Slovenija

Borštnikovo priznanje Aleksandru Valiču

Ljubljana, 29. 10. 2008 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnja najprestižnejša nagrada za igralske dosežke Borštnikov prstan je šla v roke igralcu Aleksandru Valiču. Nagrajenec je "ljudski igralec z veliko humorja", pravi član žirije Partljič.

Dobitnik Borštnikovega prstana je igralec Aleksander Valič.
Dobitnik Borštnikovega prstana je igralec Aleksander Valič. FOTO: POP TV

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je igralec Aleksander Valič, velika nagrada 43. Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev pa je pripadla predstavi Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem v režiji Francois-Michela Pesentija in izvedbi ljubljanske Drame. Pesentiju je predstava prinesla tudi nagrado za najboljšo režijo.

Za vlogi v zmagovalni predstavi 43. BS sta bila nagrajena Veronika Drolc, ki je odigrala Katico, in Marko Mandić za vlogo Friderika Wetterja, grofa Strahlskega. Preostale tri od petih enakovrednih igralskih nagrad so prejeli Janko Petrovec za vlogo Semjona Semjonoviča Podsekalnikova v predstavi Samomorilec v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst, Jernej Šugman za vlogo Tita Andronika v predstavi Tit Andronik v izvedbi ljubljanske Drame in Tadej Toš za vlogo Jeana v predstavi Nosorogi v izvedbi Drame SNG Maribor.

Nagrada za mlado igralko je pripadla Arni Hadžialjević za vlogi Margerite v predstavi Osvajalec v izvedbi ljubljanske Drame in Lenke v predstavi Raztrganci/Učenci in učitelji v produkciji Mestnega gledališča Ptuj in E. P. I. Centra ter koprodukciji Cankarjevega doma Ljubljana.

Tri enakovredne nagrade za druge dosežke so prejeli ustvarjalci predstave Raztrganci/Učenci in učitelji, ki so bili nagrajeni za idejni in receptivni premik, Leo Kulaš za kostumografijo v zmagovalni predstavi Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem in Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbo v predstavi Mlado meso v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča.

Nagrado Dominika Smoleta za prevod in dramaturgijo je prejel Primož Vitez za prevod drame Eugena Ionesca Nosorogi in dramaturgijo njene uprizoritve. Nagrado za gledališke inovacije in estetski preboj pa je strokovna žirija dodelila Janezu Janši za koncept in režijo Slovenskega narodnega gledališča v izvedbi Maske Ljubljana.

'Valič je ljudski igralec'

Po besedah Toneta Partljiča, ki je tudi predsednik sveta BS, je bil Valič "vedno med tistimi zadnjimi imeni, ki so jih vse dosedanje žirije imele pred seboj na mizi". "Priznam, da sem tudi sam njegovo ime malo odrival, čeprav nisem nikoli dvomil, da si Valič nagrado zasluži," je dejal. Kot je opozoril, je bila letošnja srečna okoliščina 60. obletnica filma Na svoji zemlji, ki je Valiča – ta bo prihodnje leto praznoval 90. rojstni dan – vrnila v zavest gledalcev.

Partljič je poudaril, da je Valič predvsem "ljudski igralec z veliko humorja". "Zelo malo je igralcev, ki imajo dar, da na kakovosten način ljudi nasmejejo. Dober smeh v teatru je isto kot katarza v tragediji. Za to so poklicani samo nekateri igralci in Valič je med njimi," je dejal. Kot je še dodal, se mu je z izbiro Valiča za letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana "odvalil od srca eden od največjih kamnov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 10. 2008 10.15
Sam se ga še najbolj spomnim po vlogi Géronta, Leandrovega in Hyacinthinega očeta (Molière: Scapinove zvijače - Les fourberies de Scapin), mislim da leta 71, bilo je v SNG drami v Ljubljani! Naslednje leto je dobil za to vlogo Borštnikovo nagrado, Cavazza pa za vlogo Scapina nagrado občinstva! \"Pa kaj hudiča je iskal na tej galeji!\" mi še vedno odmeva v ušesih... Če se bosta letos Jurij Zrnec in Dare Valič letos vsaj približal briljantnima B. Cavazzi in A. Valiču izpred skoraj 40-tih let, bo to dobra predstava!
Tonček Balonček
30. 10. 2008 08.01
Ima pa srečo, da je še živ!
VolkD
30. 10. 2008 02.07
Lahko bi to nagrado dobil že precej prej ! Nekateri so vsaj 10 let čakali da se stegne.. Ampak NE. Stari Stane se ne da ! Po tistem kar je rekel sem izračunal, da ima 89 let.
.eu.
30. 10. 2008 00.06
a ni bil on ferenc v nekem filmu
vincester
29. 10. 2008 23.32
Končno velika nagrada v prave roke!Aleksander Valič je eden izmed najboljših slovenskih ljudskih igralcev. Vse čestitke!
Nevemkajbidal
29. 10. 2008 23.24