje so si na inšpekciji spletli lepo gnezdo. Zlatih jajc so imeli na pretek. Ti se ne bodo borili za za staro pokojninsko reformo, oni bi ga lahko tako srali do svojih 90 let. Kakšne stranke, takšna inšpekcija, vse pritlehtno, pri teh starčkih bi človek pričakoval več morale.
Goljuf Borut 1
20. 04. 2011 21.59
Od kdaj pa minister ni odgovoren za nedelo svojih podrejenih.Čisto sprenevedanje.
prehlad
20. 04. 2011 21.33
JAST SEM DAL ENKRAT PRIJAVO PO POL LETA SEM NDOBIL ODGOVOR ,DA BODO ŽE UREDILI PAPIRJE IN POTEM DELALI .NO PO 15 LETIH ŠE VEDNO VESELO DELAJO IN VES ČAS ŠE V PENZIJI .NO VIDITE ZAKA JE TA ŠLAPA JAST PA SKORAJ OBUBOŽAL OD POLOŽNIC .
resslovenka
20. 04. 2011 21.32
Ni se mu česa bati. S predavanji bo dodatno služil še naprej. Zaradi mene naj, me nič ne moti. Ampak njegov naslednik, ki baje počne (oz. je počel)enako je nekega delavca, ki je prišel na inšpektorat kar na hodniku vprašal z bolj jeznim in naveličanim tonom: Kaj bi pa vi sploh radi? Menda ubogi človek, ni prišel pogledat na uro ampak poiskat pomoč. Z mižanjem na eno oko ali včasih kar na obe so k poraznemu stanju na delovnopravnem področju prispevale tudi vlade oz. resorni ministri, ki se okoli uboge in izkoriščane delovne raje res niso dali kaj dosti motiti.
robba
20. 04. 2011 19.18
pa tile so neverjetni ej. pa ne moreš verjet. tip ima 58 let, mal ga bodo skenslal, pol pa v penzijo, zatem bo pa spet predaval raznoraznim "uspešnim" firmam. polom..
-gorenjka-
20. 04. 2011 16.37
Madyy20.04.2011, 16:092 Na sliki je tak, kot bi se z petardo počesal..?? .....to je frizura za ob delovnikih......ob nedeljah in praznikih pa en krog okrog bajte na mopedu,potem pa rikverc skozi grmovje......
yunak
20. 04. 2011 16.15
Borut Brezovar je poudaril, da v 18 letih, odkar deluje na inšpektoratu za delo, ni bil končan niti en pravnomočen postopek v zvezi s korupcijo zoper katerega koli inšpektorja. "Pa ne zato, ker ga ne bi našli, ampak zato, ker je ni bilo," zatrjuje. ...in pri njemu bojo vlada le najdli nekaj...
Purgatory
20. 04. 2011 16.12
Letna poročila inšpektorata za delo dokazujejo, da je delo na tem področju bilo tako zelo intenzivno, da je 18 let Brezovar lahko še med delovnim časom predaval.
Madyy
20. 04. 2011 16.09
Na sliki je tak, kot bi se z petardo počesal..??
grego
20. 04. 2011 15.56
ENA SAMA VELIKA KORUPCIJA
kawboy
20. 04. 2011 15.56
Saj je bil že čas, sedaj naj odstopi še sam minister za delo ter njihovi pomagači, ker je naredil takšno zakonodajo, da v praksi sploh ne zaživi tako pri delovanju inšpekcijskih služb kot pri inšpekcijskem nadzoru. To je vse v sklopu in pristojnosti ministrstva za delo. Delodajalcem je tako omogočil, da si na protipraven in na nezakonit način pridobijo premoženjsko korist tako da delavce izkorišča do njihovega človeškega dostojanstva in njihovih pravic in jim ne izplačujejo plač ter prispevkov ter davkov, posledično oškoduje vse ki so kakorkoli in kadarkoli sodelovali poslovno pri takšnih delodajalcih, kateri niso ravnali, delovali, poslovali v skladu z delavnopravno Zakonodajo in skladno z Zakonom o gospodarskih družbah ter skladno z Zakonom o finančnem poslovanju podjetij, kot tudi v neskladju z Ustavo in Človekovimi pravicami in svoboščino sleharnega delavca tako domačega kot tujega.
-gorenjka-
20. 04. 2011 15.55
......protikorucijska komisija;urad za produciranje megle,mešanje rahlih sapic in metanje šodra v oči davkoplačevalcem........plače so pa solidne,ne?tako solidne,da se tam zaposlenih kriza po vsej verjetnosti niti ne dotakne ne..........
DAEMONIUM
20. 04. 2011 15.55
SRAMOTA OD PAHORJEVE VLADE!!! Razresli ga bodo zaradi predavan na faksu ne pa zaradi tega ker popolnoma NIC ni naredil ob krsitvah ki so jih dozivljali delavci v Vegradu, SCT, in se in se. Tam kjer si zmetali Bosance na cesto brez vseh pravic, plac niso dobivali nekaj mesecev ON NI VIDEL KRSITVE? NOBEDEN V PAHORJEVI VLADI NI VIDEL KRSITVE? TUDI BREZIGARJEVA NE KI SE DANES HVALI KAKO DOBRO SO DELALI? katerega tajluna pa so uspeli pripeljati pred sodisce? Kaj je s Penkom ki je najprej ovajal Zidarja sedaj pa je njegov odvetnik? Pa kaj ta Brezigarjeva pa Svetlik misli da smo navadni ljudje nepismeni da nam taksno meglo prodajate? Vsi vi bi sli v Avstriji v zapor, ne pa pri nas, ko ste na oblasti in v skrajnem primeru odstopite oz vas zamenjajo! Dokler bo bilo gdo od vas na oblasti ali zaposlen v drzavni upravi NI RESITVE ZA TO DRZAVO V KATERI BODO LJUDJE SE NAPREJ IZKORISCANI IN SLABO PLACANI!!
Gosposvetski
20. 04. 2011 15.45
A zbegani so ??? Pa ne me ...
hinko.murovec@siol.net
20. 04. 2011 15.41
Je pač prišel v "zelje" gospodu Svetliku št. 2 lastniku HIDRIE to pa Svetliku št. 1 ni bilo po volji. Je pa možnost takih razrešitev dana samo v Sloveniji Slovenskim Ministrom, ki so očitno nad zakonodajo. Ja OK , Brezovarju se zaradi predavanj ne da več zaupati ( kaj ima to z zakonito ali nezakonito vodenimi postopki ve samo Bog in Svetlik ) , ja kako pa naj in na podlagi česa zaupamo njemu Svetliku št. 1. da ni recimo informator žlahti Svetlik št. 2. ?? Čudna so pota " gospodova ".
matejaMart
20. 04. 2011 15.34
umik tega človeka je domet komisije. bo pač svetoavlec in se bo malo manj šopiril. nagrado za dolgoletno delo bo dobil, pa še tezgaril bo lahko legalno. kot davkoplačevalec ga nočem več vzdrževati, pa svetlika in še vse ostale tudi ne.
tezkakovina
20. 04. 2011 15.16
Ajde , nasujte mi še malo peska v oči ! So mu že poiskali primerno delovno mesto . Če ga ni , pa ga ustvarijo . Takih ljudi je v državni upravi , da jih z lopato šauflaš !In tu je izvirni greh naših politik ,od osamosvojitve sem .En takšen parazit odnese mesečno 6 povprečnih penzij .
gremobanda
20. 04. 2011 15.13
hočemo obsodbe in visoke kazni ter zaplembo premoženja za tajkune,skorumpirane javne uslužbence....za vse ki so pokradli to državo pa naj bodo člani katerekoli stranke..šele potem se lahko pogovarjamo o raznih pokojninskih reformah itd.do takrat vas vse skupaj pozivam da ste proti vsem karkoli bo kdo predlagal!
CKKPJ_Milko
20. 04. 2011 14.45
Ta naša vlada zmagovitega trojčka z vsemi priskledniki je naredila v treh letih več škode kot potres in cunami na Japonskem.
babica52
20. 04. 2011 14.43
bravo svetlik edina dobra poteza od tebe v tvojem mandatu drugače pa stabo ni nič dobrega