Slovenija

Boris Pahor – od persone non grata do kandidata za Nobelovo nagrado

Ljubljana/Trst, 26. 08. 2013 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Boris Pahor – Tržačan, stoletnik, ki uspešno kljubuje letom, o sebi pravi: "Ko me danes ustavljajo mimoidoči, da bi mi stisnili roko, ne vem, kaj bi, saj sem kot pisatelj živel in delal dolga desetletja, prepoznavnega pa so me naredili mediji in tujina šele v zadnjih letih."

Boris Pahor je Tržačan, ki že vse življenje razumno kljubuje različnim režimom, ideologijam in idejam, uspešno kljubuje tudi letom. Kljub častitljivemu jubileju in zajetni zbirki del premore ogromno življenjske sile, saj še vedno ustvarja, izdaja knjige, potuje, predava in prejema nagrade.

Njegova dolga življenjska pot se začenja 26. avgusta 1913 v takratni Avstro-Ogrski, ki je bila pod cesarjem Francem Jožefom I. Staršema Francu Pahorju in Mariji roj. Ambrožič sta se po Borisu rodili še hčerki Marica in Evelina.

Izkusil je italijanski fašizem ...

Pahor leta 1919 začne obiskovati slovensko osnovno šolo v Trstu, a je štiri leta pozneje zaradi šolske reforme pouk prisiljen spremljati v italijanskem jeziku.

Premore ogromno življenjske sile, saj še vedno ustvarja, izdaja knjige, potuje, predava in prejema nagrade.
Premore ogromno življenjske sile, saj še vedno ustvarja, izdaja knjige, potuje, predava in prejema nagrade. FOTO: POP TV

V otroštvu in mladosti ga močno zaznamujeta fašizem in nacizem. Že kot sedemletni deček je priča požigu Narodnega doma v Trstu, takrat osrednje ustanove tržaških Slovencev, ki so ga zažgali italijanski fašisti, kar pozneje zapiše v knjižni zbirki Kres v pristanu in v delu Trg Oberdan.

Šolanje nadaljuje v italijanski klasični gimnaziji v škofijskem semenišču v Kopru, v Gorici pa se vpiše na teologijo, a leta 1938 študij opusti. Za slovenski knjižni jezik se začne zavzemati že med študijem – vsaka raba slovenskega jezika je namreč takrat prepovedana. Zato svojo prvo prozo objavi pod psevdonimom Jožko Ambrožič v celjski reviji Mladika.

Dve leti pozneje so ga vpoklicali v italijansko vojsko, ki ga je leta 1940 napotila med svoje čete v Libijo. Tu se je prvič srečal z arabskim svetom, bil je v stiku s hrvaškimi sotrpini in doživel osebno preobrazbo, ki jo je po vojni izlil na papir v romanu Nomadi brez oaze.

Pred vrnitvijo v Italijo, kjer mu koprske mature niso priznali, je znova maturiral v Bengaziju. V taborišče za ujete častnike jugoslovanske vojske ob Gardskem jezeru so ga leta 1941 premestili kot vojaškega prevajalca. A želja po znanju ga je vodila na univerzo v Padovi, kjer je študiral italijansko književnost.

... izkusil je nemški nacizem ...

Italija je leta 1943 kapitulirala, Trst, kamor se je takrat Pahor vrnil, pa je bil pod nemško okupacijo. Pridružil se je osvobodilni fronti. Dogodke in življenje iz tistega časa pa je v petdesetih letih prejšnjega stoletja ovekovečil v delu Mesto v zalivu.

Leta 1944 so ga domobranci predali gestapu, od tam pa so ga deportirali v nacistična koncentracijska taborišča Dachau, Natzweiler-Struthof in Bergen-Belsen. Preživel je in se po zdravljenju v francoskem sanatoriju vrnil v Trst, kjer se je po diplomi na univerzi v Padovi zaposlil kot profesor na tržaških slovenskih šolah.

A množična razčlovečenja in holokavst, ki mu je bil priča, trpljenje in boj za preživetje v taborišču so Pahorja globoko in dolgotrajno zaznamovali. Taborišča so postala osnovna tema njegovih poznejših del. Roman Nekropola, ki je preveden v številne tuje jezike in s katerim je dosegel mednarodno prepoznavnost, je njegovo najbolj znano delo iz tega obdobja.

... izkusil je jugoslovanski komunizem

Pahor se je vključil tudi v slovensko kulturno in politično življenje s pisanjem ter urejanjem revij, kot je bila Zaliv. Pri tem sta ga zaznamovala kritično gledanje na slovensko stvarnost in samostojnost mišljenja, zaradi česar je kmalu prišel navzkriž s takrat prevladujočo levičarsko stranjo v slovenski manjšini in z novo komunistično oblastjo v Sloveniji.

Eden od najbolj prevajanih slovenskih avtorjev velja tudi za kandidata za Nobelovo nagrado.
Eden od najbolj prevajanih slovenskih avtorjev velja tudi za kandidata za Nobelovo nagrado. FOTO: Mia Media

Čeprav je sam po političnem prepričanju levičar, se ni nikoli strinjal z nastopanjem Slovencev znotraj italijanskih levih strank, ampak se je kot narodnjak zavzemal za samostojno politično nastopanje.

Takratnemu režimu v Sloveniji se je zameril predvsem z izidom knjižice Edvard Kocbek – pričevalec našega časa leta 1975, ki jo je skupaj z Alojzom Rebulo napisal ob 70-letnici Edvarda Kocbeka. V intervjuju je takrat Kocbek prvič spregovoril o povojnem poboju vrnjenih slovenskih domobrancev, zaradi česar so Pahorju jugoslovanske oblasti za dlje časa prepovedale vstop v državo.

(Pre)dolgo prezrt, prepoznavnega so ga naredili šele mediji

Pahor in njegova dela so doživela vnovično ovrednotenje šele po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, ko je prejel Prešernovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije.

Literarna zgodovinarka Tatjana Rojc je ob pisateljevi stoletnici izdala knjigo Tako sem živel, Stoletje Borisa Pahorja. Rojčeva je zapisala, da Pahorjeva življenjska izkušnja, zapisana v njegovem literarnem delu, "predstavlja estetsko in etično pričevanje celotnega 20. stoletja: moderno Odisejo, zgodbo vračanja iz sveta pogromov in senc".
Literarna zgodovinarka Tatjana Rojc je ob pisateljevi stoletnici izdala knjigo Tako sem živel, Stoletje Borisa Pahorja. Rojčeva je zapisala, da Pahorjeva življenjska izkušnja, zapisana v njegovem literarnem delu, "predstavlja estetsko in etično pričevanje celotnega 20. stoletja: moderno Odisejo, zgodbo vračanja iz sveta pogromov in senc". FOTO: Mia Media

Kritično držo ohranja pisatelj še danes, med drugim ob polemikah o italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in odhodu Italijanov iz Istre, pri čemer Italiji očita pozabljanje na fašizem, obenem pa je kritičen tudi do slovenske drže.

Pahor, tudi zaprisežen borec za pravice ogroženih jezikov in pripadnikov ogroženih kultur, vselej poudarja, da je nacionalna zavest nujna za preživetje Slovencev v Italiji ter človeka in človeštva v svetu.

Njegova dela Grmada v pristanu, Parnik trobi nji, Zatemnitev, Nekropola, Spopad s pomladjo in tudi druga so ob izidu v drugi polovici prejšnjega stoletja zaradi sistematičnega zavračanja komunističnih oblasti ostala prezrta. Slovenski bralci in javnost Pahorja odkrivajo šele v zadnjih dveh desetletjih.

"Na žalost je to res, saj je tisto, kar se je zgodilo v tujini, kot bumerang udarilo na Slovenijo. In ko me danes ustavljajo mimoidoči, da bi mi stisnili roko, ne vem, kaj bi, saj sem kot pisatelj živel in delal dolga desetletja, prepoznavnega pa so me naredil mediji in tujina šele v zadnjih letih," je ob praznovanju 98-letnice dejal Pahor.

Zaradi svojih korenin se počuti kot dvoživka

Zelo je navezan na Kras, kjer so se rodili njegovi starši – oče je bil iz Kostanjevice, mati pa iz Male Pristave pri Šempetru na Krasu, danes bolj znane kot Pivka.

Pahor ima rad kraški svet, predvsem zato, ker ga ima "za 'anarhičnega', kot bi tudi sam sebe definiral: Kras je raztreskani kamen, skromne dlani ruse zemlje, vabljive zibke dolin, pa tudi jame, ki segajo do pekla ... Zato sem v bistvu dvoživka, kot je Kras v resnici tržaški park nekoliko zunaj mesta, tržaški Bois de Boulogne ali Bois de Vincennes ..." je Alojzu Rebuli zaupal že pred leti v intervjuju za Primorski dnevnik.

Poklon ženi

Tudi žena Radislava Premrl, ki ji posveča nedavno izdano knjigo, je bila pisateljica.
Tudi žena Radislava Premrl, ki ji posveča nedavno izdano knjigo, je bila pisateljica. FOTO: 24ur.com

Knjiga o Radi je posvečena Pahorjevi pokojni ženi Radoslavi Premrl, s katero si je ustvaril družino in z njo preživel več kot pol stoletja in ki mu je pri njegovem delu ves čas stala ob strani. Knjiga je skupek dnevnikov, napisanih med letoma 2009 in 2011. Spominja se je od njune prve zaljubljenosti, poroke, rojstev obeh otrok – Adrijana in Maje, do njene bolezni in zaključka njene življenjske poti. Njun odnos je zaznamovala težka preteklost obeh.

Ob izidu knjige je pisatelj dejal, da je bil pošten glede netradicionalnega odnosa, ki sta ga gojila z ženo. "Pisatelji, ko pišejo o sebi, pogosto lažejo. Jaz pa sem si želel pisati o intimnih zadevah tako, kakor da bi bila ona zraven in bi dejala: Ja, tako je bilo," je dejal Pahor.

Številne nagrade in priznanja, nekaj jih je tudi odklonil

Pahor, ki je tudi sam pisal v tujih jezikih, prejema priznanja in izraze spoštovanja iz predsedniških palač najpomembnejših evropskih držav. Med drugim mu je v zahvalo za bogatenje njihovega jezika Francija leta 2007 podelila naziv vitez legije časti, lani pa je bil imenovan za francoskega komandanta reda umetnosti in leposlovja.

Za svoja literarna dela je Pahor prejel vrsto nagrad in časti, med drugim Prešernovo nagrado, francoski red legije časti in častno meščanstvo Maribora. Odklonil je tržaško nagrado za vlogo na kulturnem področju, trpljenje med nacistično okupacijo in nasprotovanje jugoslovanskemu komunističnemu režimu, saj v utemeljitvi ni bilo omenjeno njegovo nasprotovanje fašizmu. Poleg tega je odklonil tudi častno meščanstvo Ljubljane, saj se je prestolnica po njegovih besedah po prvi svetovni vojni do slovenske Primorske obnašala mačehovsko. Boris Pahor se večkrat omenja tudi kot slovenskega kandidata za Nobelovo nagrado.

Ves čas budno spremlja, kaj se dogaja z domovino

Fotograf, filozof in esejist Evgen Bavčar je zapisal, da je Pahorjevo literarno ustvarjanje mogoče razumeti "kot vračanje dostojanstva, ne samo ponižanim kostem v Nekropoli, ampak vsem ponižanim telesom". Italijanski pisatelj Claudio Magris je o Pahorju nekoč dejal, da je "slovenski glas vseh nas", Rebula pa je presodil, da "v Pahorjevih delih Trst spregovori po Slovensko".

23. avgusta letos je Pahor kot prvi Slovenec prejel naziv častni meščan Trsta. Naziv je dobil za resnice, neodvisno od ideologij in uklanjanja politiki.
23. avgusta letos je Pahor kot prvi Slovenec prejel naziv častni meščan Trsta. Naziv je dobil za resnice, neodvisno od ideologij in uklanjanja politiki. FOTO: POP TV

V zadnjih letih je Pahor, deklarirani antifašist in pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji, sprožil nemalo vprašanj med svojimi privrženci z izjavami in dejanji, kot so nasprotovanje arbitražnemu sporazumu s Hrvaško, predlog za spremembo slovenske himne in nasprotovanje izvolitvi priseljenega temnopoltega Petra Bossmana za piranskega župana.

Kljub vsemu pa je pisatelj ob 100-letnici rojstva poudaril, da dogajanje v Sloveniji "sodi od zunaj". Dejal je, da se oglasi vselej, ko ga kateri od slovenskih politikov "lomi", ne glede na njegovo politično pripadnost. Med drugimi je imel kaj poreči tako glede političnih potez Janeza Drnovška in Milana Kučana kot tudi Lojzeta Peterleta in Janeza Janše.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
26. 08. 2013 20.36
-10
Boris Pahor je antifašist, antinacist, antikomunist. Žal ni antirasist.
Jožajoža
26. 08. 2013 19.37
-7
odpisan2x
26. 08. 2013 18.19
-12
zame je pa rasist
odpisan2x
26. 08. 2013 19.42
-7
ko bo to objavljeno na Amnesty International ,un,da si ne boste bell glave
wolfterier
26. 08. 2013 22.30
+3
Ko je Pahor v Ljubljani,na primorskem ni niti enega Slovenca več...
odpisan2x
26. 08. 2013 18.18
-5
kva si me brisov,jaz nisem nič slabga reku o piranskem županu ,on pa je
K1sssMyAss.
26. 08. 2013 18.15
-8
Nekdo, ki JAVNO izjavi, da je TEMNOPOLTI kandidat neprimeren za kandidata za župana, si niti slučajno ne zasluži NITI tega da ga kdo omeni kot kandidata za Nobelovo nagrado za mir.
K1sssMyAss.
26. 08. 2013 18.17
-1
Admin, napiši NI RES, ne pa da brišeš resnico!
1940
26. 08. 2013 17.38
+10
takemu človeku pripada nobelova nagrada,ne pa obami
nekdoxyz
26. 08. 2013 16.06
+8
ajej ljubljančani.. "Od persone non gratE do kandidata za ..." bi bila pravilna verzija ;) od persone non gratA = od nezaželenA osebe ... manjka sklon pri "non grata" upam da popravite, ker je kar velika napaka!
dostojevski II
26. 08. 2013 15.37
+1
Boris Pahor je bili proti sporazumu s Hrvaško, ki je bili sprejet na referendumu.
K1sssMyAss.
26. 08. 2013 15.16
-3
Kolikor se spomnim se je tale Boris tudi nedostojno izrazil o takratnem kandidatu za župana. Njegovo izražanje nezadovoljstva se je vrtelo okoli barve kože enega od kandidatov. A je torej rasizem tudi predpogoj, da si kandidat za Nobelovo nagrado??? Ne na koncu....tudi zaradi Janeza Janše je odšel iz slovenskega PEN kluba....da...zaradi tistega Janše, ki je imel govor na domobranskem prazniku v Rovtah.....
dostojevski II
26. 08. 2013 15.33
+9
Boris Pahor je bili proti imenovanju župana Pirana. Po njegovem čnopolti ne more biti župan slovenskega mesta.
appollyon
26. 08. 2013 15.56
+1
Niti ni bil zaradi tega proti, ampak zaradi tega koliko časa prebiva tukaj, in koliko časa je bil politično aktiven!
dostojevski II
26. 08. 2013 16.05
-2
Vsakdo, ki ima aktivno volilno pravico je lahko izvoljen za župana. Odločajo volivci, ne Pahor.
puspan
26. 08. 2013 16.05
-3
Vidis K1, temu se pa rece pomanjkanje pluralne etike. Vse mora biti po liniji in vse, kar ni ravno po meri tvojih predhodnikov, je proti njim, oz. vam. Taksnih ali podobnih zadev lahko se preberes, da so se dogajale v fasizmu, nacizmu in prav tako v komunizmu, lepse receno socializmu. Tega hvala bogu ni vec na svetu, mali ostanki se zaznavajo se pri nas, vendar bo tudi cas prinesel svoje. Res pa je, da bomo v vsaj v Evropi ostali za vecno zapisani, kot majhna alpska dezelica, kjer se je ta nesmisel zadrzal najdlje. Ce ze nismo tako pomembni, kot se mnogi imamo, bo vsaj to ostalo, s katerim se drugi ne morejo pohvaliti, oz. sramovati. Tudi to nekaj pomeni, kene.
K1sssMyAss.
26. 08. 2013 15.06
-4
A ni bil tale Boris v italijanski vojski??? A ni v italijanski vojski služil kot prevajalec v taboriščih??? Tudi v tistih, kjer so bili zajeti tisti, ki so pomagali v osvobajanju izpod nacizma in fašizma???
Gordana J.
26. 08. 2013 17.36
+7
Takrat nisi imel šanse: kot ital. državljan si enostavno moral v vojsko.
AIZ
27. 08. 2013 00.15
+4
Povej mi kje je sploh obstajala med 2WW slovenska vojska ? Ni je bilo . Bili so partizani kateri so se borili za združeno SVZ oz kasneje jugoslavijo oz veliko srbijo . Potem so bili italjanski vojaki to so bili slovenci ki so bili prisiljeni v italjansko vojsko in nemški vojaki kamor so odšli tudi slovenski vojaki oz domobranci. Nihče ni bil za Slovenijo le retki te so pa pobili v Nemških ,Italjanskih in Jugoslovanskih taboriščih (goli otok). Slovenci nismo narot zmagovalcev med 2 WW kakor se gospod Stanovnik rad pohvali . Slovenci smo poraženci z vseh strani saj z WW samo izgubili in pridobili sovraštvo katero tli še danes. Nihče ni bil za Slovence ne Hitler ne Musolini ne Tito. Sodobna zgodovina nas uči drugače kakor so nas učili v šolah . In bodimo objektivni do obeh strani . Tudi Hitler in Stalin sta imela pakt ...
MavritoGazarinni
26. 08. 2013 13.43
-7
ko bi le polovico časa posvečali svojim otrokom,kakor tem fosilom in jih vzgajali iz svojih izkušenj in ne izkušenj raznoraznih "mesij" bi svet imel bodočnost..tako se vračamo v preteklost ,vojne..katere so že pred duri..in svet gre naprej ,bolj neumen ,kakor je bil 100 let nazaj...
Terezinka
26. 08. 2013 13.49
+2
Gospod Pahor, kaj menite kdo je osvobodil Primorce in Trst? Kdo nas je rešil pred fašizmom? A zagovarjate trditev, da so domobranci predhodniki slovenske vojske? A so nas domobranci osvobodili izpod fašizma?
Feinstein
26. 08. 2013 14.11
-4
Tebe bi pa moral en fajn nategnt, ker se ti že meša...
Terezinka
26. 08. 2013 14.18
+7
Ehrlich, jaz sicer osebno poznam gospoda Pahorja in vem kakšen bi bil njegov odgovor. Tvoji izrazi pa niso vredni komentarja. mislim, da te je Janša krepko na....
Feinstein
26. 08. 2013 14.44
+1
Oprosti, mal me razganja...babe pa to...sorry...cmok cmok...
wolfterier
26. 08. 2013 22.36
+5
Zaradi nasilja in roparstva partizanov,smo izgubili Trst.Zavezniki so jih nagnali ven.
hary5
26. 08. 2013 13.30
-4
me zanima če ima dovolj denarja za v dom za ostarele
Obelixxx
26. 08. 2013 12.47
+19
Čestitke Pahorju, velikemu borcu proti fašizmu in komunizmu.
Terezinka
26. 08. 2013 13.50
+4
In proti vsem kolaboraterjem fašizma. Primorce pa so osamosvojili partizani o tem Pahor ne dvomi. Mislim, da je proti komunizmu ni pa za fašizem in kolaborante fašistov
luckyss..
26. 08. 2013 11.02
+5
\"Boris Pahor – od persone non grata do kandidata za Nobelovo nagrado\"....mislim, da je ne bi sprejel (karakter kakršen je), ker noče biti v družbi morilcev...
Benjamin Mencigar
26. 08. 2013 10.55
+24
Vsega dobrega in še na mnoga leta gospod Pahor, Slovenci smo lahko ponosni nanj :)
pridnaov?ka
26. 08. 2013 14.51
+1
pono sen sem na to ,da sam odločam,na kaj bom ponosen...
dostojevski II
26. 08. 2013 15.43
+1
Najbolj so ponosni tisti, ki niso prebrali nobene nejegove knjige. Ti ga najbolj hvalijo.
Gordana J.
26. 08. 2013 17.38
+3
Najbolj so ponosni zavedni Slovenci, ki jim ni isto ali jim kdo tepta pravico do uporabe materinega jezika.
korintos1
26. 08. 2013 09.37
+7
Me zanima kaj bo rekel o Janševih norostih v Rovtah!
Roman Hren
26. 08. 2013 13.26
+2
Žal mislim, da gospod Pahor obsoja odnos do Slovencev v Italiji, ko pa gre za odnos do drugih in drugačnih v Sloveniji pa ni tako kritičen! Konec koncev je šel zaradi Janše iz PEN-a!
Terezinka
26. 08. 2013 14.03
+5
Je nasprotnik fašizma, verjetno pa ni nikoli enačil JJ z domorbranstvom, Vsaj upam
Feinstein
26. 08. 2013 14.23
+6
Korintos, spet izivaš. Kaj on misli? Če znaš brati, si preberi njegove knjige....*.
puspan
26. 08. 2013 16.10
+2
Prav na smeh mi gre, ko vidim, da nekateri kar ne morete iz svoje koze. Upanje, ali strah na izgubo dosmrtnih privilegijev je naredilo svoje.
kaktus carlo
26. 08. 2013 09.37
+4
Nasprotovanje priseljenemu temnopotemu Petru.B za zupana pol pa kandidat za Nobelovo nagrado, he he he joj kaki nagrajenci
jani666
26. 08. 2013 11.01
+9
kaktus carlo
26. 08. 2013 11.22
-8
Ni mi vsec ta tip, pise knjige....... kdo se danes pise knjige? V SLO, kateri rabi pozornost!
Ataaufbix
26. 08. 2013 12.19
+1
Taki so ponavadi najboljši kandidati. Pomisli na Obamo!
M_teorija
26. 08. 2013 09.30
+15
Pahor je lep primer kako se bori za slovensko besedo. S povdarjanjem kvalitet nekega naroda in ne z zaničevanje tistih, ki to niso. Če mu je pri tem kdaj tudi spodletelo, pa samo kaže svojo človeškost s svojimi plusi in minusi. Zato čestitke ob ljubileju!
dostojevski II
26. 08. 2013 15.39
-2
Župan Pirana se ne bi s teboj strinjal. Pahor ga je napadel samo zato, ker nima enake barve kože kot Pahor.
biker25
26. 08. 2013 09.05
+12
Vse najboljše in še na mnoga leta gospod Boris.
Jaka Planinc
26. 08. 2013 09.18
+12
Malo jih je ki govorijo in povedo resnico,TUDI ZAPIŠEJO RESNICO,DOŽIVETO,REALNOST, RESNICO. ZATO JE BL TUDI BORIS PAHOR PREGANJAN OD KAO "NAJNAPREDNJŠIH" REVOLUCIONARNIH KOMUNISTOV,POLITIČNIH LAŽNIVCEV,MANIPULANTOV,OBLJUBAČEV VSEH SORT.
tonitonin
27. 08. 2012 10.39
+28
Gospod PAHOR, ob praznovanju Vašega spoštljivega jubileja Vam prisrčno čestitam in Vam želim dosti zdravja. Vaša drža, odkritost,kritičnost in ponos, so nam poštenim domoljubnim ljudem predvsem Primorcem vodilo v življenju. Slovenija bi potrebovala še več ljudi Vašega kova. Slovenija Vas ni nagradila za Vaš doprinos in ugled, ki ga je pridobila zaradi Vas. Spoštovani gospod Pahor, Primorci in vsi pošteni ljudje naše domovine, smo Vam že zdavnaj podelili našo največjo nagrado in to je: SPOŠTUJEMO VAS IN IMAMO VAS RADI!
Terezinka
26. 08. 2013 14.06
+0
Pričakujemo pa, da kljub vsemu jasno poveste, da nikoli ne morete enačiti domobranstva z nečim narodno pozitivnim. Mislim, da vam je nesporno jasno, da partizan ne pomeni komunist in da komunist v demokratični EU ali v demokraciji sploh ni isto kot komunizem v enopartijskem sistemu nekdanje Juge
wolfterier
27. 08. 2013 09.39
+4
Partizan izhaja iz Ruščine in pomeni partijski vojak.Boj za kompartijo ni narodno pozitiven...