Slovenija

Bolnišnice bodo lahko lažje dihale, vlada našla denar zanje

Ljubljana, 05. 10. 2017 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bodo bolnišnice lažje poslovale, je vlada zagotovila sredstva za finančno sanacijo. Zdravstveni zavodi bodo tako skupaj še letos prejeli 136 milijonov evrov. Rebalans proračuna ne bo potreben, sredstva bodo zagotovili s prerazporeditvami.

Zaradi milijonske izgube je vlada sklenila javnim zdravstvenim zavodom še letos zagotoviti 136 milijonov evrov, kar po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc predstavlja 80 odstotkov njihove izgube. Septembra potrjen predlog interventnega zakona za sanacijo bolnišnic bo po besedah Kolar Celarčeve razbremenili likvidnostni krč v bolnišnicah, da bodo lažje poslovale.

Vlada je danes s sprejetjem predloga novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2017 in 2018 tudi zagotovila sredstva za finančno sanacijo bolnišnic. 

Javni zdravstveni zavodi bodo še letos dobili skupno 136 milijonov evrov za pokritje svojih preteklih izgub.
Javni zdravstveni zavodi bodo še letos dobili skupno 136 milijonov evrov za pokritje svojih preteklih izgub. FOTO: Damjan Žibert

Rebalans ne bo potreben 

Sredstva bodo zagotovljena s prerazporeditvami, ne da bi bil potreben rebalans proračuna, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

"Rebalans se pripravlja, kadar bi bila presežena zgornja meja odhodkov državnega proračuna," je na novinarski konferenci po seji vlade povedala Vraničar Ermanova. V tem primeru pa se to ne bo zgodilo, tako namreč kažejo nova ocena realizacije prihodkov in odhodkov do konca leta ter učinki začasnega zadržanja prevzemanja novih obveznosti proračunskih uporabnikov, je dodala.

Neporabljena so ostala sredstva za poplačilo odškodnin v sodnih postopkih, poleg tega bo zaradi rasti zbranih prispevkov za socialno varnost potreben nižji transfer v pokojninsko blagajno od načrtovanega, prav tako bodo nižji od načrtovanih tudi zahtevki za vplačilo v skupni evropski proračun. "Vse te prerazporeditve so v pristojnosti finančnega ministrstva, zato za finančno sanacijo zdravstvenih zavodov ne bo treba zmanjševati pravic porabe pri drugih proračunskih uporabnikih," je poudarila ministrica.

Vraničar Ermanova je ponovila, da bo proračunski primanjkljaj letos celo nižji od načrtovanega. V skladu z veljavnim proračunom, ki ga je DZ sprejel decembra lani, bi moral ta doseči 681,4 milijona evrov, glede na dosedanjo realizacijo proračuna pa kaže, da bo za več kot sto milijonov evrov nižji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
05. 10. 2017 18.04
+4
Kak je fajn bit v JU. Ko se krast vec ne da, pa drzava najde € da se bo spet dalo krast