Slovenija

Bomo z delilniki plačali manj ali več?

Ljubljana, 30. 08. 2011 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Jana Kobal
Komentarji
43

V stanovanjskih blokih te dni na radiatorje nameščajo delilnike, ki merijo porabo energije. Ponekod so s takšnimi delilniki močno znižali strošek ogrevanja, nekateri pa se bojijo, da bodo položnice zdaj višje.

 

 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moderinrdec
31. 08. 2011 19.48
@jureh Morda je cena previsoka, morda ni. Dokler je 80 centov po radiatorju, se ne sekiram. Seveda bodo razne Brunate lepo potegnile, je pa vprašanje, kolika je bila investicija v sam sistem. Itak da je nekdo zaslužil, najverjentje je lastnik itak spet Golubić :-) Našemu bloku so ravnokar prenovili fasado, orenk izolirali, dali smo pa tudi termostatske ventile. 3 leta nazaj smo pa še okna zamenjali, tako da smo zdaj res energetsko učinkoviti. Bo kar zanimivo zdaj stroške spremljat. Čeprav ima un prav, ki je rekel, da bodo sedaj vsi pipice zaprli. Zdaj že nekaj zim živimo na enem na četrt odprtem radiatorju, plačevali smo pa na polno. Prav je, da se gretje in strošek porazdelita po celem bloku enakomerno. Je pa gretje preko toplarne še vedno zastonj v primerjavi z častno kurilnico. Dati 2.500 eur na leto za gretje ne preveč velike bajte je bolano.
cyklon
31. 08. 2011 15.36
Očitno so izkušnje tistih,ki že plačujejo na tak način zelo različne. Vem,da se nekateri tega zelo branijo.Morda tudi zato,ker so do zdaj plačevali ogrevanje po m2 in niso popolnoma nič varčevali,ker se jim to pod takimi pogoji ni zdelo smotrno.Pa tudi zato,ker so si dali insštalirati dodatne radiatorje...celo na "zaprtih" balkonih,ali pa zamenjali manjše za večje. Kontrole pa tako nikoli ni bilo nobene.
Franc Štante
31. 08. 2011 14.59
ma kaka nameštaljka,kaki veliki brat.seveda eni so navajeni greti stanovanja,odpirati okna,ko je prevroče,namesto da bi malo zaprli ventil in plačevati enako kot tisti,ki varčujejo.pametno polde.ko pa se preide na realno porabo,kot vodovod,ali plin,pa je ogenj v strhi.ti delilniki so lahko elektronski,ali mehanski (v njih je cevka s hlapljivo tekočino)in merijo samo to,kar je radiator ali drugo grelno telo dalo v določen prostor.je pa res,da n.pr. v avstriji tega ne plačujejo najemniki,temveč lastniki.namestitev merilnikov namreč.pri nas pa bi radi vse prevalili na pleča najemnikov.lastniki pa plačajo tako ali tako.položnice bodo nižje za tiste,ki bodo varčevali in večje za tiste,kateri so do danees navajeni ogrevati še okolico,ko odpirajo okna,ker jim je v stanovanjih prevroče.najboljša kombinacija pa je s termostatskimi ventili.interesantno je,da tak način že desetletja poznajo v avstriji in drugod,pa ni nobene panike.PAČ KOLIKO PORABIŠ,TOLIKO PLAČAŠ.
wsharky
31. 08. 2011 13.01
... delilniki za porabo energije so 'cista namjestaljka' in ena izmed novih lopovscin kako iz rezervnega sklada v katerega vplacujejo stanovalci pobrat denar in ga spravit izbrancem, ki prodajajo delilnike ... *...
kolcamož
31. 08. 2011 12.56
ni logike,kako lahko naprava na sredini radiatorja nekaj meri,na kakšen princip,vse skupaj bolj smrdi na neko prisluškovanje in kontrolo nečesa ,kaj bomo še ugotovili......veliki brat nas gleda pa res že vsepovsod...groza...
Maček2
31. 08. 2011 12.11
119 eu za nekaj kar nam v bloku sploh niso podrobno predstavil oz za kaj se sploh uporablja.sam se moraš pozanimat.
Alexxsaso@yahoo.ca
31. 08. 2011 12.05
@kwa.dugaja31.08.2011, 09:50 Vsi ne zivimo v Ljubljani in nimamo ne plinarn in ne energetik,... Kurjava se placuje stanovanjskemu podjetju, katero je tudi lastnik bloka in je dolzan poskrbet, da bo na bloku fasada. Pa ni, zdaj pa zaracunava stroske ogrevanja neupostevajoc stanje njihove nepremicnine. Ne gre za moje stanovanje... In se nekaj - za razliko od tebe jaz delam ze precej let na zahodu in verjemi, tam so delilniki (merilniki) precej drugacni in drugace programirani, letno kalibrirani in nadzorovani. Pri nas tega ni, zato pa pisem da je to nateg...Tvoj sarkazem pa je le plod tvojega nepoznavanja...
indal
31. 08. 2011 11.25
To je največji nateg!
alexJones
31. 08. 2011 10.11
@Niko_K Treba je tudi upoštevati, da niso vsi stanovalci lastniki svojih stanovanj, torej da so najemniki, kateri nekomu drugemu plačujejo mesečno najemnino in se jim ne splača vlagati v stanovanje v katerem bodo živeli "le nekaj časa". Tisti, ki oddaja stanovanje pa se tudi ne ukvarja s tem, da bi kaj vložil v stanovanje, tisto kar je pač nujno, izolacija vsekakor ni. Toplo pa naj bi bilo v bloku vsem. Problem bo nastal ko bodo ljudje zapirali svoje radiatorje, da bi prišparali (znesek se jim bo mogoče res zmanjšal, vendar na račun soseda, ki bo moral zato plačevati več, da bo ogrel sebe in posledično tudi soseda pod ali nad sabo).
binmister
31. 08. 2011 10.11
Opeharijo te vsekakor .Bilo kako računajo nasankamo mi odjemalci toplote .
binmister
31. 08. 2011 10.10
Plačeval sem po m2 sedaj plačujem po delilniku .Po delilniku računajo 75 % in 25 % po m2 . Imam pa 85 m2 stanovanja .Sem zapiral radiatorje in kuril z električnimi in z klimo ter na koncu prišparal samo 88 € .Čez poletje plačujem po 80---110 € akontacije ko pa kuri pa po 140 ---160 € na mesec s tem da imam vročo vodo 24 ur.Opeharjeni smo tako in tako ali računajo po m2 ali po delilniku .Če je po zakonu da se obračunava po delilniku se naj obračunava in ne še zraven po m2 . Ne razumem pa da sem se hotel odklopiti od mestne kurilnice in imeti svojo kurjavo pa mi ne dovolijo odklopa .Tako sem prisiljen iti v izgube .Plačujem kurjavo plus tega pa trošim elektriko .Država je lopov .
kwa.dugaja
31. 08. 2011 09.50
@alexxsaso - toplotne izgube so ogromne, a tega ni upostevanega.. se pravi energetika ali plinarna oz. kdorkoli vam pač kuri naj vam distributira toploto, vi jo porabljate, ampak naj ne zaračunava to toploto ker vaš blok ni izoliran?? kaj se že izolacija bloka tiče plinarne? aja točno - popolnoma NIČ. kaj misliš da ti socialna dobavlja plin ali kaj, da boš mel vse zastonj? po zahodnem sveto poznajo tak sistem že ohoho let. pa se nihče ne buni. eni pa bi radi bili po plačah in pravicah na zahodu po miselnosti pa ste 50 let pred leseno žlico. vse bi imeli ampak seveda zastonj.
jureh
31. 08. 2011 09.46
@moderinrdec .... jaz sem tisti model, ki govori o pijavkah. Ne gre se da bi želel da to delo opravlja kdo zastonj, gre se za to, da mora biti to delo realno ocenjeno. Pri avtomatskem brezžičnem odčitavanju in avtomatski obdelavi podatkov bi cela zadeva lahko stala največ 30 centov po radiatorju. Poleg tega, bi moral biti sistem predpisan tako, da bi odčitavanje lahko izvajalo več podjetij, s čemer se vzpostavi konkurenčno tržišče omenjene storitve, s tem pa tudi nižje in poštene cene.
P3T3LIN
31. 08. 2011 09.37
wau, kolk vas plačuje več .. zanimivo, to ste namreč vsi tisti, ki ste prej veselo kurili, odpirali okna cele dneve, ker se je delilo po kvadraturi stanovanja .. ostali smo pa za vas plačevali ... mi imamo delilnike eno leto in se občutno že pozna ... jasno pa je, da se ne zdaj plačevalo pol manj al kaj takega ... povsod v razvitem svetu se plačuje po porabi, le pri nas ste tolk dolgo zavlačevali z delilniki, ker smo manjšina plačevali za vas .. jaz sem dleilnike predlagal že takoj, ko jih je plinarna verificirala ... se pa strinjam, da je pladla žlica v med parim podjetjem z njihovo montažo in odčitavanjem ... to pa je lopovščina na kvadrat ... od sedmih dva na delata, kar je možno baje celo, če greš tisti hip mimo delilnika z gsmom, ko ona avtom. odčitavajo .. svašta ...
moderinrdec
31. 08. 2011 09.36
Pa zakaj v vsem vidite zaroto? Takšne števce imajo v Nemčiji že vsaj 10 let. In bil je že čas, da se jih uvede tudi pri nas. Konec je z 8 urnim luftanjem pozimi, ko si v službi, radiatorji pa našponani na full. Poraba in stroški so enaka stvar - skupaj, kar porabi blok, se razdeli po deležih na vsak radiator v bloku posebej. In na obračunu ti točno piše, koliki del procenta si ti porabil - celo vsak radiator posebej. Tisti model, ki govori o pijavkah za 0,8 eura na radiator, pa naj pove, kdo bo ta odčitavanja zastonj delal in obdeloval podatke in jih dostavljal tistim, ki delajo potem obračun stroškov? Pri nas je strošek gretja padel za 70%, nekaterim pa se je dvignil za 150%. Hja, bo treba začet še malo izven lastnih zidov razmišljat. Kot rečeno, imam vsaj 10 let stare fotke od prijateljev v Nemčiji, na katerih se na radiatorju vidi takšen števec.
jureh
31. 08. 2011 09.19
@Niko_K ... Pri nas sta upravnik in predstavnik Brunate uprizorila pritisk na stanovalce in jim prodala "fullll ugodno" odčitavanje po radiatorju 70 centov brez DDV, kar pomeni 84 centov z DDV PO POSAMEZNEM RADIATORJU!!! In to za nič delati! Itak sistem samodejno prečita porabo, jo prenese na centralni računalnik, ki po predhodnih nastavitvah samodejno razdeli porabo in posreduje spisek dobavitelju toplotne energije ... in za to bodo v naši stolpnici pobrali cca 400€ na mesec ... s tem, da bodo imeli možnost čez čas to ceno poljubno dvigniti, ne glede na posledice, saj ko si enkrat vgradil njihov sistem, ne moreš preiti na koga drugega, ne da bi Brunati še vedno plačeval mesečno neko "kvazi pin kodo". Gre za čisto lopovščino!
Alexxsaso@yahoo.ca
31. 08. 2011 09.16
Delilniki so en najvecjih nategov ljudi... Deli kvazi stroske porabe... Ko sem lani napisal pritozbo in zahteval natancno obrazlozitev kaj ti delilniki merijo, kaj delijo, kako so programirani, itn. sem naletel na gluha usesa. Nihce mi ni znal (bolj verjetno hotel) odgovoriti kaj sploh placujem. Poznam primere kjer ljudje v blokih placujejo ogromne vsote, ker je blok star in ni izoliran. Toplotne izgube so ogromne, a tega ni upostevanega - ljudje pa kljub temu zmrzujejo. Poleg tega pa se videl na racunih ze taksne nesmisle - v stanovanju so 4 radiatorji. Kuhinjski in v spalnici sta enaka, v otroski sobi in kopalnici pa manjsa. Radiator v spalnici je imel okvaro ventila in je bil na polno odprt celo zimo tisti v kuhinji pa vec kot 80% casa cisto zaprt (kuhinja je toplejsa zaradi kuhanja). Na racunu je bil izracun iz katerega je bilo razvidno, da je grelno telo v kuhinji porabilo skoraj 1x vec kot vsi preostali radiatorji skupaj... Navkljub dejstvu, da je radiator v spalnici isti kot v kuhinji in je bil zaradi okvare ventila celo zimo na pono odprt (a tega nihce ni vedel). Nateg! Jaz bom dal odstraniti radiatorje iz stanovanja in se bom v prihodnje grel bolj ekonomicno.
Uporabnik215111
31. 08. 2011 09.06
V juniju mesecu sem dobil položnico ( poračun ) 105,00€, nato pa v mesecu juliju položnico za 100,00€, pa čeprav je sezona še kar daleč. Sprašujem se, če je že zdaj številka visoka, kaj bo šele pozimi. Poklical sem na energetiko in jim stvar razložil, dobil sem aroganten odgovor, da pač tako je. Popustili so mi živci in rekel, da ne bom plačal, nakar sem dobil pričakovan odgovor, da me bojo pač tožili. Nič jim ne moreš *...
punca08
31. 08. 2011 09.04
spet ena dobra poslovna poteza, kaj čmo....mi bomo tiho, ker smo Slovenci
I_xtc_I
31. 08. 2011 08.30
še to za primerjavo. blok je pokuril 92MW tisti mesec. hidroelektrarna brestanica pa jih 120MW naredila v mesecu marcu!