Slovenija

Koalicija si je na sestanku o privatizaciji 'razsvetlila zadeve'

Ljubljana, 30. 05. 2013 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija je razpravljala o podpori prvemu paketu privatizacije. Po besedah vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja so si "danes bistveno bolj razsvetlili" zadeve, zato osebno pričakuje, da bo končni dogovor enoten in da bo DZ paket potrdil.

Stranke vladne koalicije so se dogovorile, da bodo v DZ podprle prvi paket privatizacije, ki ga je v potrditev DZ poslala vlada, je po koalicijskem vrhu povedal predsednik DL Gregor Virant.

S podporo prvemu paketu privatizacije v DZ bodo po besedah predsednika DL ter ministra za notranje zadeve in javno upravo Viranta "pokazali neko nujno kredibilnost, ko bomo to, k čemur smo se zavezali, tudi storili".

Minister za finance Uroš Čufer bo po besedah Viranta zdaj začel tudi takoj pripravljati privatizacijsko strategijo oziroma strategijo upravljanja naložb, ki jo zahteva predvsem SD.

Danes so se po besedah Viranta tudi dogovorili, da je treba biti pri privatizaciji še posebej pozoren na to, da so prodaje podjetij pregledne.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Nekoliko drugačen pogled na današnji dogovor je po sestanku izrazil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kot je dejal, se nameravajo glede svoje podpore prvemu paketu privatizacije v poslanski skupini še enkrat sestati s finančnim ministrom, nato pa se bodo odločili, ali ga bodo podprli ali ne.

Danes so se po njegovih besedah tako predvsem dogovorili, kako bodo na tem področju delovali v prihodnje. Dodal je še, da pa stranka zagotovo ne bo podprla naslednjega paketa privatizacije, če ne bo ustrezne strategije upravljanja naložb.

Po besedah vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja so si "danes bistveno bolj razsvetlili" zadeve, zato osebno pričakuje, da bo končni dogovor enoten in da bo DZ paket potrdil.

Paket 15 podjetij, ki jih je vlada predvidela za prodajo, bo tako po njegovem prepričanju v DZ deležen podpore, a Möderndorfer poudarja, da to še ne pomeni, da bodo vsa podjetja prodana že kar naslednji mesec. "Sami veste, da bomo morali za marsikatero podjetje kar sami prositi, če bomo hoteli, da se proda. Zagotovo pa to pomeni, da bodo v tistem trenutku, ko bo to sprejeto v DZ, ta podjetja na prodaj," je dejal. Prodaja po njegovih zagotovilih tudi ne bo izvedena za vsako ceno. "To je bilo zelo jasno danes povedano," je dejal in dodal, da morajo biti prodaje zelo pregledne.

 

Postopki za prodajo sicer že tečejo za podjetja Adria Airways, Aero Celje, Elan, Fotona in Helios. Pogovori pa še potekajo za NKBM, Telekom Slovenije, Aerodrom Ljubljana, Adria Airways tehnika, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia, Unior, Žito.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ragla7
02. 06. 2013 21.39
Po mojem vedenju je v Sloveniji okoli 40.000 črnih gradenj! Vlada in ministrstvo za okolje in prostor želita te objekte podreti. Ali ne bi bilo bolj pametno da gradbeni inšpektorji ocenijo vrednost posameznih gradenj. Vlada pa naj izglasuje zakon, po katerem bi črnograditelji plačali določen % od vrednosti gradnje. Izdala bi se odločba o vrednosti in graditelj bi moral vplačati vsoto za to, da bi država objekt legalizirala. Tu naj bi bili zajeti stroški, ki bremenijo novogradnje: komunalni, vodovod, elektrika, kanalizacija itd Ne razumem vlade, ki se bori za vsak € pa ne vidi možnosti legalizacij črnih gradenj, raje bi jih rušila.Mislim, da bi komisija odredila kriterije, kaj se lahko legalizira ob plačilu izračuna, kaj pa se ne bi moglo legalizirati radi krajinskih omejitev. Tu bi morala biti država in s tem vlada pametna, jaz predvidevam, da bi lahko proračun pridobil kar nekaj milijard €. Na misel mi je prišla super "VILA" gospoda Turka, ki so jo na pogled ocenili na milijon €. Kdor ima denar za tako razkošje bo tudi našel denar, ki ga mora dobiti proračun, da s tem legalizira gradnjo. Ali mislite da sem neumen? Že res, da bi bilo to kar težaško delo, če pa bi zakon bil dobro zastavljen, da se črnograditelj ne bi mogel upirati, temveč bi rade volje plačal izrečeno "KAZEN", kot pa, da se mu hiša poruši? Dragi bralci, odpiram razpravo o mojem predlogu, saj bi samo na inovativen način razmišljanja in ukrepanja lahko splavali iz krize..To je le moj prispevek k razmišljanju, kaj nam je storiti??? Vaša ragla
Jaka Planinc
31. 05. 2013 14.10
+2
KAREL ERJAVČEV, DA NAS NE BOŠ RAZOČARAL. NASTOPI ODLOČNO V BRAN DELAVCEM, KI SO-SMO S 40 LETNIM VESTNIM DELOM,POLNILI POKOJNINSKO BLAGAJNO,ČE NE JIH BOŠ FASAL DA BOŠ MODER(ne pameten,kot MODRECI ampak) OD BATIN IN KAR ČRN OD PODPLUTB.JA TO IMAŠ ZAGOTOVLJENO.
Jaka Planinc
31. 05. 2013 14.03
+2
BIVŠIM Komunistom,partijcem, TURKU,Kučanu,Stanovniku,gneralom JLA,Aksentijeviću,KVAZI Herojem,ki imajo POKOJNINO,KI SI JO NISO ZASLUŽILI Z DELOM,AMPAK PODARJENO, ODVZETO DELAVCEM. TUDI POVSPETNIKOM,PREVARANTOM,TAJKUNOM,NADMUDRIVAČEM ODVZETI PREMOŽENJE IN NAPOLNITI POKOJNINSKO BLAGAJNO.
Priap
31. 05. 2013 09.23
+3
A NLB pa ni na seznamu? Še držite »adut« za nadaljnjo krajo v rokavu ne? Ali pa vam je postalo celo jasno, da takega kupa smeti tako in tako nihče ne noče, preden se vanjo ne vloži še ene par milijard evrov!?
Götterdämmerung
31. 05. 2013 08.38
+1
Treba je gledat naprej, poskusimo si zamisliti situacijo, ko se bomo kmalu spet znašli v isti situaciji, z istimi ljudmi, vendar z eno samo bistveno razliko, ne bomo imeli namreč več ničesar. Kaj pravite, kaj bomo prodajali pa jutri? A kupi kdo butaste, pokvarjene, razvajene in hinavske otroke?
Götterdämmerung
31. 05. 2013 08.34
+1
Politika nič ne prodaja, ker politiki nič nimajo, prodajamo državljani Republike Slovenije, preko svojih zastopnikov oziroma izvoljenih predstavnikov ljudstva. Če se s tem strinjamo, potem verjetno najbolje, da jih čim manj oviramo, če pa ne, koga pravzaprav tile zastopajo, s čigavim kapitalom upravljajo in zakaj nas sploh s tem gnjavijo?
en lisjak
31. 05. 2013 07.50
+2
Tako voycu denar leti iz zraka....zato ni treba mu delati ...
Damian666
31. 05. 2013 07.21
+3
Verjeti našim podkupljivim, nesposobnim, nepotističnim in koristoljubnim politikom (vseh barv) da bo razprodaja Slovenije (kapitulacija, če se vpraša mene) transparentna, je isto, kot bi dal volku za eno leto čuvati trop ovac....
Angela Franko
31. 05. 2013 06.47
+14
Najprej odvzamite ves pokraden denar ,vrnite ga nazaj v Slovenijo .tisti ki so kredit jemali naj ga vrnejo,penzijo smo si mi pridelali ,to ni darilo Države .
lukeeeeeec
31. 05. 2013 06.34
+1
Čimpreje prodat, če bo sploh še kaj kupil. Glede na to kako so sedanji astavili, bo še to odšlo v njihove malhe. Ni čudno da je neka dama v parlamentu tulila: JJ odidite če ne znate, mi znamo bolje od vas. No na srečo jo je Bruselj blokiral! Vstajniki pa so ji zagotovili korito! Kapiš?
Dušan Vre?ek
31. 05. 2013 06.16
+16
Ko me sprašujejo. če se naj Zavarovalnica TRIGLAV proda, jim povem da ČIMPREJ. V njihove PIDE sva z ženo vložila vse državljanske certifikate. Pa so mi pred novim letom povedali, da bi oba skupaj dobila za njih 104,00 EUR. To pomeni, da so iz cca 6.000, EUR v dvajsetih letih naredili 100 EUR. To je tudi rezultat njihovega dela. Tega Rakovec v svojem poročilu ni omenil. TRIGLAV postaja vse bolj mongoloiden, saj se parijo in širijo samo še med seboj in je skrajni čas, da jih nekdo prevetri. Tako je na žalost verjetno v vseh podjetjih, ki jih vodijo razni politično nastavljeni kadri. Opažam pa da vsi bežijo na SŽ in MOL, kjer bo še vse po starem.
Dušan Vre?ek
31. 05. 2013 06.06
+7
Je rekel sin očetu."Dragi oče, sedaj pa bi bil že čas, da to zemljo prepišeš name. Pravi oče: Dolgo smo jo skupaj spravljali, vsi smo se odrekali življenskim radostim, sine, zakaj pa si zdaj tega želiš?. Pa mu sin odgovori: Veš sem dobil kupca!?!?!?
Rokovnjac
31. 05. 2013 04.25
+2
Kompanije naprodaj bodo pokupili tisti,ki skrivajo denar v oazah,tako boste ubili dve muhi na en mah,denar bo prisel nazaj v SLO in tudi lastniki bodo Slovenci and tahn you will live happy ever after!
RoccoS
31. 05. 2013 02.47
+5
Ko se bo državno premoženje prodalo, bo tudi manjši boj za oblast. Obstaja možnost, da bodo potem politiki res začeli delat za državo, ne pa za svojo korist! Dokler imamo državna podjetja se grebejo za direktorske stolčke, nadzorne svete... delijo si enormne plače, naredijo pa nič!
Gaja Bobek
31. 05. 2013 02.26
+11
me pa veseli, da so se razsvetlili, zaprli bodo vse lopove in jim pobrali pokradeno. Pa bojo šle penzije gor, pa gospodarstvo bo nazaj zacvetelo, ko so ga čisto izropali
Nakeson
31. 05. 2013 01.23
+5
Zdaj prodajat...ko ni kapitala...pod ceno......pa še to se bo pokradlo....kaj pa pol?
hrast66
30. 05. 2013 23.57
+0
Žanjemo sadove Pahorjevega in Janševega minulega dela. Ona dva pa še naprej rosce sadita in knjige spominov pišeta za državni dnar.
Angela Franko
31. 05. 2013 06.50
+1
Ta dva sta pripomogla ,da so nas barabe osiromašile sedaj pa nakladata o dobrem delu ,narod pa še ploska !!!
rozlee...
30. 05. 2013 23.51
-1
Unadva mladiča sta do zdej dost nakavsala.... tako da lahko gresta domov..
KORUPCIJA
31. 05. 2013 00.50
-2
Mal sta šla na potep,čez dan dva pa posta doma!
en lisjak
31. 05. 2013 07.49
balzam
30. 05. 2013 23.31
-3
To ja, vse kar je narod gradil skupaj "podarimo"! Daleč bomo prišli!
Argument
30. 05. 2013 23.23
+12
Glej, glej tudi našemu Janiju so danes bistveno bolj razsvetlil zadeve. Ja to je pa super, zdaj smo na konju!
wolfterier
31. 05. 2013 16.03
+1
A Moderdorferju se je zjasnilo,ne mi rečt...