Slovenija

Bolnikom je prekipelo

Ljubljana, 19. 09. 2007 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bolniki z limfomom in levkemijo od države zahtevajo normalizacijo nevzdržnih razmer na kliničnem oddelku za hematologijo.

Bolniki zahtevajo le normalne pogoje.
Bolniki zahtevajo le normalne pogoje. FOTO: POP TV

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo je na predsednika vlade Janeza Janšo, ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič, generalno direktorico Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Darinko Miklavčič in strokovno direktorico Aleksandro Markovič naslovilo odprto pismo, v katerem zahtevajo normalizacijo nevzdržnih razmer na kliničnem oddelku za hematologijo KC Ljubljana.

Klinični center: Probleme rešujejo

Strokovna direktorica Kliničnega centra Aleksandra Markovič je na odprto pismo jeznih bolnikov dejala, da bo vse rešljivo takoj, z izjemo dodatnih prostorov. Problemi, ki jih bolniki navajajo v svojem pismu, so "delno resnični, delno pa bolj videni skozi oči bolnikov", pravi Markovičeva. Z združenjem so se sestali že pred enim letom in se takrat tudi dogovorili, kako bodo reševali probleme, predvsem prostorsko problematiko. Pomanjkanje prostora pesti ves Klinični center, ki dobesedno poka po šivih, je ob tem opozorila Markovičeva.

"Resnost situacije na tem oddelku, ki jo čutimo bolniki z levkemijo, limfomom in drugimi krvnimi boleznimi, naši svojci ter zdravniki in drugo medicinsko osebje, je pripeljala do točke, ko ne moremo več nemo opazovati in verjeti obljubam, da bo nekoč bolje," poudarjajo v pismu. Težke in za bolnike življenjsko ogrožajoče razmere ne morejo biti v ponos ne kliničnemu centru, ne Sloveniji, katere vodstvo v pripravah na predsedovanje EU poudarja ravno pomen boja proti raku, so prepričani v društvu.

V pismu so postavili določene zahteve, v katerih jih podpirajo tudi zdravniki s kliničnega oddelka za hematologijo. Opozarjajo, da je treba razmere na oddelku za hematologijo normalizirati. Ob tem zahtevajo dodatne prostore za bolnike, kar je ključna in neodložljiva zahteva, vzpostavitev potrebne opreme ter povečanje števila medicinskega osebja.

Čas do začetka novembra

Pismo so sopodpisali Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi, Europa Donna Slovensko združenje za boj proti raku dojk, Društvo bolnikov z limfomom, Društvo hemofilikov Slovenije, Društvo laringektomiranih Slovenije, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Invalidsko društvo ILCO, Kala - društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu, Ljubljansko društvo za boj proti raku, Zveza slovenskih društev za boj proti raku ter Zavod Med.Over.Net.

Naslovnikom so v društvu dali čas do 30. oktobra, da jim odgovorijo na pismo. Če do takrat ne bodo prejeli ustreznega odgovora, pa napovedujejo, da bodo aktivirali vse bolnike in se dogovorili za primeren način ukrepanja.

Poudarjajo, da so dodatni prostori za bolnike nujno potrebni, da se bolnikom zagotovi vsaj minimalne pogoje za uspešno zdravljenje. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na oddelku, skokovito narašča, prostori oddelka pa ostajajo iz leta v leto nespremenjeni. "Na oddelku, namenjenem za 26 bolnikov, pogosto leži še dodatnih 10 bolnikov na zasilnih posteljah, kar pomeni 40-odstotno preseganje zmogljivosti," opozarjajo v društvu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
20. 09. 2007 03.57
Jožajoža, kje oziroma kdaj je JJ to bleknil. Res me zanima saj imam ženo, ki jo je to zdravstvo pripeljalo do tega, da rabi usluge tega oddelka in bi rad preko EU inštitucij postavil JJ konkretno vprašanje kdo mu daje , če to drži , pravico žalit ljudi, ki veliko krat gledajo smrti v oči. Seveda vem v naprej, da neglede kaj je res on sigurno ne bo nič kriv- že poznano. Je pa tako izjavljanje s strani kogar koli najbolj ostudna in niskotna poteza, ki si jo lahko privošči samo najslabši izmeček človeštva. Bolnik ni in ne sme biti žrtev posmeha in zaničevanja nikogar zato ker je bolan. Je pa v tej definitivno pokvarjeni državi možno praktično vse. Bolj molimo in smo svetniški, bolj je vse pokvarjeno in prostaško. Sramota.LP
sharona
19. 09. 2007 21.54
zato pa šparat, da si bomo v primeru bolezni lahko privoščili privat zdravljenje...
Matej Rojc
19. 09. 2007 21.51
Ja no saj sedaj imamo "kompetentno" ministrco:))))
limonca4
19. 09. 2007 21.42
Joj, kakšne bolane neumnosti nekateri trosijo ... Upam, da tisti, ki govori, da je onkološki bolnik zmešan, ne bo "staknil" te krute bolezni, ki ga ima tudi moj oče. Zapomnite si: "Vsaka palca ima dva konca." Namesto sočustva norčevanje ... Res totalno bolano in idiotsko!!!!!!
doki007@email.si
19. 09. 2007 16.34
vse je resnica ,...janez ivan janša je zmožn vsega !!!!!
mirjana.ck@siol.net
19. 09. 2007 16.26
jožajoža....se hecaš?
mr.remington@gmail.com
19. 09. 2007 16.17
Rudi12 pozdravljen! :D Maš kr prov.
Jožajoža
19. 09. 2007 16.06
bolnikom z rakom se je pač malo zmešalo, zato ne vedo kaj govorijo, je danes kometiral zadevo janez janša.
manjakranjc@hotmail.com
19. 09. 2007 15.54
Odraz slabega zdravstva pri nas je večina na plečih prejšnjih ministrov in tudi Bručana. za misnitra ne potrebujemo "dohtarja" ampak angažerja v stilu menegerja; zato mi je zdajšnja bol po godu. Nebo več tok privilegijov zdravnikov ampak povdarek na organizaciji; to je to!
rudi12@t-2.net
19. 09. 2007 14.51
Zakaj pa misliš,da se Drnovšek kar sam doma zdravi???Je že probal naše zdravstvo in ugotovil,da se bo prej sam pocajtal.
bonsai9@email.si
19. 09. 2007 14.47
Ma glavno, da mamo novo ministrico za zdravje. Sej da je nekje v Fugijami že gradila mostove in razne brvi z bršljana. In da bo lepa kvota kolko žensk imamo v vladi. Da se EU lahk skrije pred nami. Ja kar se tiče zdravstva pa strokovnosti. To se pa meri, kolk se jih spravi, da bo več profita. Žal tako je !!
doki007@email.si
19. 09. 2007 14.43
no ,..janez janša ,.....kaj bo s tem problemom ,...ga poznam ,...tam je živi kaos ,....ni se treba samo na predsedovanje prpravljat,... pa se opremljat kot da bodo pršli ljudje iz zlata ,... slovenski človek je isto vreden kot neki prodi !!!!!!
janezek123@gmail.com
19. 09. 2007 14.23
Kupujejo oklepnike, gradijo palace in se grejo hochstaplerijo medtem pa zdravstvo propada in zivotari. Ampak, ne pozabite, vsakega lahko doleti, da bo enkrat tudi sam pristal v bolnici!