Slovenija

Skupina za nalezljive bolezni vladi predlagala sprostitev blagovnih rezerv

Ljubljana, 26. 02. 2020 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / V.Š. / STA
Komentarji
406

Kot so pojasnili predstavniki delovne skupine ministrstva za zdravje, pri nas še vedno nimamo potrjenega pozitivnega primera. Dodali so, da so prosili vlado za sprostitev blagovnih rezerv. NIJZ zavrača predlog zdravniške zbornice, da bi vstopne točke prevzel NIJZ z epidemiologi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nina Pirnat iz NIJZ o novem koronavirusu
    05:05
    Iz 24UR ZVEČER: Nina Pirnat iz NIJZ o novem koronavirusu
  • Franc Strle o strahu in paniki glede novega koronavirusa
    01:51
    Franc Strle o strahu in paniki glede novega koronavirusa
  • Kako se širi novi koronavirus?
    02:27
    Kako se širi novi koronavirus?
  • Državna sekretarka Simona Repar Bornšek o situaciji glede koronavirusa v Sloveniji
    01:42
    Državna sekretarka Simona Repar Bornšek o situaciji glede koronavirusa v Sloveniji
  • Izjava UKC Ljubljana o prepovedi obiskov
    11:30
    Izjava UKC Ljubljana o prepovedi obiskov

Kot so predstavniki ministrstva za zdravje pojasnili ob 16.30 po končanem srečanju Koordinacijske skupine za nalezljive bolezni, pri nas še vedno nimamo pozitivnega primera. "Vlado smo pozvali za sprostitev blagovnih rezerv," so dodali.

Pri nas so doslej testirali 97 oseb, vsi testi so negativni.

Z zdravstvenimi zavodi, ki na primarni ravni zagotavljajo 24-urno zdravstveno obravnavo in kjer naj bi potekala testiranja na novi koronavirus, pa so že bili v stiku, v petek pa imajo tudi sestanek z njimi, je napovedala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sistem bo izdelan v popolnosti," je zagotovil Darko Čander z ministrstva. Sicer pa so potniki, ki so se vrnili z ladje Diamond Princess na Japonskem, v redu in brez znakov bolezni, pa tudi oba potnika v karanteni v bolnišnici na Japonskem se dobro počutita, je poudarila Repar Bornškova.

'Pri novem koronavirusu so stvari zaenkrat precej jasne'

Predsednik zdravstvenega sveta Franc Strle je o sestanku delovne skupine povedal: "Že velikokrat sem bil na podobnih srečanjih v zadnjih 20 letih. To srečanje je bilo podobno prejšnjim, kot so bili za sars, ptičjo gripo ipd. Gre za novo stvar. Podatki so včasih malo zmaličeni ali osvetljeni le z ene strani."

"Pri novem koronavirusu so stvari zaenkrat precej jasne. Širjenje je kapljično, z razmeroma velikimi kapljicami, ki pridejo pri kašljanju, kihanju, kričanju in petju," pojasnjuje Strle.
"Pri novem koronavirusu so stvari zaenkrat precej jasne. Širjenje je kapljično, z razmeroma velikimi kapljicami, ki pridejo pri kašljanju, kihanju, kričanju in petju," pojasnjuje Strle. FOTO: 24ur.com

"Normalno je, da vsaka nova stvar sproža strah, tudi med nami, zdravstenimi delavci. Strah pa ni isto kot panika," je dodal Strle. "Pri boleznih sta za zdravnike dva izziva - prvi je, da bolnika prav obravnavamo. Drugi, večji, pa je, ko gre za kužne bolezni. Takrat je treba zelo paziti, da se stvar ne prenese na nas in na druge," je še povedal.

"Pri novem koronavirusu so stvari zaenkrat precej jasne. Širjenje je kapljično, z razmeroma velikimi kapljicami, ki pridejo pri kašljanju, kihanju, kričanju in petju. Te kapljice gredo do približno enega metra," pravi. Pri skoraj vseh kapljičnih okužbah prihaja do širitve tudi s stikom. Kapljice prihajajo na površine, s katerih jih nato poberemo drugi. "Če bomo pazili na to, bomo bolj varni pri prenosu vseh bolezni," je še poudaril.

Meje ostajajo odprte, NIJZ zavrača predlog zdravniške zbornice

Z njim se je strinjala tudi generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu Mojca Gobec. Največ lahko naredimo sami z zaščitnimi higienskimi ukrepi, je dejala.

Vsi testi na novi koronavirus so bili v Sloveniji doslej negativni.
Vsi testi na novi koronavirus so bili v Sloveniji doslej negativni. FOTO: POP TV

Kot so se včeraj v Rimu na sestanku dogovorili zdravstveni ministri, meje ostajajo odprte, zato vse potnike, ki prihajajo in odhajajo v Italijo ali na druga ogrožena območja, ministrstvo poziva, da upoštevajo dosedanja navodila. "Koronavirus ne sme ustaviti življenja, prekomerni ukrepi pa lahko povzročijo več škode kot koristi," je poudarila Gobčeva.

Vsi, ki želijo podrobnosti v zvezi s koronavirusom, pa naj bo to širša ali strokovna javnost, lahko najbolj sveža navodila najdejo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je dodala Repar Bornškova.

O epidemioloških podatkih virusa v Sloveniji zaenkrat ni kaj povedati, kajti vsi testi so bili negativni, je poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"NIJZ je terciarna javnozdravstvena inštitucija, ki je dolžna ukrepati in prepoznavati primere, pripravljati navodila, programe, populacijsko zaščito, ne more pa izvajati zdravstvenega varstva na klinični ravni, kajti pacienta morajo sprejeti klinični zdravniki, ki imajo vso opremo in dovoljenja," je Pirnatova odgovorila na predlog zdravniške zbornice, da bi vstopne točke prevzel NIJZ z epidemiologi.

"Za širše testiranje se zaenkrat še ne moremo odločiti, ker niti še nimamo primera," je Mojca Gobec z direktorata za javno zdravje zavrnila možnost širšega testiranja. 

Vas skrbi, da ste okuženi?

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), NIJZ svetuje, da:

- ostanete doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi,

- pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu razložite vašo situacijo,

- upoštevate higieno kašljanja.

Če bolezenskih znakov ne opazite, ukrepi niso potrebni. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil posebno telefonsko številko 031 646 617, na kateri lahko dobite več informacij. Številka je dosegljiva vsak dan od 9. do 17. ure.

Samoplačniško testiranje ni na voljo, za diagnozo potrebujejo tri ure

Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in v drugih kužninah. Za diagnostiko potrebujejo približno tri ure. Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se testiranje izvede le pri bolnikih z akutno okužbo dihal (vročino in kašljem ali občutkom pomanjkanja zraka), ki so v 14 dneh pred začetkom bolezni potovali ali bivali v Vuhanu ali kjerkoli drugje na Kitajskem (vključno Hongkong in Macao), v Južni Koreji, Iranu ali v italijanskih regijah  Lombardija, Veneto, Piemont ali Emilia Romagna ali bili v tesnem stiku s potrjenim primerom COVID-19, npr. bivanje z bolnikom v skupnem gospodinjstvu, opravljanje dela v istem prostoru, obisk bolnika v bolnišnici. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik. Samoplačniško testiranje v akreditiranih (tj. usposobljenih) mikrobioloških laboratorijih ni na voljo, poudarjajo.

Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.
Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah. FOTO: Bobo

Kakšni so znaki bolezni covid-19?

Kot pojasnjujejo na NIJZ, se bolezen kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2–4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
27. 02. 2020 07.33
-1
Še nobenega pozitivnega mislim,da jih je že kar nekaj pa sami ne vedo??.Lp Genius
gobo
26. 02. 2020 21.30
+7
Naj sprostijo rezervo da se poje stare zaloge paštete itd. In se nabavi novo
Uporabnik437802
26. 02. 2020 20.43
+18
no viš, to mi je pa všeč, da se ni mogoče testirat samoplačniško, vsaj enkrat vsi enakopravni (strah oba unga z gnarjem in unga brez)
Supervillain
26. 02. 2020 20.28
+2
Metanje denarja stran kaj ga toliko imate.???
Rožice cvetijo
26. 02. 2020 20.15
+10
Zakaj sprostitev blagovnih rezerv, če pa na vidiku še ni bolnih? Potem se bo pa vse stran metalo in novo nabavilo in zopet bo šel denar v nič. Blagovne rezerve lahko sprostijo kadarkoli, saj jih najbrž ne skladiščijo v Afriki, ali pač? So se pa sigurno blagovne,prehranske,rezerve sprostile, ljudje so jih pokupili in sedaj lahko napolnijo s svežo zalogo. Dobra ideja.
blue3dragon
26. 02. 2020 20.09
+8
Pravi hec je bil danes v trgovini, žena je malo prehlajena, pa je malce zakašljala v javnosti. Trgovina se je v sekundi izpraznila, še prodajalka je začela cote pri izhodu zlagati in naju čudno gledati. Naslednjič ji bom predlagal, naj kašlja na razprodajah
Venom.
26. 02. 2020 20.15
+10
Dobro, zdaj pa že serj***te. Normalno, da so vas čudno gledali. V času enega največjih izbruhov v krajši zgodovini smo in ti se čudiš, da je bilo ljudi strah. Rijete iz ene skrajnosti v drugo. Po eni strani delate paniko, ko ni potrebno, po drugi strani pa pričakujete ravnodušje ob enem glavnih načinov prenosa virusa. Pa kaj je z vami ljudmi na tem forumu?
Krematorij666
26. 02. 2020 20.40
+31
Sem držal nos in probal da nebi kihnil pa sem zato na glas prdnil...ni bilo panike a so me vseeno čudno gledali...
Venom.
27. 02. 2020 15.49
+1
Krem ...določene komentarje imaš humorne :) To ti je treba dati plus ;)
Skankhunt42
26. 02. 2020 20.09
+2
že bežijo od odgovornosti
Venom.
26. 02. 2020 19.58
+6
Sem mislil, da bo umirjena beseda zbudila razum v vas, pa vidim, da ste tukaj prisotni res čudni ljudje. Ni ni čudno, da ste redna tema na Val202 v Latrini
Podborsky
26. 02. 2020 19.57
+38
Berem komentarje in vidim, da vecina sploh nima pojma, kaj so blagovne rezerve in zakaj so namenjene. Gre se samo za to, da se zdravstveni delavci opremijo z predpisano zascitno opremo, ki je v drzavi primanjkuje in ko se situacija umiri, se blagovne rezerve popolnijo. Kaj ti pomagajo polna skladisca opreme, ce ti ljudje, ki so najbolj izpostavljeni, zbolijo.
piamlakar
26. 02. 2020 18.59
+37
NIJZ OZ.ODGOVORNO OSEBO BI BILO POTREBNO KAZENSKO OVADITI!!!
Krematorij666
26. 02. 2020 18.55
+29
Lekadol, čajček in namesto medu 0.5l šnopca...ko boš pijan ne boš paničaril. Pa še prehladu boš zagrenil bivanje...
Bastard666
26. 02. 2020 19.16
-5
ta teorija da snopc pomaga je napacna ampak se bolj skoduja
Krematorij666
26. 02. 2020 19.25
+13
Ni za zdravje ampak odganjanje panike...čeprav sam vedno rečem, se bom nažrl da bo en crknu...jaz ali bacili. No ta "bacil" je malo bolj trdovraten in bo 0.5l res bolj malo...
elektroncek
26. 02. 2020 18.55
-1
ja najboljše dajte vse zastojn! hahah pe še blizu epedimije nismo ...sam pač navadne slovenske panike za brezveze
haad
26. 02. 2020 18.54
+6
Hvala bogu,da ga zaenkrat še ni.tisti kokr pa ropotate da je že pa kr u italijo pa tm ustante
gogi_
26. 02. 2020 18.54
-7
Miran Rudan je vecji car.
Mali medo
26. 02. 2020 18.51
+79
končno boste otroke na zrak vodili ne pa v nakupovalne centre
Mali medo
26. 02. 2020 18.49
+46
nisem panik ampak mislim da nam lažejo
BUONcaffee
26. 02. 2020 18.47
+18
Veseli me, da smo v Sloveniji brez okuženih, medtem ko pri sosedih odkrivajo nove primere.
Absolutist 1
26. 02. 2020 18.45
+31
Blagovne rezerve za oskrbo že tukaj in še na črno in ilegalno prihajajočih preko šengen meje.Včerajšnji posnetek na netu dokazuje,kako se mora ilegalce zamaskirati.Samo včeraj v notranjosti države zajetih 50 Pakistancev.Prihajajo iz zelo blizu izvora korona virus,prehodili in nabirali viruse vseh vrst med potovanjem do Eldorada Slovenije.No z letali niso potovali.
Uporabnik1110355
26. 02. 2020 18.44
-10
Nesposobni zdravniki , da ne morejo najti enega okuženega v Sloveniji, povsem nedržavotvorno, JJ vas bo dal v red, jutri jih bo že 15 okuženih. Komanda mora bit. Če ga imajo Lahi ga imamo lahko tudi mi!!
Perrun
26. 02. 2020 18.43
+32
Smo tok zahojeni, da se nas še virus izogiba. Folk v eni čudni želji klika po portalu, da bi videli novico da je virus tudi v Sloveniji.