Slovenija

Marušič skrivnosten o novi dajatvi

Ljubljana, 23. 05. 2011 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier in krizni ministri so podprli usmeritve zdravstvene reforme, ki jih je predstavil minister za zdravje Dorjan Marušič. Ta je potrdil, da namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja predvidevajo novo dajatev.

Osnovna usmeritev prvega dela zdravstvene reforme bo bolj učinkovita in pregledna poraba sredstev, ki jih danes namenimo v zdravstvo, je po sestanku dejal minister Marušič.
Osnovna usmeritev prvega dela zdravstvene reforme bo bolj učinkovita in pregledna poraba sredstev, ki jih danes namenimo v zdravstvo, je po sestanku dejal minister Marušič. FOTO: Damjan Žibert

Dorjan Marušič je dejal, da je s sestankom s predsednikom vlade in kriznimi ministri zadovoljen. Ministri so se namreč strinjali s predlogi za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kaj več o tem predlogu Marušič danes ni želel povedati. "Želimo si konkurenčnosti tudi na tem področju, a ne v javnem delu, temveč le v zasebnem," je dejal.

Posebna delovna skupina bo v najkrajšem možnem času poskušala oblikovati dokončen predlog, kakšna naj bo ta nova dajatev, je pojasnil zdravstveni minister.

Marušič je potrdil, da se bodo iz košarice zdravstvenih storitev, ki se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, črtali nenujni reševalni prevozi, posmrtnine in pogrebnine ter v nekaterih primerih zdraviliško zdravljenje.

Bomo brez reforme zdravstva k zdravniku res hodili v tujino?
Bomo brez reforme zdravstva k zdravniku res hodili v tujino? FOTO: Reuters

Z novo košarico pravic bodo po ministrovih besedah predvsem standardizirali zdravstvene storitve, tudi čas in kraj, v katerem bo ta zdravstvena storitev dostopna.

Marušič je glede nujnosti zdravstvene reforme dejal, da če vladi ne bo uspelo pri zdravstveni reformi, potem se lahko piše celo hujša zgodba kot pri pokojninski.

Najpomembnejša kategorija zdravstvene reforme pa bo dostopnost zdravstvenih storitev, je poudaril premier Borut Pahor. Uveljaviti želijo solidarnostni sistem, ki bi vsem ljudem zagotovil enako dostopnost in kakovost zdravstvenih storitev.

"Bistveno je, da država in družba poskrbita, da zagotovimo kakovostno in dostopno zdravstveno storitev tako za tiste, ki imajo manj, kot tiste, ki imajo več denarja," je dejal Pahor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heidi Engel
24. 05. 2011 10.03
abr(smo acadabra, ne strinjam se, da smo narod hlapcev , po mojem smo prej zasužnjeni narod (od rdečih), ki nas zasužnjujejo od 45 leta naprej. Da pa ima narod visok prag potrpežljivosti, je pa seveda posledica indoktrinacije, ki se je mnogi ljudje nemorejo kar čez noč rešit. Mislim, da bo to trajalo vsaj toliko časa, kolikor smo bili sužnji komunističnega sistema in indoktrinacije (vsaj od 45 leta in do 90 leta). Čudim pa se sama, da pri nas ni mogoča "facebook revolucija". Na hrvaškem so je bili sposobni, izgleda, da pri nas je bila indoktrinacija, v nasprotju s Hrvati, veliko močnejša. Ampak, pustimo se presenetiti, morda pa se bo v bližnji bodočnosti (pred popolnim propadom Slovenije) zgodilo to tudi pri nas.
abracadabra
23. 05. 2011 19.19
Mario Fekonja, pozabil si, da smo narod hlapcev...Vsi govorijo-mo, da je treba na ulice, seveda iz domačih foteljev in v gostilnah. Očitno imamo visok prag potrpežljivosti.
NeMiSTakimi
23. 05. 2011 18.59
Imam nekaj predlogov za Marušiča: - vsakemu posamezniku (mecenu), ki bi v naše zdravstvo iz svojega žepa prispeval dodatnih 10k evrov ali več, bi obljubil operacije magari opolnoči, če bi bilo to potrebno, - izračunal bi ekonomske najemnine za ambulante, operacijske dvorane, opremo... in jih oddajal vsakemu, ki bi jih bil pripravljen najeti, - če so kake storitve v tujini cenejše, bi bolnike že zdaj napotil tja, - za vsakega bolnika bi pripravil izračun koliko je prispeval v zdravstveno blagajno, da ne bi skoraj vsi opletali s tem, koliko so prispevali in kako malo so dobili, - ljudem bi nalil čistega vina: država je skoraj bankrotirala, denarja ni, stanje bo še slabše, zmanjšali vam bomo pravice, pobrali vam bomo več denarja, zdravje ni zastonj. Vse ostalo je sajenje predvolilnih rožic.
nazaret
23. 05. 2011 18.30
Aha...črtali...iz katere košarice pa bodo potem, zdravljenje v zdraviliščih...pogrebnine in vse kar bodo brisali, če bodo izenačili za vse ljudi. To se pravi če boš želel biti deležen zdraviliškega zdravljanja in vse ostalo, boš spet moral biti posebej zavarovan. Torej ne bodo naredili ni kaj novega, kvečjemu še poslabšali situacijo, ker za vse ostale stvari bodo deležni spet samo tisti ki imajo denar. Kakor koli se obrnejo naredijo slabše za slovenske ljudi...
Mario Fekonja 1
23. 05. 2011 18.20
mi pa še vedno sedimo v naslonjaču in se tolčemo po glavi, v kaki državi živimo. namesto, da bi vstali in šli tolčt po glavi tiste, ka teri so tega potrebni
rogerrabbit
23. 05. 2011 18.20
Spet bodo poskusili kar jim je že nekajkrat spodletelo... prevoze na dializo vključit v nenujne in posledično, bi jih morali dializni bolniki sami plačati, prevoz nazaj domov pa bi ostal kot zdaj nujni prevoz in bi ga krili iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
galiot
23. 05. 2011 18.17
Legalno se krade iz naših žepov....
abracadabra
23. 05. 2011 18.13
Za krizne ministre en predlog - lahko gre tudi na referendum: Tisto ladjo, ki so nam jo uvalili Rusi naj se proda. Itak nas košta 30 mio. eur na leto, če samo stoji v privezu. Potem naj ta denar razdelijo nam 2 milijomom Slovencem. In potem naj vladajo sami sebi saj so očitno temu namen! Kriza bo rešena v hipu in živeli bomo srečno in zadovoljno do konca svojih dni!!!
pinek
23. 05. 2011 18.11
ovce kdo vas pa sili da nosite denar v vzajemno a je kdo od komentatorjev že naredil osnovnošolsko seštevanko koliko je dal vzajemni od kar obstaja in koliko bi moral doplačati pri zdravstvenih storitvah ki jih je uporabil kot rezultat bo ugotovil da je alternativna domača medicina ki so jo uporabljali pred 50leti cenejša, učinkovita pa ravno toliko kot sodobna ki služi samo farmacevtski industriji
comment123
23. 05. 2011 17.33
UKINIT DODATNO ZDRAVSVENO ZAVAROVANJE, TEGA NI NIKJER V EVROPI IN LE TA TO OD NAŠIH ZAHTEVA. VSE PREMOŽENJE PA PRENEST V SKUPNO DOBRO
kvapatebriga
23. 05. 2011 17.12
Izkazuje se da ima star slovenski pregovor prav: "Primorc ti bo škodo naredu, pa tud če ga v žaklu čez njivo neseš!"
Poceni Vozi?ki
23. 05. 2011 16.56
...................kr neki
skrutm
23. 05. 2011 15.29
To me skrbi skrbi - "kosarico" pravic. Se bojim, da jih bo res tako malo, da bo slo vse v eno malo kosarico.
skrutm
23. 05. 2011 15.24
Dodatno zavarovanje je treba NUJNO ukinit. Pravice in placevanje pa renesti na osnovno. Zavarovalnice cisto brezveze sluzijo na racun zavarovancev!!!
major1
23. 05. 2011 14.40
Najbolje bilo bi da prvi gre minister, da vidi, kako se dela in kak odnos je do pacienta.
JurijGrmMlajsi
23. 05. 2011 14.04
Ja, mi smo že, žal je bilo prepozno!
dejkometod
23. 05. 2011 11.24
Žačostno !!!
big_foot
23. 05. 2011 10.34
Upam da čimprej pridejo tuje zavarovalnice tako za zdravstvo kot ostalo zavarovanje, ker tile naši nas na suho gulijo !!
unikin
23. 05. 2011 10.31
"Če ne reorganiziramo sistema zdravstvenega zavarovanja, bodo v naše zdravstvo vstopile večje tuje zavarovalnice, ki bodo z lahkoto pojedle naše majhne zavarovalnice." In zato naj bi se sekiral? Kaj pa imam od Vzajemne razen dragih položnic? Če bi mi to rekel pred 10 leti, mi morda še ne bi bilo vseeno, danes pa ko vem, da si je nekdanji vodilni mož te zavarovalnice tudi za moj denar kot službeni avto omislil Porsche-ja, pa mi popolnoma dol visi, če jo takoj prevzamejo Švabi. Bodo znotraj vsaj naredili red in se otresli takšnih in drugačnih zajedalcev.
binmister
23. 05. 2011 10.02
Obvezno ukiniti dodatno zavarovanje saj se k večjemu okoriščajo samo zavarovalnice .