Slovenija

Janković umaknil napoved o zvišanju DDV

Ljubljana, 06. 01. 2012 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kandidat za mandatarja Janković pravi, da je koalicijska pogodba že usklajena. Janković računa na velike projekte, kot sta tretji pomol Luke Koper in tudi Teš 6. Srednji razred bo nekoliko razbremenjen. V pogodbi pa sta tudi pokojninska in zdravstvena reforma.

Janković pravi, da je koalicijska pogodba že usklajena.
Janković pravi, da je koalicijska pogodba že usklajena. FOTO: Miro Majcen

Stranke SD, Lista Virant in DeSUS, ki sodelujejo v pogajanjih o koaliciji Zorana Jankovića, so dopoldne na mizo dobile čistopis predloga koalicijske pogodbe. Zdaj morajo stranke pogodbo pregledati in podati morebitne pripombe, sledila pa bodo zaključna pogajanja.

Kaj vsebuje Jankovićeva koalicijska pogodba?

Janković pravi, da je koalicijska pogodba na 16 straneh že usklajena. V pogodbi je umaknil napoved o zvišanju DDV, saj bo to le skrajni in začasni ukrep, če bo potrebno. Janković računa, da bo gospodarstvo lahko zagnalo in znižalo brezposelnost z velikimi projekti, ki jih je napovedal. To so tretji pomol Luke Koper, tretja razvojna os, četrta razvojna os, tudi Teš 6 in gradnja na srednji in spodnji Savi. Za vse to pa so potrebne milijarde, ki jih bo Janković jemal tudi v proračunu in državnih podjetjih.

Obdavčitev luksuza zaenkrat ostaja le ideja, saj se potencialne koalicijske partnerice še sploh niso dogovorile, kaj vse sploh luksuz je. Če vzamemo za primerjavo: z davkom na plovila, ki so luksuz, je država nazadnje pobrala samo 420.000 evrov, a razlog ni to, da imajo Slovenci tako malo plovil.

Kaj bomo državljani čutili takoj?

Srednji razred bo nekoliko razbremenjen. Meja za najvišji dohodninski razred, kjer velja 41-odstotna obdavčitev, ne bo več 1500 evrov neto plače, ampak okoli 2000. DeSUS predlaga tudi četrti dohodninski razred za najbogatejše s 50-odstotno obdavčitvijo. Poceniti želijo tudi stanovanja. Končni cilj je, da si bo povprečna slovenska družina brez državnih pomoči in s kreditom na 20 let lahko kupila primerno stanovanje največ 20 km od kraja zaposlitve.

V pogodbi so tudi naslednje reforme: pokojninska, a tu bo ključna delovna doba, ne starost, in zdravstvena reforma, ki bo prinesla tudi odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V vseh javnih zavodih, recimo vrtcih, šolah, bolnišnicah, bo hrana izključno slovenska.

Še veliko odprtih vprašanj

Kljub vsemu pa ostaja veliko stvari v koalicijski pogodbi še odprtih. Med drugim tudi to, ali naj generalni državni tožilec osebno odgovarja za delo tožilstva in ali naj se mandat podaljšuje vsako leto. Odprto je tudi vprašanje, koliko bo ministrstev. Za sedaj kaže 11 ali 12. Enako zaenkrat predvidevajo tudi pri Janši, čeprav so pred volitvami računali le na 10 ministrstev.

Janševa koalicijska pogodba je bolj podrobna, obsega 68 strani, medtem ko Jankovićeva obsega 16 strani. Pogajanja o obeh pa pospešeno tečejo.

Marko Pavliha, Janez Šušteršič in Gregor Virant
Marko Pavliha, Janez Šušteršič in Gregor Virant FOTO: Damjan Žibert

Jutri sestanek pogajalskih skupin

Generalni sekretar stranke DeSUS Ljubo Jasnič je pojasnil, da  so v pogodbi označena tudi neusklajena vprašanja, ki jih bodo stranke poskušale uskladiti na sobotnem sestanku pogajalskih skupin strank, česar jim ne bo uspelo, bodo nato skušali uskladiti še predsedniki strank. Sestanek pogajalskih skupin – Pozitivne Slovenije, SD, Liste Virant in DeSUS – bo po besedah Jasniča v soboto ob 10. uri v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Za DeSUS je po besedah generalnega sekretarja pomembno predvsem to, da se v koalicijski pogodbi določi polovično usklajevanje pokojnin in razmerje 30 proti 70, kar pomeni, da 30 odstotkov usklajevanja predstavlja rast življenjskih stroškov, 70 odstotkov pa rast plač.

Popoldne sta se v prostorih poslanske skupine DeSUS sestala tudi Janković in predsednik DeSUS Karl Erjavec, vendar po sestanku nista dajala izjav. Več o stališču DeSUS do vstopa v koalicijo je podal poslanec DeSUS Franc Jurša. Povedal je, da je DeSUS v vladi zainteresiran za področja, ki so pomembna za strankin program, med njimi nekatera mesta državnih sekretarjev, direktorjev direktoratov znotraj ministrstva za zdravje, ministrstva za delo in morda tudi ministrstva za kulturo. "Želimo tudi obvezno pripravništvo, ki ga financira država," je dejal.

V DeSUS si po besedah Jurše želijo trdno vlado s čim širšo podporo. "Če bodo v vladi štiri stranke, bodo verjetno, vsaj tako mislim, naši organi sprejeli sklep, da gremo v vlado, če pa bo vlada šibka, pa je vprašanje, ali je v njej smiselno sodelovati," je dejal. Jurša je še povedal, da bo DeSUS o vstopu v koalicijo najverjetneje odločal v torek.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra čistopis pogodbe pomeni, da je prvi krog pogajanj med strankami končan, v nadaljevanju pa bodo skušale stranke uskladiti še vprašanja, ki so ostala neusklajena. Eno ključnih odprtih vprašanj je po besedah Vebra sicer področje javnih financ.

Lista Virant se bo sicer o tem, katera koalicijska pogodba je zanjo bolj sprejemljiva, odločila na svetu stranke, ki bo v ponedeljek. Pri odločitvi naj bi svet stranke bolj ali manj sledil predvsem mnenju, ki ga bosta oblikovala predsednik in podpredsednik stranke Gregor Virant in Janez Šušteršič.

Pri Virantovih naj bi bila mnenja, v katero koalicijo naj stranka vstopi, precej deljena. Vidni član stranke Marko Pavliha se je v zavzel za vstop v koalicijo Zorana Jankovića, vidni podpornik stranke Ivo Boscarol pa pravi, da ne navija ne za eno ne za drugo koalicijo. Vse je po njegovih besedah odvisno od tega, za kaj se bodo izpogajali.

Danes sta se sestala tudi Janković in Erjavec.
Danes sta se sestala tudi Janković in Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

Usklajujejo tudi ''plan b''

Usklajevanje pogledov na osnutek koalicijske pogodbe naj bi nadaljevale tudi SDS, Lista Virant, SLS in NSi. Srečanje predsednikov desnosredinskih strank po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak za danes ni predvideno. Na vprašanje, ali so predvidena kakšna srečanja na nižji ravni, torej na ravni pogajalskih skupin, ki usklajujejo poglede na koalicijsko pogodbo, pa je odgovorila, da je to mogoče. Kaj več o tem pa ni želela povedati. Poslanec NSi Matej Tonin je poudaril, da je to zgolj "plan b", če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade. DeSUS pri teh pogovorih ne sodeluje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1779)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pasicleo
08. 01. 2012 23.00
+1
jim bom jst povedal kaj je luksuz če oni ne vejo, in bo hitro prišel denar v blagajno
Melancan666
07. 01. 2012 14.53
-6
Je že začel požirat obljube...eh. =/
Marcel Korošec
08. 01. 2012 10.14
-1
ma kaki on je reku da lahko bo pa nujno treba !! Nateg !!
bdso1
07. 01. 2012 10.22
-2
Prva predvolilna obljuba,ki jo je Jankovičččč požrl!!??? Tega bo še kar nekaj,to mu je v krvi!!???
Pošten Zvezdaš
07. 01. 2012 10.04
+5
voren 06.01.2012 21:36:05 0 5 5 CARO11 PAZI NA SVOJ GOBČEK KER SE BOŠ HITRO KRVAVO USEKNIL,POL PA JOKAL O SOVRAŽNEM GOVORU?????? Prijatel,zate je ,,če jaz čestitam zmagovalcu Zokiju sovraštvo potem tudi ti nisi za celotno Slovenijo.ENKRAT SE ŽE SPRIJAZNI Z PORAZOM IN OSTANEMO DOBRI PRIJATELJI IN GREMO NA KAVO.
moster
07. 01. 2012 10.01
+0
eni sadijo kaktuse ,eni pejotle
dostmam9
07. 01. 2012 09.16
+8
Pri strateškem iteresu nepremičninarske udbomafije je pomembno, da se zavihti na oblast in bodo šli tako daleč, da bodo popuščali skorja povsod, seveda pa ne preveč, samo da bodo lahko nadaljevali veliki nepremičninski projekt, pri katerem gre za to, da nakradeni denar umaknejo iz davčnih oaz nazaj v Slovenijo, saj CIA sledi denarnim tokovom in ima vse podatke o naši hudičevski eliti. Sedaj v krizi je edina rešitev za nakradeni denar, da ga plasirajo v poceni nepremičnine, predvsem v nezazidljiva zemljišča. S tem bodo za sorazmerno majhen denar dobili ogromne površine, ki jih bodo preko Ministrstva za okolje spremenili v zazidljiva in ko bo krize konec, jih bodo na tak ali drugačen način unovčili v velike denarje in bogateli naprej. Pri tej pokvarjeni raboti se bo marsikomu lahko zgodil samomor iz zasede, kot se je verjetno sedaj Slivniku, ki je bil na poti, da se zlomi in odkrije prvo ozadje "steroidov", ki so jih naši enopartijski mediji napihovali, da bi prikrili nepremičninsko mafijo. Če bo tale moj članek izbrisan, potem bom vedel, da sem zadel v bistvo.
partizan71
07. 01. 2012 13.30
+2
PORTOS13
07. 01. 2012 08.51
+2
Zanimivo.!! Nisem glasoval za Jankoviča, mislim pa da bi mu morali dati priložnost. Z vsemi predlogi, ki so navedeni se popolnoma strinjam, predvsem, da čas upokojitve ni pomemben od let ampak od delovne dobe. Mislim, da bi bila vlada v tej sestavi dokaj uspešna.
kameltrajbar
07. 01. 2012 09.06
+2
..jankovič je edini ki ima neki pojma o gospodastvu....ostali kr politično nabijajo...že videno,večkrat.....:)
Marcel Korošec
08. 01. 2012 10.16
politk mora sprejemat kompromise in dogovore,ker mora imet 46 glasov on jih ima 28 !! Zato če bo deloval kot zdaj kot gospodarstvenik,ne bo zdržal do konca leta
Maady
07. 01. 2012 08.28
+6
Še noben Konj katerega je vpregel Milan Kučan ni potegnil voz iz Blata...Poskuša pa že več kot 40 let..
9794106
07. 01. 2012 08.30
+7
ampak vsi konji so bili dobro hranjeni.....pa iz vsega skupaj nič...
sherum
07. 01. 2012 08.44
-2
Kučan je potegnil osamoosvojitev Slovenije . V KOLIKOR NE BI IMELI KUČANA BI bilo vprašljivo samostojnost Slovenije . Arhivi v Bg bodo na ogled čez trideset let . pa bilo potrebno nejevernim Tomažem že prej to pokazat .
Saloreich
07. 01. 2012 09.07
+3
Haha Kucan je se kot predsednik CK ZKS dal zapreti enega glavnih akterjev osamosvojitve JJ.
kameltrajbar
07. 01. 2012 09.08
+0
sherum
07. 01. 2012 09.49
+5
ANDREC Vidim da nisi na tekočem . Kdo je dal zapreti akterja ?????
tantadruj1
07. 01. 2012 08.21
+5
... tako, zna vsak sanirat državni proračun. dvigneš ddv, povečaš davke na vse in to je to. in trošiš naprej. jaki manađer res. še dobro, da mu niso pustili, ker potem res ne vem, če bi še kdo šel na volitve, že tako mislim, da naslednjič bo huda koga spravt. razen če nismo nori do daske.
dule100
07. 01. 2012 08.17
+13
Kako je že včeraj dejal starosta slovenske levice M.Potrč ? Kučan je uničil levico. Jaz bi pa samo dodal, pa tudi Slovenijo !
tantadruj1
07. 01. 2012 08.38
+1
.. a res je to rekel, kje lahko to vidim? poročila?
sherum
07. 01. 2012 08.45
-1
dule100
07. 01. 2012 09.38
+1
Da se ne bi ravno preveč smejal ! Gost včeraj pri Vodušku na TV ! Tudi v današnjem časopisu DNEVNIK !
partizan71
07. 01. 2012 13.22
+3
Potrč v mojih očeh velja za pravega socialista, enako Pahor. Škrat iz Murgel pa samo spletkari da bi svojo udbomafijo obdržal na položaju. Ko je bil šef partije je samoumevno mislil da mora on in njegovi imeti besedo v tej državi , narod naj pa dela. Tako ramišlja še danes , čeprav so ga polna usta demokracije. Za izdajo nove države zdaj prejema privilegirano penzijo.
cirenij
07. 01. 2012 08.12
-11
Imam občutek, ki me pravzaprav nikoli ne prevara, da bi Jankovič lahko potegnil voz iz makadama. S strokovno ekipo hoče dokazat da zna vsem polenom pod noge navkljub. In končno je edini, ki ni bil v vladi in ministrstvih. Vsi drugi so svoje že pokazali. Bilo bi dobro za nas, da še enkrat poizkusimo. Ker zdaj pa gre zares.
dule100
07. 01. 2012 08.27
+12
cirenij Janković bi iz blata potegnil predvsem svoj voz in voz svojih sinov, ki je do vrha naložen z dolgovi ! Res pa je, da je strokovnjakov, kot je A.Bikar, P.Vilfan, R.Jakič, M.Župevc, J.Möderndorfer, škoda če ne bodo mogli uveljaviti svojega znanja in sposobnosti. Na čelu pa je njihov šef, ki je do grla v dolgovih !
lincoln2
07. 01. 2012 08.30
-9
Ma vi ste vsi neki tukaj poznavalci, eksperti, v resnici pa nimate pojma kaj se dogaja. Slišali ste nekje, da je Janković naložen z dolgovi in zdej to veselo naprej šopate. Pač, če nekaj trdite podkprepite s trdnimi dokazi. Ne pa nekaj na pamet pametova.
dule100
07. 01. 2012 08.33
+8
ELEKTA je zadolžena za 50000000 Eur ! Minus na računu Jankovića pa znaša 300000 Eur ! Zadovoljen ?
sherum
07. 01. 2012 08.47
-2
Saloreich
07. 01. 2012 09.01
+5
Maady
07. 01. 2012 08.01
+4
Še sneg se je umaknil..
cirenij
07. 01. 2012 09.10
+0
Desničarji pač ne razumete koliko je 2+2. Kar ve moj 7 letni vnuk. Četudi pridete na oblast, se vam slabo piše. Ker so vas same teorije, zablodela politika in neporavnana preteklost. Ki je izgovor za vse. Mi je vseeno kdo pride. Levi ali desni. Janša ali Jankovič. Virant ali preforsirana Ljudmila s 4% ali njena Šverko..zablodela teologinja. Mogoče celo p....r Primc. Naj nekaj naredijo za narod in ne le zase. Zame, za moje otroke in vnuke. Da ne bodo vegetirali s 500 E plače. Medtem ko bodo drugi uživali v rezultatih davčnih oaz ter EU in nesposobnosti naših sodišč. Ter neučinkovitih mlinov, ki meljejo Zidarju, Tovšakovi, Šrotu, ....koliko nerešenih zadev in zapravljenih EU. Na naš račun.
Iknowyou
07. 01. 2012 07.44
+7
No bravo končno nekaj pametnega ... zdaj samo še davek na plače znižajo pa jih imamo vsi RADI !!
veliki svizec
07. 01. 2012 07.43
+5
Ja res se nedajo levaki na vsak način hočejo vladavino še naprej,vse bo isto kot je bilo sam da bo elita in privilagiranci še bolšjše živeli mi ga bomo pa najebal.Za vse tiste ki zagovarjate murglski klan pa predlagam da ne berete samo 24ur ampak si preberite kaj v vsem tem misli tujina pa boste mogoče le spregledal.
9794106
07. 01. 2012 07.46
+1
iz dneva v dan bolj ugotavljam, da je večina slovenceljev dejansko zaslepljenja - evforija, ki jo z izkrivljanjem novic ustvarjajo mediji z izkrivljenimi novicami in ozadnji pa verjetno sodi v sam svetovni vrh "neodvisnega" novinarstva....
Antikapitalist
07. 01. 2012 08.33
+1
koga pa briga, kaj misli tujina? a mogoče oni nas kaj sprašujejo? dobili bomo tako vlado, kot smo si jo izvolili in živeti bo treba z njo. naj o sloveniji odločajo tisti, ki tu živijo in ne pametnjakarji, ki so slovenci in strokovnjaki samo na papirju.
guava
07. 01. 2012 07.42
+5
krambergerjev sindrom se ponavlja igralci so isti.
hotchilipoper
07. 01. 2012 07.40
+8
Tile,ki se pehajo za oblast sploh ne živijo v našem realnem svetu Nekdo bi jih moral prizemljit
JanezNovakJohn
07. 01. 2012 07.49
+7
liskub
07. 01. 2012 08.28
+1
Tako je ulica in ta prizemljitev bi morala biti trda da bi se je spominjali dalj časa.Samo govoričijop niso pa sposobni nič.
franceljtancelj
07. 01. 2012 07.31
+4
Torej g.Jankovića ne maramo in zagotavljam Vam, da če bi se slučajno kdaj srečal z g.Jankovićem bi padlo kar nekaj krepkih iz moje in verjamem tudi iz njegove strani, ker vidim da ni človek, ki bi komu ostal dolžen in ravno takega potrebujemo pa če nam je všeč ali ne.
JanezNovakJohn
07. 01. 2012 07.25
-4
Če kaj razumem to politiko, lahko Jankovič da karkoli, bo na koncu isto. Virant je Janšev človek in to je le dobra igra. Ta način dela je Janševo oblikovanje obljub opozicije, ki jo naj bi vodil Jankovič. Strateško prefinjeno. Janšo močno preganja Sanadarjev sindrom in zato ne sme pasti iz vrha politike.
9794106
07. 01. 2012 07.33
+4
liskub
07. 01. 2012 08.32
+4
Tudi Jankovič ima sindrom pa mogoče hujšega kod Sanader ali Janša.Če bi bilo kaj pravice on sploh nebi smel kandidirat niti za poslanca.
gonisevpizdo
07. 01. 2012 07.16
+1
"Meja za najvišji dohodninski razred, kjer velja 41-odstotna obdavčitev, ne bo več 1500 evrov neto plače, ampak okoli 2000" - VEČ IMAŠ, BOLJ TE OSKUBIJO. ZA VSE, KI IMAJO VELIKE PLAČE, BI SE NAJBOLJŠE BILO PRESELITI V MONAKO.
9794106
07. 01. 2012 07.05
+12
Slovensko politično prizorišče je vedno bolj podobno trilerju. Kar se dogaja je že prav zastrašujoče in dvomljivo. Najpej za potrditev relativnega zmagovalca predsednik Turk potrebuje cel mesec, čeprav se je vedelo že vnaprej, da bo potrdil Jankovića. Sedaj dogovori po dolgem in poprek, za kar je imel Janković cel mesec časa, pa se nikamor ni zganil. Mogoče je tukaj prisotno dejstvo, da dejansko nima izkušenj v politiki. Sedaj se še zgodi tragedij z g. Slivnikom. Pri vsem skupaj pa je zelo moteče, da je pri poslih družine Kerner na veliko sodelovala tudi MOL pod vodstvom župana. Kar se tiče slovenske politike in ljudji na državnem nivoju, se ne morem znebiti občutka, da se vse skupaj konča pri MOL in njenem županu, pa kakorkoli obrnemo. Kakšne novice še nas čakajo v prihodnosti???
9794106
07. 01. 2012 07.32
+5
beri še malo druge medije....javni mediji-objavljeno na spletu