Slovenija

Dars: Odlašanje s podražitvijo vinjet in cestnin ni dobro

Ljubljana, 18. 07. 2013 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odločitev vlade, da preloži odločanje o spremembi cenovne politike na področju cestninjenja avtocest, po mnenju Darsa ni dobra. Vsako odlašanje namreč povečuje tveganje, da bo treba unovčiti državna poroštva za dolg v višini 3,4 milijarde evrov. Ministrstvo razmere ocenjuje kot "katastrofalne".

Vlada bi morala na današnji seji odločati o podražitvah vinjet in cestnin za tovorna vozila, a se to ni zgodilo. Odločitev je preložila na naslednjo sejo, do takrat pa bo opravila dodatne izračune in usklajevanja, so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

Nove vinjete
Nove vinjete FOTO: Dars

A sprememba cene naj bi bila občutna. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi za letno vinjeto za osebne avtomobile po novem odšteli 110 evrov. S 1. decembrom naj bi uvedli tudi novo vrsto vinjet za kombinirana vozila.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je po seji vlade povedal, da je o predlogu dviga vinjet tekla "resna debata", da pa ni še nič dokončno odločeno. Kot je dejal, bo podrobnosti in morebitne sprejete odločitve ministrstvo pojasnilo v prihodnjih dneh, ker danes "ni pravi čas za to".

Odločitev vlade, da preloži odločanje, pa po mnenju Družbe za avtoceste v RS (Dars) ni dobra. Vsako odlašanje namreč povečuje tveganje, da bo treba unovčiti državna poroštva za celotni dolg v trenutni višini 3,4 milijarde evrov, opozarjajo. Kot so sporočili, bodo morali do konca letošnjega leta in v prihodnjih petih letih odplačati skupno skoraj 1,6 milijarde evrov finančnih obveznosti.

Preverite, koliko je treba odšteti za vinjeto v drugih evropskih državah.

Spremenjene tudi cestnine za tovorna vozila?

Letna vinjeta za osebne avtomobile trenutno stane 95 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Za letno vinjeto za motorje je treba odšteti 47,50 evra, za polletno 25 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Spremembe naj bi doletele tudi cestnine za tovorna vozila za posamezne odseke avtocest in hitrih cest. Eden od predlogov je, da tovornjakarjem za 25 odstotkov zvišajo cene cestnin in dvignejo mejo popustov za emisijske razrede. Slovenija je pomembna tranzitna država, tovorni promet po slovenskih cestah pa je zelo gost. S tem bi dobili med 53 in 58 milijonov evrov letno, so poročali v oddaji 24UR.

V preteklosti so se večkrat pojavljala opozorila, da sorazmerno nizke cestnine v primerjavi s sosednjimi državami Sloveniji ne omogočajo ustreznih prihodkov s tega naslova in povečujejo privlačnost prevoza tovora po cestah v primerjavi z železnicami. To prispeva tudi k večjemu onesnaževanju.

Reševanje Darsa

Spremembe cestnin gre razumeti v sklopu reševanja problematike visoke zadolženosti Darsa. Ta kljub nadpovprečnemu številu dnevnega tranzita tovornjakov po avtocestah v Sloveniji glede na primerljive operaterje v Evropi trenutno dosega tudi dvakrat nižje prihodke iz cestnine, pravijo na Darsu in dodajajo, da poslujejo stroškovno učinkovito, saj da imajo v primerjavi s sosednjimi tovrstnimi družbami tudi do trikrat manj stroškov storitev, materiala in dela na kilometer avtoceste. "Nadaljnja racionalizacija stroškov poslovanja skorajda ni več mogoča, ne da bi ogrožali varnost v prometu in kakovost vozišč," opozarjajo.

Od države pričakujemo, da se spoštuje direktive EU. Dvig cen bi bil po naši oceni povsem neupravičen in bo zaradi tega trpelo že tako obubožano slovensko gospodarstvo, prevozniki, vsi uporabniki avtocestnega omrežja in davkoplačevalci. Če bo vlada potrdila višje cestnine za tovorna vozila oz. kako drugače poslabšala položaj slovenskih avtoprevoznikov na trgu, bodo ti primorani izraziti svoje nestrinjanje na ostrejši način. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Edina rešitev za vzpostavitev dolgoročno stabilnega modela poslovanja družbe je po njihovem mnenju sprememba cenovne politike. Nadaljnje odlašanje s spremembo cenovne politike namreč posredno ogroža finančno stabilnost države.

Dodajajo, da sta možnosti le dve: ali bodo za vožnjo po avtocestah plačevali le njihovi uporabniki, za kar se s predlagano spremembo cenovne politike zavzema Dars, ali pa bodo bremena odplačila dolgov padla na ramena vseh slovenskih davkoplačevalcev, kar bi bila posledica unovčitve državnih poroštev.

Predlagajo spremembo cestninjenja tako tovornih kot vinjetnih vozil, da bi breme porazdelili med vinjetna in tovorna vozila. Trenutno vinjetna vozila predstavljajo 47-odstotni delež v skupnih cestninskih prihodkih, tovorna pa 53-odstotnega. Dars cilja na večjo obremenitev ekološko najbolj spornih težkih tovornih vozil v tranzitu čez Slovenijo in spodbuja uporabo ekološko čistejših tovornjakov. Zato največje povečanje cestnin predlaga za prve tri EURO emisijske razrede vozil.

80 mio. evrov prihodka od prodaje vinjet

Prihodek od prodaje vinjet je sicer v prvih petih mesecih letos znašal 80 milijonov evrov. Prodaja vinjet za osebne avtomobile je bila letos nekoliko večja kot lani. V prvih petih mesecih je bilo prodanih odstotek več letnih (784.645) in mesečnih vinjet (166.075) kot v enakem obdobju lani, tedenskih pa pet odstotkov več (1,01 milijona). Podatki za prvo polletje bodo znani prihodnji teden, so povedali na Darsu.

Letno prodajo skupno okoli 5,5 milijona vinjet, v začetku leta predvsem letne, v poletni turistični sezoni pa tedenske in mesečne vinjete.

Cena vinjet je nespremenjena od leta 2009. Ob uvedbi vinjet, 1. julija 2008, so bile na voljo polletne vinjete, po 35 evrov, za leto 2009 poleg polletnih tudi letne za 55 evrov, nato pa so bile s 1. julijem 2009 po uvedbi mesečnih (30 evrov) in tedenskih vinjet (15 evrov) na voljo le še letne vinjete za osebna vozila po 95 evrov. Ta cena je veljala od 1. julija 2009, pri čemer je po navedbah Darsa večina takrat že imela letno vinjeto po 55 evrov, s tem datumom pa so bile ukinjene polletne vinjete za osebna vozila.

Ministrstvo: Razmere so katastrofalne

Iz ministrstva za infrastrukturo in prostor pa so sporočili, da se je minister Omerzel seznanil s "podedovanimi, katastrofalnimi razmerami, v katerih se nahaja Dars".

Nacionalni program izgradnje avtocest se je v zadnjih 12 letih financiral večinoma iz najetih kreditov, ki so za družbo in poroštva države še posebej neugodni, pravi ministrstvo. Letos se zaradi prve zapadle glavnice že močno povečujejo obveznosti.

Darsu je treba po njihovih navedbah nemudoma zagotoviti dodatne finančne prilive, saj da je le tako mogoče zagotoviti finančno vzdržnost družbe. Največje obveznosti zapadejo v letu 2014, za skupno 365,3 milijona evrov (od tega nekaj manj kot 317 milijonov evrov glavnice). To za 70 milijonov evrov presega celotne prihodke Darsa v letu 2012. Dars je lani s prodajo vinjet ustvaril 138,5 milijona evrov, s cestninami za tovorna vozila pa 156,4 milijona evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pandica 2506
21. 07. 2013 15.45
+1
katastrofa... kam gre ta država?
batom@pinkponk.com
19. 07. 2013 14.41
+6
a zdaj bo en DARS držal celo državo v šahu s tem unovčenjem garancij, prej so pa zafurali ves denar in se zadolžili do onemoglosti??? Ven zbezat tele mandeljce, uprave in nadzornike, pa pred sodišče, tako kot bavčar-šrot šit.
abde
19. 07. 2013 12.16
+8
Enostavno ne morem verjeti kam je šla ta država.
tejci_22
19. 07. 2013 11.28
+6
banann republik.
simple_mind
19. 07. 2013 11.26
+3
Šala iz bananistana SLO: bo kdo realno odgovarjal za takšno stanje ?
walter2
19. 07. 2013 11.25
+8
Avstrijska najkrajša vinjeta velja 10 dni in je vredna 8,5 Eur,naša 7 dni in je vredna 15 eur.Nemci vinjet in cestnin sploh ne poznajo in imajo veliko tranzita.Pri nas se je pri gradnji preveč kradlo in zdaj bi dolgove radi prenesli na pleča naroda.
simple_mind
19. 07. 2013 11.29
+2
Vsekakor, Nemci imajo edini pravi sistem "cestninjenja",... pa tudi Belgija, Nizozemska,... Ampak Nemci so že kje leta 1933 odpirali velike avtoceste s firerjem na čelu, ko je bil še sam kolovoz in podobn.
simple_mind
19. 07. 2013 11.29
+1
ko je bil v naših krajih še sam kolovoz,...
lahkozivc
19. 07. 2013 10.46
+6
naših bogih 500km avtoceste stane 3,4 milijarde evrov?
Netajkun
19. 07. 2013 12.31
+3
to je tako , če država gradi . Zasebniki bi naredili boljše , za dobro 1 / 2 cene ( če bi bili investitorji in pozneje upravljalci ) Če bi slučajno potem hoteli mastno zaračunati uporabo avtocest , bi imeli mi še vedno na voljo vse ostale ceste ( te bi se gradile in vzdrževale s proračunskim denarjem )
Fuck the system
19. 07. 2013 10.41
+10
Ker je taka kriza bi mi morali tudi plačo zvišati........ja točno, kriza je samo pri njih, mi smo ok!
nevera
19. 07. 2013 10.37
+7
Kaj, so se podrazile letalske do Sejselov, pa je zmankalo denarja za regres za dopuste ???? Darsovcev se kriza se ni dotakla... PRISILNO UPRAVO v to JAVNO HISO !!! Za javni denar imajo vsi DARSovi podatki (tudi place) biti JAVNI !!! Nic vec "duhove" ali "vampirove" pravice po zascito osebnosti...
stand van piesangs
19. 07. 2013 11.00
+2
na njihovi strani pod finančno stedišče si lahko pogledaš letno poročilo, če ti je...prihodki, odhodki, krediti in tudi plače za člane uprave...
Vito2012
19. 07. 2013 10.26
+6
...dolg DARS-a bo ostal isti, pa cetudi za 100% dvignejo cestnine in vinjete...se bo paobnovil vozni park...aleluja!!!...
kiboko
19. 07. 2013 10.17
+9
V primerjavi z drugimi državami imamo predrage vinjete in prepoceni tovorni promet. Če upoštevamo, da naredi tovornjak škode za 23.000 osebnih vozil, je povsem jasno, da DARS pobira davek od državljanov in ga podarja avtoprevoznikom. Zanima me koliko podkupnin se plačuje za to storitev.
nevera
19. 07. 2013 09.57
+8
Najbolj razsipna gradnja cest... Vsak lokalni gostilnicar, ki je prerasel v zupana je na racun "odskodnine" izsilil, da so v njegovi vasi zgradili solo, kanalizacijo, plocnike, novo mestno hiso, ter postavili jambore za zastave, vse iz "cestnega" denarja..
K1sssMyAss.
19. 07. 2013 09.49
+10
A ste Kovačiču že vzeli 1.5 milijona €, ki ste mu jih ''preveč'' plačali????
white power
19. 07. 2013 09.43
+11
kaj bi radi lopovi z DARS-a...$#%# #
K1sssMyAss.
19. 07. 2013 09.48
+6
Gavrane20
19. 07. 2013 09.27
+23
Rabim 200 ljudi za ustanovitev stranke .. da zrusimo vse od PS do SDS nacrt je ze kako bi se resil sam 200 ljudi rabm pa pol 50% da lahk zalaufamo
mamovam
19. 07. 2013 09.13
+9
slovenija in enotnost pri protestih?! razdeli narod in vladaj- to je politika zadnjih 25 let. namesto, da bi združili moči in delali za dobrobit ljudi pogravajo zvezdo in ostalo ropotijo iz zgodovine. zdaj vidimo koliko je mar vsem politkom blaginja naroda...
Symons
19. 07. 2013 09.23
+2
In to je to ali kaj? Pač se bomo vdali usodi, plačevali vsak dan več, od tega pa imeli vedno manj? Če je tako pa nam res ni pomoči. To ni izgovor. Nisem ne za leve in
Symons
19. 07. 2013 09.23
+6
In to je to ali kaj? Pač se bomo vdali usodi, plačevali vsak dan več, od tega pa imeli vedno manj? Če je tako pa nam res ni pomoči. To ni izgovor. Nisem ne za leve in ne desne. Dokler tukaj bentite kaj bi trebalo naredit ne bo boljše.
mamovam
19. 07. 2013 10.38
-2
očitno ne znaš brati-symons. politiki bi morale biti enotni in reševat tekoče situacije in ne bremen iz preteklosti!
Symons
19. 07. 2013 11.04
Symons
19. 07. 2013 11.05
+3
Zakaj pa žališ, če jaz nisem tebe. Oba vema, da bi tako moralo bit, ampak NI. Tudi nič ne kaže da bo bolje. Pasivnost ne pomaga. Na vrhu so pijavke, ki jih moramo iztrebit. Tukaj jih ne bomo. Ves čas nas delijo in skrbijo da smo skregani. To je njihov cilj. Dokler jih ne zatolčemo ne bo boljše.
gasilecdejan
19. 07. 2013 09.11
+5
Tu bi radi dvigovali ceno vinjete ker denarja ni a po drugi strani se pa pripelješ po avtocesti v Slovenske Konjice in vidiš kako si dars lepo na novo ureja garaže za vozila asfaltirajo celo dvorišče in da o drugih stvareh sploh ne govorim. V bazi v Pesnici imajo eno vlko kotlovnico za pripravo neke vodne brozge za polivanje pozimi kar bi naj bila zamenjava za sol vendar te zadeve sploh ne koristijo invensticija pa za cca 10.000€
mamovam
19. 07. 2013 09.15
+9
+ to, da vozila, ki kontrolirajo vinjete ne ugašajo. motorji letijo non stop- aja gorivo je zastonj- za paradržavne firme...
Symons
19. 07. 2013 09.08
+11
To kar imamo niso avtoceste. To je navaden makadam. Tako slabih cest nimajo nikjer po EU. Mi ni problem plačat enake cene kot Madžari, če bi imeli tako kot oni. Nazadnje ko sem se vozil po njihovi avtocesti, ni bilo skakanja in rukanja. Pri nas pa misliš, da ti bo ubilo avto po treh kilometrih. Očito še imamo prenizke cene za vse. Kdo pa kaj naredi? Samo jamrate za računalniki. Kje ste, ko so protesti? Doma pred TV-jem in gledate kako nekaj posameznikov pred parlamentom protestira in se čudite, kako to, da jih ni več. SAJ JIH NE MORE BIT, ČE STE VSI DOMA HINAVCI DVOLIČNI. Na ulice pa da vidimo kako bodo bežali.
mamovam
19. 07. 2013 09.14
+8
slovenija in enotnost pri protestih?! razdeli narod in vladaj- to je politika zadnjih 25 let. namesto, da bi združili moči in delali za dobrobit ljudi pogravajo zvezdo in ostalo ropotijo iz zgodovine. zdaj vidimo koliko je mar vsem politkom blaginja naroda...
Bojan-F
19. 07. 2013 09.08
+1
Ali so se že oglasili iz skrbnika avtocestnega programa SLS in njihovega principala izza Bežigrada SDS?
antonino
19. 07. 2013 09.00
+9
KAKŠEN NAROD, TAKA VLADA - NE JOČITE SEDAJ, SAJ STE TO SAMI HOTELI
mamovam
19. 07. 2013 09.03
+4
hehehe- to sicer drži kot pribito a, kaj pa so prejšnja vlade naredile? narod je ostal enak a politične opcije so delale enako naprej....