Slovenija

Bomo na referendumu odločali o referendumu?

Ljubljana, 24. 11. 2010 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijski poslanci predlagajo referendum o referendumski zakonodaji. Ustavo bi spremenili do te mere, da bi bila zahteva po razpisu referenduma težje dostopna. NSi meni, da gre za poskus utišanja ljudstva.

Nazadnje smo v Sloveniji na referendumu odločali o arbitražnem sporazumu s Hrvaško.
Nazadnje smo v Sloveniji na referendumu odločali o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. FOTO: Miro Majcen

Koalicija se zavzema za spremembo 90. člena ustave, ki ureja referendumsko vprašanje. Vpeljali bi omejitve pri vsebinah, o katerih se na referendumu lahko odloča, dvigniti število poslancev, ki lahko referendum zahtevajo in določiti pogoj 40-odsotne udeležbe za veljavnost sprejete odločitve. Za sprejetje teh sprememb je potrebna dvotretjinska večina vseh poslank in poslancev, v koaliciji pa se zavedajo, da bo to težko doseči, zato bi o tem najprej na posvetovalnem referendumu povprašali kar državljanke in državljane.

Da bi se izognili dodatnim stroškom, izvedbo referenduma načrtujejo z enim od referendumov, ki bodo razpisani v prihodnje, bodisi o zakonu o malem delu ali o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ali z referendumom za katero drugo temo, ki bo aktualna, pojasnjuje poslanec SD Miran Potrč. Dodal je, da vsebina predlaganega posvetovalnega referenduma še ni dokončna, je pa po njegovih besedah dovolj dobra osnova za razpravo, tako širše kot tudi strokovne javnosti.

Koalicija predlaga tudi, da referenduma ne bi bilo mogoče razpisati o zakonih, ki se sprejemajo zaradi varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč in tudi ne o zakonih, od katerih je neposredno odvisno izvrševanje državnega proračuna, mednarodnih pogodb ali človekovih pravic. Takšna vsebina je v zakonu o referendumu že bila, a jo je bilo treba umakniti, saj je ustavno sodišče odločilo, da ni skladna z ustavo.

Trenutno lahko izvedbo referenduma zahteva tretjina poslancev državnega zbora, po novem pa bi bili za to potrebni dve petini. Referendum bi lahko zahteval tudi državni svet in 40.000 volivk in volivcev.

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem FOTO: Damjan Žibert

Koalicija namreč ugotavlja, da je v zadnjem času vse več referendumov o vprašanjih, o katerih državljanke in državljani težko odločajo. Poslanka Cveta Zalokar Oražem iz vladajoče stranke Zares dodaja, da se velikokrat tudi sliši glas ljudstva, ko ljudje sporočajo, da imajo referendumov dovolj. Priča temu po mnenju koalicije je tudi dejstvo, da je udeležba na nekaterih referendumih nizka.

Poslanec LDS Borut Sajovic pa je poudaril, da sta oziroma bosta referenduma o RTVS in referendum o arbitražnem sporazumu, "ki zagotovo v Sloveniji ne bosta pripeljala do nobenih prelomnih odločitev – vse je več ali manj znano v naprej – stala približno toliko kot evropsko prvenstvo v košarki." Po Potrčevih besedah te spremembe podpirajo tudi v stranki DeSUS, ki pa svojih predstavnikov ob predstavitvi predloga ni imela.

Več kot 40-odstotna udeležba le na štirih referendumih

V oddaji SVET pa so poročali, da je bila več kot 40-odstotna udeležba na 4 od 15 referendumov, ki so bili razpisani v samostojni Sloveniji. To je bilo na referendumih o vstopanju Slovenije v EU, v Nato, o zavarovalnicah in na referendumu o arbitražnem sporazumu.

NSi: Želijo utišati ljudstvo

Oglasili so se v zunajparlamentarni stranki NSi, kjer menijo, da ta predlog izraža željo po utišanju ljudstva. Omejitev pri vsebinah in pogoj 40-odstotne udeležbe se jim zdijo neresne in smešne ter si zato po njihovem mnenju ne zaslužijo podpore. Da je v Sloveniji prišlo do vala referendumskih pobud, pa je kriva prav sedanja vlada, saj sprejema zakone in odločitve, ki škodujejo ljudem in družbi. Kot ocenjujejo, koalicija ni sposobna širšega dialoga in konsenza, zakone sprejema na silo, brez soglasja socialnih parterjev in civilne družbe, zato je količina referendumov logična posledica. Vlada ljudem s tem predlogom krati pravico do soodločanja. Zato sami predlagajo, da se uvede referendumski dan, na katerem bi lahko državljani odločali o več referendumskih vprašanjih hkrati.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ares3
25. 11. 2010 14.45
referendum o referendomu,referndum o čem že? Sami sebe poneumljate,ti referendomi so tako brezveze,če pa naredite tako kot vam paše ne pa tako kot se ljudje odločijo poglejte referendum o trgovini izid ljudje tako vi tako,z večimi referendomi bi pa tako ali tako naredili samo zmedo škoda denarja za take stvari če se sami neznate odločit vam ni pomoči......stoj za ali proti ne pa nekega vzdrževanja si za ali ne potem pa ljudstvo spraševat pa nekaj mencat ko otroci ko nevedo če bi liziko ali ne
zdrava.pamet
25. 11. 2010 08.57
Gospa oranžna se naj zaveda, da je že sama njena izjava dovolj velik vzrok za odstop vlade, ker hoče vplivat na glas ljudstva in pa da je vzrok, da ljudje ne hodijo na volitve ta, ker so razočarani nad to vlado, ko so vanjo polagali tako velike upe...
bozjibic
25. 11. 2010 07.43
Zelo preprosto, naj gospoda v vladi (ni važno ali leva ali desna) pričnejo končno predlagati zakone, ki bodo sprejemljivi za vse in referendumi ne bodo potrebni. Vsekakor bom glasoval proti, ker je prav da ima ljudstvo možnost, da prepreči zakone, ki so jim v škodo.
Anri Tomic
25. 11. 2010 06.40
Verjetno so slišal da nas nekolicina samo 750 začelo delati na kampanji zbiranja podpisov za razpis referenduma z vparašanjem: ALI NAJ VLADA ODSTOPI???
Peter Kralj 1
25. 11. 2010 06.01
ŠE TO NAM VZEMITE! IN ODPRAVITE TUDI VOLITVE!
tomo2
25. 11. 2010 05.52
Nekateri referendumi so imeli le okrog 10 odstotno udeležbo, recimo o pokrajinah ali o izbrisanih. To je absurd. Zato je treba zaostriti pogoje za razpis. Definitivno!
saintjozef
25. 11. 2010 00.17
Če kaj vem mora za tako stvar biti preizkusni referendum.
cool_B
24. 11. 2010 21.47
Preprosto - pobudnik referenduma naj ob morebitnem neuspelem referendumu sam krije vse stroške le-tega. Če referendum predlaga kdo iz vlade, naj se pa nemudoma zamenja vse nesposobneže v parlamentu - na zavodu za zaposlovanje je prek 100.000kandidatov, ki bodo z veseljem sprejeli službo in jo za spremembo od njih tudi opravljali za tak denar!
makajjezvami
24. 11. 2010 21.45
Jaz sem za to da bi bilo referendumov še več ampak naj bodo res vsi na en ali dva vnaprej dogovorjena dneva v letu oz., če je volilno leto, vzporedno z volitvami. S tem bi na en mah prihranili denar in povečali udeležbo ... ampak potem bi najbrž spet kdo pokasiral premalo.
glich
24. 11. 2010 21.31
vlada samo razmišlja kako bi omejila pravice ljudsva... žalostno na kakšno mentaliteto smo pristali, namesto referenduma naj razmišljajo o dvigu življenjskega standarda!
G-i-z-m-o
24. 11. 2010 21.30
najbolje da nam vzamejo volilno pravico
JanezNovakJohn
24. 11. 2010 21.27
Sedaj je bil referendum že za vsak klinc. Zakaj imamo poslance. Če moramo imeti referendum naj bo tak da ga lahlo sproži civilna iniciativa seveda z zelo velikim številom podpisom in naj sprejem velja kot zakon.za poslance pa naj velja če ga podpiše 2/3 poslancev.
ajva
24. 11. 2010 21.23
malo majn se naj kregajo v vladi in koaliciji in bodo znali dovolj premišljeno odločati ne pa da eden drugemu škodi bognedaj da bi koalicija kaj dala prav vladi to je pa treba prvo g. Janša malo otišat da ne bo mislil da ima vedno on prav mislim da bi že moral zmagat razum
unpoli
24. 11. 2010 21.19
....referendum o padcu vlade Da ali Ne....zbiram kljukice
dele
24. 11. 2010 21.14
HIPOKRATKA
24. 11. 2010 21.01
Pa še obvezno referendum o odvzemu trajnega mandata sodnikom. TA bo zagotovo uspel.
standard
24. 11. 2010 20.55
Oražmova, ljudje imajo res dovolj, pa na prvem mestu niso referendumu. Ugani kdo/kaj je na prvem mestu.
MERDE-AVE-MERDE
24. 11. 2010 20.28
Odpri.oci24.11.2010, 19:43 4 40.000 podpisov, overjenih na upravnih enotah.... ali podpisi 30 poslancev !!! Iz tega vidite,kako malo je vreden državljan in kako precenjeni so politiki - poslanci !!!! . Kar se mene tiče.... zakonsko določiti dva dneva na leto (npr. ob prehodu na letni/zimski čas), kadar se izvršijo vsi v tem obdobju predlagani referendumi naenkrat !!!!! . In PRAV VSI morajo biti zavezujoči za vlado in parlament !!!! Če parlament in/ali vlada ne uresničita rezultata referenduma v npr. 90 dneh, je predsednik dolžan na 91. dan razpustiti parlament in razpisati nove volitve !!!!! . Bi videli, kako bi poslanci in vlada tenko piskali, ne pa kot sedaj, ko se delajo dobesedno norca iz ljudi z raznimi "posvetovalnimi" referendumi, ki jim koristijo za samohvalo (če je rezultat po godu) ali pa z izjavami "ljudje pojma nimajo" (kadar jim rezultat ni po godu) !!!! PODPIS!
dolejo
24. 11. 2010 20.17
Joža, a ti bi revčkom vzel še referendum ? a življenje bi jim pustil ?
Jožajoža
24. 11. 2010 19.47
dajte tem revčkom referendume. a veste, kako so ti revčki takrat srečni, se počutijo "pomembne", ko odločajo , kateri lobi bo pograbil davkoplačevalski denar