Slovenija

Borci proti kriminalcem za jasne predpise

Ljubljana, 26. 05. 2009 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tožilskem poročilu ni afere Čista lopata, Patria je omenjena glede sodelovanja s tujimi organi. Prav tako ni notranjega nadzora nad delom tožilke, ki ni predlagala pripora po smrti odvetnika.

Generalna tožilka Barbara Brezigar je predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju izročila poročilo za leto 2008.
Generalna tožilka Barbara Brezigar je predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju izročila poročilo za leto 2008. FOTO: Dare Čekeliš
V interesu državnega zbora je, da državno tožilstvo opravlja svojo pomembno nalogo neodvisno, avtonomno in seveda v skladu z zakonom. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar

''Državna tožilstva so na tekočem z delom. Problem pri delu državnih tožilcev predstavlja določena zakonodaja, zlasti na področju gospodarskega kriminala. Tožilstvo predstavlja le en segment pri spopadanju s problematiko. Ne pozabimo na nadzorne svete, ki bi tudi morali opraviti svojo nalogo, ne pozabimo na zakonodajalca, ki ima tukaj tudi pomembno nalogo, da napiše jasne in eksaktne predpise, da niso mogoče različne interpretacije. Prav slednje namreč tožilcem povzroča težave pri dokazovanju kazenske odgovornosti,'' je ob izročitvi poročila o delu državnih tožilcev za leto 2008 predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju dejala generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

Na vprašanje, ali so omenjene razne "gradbene" afere in pa afera Patria, je odgovorila, da so v poročilu predvsem splošni podatki, konkretne zadeve pa, če so omenjene, ne vsebujejo konkretnih imen. ''Afera Patria je omenjena zgolj kot primer sodelovanja s tujimi organi.''

Zanikala je tudi domnevno odredbo strokovnega nadzora nad delom tožilke, ki ni zahtevala pripora za Gašperja Bezjaka, ki je pred lokalom Roxly tako hudo poškodoval ljubljanskega odvetnika Vladimirja Višnerja, da je ta v Kliničnem centru kasneje umrl. ''Tožilci so pri odločanju o odreditvi pripora avtonomni, poleg tega pa to, da ni bil takoj odrejen pripor, ne pomeni avtomatično, da je bilo pri tem nekaj narobe."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
26. 05. 2009 19.02
Kaj sploh objavljate takšne novice? Da testirate bralce?
odbogaposlan
26. 05. 2009 19.02
strogoff
26. 05. 2009 18.31
"naše" tožilstvo _ _ _ :-(
unja1m
26. 05. 2009 14.56
pričam ti priču
Tonček Balonček
26. 05. 2009 14.55
Očitno je bila Čista lopata s TV reportažnimi avtomobili ob aretacijah prispevek k zmanjšanju stroškov in najemanja agencij pred volitvami, zakaj ne bi do učinkov na volilce prišli kar z nadstrankarsko pomočjo Barbare Brezigar! Ali s eta ženska ukvarja še s čim drugim kot TV nastopi in nakladanji o neodvisnosti tožilstva! Kdaj bodo aretirali Bajuka oziroma razpisali mednarodno tiralico za njim?
Prvo Borec
26. 05. 2009 14.26
Ali sploh kaj delajo na tožilstvu, ali samo bluzijo in pomagajo nekaterim, da še preostalo Slovenijo oropajo !! Bolj izobražen , bolj neumen !
BILI_PITON
26. 05. 2009 14.19
serem se vam na zakon