Slovenija

Bomo zaradi vinjet ostali brez sredstev EU?

Bruselj, 05. 11. 2008 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bruselj je potrdil, da je prekinil potrjevanje projekta gradnje enega izmed avtocestnih odsekov, kar pa je povezano z uvedbo vinjet pri nas, saj naj bi Slovenija kršila zakonodajo EU.

Slovenska vlada bo morala zagotoviti, da uvaja tudi vinjete za krajše obdobje, in dokler tega ne naredi, bo proces potrjevanja projekta prekinjen. Vsaj tako pravi tiskovni predstavnik komisarke za regionalno politiko Dennis Abbott.

V torek sta služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter ministrstvo za promet namreč sporočila, da je Evropska komisija Sloveniji zamrznila sredstva za gradnjo avtocestnega odseka Slivnica–Draženci. Abbott je potrdil, da so prekinili proces potrjevanja projekta, kar je povezano z uvedbo vinjet pri nas. Evropska komisija namreč želi, da se projekt izgradnje avtocest v Sloveniji nadaljuje in tako denarja niso zamrznili.

EU vidi vinjete kot diskirminatorne, Slovenija pa se brani, da stvari niso take.
EU vidi vinjete kot diskirminatorne, Slovenija pa se brani, da stvari niso take. FOTO: POP TV

Abbott je dodal, da nima informacij o tem, da bi bila zamrznjena sredstva še za kakšen drug program oziroma projekt. Ob tem je ponovil, da gre v primeru vinjet za kršenje zakonodaje EU, saj so te po oceni komisije diskriminatorne.

EU opomin, Slovenija odgovor

V torek je sicer Evropska komisija potrdila, da je prejela odgovor Slovenije na opomin, da z veljavnim sistemom vinjet nepravično obravnava tuje državljane, ki slovenske avtoceste uporabljajo le začasno. Odgovor Bruselj preučuje in če slovensko stališče ostaja enako, lahko Slovenija v prihodnjih mesecih iz Bruslja pričakuje nov, ostrejši opomin.

Slovenija sicer zavrača očitke Bruslja in ponavlja, da niti uvedeni vinjetni sistem cestninjenja niti posledice njegove uvedbe ne morejo predstavljati ukrepa z neposrednimi ali posrednimi diskriminacijskimi učinki na podlagi državljanstva.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
11. 11. 2008 23.01
....to pa zato, ker NI sinergije bilo zadostne, saj je v sporazumevanjih in dogovarjanjih največji uspeh & kdo je \"zamočil\" da se je kršila zakonodaja EU ?
Stanko Zabukovec
06. 11. 2008 10.06
Kdor je to zakuhal naj pa še kazensko in finančno odgovarja.Mar moramo mi davkoplačevalci plačati prav vse njhove neumnosti :Saj so plačani zato naj tudi odgovarjajo.
tinie100@email.si
06. 11. 2008 09.38
Me prav zanima, če je višina cestnine (pri nas in v A pač vinjete), tudi tema pogajanja pri vstopu HR v EU? Sam sem namreč, ko sem bil na morju, dal za cestnino toliko kot za letalski polet (RyanaAir) v London in nazaj! Potem pa se obesijo na polletno vinjeto za 35 € ??? Pa naj tujci slovenijo preletijo ali pa obvozijo, če jim je predraga !!! Če si je ne morejo privoščiti, jim ostanejo regionalne ceste, kot Slovencem. ki si vinjete ne morejo privoščiti ali pa potujejo le par krat letno. TOVORNJAKARJEM OČITNO NI PREDRAGA !!!
bojan bonjsak
06. 11. 2008 09.12
pa kake vinjete lepo vas prosim!!!!!!!!!1greš iz celja v ljubljano pa sami zastoji na avtocesti!!!!sama gradbišča,zastoji,delavca pa nobenega nikjer!!!!pa kake vinjete!!!!!naj se goni nekam naša vlada!!!!vse vinjete bi ukino!!!¨naj bo cestnina, plačaš kolko prevoziš,pa je!!tak se pa z bistrice do maribora pelješ 10 km po avtocesti pa moraš dati 35 evrov???pa se pelem 2-3 krat na leto????lepo vas prosim!!!!takim ko so skoz na avtocestah prav pride, je pa veliko takih ko niso veliko na cesti!!!!pa kake vinjete!!!!marš!!!!!
nemejugat
06. 11. 2008 08.41
...PIJANEC.... ...malo se strezni nato komentiraj, to kar si napisal za nas Slovence bi zate bil lahko samo kompliment....bi napisal še kaj lepšega toda vem da bom brisan od admina... Izračunaj si koliko si pred uvedbo plačal če si šel iz MB v KP in nazaj in to že samo v enem dnevu. Prav imaš, tisti ki vsakodnevno uporabljajo AC tudi višji znesek ni visok.
mariska
06. 11. 2008 08.23
Naj uvedejo pa eko davek na tranzit!
4evercvicek
06. 11. 2008 08.19
porka.malorka - dvomim da so bile volitve edini razlog. Dars je bil praktično pred propadom, je potrebno bilo izvlečti ga iz rdečila... Pokasirali so pa na najjadniji način kjer je veliko turistov letos pridobilo svojo sliko o topli dobrodošlici slovenije...Na vseh označbah vidiš samo \"vinjeta, pa kazen brez vinjet\". Niti dobrodošli, samo sankcije v primeru da ne nalepiš...potem čakanje po 10, 15 lečinarjev na enem mestu...v Bagdadu prideš na take skupine vojakov, pri nas lešinarji... Uvesti je potrebno vinjete za krajšo dobo, to vsi vedo, vprašanje je pa postavitev cene. 20€ vidim da nekateri pišejo kar se mi zdi apsurd. Po tej logiki bi morali dvigniti polletne in letne za dobrih 40 - 60...
mirjana.ck@siol.net
06. 11. 2008 08.07
zanimivo kako hitro in superiorno je EU odločila glede vinjet...hkrati pa ima ta ista EU kr neki opozoril o nesprejemljivem in nezakonitem delovanju na področju okoljske problematike (terminali),.ki je vliko hujše in nevarno kot te vinjetke,...pa se v to raje ne meša,...a bomo še dolgo nastavljali anus EU?, ali pa bomo končno pokazali tudi zobke?...upam da bo Vlačič vztrajal...in ne bo popustil.
trapo
06. 11. 2008 01.21
Pa kaj se moremo vedno nekomu uklanjati. Naj bo kot je. Meni odgovarja, sam mal naj poostrijo kontrole predvsem nad tujci. Pa brez opozarjanja in bo dovolj denarja. Smo pač tranzitna država in od tega moramo živeti tako kot to Avstrijci in Švicarji, pa še kakšni drugi.
gordo
06. 11. 2008 00.30
100 evrov dnevna pa bo
Buena Vita
06. 11. 2008 00.20
kaj je prvoborec zgubu,ker neki išče,nič dosti ga ni slišat
Buena Vita
06. 11. 2008 00.15
korotan1 sory mene ne sprašuj, poznaš moje mnenje,vse bi nagnala delat,in plačala na akord,,,,učinek po domače,koliko si naredil,to dobiš veš kaj;;,če sem morala delati za lenčine,ki so vse praznike pokopavali dedeke in babice,vsa nova leta in silvestre so pokopavali tete in strice,potem mi ne zastavljaj neumnih vprašanj, poletja so bile ženske v bolniškem staležu,ker so se zdravile plodnosti,v bosni so pa imele kup otrok,zdej so vsi na sociali,ne me vleč za jezik,ker je podmazan z mazutom,
nemejugat
05. 11. 2008 22.42
Kar se vinjet tiče je kot prvo treba uvesti boljšo kontrolo uporabe le teh samih, kajti pojma nimate koliko tujcev je letos že prešlo Slovenijo bre vsakršnega plačila. Kot drugo je prav, da se uvedejo vinjete tudi za krajše obdobje. Polletne so nesmisel, jih ne potrebujemo, uvedejo naj se 7 dnevne - tedenske za 25€ (tranzit in izletniki), ter letne vinjete za 150€ (vsakodnevni uporabniki). Tridnevne so samo stošek dela, 10 dnevne pa glede tranzita niso za naš proračun najboljše, beri turisti so na morju 8 dni.
darvil
05. 11. 2008 22.39
pajtlarkablanka kaj bi ti stisnila sedaj ko je evropa pobrala vse kar je bilo kaj vredno ,
Bojzi
05. 11. 2008 22.28
V Avstriji imajo vinjete, pa tunele plačaš, pa alpske ceste plačaš, ma ni da ni. Tudi Hrvatom vse plačaš, tudi tunel čez Učko. Če bomo uvedli 10 dnevne ,se bomo pač uklonili, kot smo se zmeraj, kadar smo bili pod komunisti. Kaj češ, naj se zmenijo.
Uroš Palhartinger
05. 11. 2008 21.56
Nekateri si celo želijo le enodnevno vinjeto.
Uroš Palhartinger
05. 11. 2008 21.54
pijanec22, ni problem cena vinjet. Problem ki ga vidijo v Bruslju je, da nimamo vinjet za krajše obdobje. Torej sistem in cene naj ostanejo takšne kot so, le da polletne vinjete ukinemo in uvedemo deset, sedem, pet ali celo tri dnevne vinjete...
nightangel
05. 11. 2008 21.49
@lovcen,stoka si ti in tebi podobni!
Buena Vita
05. 11. 2008 21.48
ooooooooooooo ljubi dragi koni9 ti bi pluval,bi ja,,,,samo kje imaš tiste ki bi ti držal
pijanec22
05. 11. 2008 21.43
nemejugat: ti si tipičen slovenski cepec. Če bo 7 dnevna vinjeta stala 25 evrov, bo letna po evropskih pravilih vsaj 250 evrov. Ker nekateri Slovenci redko uporabljajo avtocesto, naj za vsako vožnjo nekam plačajo 25 evrov? Slovenska faušija nima meja.