Slovenija

'Hrvati bodo spet prodajali slovensko zemljo'

Ljubljana, 25. 11. 2008 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Občina Buje pripravlja prodajo tretjega paketa slovenskih zemljišč na levi strani Dragonje, trdi Joško Joras. V Civilni družbi Slovenije za pravično mejo s Hrvaško pa so odločeni, da se bodo borili do konca.

Občina Buje pripravlja prodajo tretjega paketa slovenskih zemljišč na levi strani Dragonje. To je iz zanesljivih virov izvedel Joško Joras. Spor glede ozemlja traja že nekaj časa. Spomnimo samo, da je 13. julija 2007 slovensko zunanje ministrstvo protestiralo, ker naj bi občina Buje nepooblaščeno in nezakonito razpolagala z zemljišči na levem bregu Dragonje, ki so v lasti našega Sklada kmetijskih zemljišč. Zemljišča so namreč ustrezno vpisana v uradne in zakonite katastrske evidence pri nas – zemljiška knjiga za ta zemljišča se vodi v Sloveniji.

Danijel Starman in Joško Joras
Danijel Starman in Joško Joras FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska stran je bila prepričana, da je Republika Hrvaška zemljiško knjigo za omenjena ozemlja enostransko in nezakonito nastavila pozneje. Slovenska stran je takrat tudi pozvala hrvaško, naj se vzdrži dejanj, ki bi pomenila posege v pravice lastnikov na območju, kjer meja med državama še ni sporazumno in dokončno določena.

'Pravico bomo dosegli tudi z referendumom'

Civilna družba Slovenije je političnemu vodstvu države poslala pismo, v katerem opisujejo stališča za pravično mejo s Hrvaško. Kot so zapisali, so se koalicijski partnerji v koalicijskem sporazumu zavezali za čimprejšnjo ureditev nerešenih vprašanj s Hrvaško. ''Ta zaveza nima prave politične podlage, saj Republika Slovenija (RS) še nima stališč DZ o ureditvi nerešenih mejnih vprašanj s Hrvaško.''

Danijel Starman je poudaril, da bodo šli do konca.
Danijel Starman je poudaril, da bodo šli do konca. FOTO: Dare Čekeliš

V Civilni družbi so prepričani, da lahko o ozemeljski celovitosti in nedeljivosti države odloča le slovensko ljudstvo in DZ kot zakonodajno telo. ''Odločitve, sprejete zaradi pritiskov francoskega predsedovanja EU in komisarja za širitve, Finca Olija Rehna, ne morejo biti razlog za hitre odločitve. Kot še poudarjajo v Civilni družbi, je mejni spor na kopnem in na morju treba reševati v dveh fazah. Čim prej je treba doseči dogovor o spoštovanju stanja na dan 25. junija leta 1991, to je, da se hrvaški državni organi umaknejo z okupiranega slovenskega ozemlja. Slovensko soglasje za nadaljevanje pristopnih pogajanj v EU ne sme biti sprejeto na podlagi izjave o tem, da v predloženih dokumentih EU ni zemljevidov in drugih listin, ki prejudicirajo bodočo mejo, čeprav je nesporno, da ti dokazi so. Slovenska država mora s svojim teritorialnim morjem in celovitim Piranskim zalivom tudi ohraniti neposreden dostop v mednarodne vode.

Predvideno srečanje predsednika republike in zunanjega ministra v Zagrebu ne bi smelo biti še en javni prikaz prijateljstva in dobrososedstva, ampak jasna predstavitev državotvornih interesov RS, ki temeljijo na mednarodnem pravu, načelu pravičnosti in zgodovinskem dolgu hrvaškega naroda slovenskemu, so prepričani v Civilni družbi.

Piranski zaliv
Piranski zaliv FOTO: POP TV

Pri določanju pravične meje na kopnem mora Slovenija vztrajati tudi pri ugotavljanju volje obmejnega prebivalstva in si aktivno prizadevati za dobrososedsko politiko Evropske zveze. V Civilni družbi so prepričani, da je iskanje pravične meje s Hrvaško na kopnem in na morju dolgotrajen proces, v katerega bo nedvomno vključena tudi mednarodna skupnost preko mehanizmov reševanja sporov (arbitraža, OVSE ...).

V Civilni družbi Slovenije za pravično mejo s Hrvaško so zato trdno odločeni, da bodo, če politično vodstvo ne bo uveljavilo načela pravičnosti, ki temelji na zgodovinskih dejstvih, pred vstopom Hrvaške v EU z referendumom ugotovili voljo državljank in državljanov, saj ima po ustavi v Sloveniji oblast ljudstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

juventus
03. 12. 2008 22.22
Joras je bolnik in velik pravokator !
putar
26. 11. 2008 23.55
--> vinadap O kontrolni točki : prvo kontrolno točko je 25.6. 91 postavila slovenska policija. Po pogovoru s hrvaškimi kolegi in ogledu dokumentacije se je od levega brega umaknila k desnemu bregu. Tisti nekah ur na desnem bregu je bilo dejansko edini primer, ko je slovenska policija prestopila most na Dragonji.
vinadap
26. 11. 2008 12.45
putar - vidim,da si strokovnjak za mejne probleme. Objasni mi prosim,zakaj je bila dve sezoni Hrvaška mejna točka na vzpetini od dneva osamosvojitve?
bnam 2707
26. 11. 2008 08.28
Hrvatom ne za vstop v EU.Kaj nas briga francoska ponudba. Ne moreš spremeniti karakterja cele nacije.Južni sosedje bodo ostali taki za večno in problemi z njimi tudi.NE za vstop HR v EU,dokler se ne reši vseh odprtih vprašanj.Dovolj je nategovanja!
TFerarri
26. 11. 2008 04.47
Očitno bo treba karte obnit. Sprejet Hrvaško po nujnem postopku v EU, potem bomo pa mi njihovo \"lepo našo\" prodajali in to srbom, ha, ha, ha,......
zogby
26. 11. 2008 02.57
JA pa pe to do leta 1939 je bilo več. preb Istre slovencev,šele po drugi svetovni vojni so hrvatje začeli na veliko naseljevati folk v istro in hkrati pustili prostor na vzhodu prazen ,kamor so se potem naselili srbi,kar se je izkazalo za napako(videno med zadnjo Jugo-vojno),mi hrvatom nč nočemo ,vendar so kljub temu zavistni do nas in provokativni,pa še ves čas vojne smo jim nosili denar,v obliki počitnic,ki smo jih preživeli pri njih,drugih tujcev je blo pa \"za na prste ene roke prištet\". Upam da bo naslednji premier Hrvaške Milanovič ker se mi zdi bolj razumski od Sanaderja!
peterb110@gmail.com
25. 11. 2008 23.55
Na podoben, zahrbten, hinavski nacin so nam ukradli celo Istro, ki nikoli v zgodovini ni bila hrvaska ....in nasi politiki bodo spet kar mirno gledali ...??? ZALOSTNO
zogby
25. 11. 2008 23.21
sej jaz nimam nč proti hrvatom sm pol hrvat pa usen mislm da ma Slovenija prav kar se tiče ozemlja to pripada Sloveniji,kar dokazujejo zemljevidi pred 2.sv,sej pol smo bli pa \"itak\" skupaj in se nobeden ni menil kam spada.Vendar so ta zemljišča kr enkrat v tem času pod hrvaški Kataster ne da bi vprašali prebivalce kaj resnično želijo.Aja pa ponavadi se prenos zemljišča plača če že ni ukraden,tko da treba bo urediti tko ali drugače!!!
josip.hr
25. 11. 2008 21.24
zavedenSLO Ja, upam da boste končno zadovoljni.
zavedenSLO
25. 11. 2008 20.36
josip.hr bomo uredili v prid Sloveniji.
zavedenSLO
25. 11. 2008 20.35
obe strani sta me razočarale
zavedenSLO
25. 11. 2008 20.34
titovka 2 svetovna vojna se je končala hahahaha noč in dan pljujete po desnih meni dol visi za leve in desne
putar
25. 11. 2008 20.30
Na dan osamosvojitve so ravninski predeli tudi južno od Dragonje (Jorasova domačija v Skrilah, Bužini in Škodelin) pripadala k.o. Sečovlje. A to je tudi vse. Katastrske meje niso nujno usklajene z administrativnimi ali občinskimi mejami. Slovenska vas Topolovec je bila dolgo vključena v k.o. Buzet, okoli slovenske Pregare pa je taista hrvaška k.o. segala v naše ozemlje do lanskega leta, ko so končno preuredili zemljiške knjige na podlagi podatkov iz Buzeta.
josip.hr
25. 11. 2008 20.26
zavedenSLO Jaz ne kradem in ne želim da mi to gdo prišiva. Samo, dejstvo je da ne verjamem politikima, Hrvaškim, pa tud Slovenskim ne in zarad tega mislim da bi najboljša rešitev bla mednarodni sod. V Hrvaški obstaja mnenje da si prav Slovenija eli prilastiti naše ozemlje, isto kot suprotno na drugi strani. Tko da...Do tega kje smo zdaj nismo prišli z razumom ampak so nas pripeljali tisti ki \"majo jajca\" in se pogosto lovijo za njih.
titovka
25. 11. 2008 20.24
zavedenSLO....MI REVEŽI MORAMO DRŽATI SKUPAJ....A NAŠE GNADE SO ŠENKOVALE SLOVENSKO OZEMLJE ZA BAGATELO.SLOVENSKI DRŽAVI SO ŠKODOVALI DEMOSOVI REVANŠISTI...IN IZDAJALCI, KOT JE BIL PETERLE IN OSTALA POMLADNA BAGRA!!!!
titovka
25. 11. 2008 20.19
zavedenSLO....gredo v pravo smer....pri mokricah se bodo srečali z vatikanskim gospodarjem!!!!!
zavedenSLO
25. 11. 2008 20.12
josip.hr orožje je vedno zadnja rešitev, če do tega sploh pride. Jaz želim, da je Sloveniji vrnjeno ozemlje in to je vse. Potem bom Hrvaško pustil na miru. Daj priznaj, da se sprenevedate in da kradete. Dokaži, da imaš jajca.
zavedenSLO
25. 11. 2008 20.07
Titovka kako lahko obtožiš desne, ki so bili samo 4 leta na oblasti. Poglej jaz nisem ne levi in ne desni. Jaz sem domoljub in povem vam, da ima vsaka stran dobre in slabe lastnost in trenutno verjamem v leve ker so obljubili spremembe, kaj bo pa čez 4, 3 leta pa ve samo bog. Nočem biti žaljiv do vas vendar pa se mi zdi, da z vašimi komentarji in zagreto levo stranjo zelo škodite slovenski državi to enostavno ni dobro za Slovenijo. Moramo držati skupaj za Slovenijo.
josip.hr
25. 11. 2008 20.04
zavedenSLO Tako kot na Hrvaških forumih, tako in tukaj so komentarji dvostranski. Je pa sigurno da ljudje zelo malo vejo o zadevi in res bi najprimerjenše blo če bi se vse rešilo prek mednarodnega soda kateri je opcija že dolg šasa. Žal, avanturisti kot je JJ so pa enostavno ljubosumni kaj se Svet ne obrača okoli njih. A tisti ki kličejo na orožje res nemaj kaj dosti v glavah. putar --pozdrav
zavedenSLO
25. 11. 2008 20.02
titovka25.11.2008, 19:57zavedenSLO25.11.2008, 19:17titovka pozabljate, da bratstva in Jugoslavije ni več. Vsi, ki vidite Hrvate za najboljše sosede in nevem kaj še prosim, da mi poveste REŠITVE GLEDE JUŽNE MEJE. Pa ne mi govoriti, da nas niso nikoli napadli in podobno. TO VPRAŠAJ OSTANKE DEMOSA...JANŠO...PODOBNIKA...BAVČARJA---VPRAŠAJ TISTE, KI SO TO ZADEVO ZAJEBALI...MENE NI BILO POLEG...KAKOR TUDI TEBE NE!!!!! Jaz se normalno pogovajam z vami. Nobenega ne bom spraševal kaj so zajebali in kaj niso. Jaz gledam naprej ja seveda zgodovine pa ne bom nikoli pozabil, ne bom pa nobene strani krivil. Samo želim odgovor, ker vidite Hrvate v takem prijateljstvu. Kaj vas res nič ne prizadane, ko vsako leto gredo bolj proti severu?