Slovenija

'Resno bo treba razmisliti, kako naprej'

Ljubljana, 23. 04. 2010 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so zavrnili novelo zakona o darovanju organov, po kateri bi bili vsi darovalci. 11 poslancev je glasovalo za, 48 pa proti. Zakonodajna pot novele zakona je s tem zaključena.

Poslanci so z 11 glasovi za in 48 proti zavrnili predlog novele zakona o odvzemu in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja. Predlog, ki ga je v proceduro vložil državni svetnik Peter Požun, bi uzakonil domnevno privolitve, s čemer bi se lahko vsakega smatralo za darovalca organov, če se ni izrecno opredelil proti.

Z današnjo zavrnitvijo je zakonodajna pot novele zaključena.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je danes poudaril, da vlada spremembe zakona načeloma sicer podpira, vendar obstajajo tako pravni kot splošni pomisleki na račun predloga. S konceptom domnevne privolitve bi se namreč poseglo v avtonomno pravico posameznika do razpolaganja s svojim telesom. Taka ureditev bi po njegovih besedah lahko bila v nasprotju z ustavo in kazenskim zakonikom, ki določa, da se zdravnik, ki odvzame del telesa, ne da bi pred tem pridobil dovoljenje, kaznuje z zaporom do pet let.

Vedno več čakajočih na presaditev

Jetra
Jetra FOTO: Reuters

Podpredsednica DS Lidija Jerkič je sicer v imenu predlagatelja poudarila, da je razkorak med količino organov za darovanje in potrebami po organih vedno večji in da je v tem trenutku samo v Sloveniji na čakalni listi za presaditev 150 bolnikov. Predlog je državni svetnik Peter Požun po njenih besedah pripravil v sodelovanju z vsemi deležniki na tem področju.

Zaradi visoke stopnje zadržanosti do instituta domnevne privolitve so v državnem svetu oblikovali dopolnilo, s katerim so oblikovali za privolitelja prijaznejši postopek privolitve namesto spornega instituta domnevne privolitve. Po njenih besedah so sklepali, da bo zakon tako sprejemljiv.

"Z današnjo zavrnitvijo predloga novele naš osnovni problem - pomanjkanje organov za presaditev - ostaja," je Požun komentiral odločitev DZ. Kot pravi, pa sam zaradi tega še ne bo dvignil rok od te teme. "Počakali bomo, če se bo vlada lotila kakih aktivnosti, sicer bomo z njimi nadaljevali sami. A zdaj je žogica na strani vlade, da poskrbi, da se poveča število darovalcev organov," je še dodal Požun.

Ob tem je izpostavil mnenje vladne službe za zakonodajo, da je celo zdajšnji zakon v nasprotju z ustavo. S tem so po njegovem mnenju ustvarili še večjo zmedo.

'Premalo je jasno dejstvo, da gre pri odvzemu organov za stanje po smrti'

ledvica
ledvica FOTO:

Od poslancev sem danes slišala veliko kritike na predlog novele o presaditvah organov, a nobenega predloga, kaj bi bilo dobro, je zavrnitev komentirala direktorica zavoda Slovenija Transplant Danica Avsec Letonja, ob tem pa opozorila, da bo treba resno razmisliti, kako naprej. "Najti bo treba rešitev, da bomo pridobili več darovalcev. V osmih letih smo ob vseh naših aktivnostih uspeli pridobiti komaj en odstotek ljudi. Torej je treba pretehtati stvari in mogoče tudi razmisliti o tem, ali je sedanji sistem učinkovit."

V zvezi s pomislekom vlade o protiustavnosti ureditve domnevne privolitve oz. kršenju pravice do razpolaganja s svojim telesom je ocenila, da gre v tem primeru morda za premalo jasno dejstvo, da gre pri odvzemu organov za stanje po smrti. "Ker je oseba umrla, je tudi možno darovanje. Če je oseba še živa, jo vprašamo za mnenje in v tem primeru gre za princip informirane privolitve. V današnji razpravi v državnem zboru je bilo premalo poudarjeno, da gre pri odvzemu organov za odvzem po smrti," je dejala Avsec Letonja. Strinja se sicer z oceno poslancev o pomenu osveščanja, izpostavila pa je velike razlike v razumevanju področja presaditev.

"Že danes med poslanci smo lahko slišali nekatere zelo kakovostne izjave, ki nam bodo v prihodnje v veliko pomoč pri nadaljnjem delu. Druge izjave pa so kazale na nepoznavanje sedanjih razmer ter dejstev o smrti. Organe odvzemamo od mrtve osebe - možgani so pri njih mrtvi, odvija se že razpadanje možganskih celic, ostali organi pa še živijo, ker jih pri življenju ohranjamo z aparati. Smrt možganov pomeni smrt človeka. Ugibanja tudi nekateri poslancev danes kažejo, da bo treba še več informiranja ljudi," pravi Avsec Letonja.

Treba bo razmisliti o tem, kakšno vlogo dati zdravnikom pri zbiranju izjav o opredelitvi za darovalca, še meni direktorica Slovenija Transplanta. "Gre za vprašanje, ali je sploh sprejemljivo, da zdravnik svojega bolnika, ki pride k njemu zaradi bolezni, sprašuje, če bi želel postati darovalec organov. Tu gre za vprašanje združljivosti. Pripraviti bo treba nek sistem, v katerem se bodo ljudje dobro počutili.

Po njenih besedah bi lahko s sprejemom novele, ki so jo poslanci danes zavrnili, dosegli do 20 odstotkov več darovanj organov. Kot je pojasnila, ima Slovenija okoli 20 darovalcev organov na en milijon prebivalcev. "To ni slabo, a na primer v Španiji, ki je na tem področju vodilna, imajo okoli 33 darovalcev na en milijon prebivalcev. Torej bi 20-odstotno povišanje števila darovalcev pomenilo, da bi se kar približali svetovnemu vrhu po številu darovalcev," dodaja Avsec Letonja.

Vsak darovalec, če se ne odloči drugače

S predlogom so želeli sedanji sistem izjavljanja posameznikov za darovalce organov spremeniti tako, da bi se v primeru smrti vsakogar štelo za darovalca, razen če bi se izrekel proti temu. S tem bi po prepričanju stroke v Sloveniji povečali število darovanih organov za presaditev.

Sicer pa z darovanjem lahko podarite življenje. Kako postopek poteka sedaj in ali lahko svojo odločitev, da ste darovalec organov prekličete, pa preverite na Vizita.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
24. 04. 2010 10.41
Saj meni je jasno zakaj so to predlagali...Ker ni časa na voljo za kontroliranje v teh primerih, a je nekdo darovalec ali ni, organi pa kmalu niso več primerni za presaditev...vendar pa to ne pomeni, da lahko nekdo odloči kaj in kako bo z menoj po smrti..moja odločitev je, dokler sem živ. Na koncu koncev, da je lastnina bolj varovana z raznimi zakoni, kot pa moje telo? Odkod ta logika? Moj testament je več vreden kot jaz? Zakaj potem država ne predlaga spremembo dednega zakona? Ali ne bi s tem preprečila socialnih razlik, saj nihče ne bi nič dedoval, država bi pa odločila kaj z dediščino in v katere namene.... Gospoda, marsikaj ste si dovolili s to ekskurzijo!
Uporabnik113189
24. 04. 2010 09.47
Da ne govorim o zavajanju s terminom pred smrtjo po smrti. Nihče si z gotovostjo ne upa zatrditi kdaj je v resnici nastopila smrt. Koliko človek še čuti tik pred smrtjo, ker se še nihče ni vrnil da bi nam to povedal. Zato je že termin pred smrtjo ali po smrti zavajajoč in ne pove vse resnice. Uporaba zavajajočih terminov v zakonu pa je lumparija prve vrste. Kdor je samo pogledal kako se je medicina razvijala bo opazil, da so včasih zdravniki počeli takšne svinjarije (zaradi neznanja seveda) zaradi katerih bi jih danes nemudoma zaprli. Mogoče bomo čez sto let ugotovili kako primitivno so gledali naši zdravniki na človeka in njegovo zdravje in se zgražali. Prav zaradi tega je zelo umestno biti konzervativen in ne početi ljudem s svojim neznanjem še večje škode, kot jo sicer naredi narava. Na koncu koncev smo vsi umrljivi in vsakemu od nas se bo nekega dne iztekel čas..Nekateri pa bi radi žoveli večno. Škoda ali ne, potem ko so si prigrabili dovolj premoženja in bi končno lahko živeli na veliki nogi bo treba pa umreti..Kako je svet nepravičen..
Uporabnik113189
24. 04. 2010 09.39
Dilemo, da je nekaj narobe z darovalci so ustvarili umetno. Kako naj dopovem preprosto resnico, da vse organe s katerimi smo se rodili potrebujemo najprej za sebe. Od koga pravzaprav lahko dobimo organe je pravo vprašanje? Z laičnim pogledom bi dejal da največ od ponesrečencev pri prometnih nesrečah ( nesreče s svojimi ukrepi policija vsako leto zmanjšuje) potem so ostale nesreče, pri naravni smrti pa je komaj kaj uporabnega, ker so darovalci polni bolezni ali pa prestari.. Na kratko gre za nesrečne primere, ki lahko darujejo, vsi ostali pa potrebujemo organe za svoje življenje in jih bomo zelo verjetno iztrošili do neuporabnosti. Če bi radi povečali število darovalcev, potem se mora povečati število nesreč, zgoditi vojna, potres ali kaj podobnega, sicer so možnosti za takšne zdrave organe omejene na nek minimalen odstotek. Zato ne razumem brezkompromisnega prizadevanja za povečanje števila darovalcev in neumnega pričakovanja prejemnikov. Prejemniki morajo vedeti, da bo za njihovo preživetje nekdo moral umreti. Želeti drugim smrt pa je etično početje ali ne? Zato je uzakonitev odvzema organov skrajno neetično početje, ker v osnovi obravnava državljane kot trop ovc za striženje in produkcijo mesa. To je predlog psihopatov, upam da se bo zbudil kakšen psihiater in resno premislil to početje in povedal kakšno svoje mnenje. Če ga seveda sploh upa ne da bi izgubil licenco v tej naši medicini.. Edina etična možnost je darovanje, je to tako težko razumeti?
bdso1
24. 04. 2010 09.18
!00% sem bil proti temu zakonu! Žal,je naše zdravstvo na prenizki stopnji moralnosti,poštenosti,Hipokratovo zavezo so popolnoma zavrgli in zamenjali z HIPER ZASLUŠKI.Z temi vrednotami in bajnimi zasluški so se doktorji dvignili nad oblake in z viška opazujejo po bolnikih z debelo denarnico ,pri katerih takoj prednostno intervenirajo!? Zvišenost precednice zravstvene zbornice pokaže vse. Člani zbornice(razen tisti, ki precednici nasprotujejo) pa so verjetno enaki,saj so jo sami postavli na to mesto in ji pred kratkim dali celo podporo.Člani pa izberejo med sabo najbolj primernega člana za precednika ,ki bo med drugim tudi ogledalo te zbornice! Sem pa za PROSTOVOLjNO darovanje organov.Vsak je sam gospodar svojega telesa. Zakaj je tako malo darovalcev,pa se je " res" treba vprašat,kje in kaj je narobe v naši državi!? Ne pa iskat odgovore v tem ,da so Slovenci preveč škrti! Lp
N001
24. 04. 2010 07.54
Saks23.04.2010, 17:24 Se popolnoma strinjam.
srecnii
23. 04. 2010 21.24
HVALA BOGU, KAJ JIM PADE NA GLAVO, ŠE ORGANE NAM BI KRADLI. Končno nekaj pametnega glede glasovanja in to, da je večina PROTI
elan5
23. 04. 2010 20.14
Tonček Balonček- Žal vem kaj se dogaja na tej sceni. Torej napiši kaj se dogaja. Čakam.
MarkoKnez
23. 04. 2010 19.23
.... oppppssssssss! Oprostite, pomota, spodnji komentar ne sodi sem!
bitchslap
23. 04. 2010 19.19
Mene pa zanima če kdo ve, če se odločiš da boš postal darovalec, dobiš še vedno posebno kartico, na kateri piše "Sem darovalec organov"? Pa en resen odgovor bi biu zaželen!
MarkoKnez
23. 04. 2010 19.08
POGAČARJEV LIZING JE SAMO NA 10 IN NE 20 LET. Vir pop.tv!
mate08
23. 04. 2010 17.45
eh, pol pa ti ni za zamerit..... tudi taki knezi se najdejo med štajerci...
MarkoKnez
23. 04. 2010 17.34
mate08 23.04.2010, 16:45 1 ...(ko zmanjka krvi ni življenja, se motim??)... ......... Odkrito povedano, NE VEM! Jaz sem namreč Štajerc!
Alan Kavre?i?
23. 04. 2010 17.24
Lepo, da ljudje imamo še čut za pomoč drugim. Glede na to, da se dogaja že v samem vrhu politike in zdravstva, stvari kot se dogajajo, mislim, da bi prišla afera o preprodaji organov. Na črnem trgu bi posli zacveteli. Seveda z prezgodnjo smrtjo marsi koga. Na žalost tisti ki bi sitega okoriščali so na samem vrhu.
mate08
23. 04. 2010 16.45
če bi se dalo, bi to storil takoj!! pomisli, knez, kako hitro bi se Slovenija po dokaj naravni poti(ko zmanjka krvi ni življenja, se motim??) očistilla egoistov, skopuhov, zlomrzležov, zafustrirancev in kar je še takih osebkov, ki mislijo samo nase, nase in še enkrat nase!!!! in kdo bi ostal- neverjetno, sami taki, ki bi si v stiski pomagali drug drugemu, magari z eno ledvico, kostnim mozgom..... ker se pa gensko take stvari prenašajo naprej, bi se mogoče Slovenija po tej poti res lahko enkrat spremenila v pozitivno smer, kajti negativci bi se sami izločili.....
MarkoKnez
23. 04. 2010 16.38
mate08 23.04.2010, 16:32 0 ej balonček, pa kaj bi se obremenjeval kaj je po smrti- če komu pomagajo moji "rezervni kosi" jih z veseljem podarim, ker vem da bom drugemu pomagal za malo bolje živi. sem po delih razdal mojga golfa prijateljem in znancem- lahko bi ga dal sprešat z vsemi deli, bi se bolje počutil?? jaz ne, raje pomagam drugim, verjamem reku: Človek obrača,Bog obrne.... ---------------------------- No vidiš, imaš čudovit karakter! Ponosni smo nate!
MarkoKnez
23. 04. 2010 16.35
mate08 23.04.2010, 16:250 Mogoče bom kot reden krvodajalec zahtevl, da se moja kri uporabi samo za krvodajalce in tiste ki so darovalci organov, njeno uporabo pa prepovedal za vse nergače, egoiste, ki jim je trpljenje bolnika z totalno okvaro ledvic ali okvarjeni srcem španska nanizanka in jih skrbi le to, da bodo zgnili v enem kosu!!! zakaj bi mojo kri daroval takemu zgubarju??? ------------------- Daj, stori tako! To je popolnoma TVOJA izbira!!
mate08
23. 04. 2010 16.32
ej balonček, pa kaj bi se obremenjeval kaj je po smrti- če komu pomagajo moji "rezervni kosi" jih z veseljem podarim, ker vem da bom drugemu pomagal za malo bolje živi. sem po delih razdal mojga golfa prijateljem in znancem- lahko bi ga dal sprešat z vsemi deli, bi se bolje počutil?? jaz ne, raje pomagam drugim, verjamem reku: Človek obrača,Bog obrne....
mate08
23. 04. 2010 16.25
Mogoče bom kot reden krvodajalec zahtevl, da se moja kri uporabi samo za krvodajalce in tiste ki so darovalci organov, njeno uporabo pa prepovedal za vse nergače, egoiste, ki jim je trpljenje bolnika z totalno okvaro ledvic ali okvarjeni srcem španska nanizanka in jih skrbi le to, da bodo zgnili v enem kosu!!! zakaj bi mojo kri daroval takemu zgubarju???
MarkoKnez
23. 04. 2010 16.24
DarthRevan 23.04.2010, 16:10 0 Krneki. Kdo pa rabi organe potem ko je mrtev? --------------- 1. O tem naj odloča vsakdo sam! 2. Organi mrtvih so neuporabni za presaditveno medicino. Definicija smrti je prilagojena sedanji stopnji razvoja medicine (je možganska smrt res smrt, če na aparaturah ne zaznajo valov - aparature so lahko okvarjene, "okvarjene", trenutno nedostopne, neobčutljive, neumerjene,...), organi se odvzamejo ob delujočem krvnem obtoku dajalca!!! Pred 40 leti je bil dajalec z delujočim obtokom ŽIV (biološko, pravno in medicinsko) in ne mrtev!
Tonček Balonček
23. 04. 2010 16.24
mate08, če ničesar ne veš, se ti pač vse zdi zelo enostavno, a ni to fino, kot evangelij!? Žal pa v življenju, ne le pri transplantacijah, ni tako enostavno! Več kot vas bo neumnih, naivnih in nevednih, bolje za nas! Gremo v Afriko!