Slovenija

Bomo imeli referendum o družinskem zakoniku?

Ljubljana, 03. 11. 2011 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Referendum o družinskem zakoniku da ali ne? O tem je razpravljalo ustavno sodišče, a še ni sprejelo odločitve. Nasprotnike zakonika moti izenačevanje pravic istospolnih partnerjev s heteroseksualnimi.

Ali bodo ustavni sodniki dopustili referendum o družinskem zakoniku?
Ali bodo ustavni sodniki dopustili referendum o družinskem zakoniku? FOTO: Reuters

Ustavno sodišče, ki je danes nadaljevalo obravnavo vprašanja, ali bi morebitna zavrnitev družinskega zakonika na referendumu povzročila neustavne posledice, odločitve v zadevi še ni sprejelo, je pojasnil generalni sekretar sodišča Erik Kerševan.

Pobudniki referenduma so podpise pod zahtevo za referendum začeli zbirati 1. septembra, državni zbor pa je že 2. septembra odločil, naj ustavno sodišče presodi, ali bi lahko z neuveljavitvijo družinskega zakonika ali odložitvijo njegove uveljavitve nastale protiustavne posledice. Tako se je zbiranje podpisov po dveh dneh ustavilo.

Pobudnikom referenduma se zdi sporna nova definicija družine.
Pobudnikom referenduma se zdi sporna nova definicija družine. FOTO: Reuters

Če bo ustavno sodišče sklenilo, da je referendum o družinskem zakoniku dopusten, se bo zbiranje podpisov nadaljevalo dan po objavi odločbe ustavnega sodišča v uradnem listu. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je zbrala že več kot 25.000 podpisov, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40.000.

Zagovornike referenduma najbolj moti definicija družine. Želijo, da ustavno sodišče omogoči referendum čim prej. Na drugi strani pa predlagatelji zakonika, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter stranke SD, LDS, Zares in DeSUS, trdijo, da zakonik nikomur ničesar ne jemlje, temveč vsem otrokom zagotavlja enake pravice. Največ polemik v zakoniku je sprožilo izenačevanje pravic istospolnih partnerjev s heteroseksualnimi. V zakoniku je obveljala določba, po kateri istospolni par skupaj ne more posvojiti otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka drugega.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
04. 11. 2011 16.04
Naj imajo geji vse pravice, ki "partnerjem" pripadajo! Ampak otroci pa niso pravica! Zakaj istospolni tega nočejo razumeti?
QueerAsYou
03. 11. 2011 20.45
glich Ali imaš slabo vest ker tako vi ravnate z nami?
svegel
03. 11. 2011 19.54
Kdo tala MINUSE????
ansev88
03. 11. 2011 19.42
Najlažje se je pa s problemi od drugih ukvarjat, ker tko ne rabmo za svoje poskrbet. Ko bi se vsak brigal najprej in predvsem zase, bi blo na svetu precej manj nepotrebnih konfliktov, nestrpnosti ni še česa. Glauca pejt se mal poučit o homoseksualcih preden pišeš take bedarije. In če si proti možnosti za posvajanje otrok, si proti homoseksualcem in si posledično nestrpna.
Musti
03. 11. 2011 19.22
desnicarji prevec simpatizirajo s cerkvijo, ker se nadejajo njihove pomoci pri lobiranju za glasove. Cerkev pa izgublja na vseh podrocjih zaradi korupcije, pranja denarja,, pedofilije itn.....s tapravimi se pecajo te desnicarji.
QueerAsYou
03. 11. 2011 19.08
Glauca Ne bluzi! Jaz poznam tri istospolne družine in otrokom nič ne manjka! Če lahko vzgaja otroka ena mama in en oče, ga lahko tudi dve mame in dva očeta.
Glauca
03. 11. 2011 19.01
@QueerAsYou če otrok nima obeh staršev je to zaradi tragedije ali neljubega dogodka, skratka nenamerno. da ima pa že od začetka dva istospolna je pa nedopustno in vnaprej bedno. (nimam nič proti istospolno usmerjenim, vbistvu poznam 4 pare, ampak po načinu delovanja vidiš da manjka nasprotni spol - ne deluje)
QueerAsYou
03. 11. 2011 18.35
Drugače pa neumnost, da mora imeti otrok pravico do matere in očeta! Torej moramo po tej logiki vsem samohranilkam in samohranilcem poiskati partnerja ali partnerko. V nasprotnem nas bodo lahko otroci tožili da jim kršimo pravico!
major1
03. 11. 2011 18.14
Še en velika usodna rešitev Pahorjeve vlade, prazno mlatenje slame in niti male želje, da se doseže konsenz.
Glauca
03. 11. 2011 17.47
ta zakonik je totalna bedarija. otrok ima čisto dovolj pravic! če imaš iz prejšne zveze froca in rataš gej ga imej, ker si ga sam naredil. da boš pa posvojil iz nule to je pa bedarija.*
Raztezje
03. 11. 2011 17.15
prašek 03.11.2011, 15:22 Živi ali mrtvi, celo umetno oplojeni, biološki starši so edini pravi starši, ki so nenadomestljivi. To je del tragike življenja, vendar samo po sebi še nič ne pomeni. Pomembno je, zakaj narava hoče, da je lahko edino tako, ne kako je trenutno organizirana človeška družba. Lahko se ko odloči tudi, da je kisla kumarica, vendar je to v najboljšem primeru, le igranje domišljijskih vlog. Urejanje skupnega gospoinjastva za ljudi s specifičnimi potrebami in posvajanje živih človeških bitij, pač po moje ne bi smeli imeti nič skupnega. Nihče nima nobenih pravic, tudi ne more za nekoga rugega oločati, kaj je zanj manjše zlo, če ne more nadomestiti edinega, pa čeprav ta ni bil popoln. Sploh pa ta "kaj če bi bilo" kampanija partije ni moralna, na tak način sprejemati fašistične zakone ni moralno opustno oziroma če nas vprašate, morajo pasti vse abominantne reforme te vlade, kot nekateri prejšnjih in tui prihodnjih, glede na obljube. Življenje je smrtno resna stvar. Kot sem že omenil, se ljudje lahko družijo na različne načine, najslabši so tisti, ki vsiljujejo, omejujejo ali preprosto regulirajo življenja drugih. Naravnim poterbam se ne moremo izogniti, umetnim konstruktom pa se lahko brez problema. Tokrat pač mora biti referendum, posvetimo se raje državnemu terorizmu in masovnemu kršenju človekovih pravic, zaradi katerih so dobesedno ogrožena življenja in to menda celo legalno, istospolni so daleč od teh moralnih krivic, sploh pa religioznih vprašanj, s katerimi se zagovarjajo aktivisti.
visoki
03. 11. 2011 16.44
a boste še roza večer ukinili v k4.ljudje saj nas je sedem milijard a ne razumete,da lahko ljudja delajo po svoje in ne rabijo več mamice,da ih poroči
Batman1974
03. 11. 2011 16.09
Istospolni ne morejo imeti otrok in pika .Izjema so ženske ki vemo kako lahko pride do njega.Moški pa nimajo šans.
prašek
03. 11. 2011 15.22
Raztezje 03.11.2011, 15:12 Malo poglej na koledar, pa boš videl, da nismo več v srednjem veku !!! Kaj pa npr., če se eden od staršev smrtno ponesreči - veš tudi to se dogaja - , drugi starš pa ugotovi, da ima istospolne želje??? Ta starš, ki je ostal živ, po tvoje , ne bi smel imeti istospolnega partnerja ???? Ker smo v temačnem srednjem veku ??? Ker je Zemlja samo ravna ploskev ???? In , če ima istospolnega partnerja , zakaj le-ta ne bi smel posvojiti otroka ???? Zakaj ne bi smel istospolni partner preživelega starša otroka posvojil in mu nudil ugodnosti ???? Samo na hitro, ker se mi s takimi ne ljubi kaj dosti ukvarjati, veš, tudi dedovanje je ugodnost, ki ni za odmet !!!
Raztezje
03. 11. 2011 15.12
Seveda pa otrok, ki po nesreči ostane brez obeh staršev, ne potrebuje sirotešnice ne krušnih, še najmanj homoseksualnih, s svojim zelo specifičnim življenjskim slogom in navadami, le otroštvo mora čim lepše preživeti ter odrasti. Staršev se ne da nadomestiti, homoseksualci ne ponujajo nič rugega kot ostala družba, po tej logiki, bi si lahko tudi dobri prijatelji posvajali otroke med sabo. Narava je absolutni zakon, vedno deluje, nikoli ne zataji, homoseksualnost pa le še ena biološka anomalija. Mogoče bi lahko z novimi zakoni najprej poiskusili kje drugje, v kakem bolj biološko dinamičnem okolju, dovzetnem za evolucijske mutacije, recimo v Fokushimi ali Chernobilu.
Raztezje
03. 11. 2011 15.02
Pa vi ne razumete, da bi nekateri tako radi imeli še otroka. Da bi presegli edini argument kritičnih mam in očetov, ki vedno zdrži, kadar so kritični o njihovega življenjskega sloga. A da bi jim uredili skupno gospodinjstvo in pri ogroženih poskrbeli za socialne razmere, to pa ne, ne bi pomagalo? Kaj ko bi nam spet postregli s statistiko, koliko držav na vsem svetu je še sprejelo tako abominantne zakone in kako ti novi sistemi delujejo v praksi. Vsekakor takšnih neumnosti prej ni bilo, nikoli v človeški zgoovini, to so moderni neoliberalni zakoni, s katerimi oligarhija skrbi še za take privilegije, narod od tega nima nič, tudi večina homoseksualcev ne. Ne zanašajmo se na sodnike, nekateri pač sovražijo svoj narod, zato tudi smo kjer smo. Mislijo si, kaj bi pa vi storili, če bi se brez napora okopali do absolutne oblasti, ne bi vsaj sebi malo popravili življenje? Hočejo izsiliti vse fašistične spremembe zakona ter temu prilagoditi sodno prakso, da bodo lahko preganjali in kaznovali vsakogar, ki jim ne ustreza, nima to veze z družinami, otroki ali tajkuni. Kako pa mislite, da je nastal fašizem, so ljudje o tako radikalni, nenaravni spremembi družbe glasovali na referenumu? Dolfijevi so predlagali, kdor njegovih zakonov ni sprejel, pa je bil spoznan za sovražnega, butastega in nazadnjaškega ter izoliran iz družbe.
hecate
03. 11. 2011 14.04
*in ostali : očitno sploh niste prebrali predloga zakona. in da otrokom zagotavlja enake pravice! po predlogu zakona otroka nebi smeli posvojiti homoseksualci..oz. je otrok biološki otrok ene homoseksualne osebe in le v tem primeru lahko tega otroka posvoji partner(ica) te homoseksualne osebe ki je že biološki oče/mati otroku..razumete?? ker v primeru da biološki oče ali mati umre, otrok nima uradnega drugega starša - do sedaj ga ni imel. ZAČNITE BRAT NE PA NEKI NA PAMET TUPIT! ste proti nečemu o čemer sploh nimate pojma za kaj se gre...mislm če to ni butasto?!!
nikiz123
03. 11. 2011 12.32
S tem zakonom so se samo pravice otrok izenačile in uredile, nič drugega.. Kako smo potem lahko proti..
picojedec
03. 11. 2011 12.21
Na drugi strani pa predlagatelji zakonika, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter stranke SD, LDS, Zares in DeSUS, trdijo, da zakonik nikomur ničesar ne jemlje, temveč vsem otrokom zagotavlja enake pravice. A RES, KJE JE SO PA MOŽGANI? JE PRAZNA GLAVA PREDPOGOJ ZA POSLANCE v DZ? Kje je pa pravica do očeta in matere? IMAM 2 OTROKA (1L IN 2,5L). Iz lastnih izkušen vam povem da je ljubezen do svojih otrok večja, kot jo lahko da katera koli babica, dedek stric,... pa čeprav so zaljubljeni v njih. Rad imam otroke vendar tuje ne bi mogel imeti tako rad kot svoje, čeprav bi jih imel rad! Prav tako pa istospolni ne morajo dati takšne ljubezni otroku kot njegovi biološki starši, ki živijo z otrokom že od prvega dne spočetja, ga božajo, ko je še v trebuščku, se že znjim pogovarjajo,.. Takoj po porodu otrok po glasu začuti, da je povezan s tabo. Očetove in materine ljubezni NE MORE NADOMESTITI NIHČE!!!! JAZ OSEBNO BI SE SRAMOVAL, ČE BI IMEL DVA OČETA ALI DVE MAMI. PRAV TAKO NE BI HOTEL, DA BI V PRIMERU NESREČE MOJI OTROCI PRIŠLI K ISTOSPOLNIM PARTNERJEM, ZATO IMAMO VSI PRAVICO ODLOČATI O NAŠIH OTROCIH IN POTOMCIH! NAJ BO REFERENDUM! Še en primer, ko so še majhni otroci pred pribl. 25 leti izgubili oba starša v nesreči. Zanje sta skrbela stra starša seveda zelo ljubeče. Čez leta se je starejša hči vedno za vsako stvar spraševala le kako bi pa to naredila moja mami? Le kako bi to naredil moj oči? Sedaj so te otroci že odrasli ampak v sebi imajo velike rane iz preteklosti. OČE IN MAMA STA NENADOMESTLJIVA. ČEPRAV LAHKO TUDI DRUGI LEPO SKRBIJO ZA OTROKE. Če si peščica želi otroke še ne pomeni, da jih mora dobiti. Saj to ni pes, ki ga dobi vsak ki si ga zaželi. Saj je tudi ogromno Slovencev, ki si želijo službo pa jo prav tako ne dobijo.
prašek
03. 11. 2011 11.40
Marjanmark 03.11.2011, 10:26 In kako se US vtika v tvoje življenje ???