Slovenija

'Potrošniki se zavedajo svojih pravic'

Ljubljana, 15. 03. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potrošniška kultura v Sloveniji je na visokem nivoju, pravijo na uradu za varstvo potršnikov. Obenem pa potrošnikom ob svetovnem dnevu potrošniških pravic svetujejo, naj se obnašajo odgovorno in svojim finančnim zmožnostim primerno.

Današnji svetovni dan potrošnikovih pravic je že drugo leto zapored posvečen finančnim storitvam. Finančna kriza je namreč eden od vzrokov za slabo varstvo potrošnikov oz. izgovor za slabšanje varovanja pravic potrošnikov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin.

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin
Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin FOTO: POP TV

Po njenih pojasnilih današnji dan v svetu poteka pod geslom Za poštene finančne storitve. "Varstvo potrošnikovih pravic ne sme ostati samo nacionalni problem. Zato nas veseli, da smo potrošniške organizacije uspešno pozvale forum vlad največjih razvitih držav in držav v razvoju G20, da izda priporočila za zagotavljanje visoke ravni varstva potrošnikov na globalni ravni," je dodala Kutinova.

Predsednica ZPS je opozorila tudi, da zveza v okviru Evropske potrošniške organizacije dejavno sodeluje pri pripravi evropskih zakonov in ukrepov, katerih cilj je boljša zaščita interesov potrošnikov na finančnih trgih.

ZPS od Slovenije v tej luči pričakuje, da si bo prizadevala za izvajanje nove zakonodaje in da bo sprejela potrebne ukrepe. Med njimi v zvezi izpostavljajo razširitev obsega pooblastil za finančni nadzor tudi z vidika zaščite interesov potrošnikov in poslovnih praks ponudnikov. Poleg tega mora biti potrošnikom zagotovljen dostop do varnih finančnih storitev (kreditov, naložb, stanovanj), je izpostavila Kutinova.

V ZPS so prepričani, da je treba vzpostaviti še nepristransko finančno svetovanje, ki ga zdaj v Sloveniji praviloma izvajajo le ponudniki in njihovi posredniki, in poskrbeti, da bodo finančne storitve dostopne vsem potrošnikom.

Dobro razmislite, preden se zadolžite

Potrošniki so v času hitrega spreminjanja gospodarskega in finančnega okolja pod velikimi pritiski.
Potrošniki so v času hitrega spreminjanja gospodarskega in finančnega okolja pod velikimi pritiski. FOTO: Reuters

V. d. direktorja direktorata za notranji trg pri ministrstvu za gospodarstvo Drago Napotnik pa je opozoril, da potrošniki odločitve za nakup sprejemajo v gospodarskem in družbenem okolju, ki se zelo hitro spreminja, pri čemer na potrošnikih leži vse večja odgovornost.

Zato je po njegovih besedah vse bolj pomembno, "da je potrošnik sposoben hitrega odzivanja, predvsem pa preudarnega odločanja, presoje cen in kakovosti izdelkov na trgu ter seveda s tem tudi upravljanja s svojim denarjem". Kot je zatrdil, je ključno, da potrošnik ne troši več, kot mu dopuščajo finančne zmožnosti, saj to zmanjšuje njegovo socialno varnost.

Zavedati se je treba, da je blaginja potrošnika osnova dobro delujočega trga. Drago Napotnik, Ministrstvo za gospodarstvo

"Med prednostnimi nalogami, ki jih ima država na področju potrošniške politike, je poleg skrbi za izboljšanje pravne ureditve in s tem pravnega varstva še visoka raven obveščenosti, informiranja in poučenosti potrošnika pri njegovih izbirah," je pojasnil predstavnik gospodarskega ministrstva.

Povedal je še, da se z izobraževanjem in obveščanjem preprečuje nasedanje marketinškim akcijam, posredno spodbuja konkurenco, vezano na kakovostne izdelke, s tem pa gospodarsko rast.

Preverite različne ponudnike, njihove cene in ugodnosti

Potrošniška kultura v Sloveniji je na visokem nivoju. Potrošniki se zavedajo svojih pravic in jih znajo vedno bolj uveljavljati. Urad RS za varstvo potrošnikov

Iz Urada za potrošnike so sporočili, da potrošnikom svetujejo, naj se obnašajo odgovorno in svojim finančnim zmožnostim primerno. Potrošnikom tudi svetujejo, naj preverijo različne ponudnike, njihove cene in morebitne dodatne ugodnosti. Še posebej pa potrošnikom svetujejo, naj bodo pozorni pri sklepanju kreditnih pogodb oz. drugih finančnih pogodb z dolgotrajnim učinkom, saj se na področju varstva potrošnikov spreminja tudi vloga države. Kot poudarjajo, "mora država skrbeti za ustrezno obveščanje potrošnikov, sami pa so odgovorni za svoje nakupne odločitve.“

Kot pravijo na uradu, so v letu 2010 opravili približno 13.500 svetovanj (telefonska, osebna, po navadni in elektronski pošti). V ospredju pa so bila vprašanja iz naslednjih področij: garancija, stvarne napake, neizpolnitev/delne izpolnitve pogodbenih obveznosti, spornih načinov oglaševanja, nepoštena poslovna praksa, možnost zamenjave brezhibnih izdelkov, označevanje cen, izdaja računa, upravniške storitve, dimnikarske storitve, komunalne storitve in pogodbe na daljavo/izven poslovnih prostorov.

Kritični problemi, ki so jih med letom zaznali pri večini potrošniških svetovanj so naslednji: nekorektnost pri reklamiranju zahtevkov, dolgotrajnost postopkov, neupravičeno zavračanje zahtevkov, neinformiranost potrošnikov, neustrezno varstvo pravic, neusposobljenost oseb v podjetjih, ki rešujejo reklamacije, vračilo brezhibnega izdelka, zavarovalne pogodbe, enostransko spreminjanje splošnih pogojev podjetij, upravljanje večstanovanjskih stavb, dimnikarske storitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan1
15. 03. 2011 19.41
kupci bi se lohk tud bl človeško začel obnašat do trgovcev
Jožajoža
15. 03. 2011 18.40
kako bi naj bila potrošniška kultura na nivoju, če je slovenski narod primitiven,neuk in ubobožan.
odbogaposlan
15. 03. 2011 18.00
in kaj se skriva pod to obveščenost in informiranost: psveščanje s propragando državlljani plačujte v zavarovalnice, plačujte v tretji pokojninski sklad! oni temu pravijo osveščanje, sam kraja!
odbogaposlan
15. 03. 2011 17.59
to bi morali biti že sedaj, a akaj ko imamo nekake skoruumpirnae KPMGGje, ki delajo dvojne bilance!
miha040
15. 03. 2011 17.32
jasno kot beli dan, tisti ki je slab gospodar naj sam odgovarja za dejanja in vlada je doslej dokazala da je zelo slab gosodar, ce pogledamo so dars, zeleznice, telekom, vsaj triglav in petrol dobro delajo ampak se to na podlagi visanja premij in trosarin
SLObunkeljn
15. 03. 2011 17.15
Ja ja ja ja ... samo nakladanje! Se kar bojim, da se bo spet kaj "umnega" izcimilo, tako kot lani poleti, ko so potrošnike tako zaščitili, da je precej ljudi izgubilo limite, pa še Bankart je prenehal ... pa še kaj, kar je pomagalo ljudem premostiti krizo. Kje ste pa bila gospa, ko se je Pezdir boril za preplačano elektriko in povračilo bančnih provizij? Ste se bali zameriti elektro in bančnim lobijem? Če te kdo tako varuje, sovražnika niti ne rabiš!
komarec
15. 03. 2011 17.07
Kaj pa če nam bodo svetovali narobe, kdo bo odgovarjal? Nihče kot vedno, .
major1
15. 03. 2011 13.54
Ko težko spajajo zaćetek s koncem meseca se res veliko razmišlja o finančnih naložbah. Ne norčujte se iz delovnih ljudi, ki s svojim delom ne zaslužijo niti za dostojno življenje, kako bi še za naložbe.
HLAPCEVSKINAROD
15. 03. 2011 13.36
forum vlad največjih razvitih držav in držav v razvoju G20, da izda priporočila za zagotavljanje visoke ravni varstva potrošnikov na globalni ravni - JA, ONI SO PA POZNANI KOT POSEBEJ PRAVIČNA IN ZA MALEGA ČLOVEKA SKRBEČA SKUPINA...