Slovenija

Bolniki naj pijejo ustekleničeno vodo

Ljubljana, 23. 06. 2010 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prisotnost legionele na Onkološkem inštitutu je po zadnjih meritvah pod mejnimi vrednostmi. Vodstvo onkologije bolnike kljub vsemu opozarja, naj še vedno pijejo ustekleničeno vodo.

Zadnje meritve vode v stavbah C in TRT Onkološkega inštituta so pokazale, da je prisotnost legionele v vseh odvzetih vzorcih pod mejnimi vrednostmi. Kljub temu pa tako bolnikom kot obiskovalcem in zaposlenim še naprej priporočajo, naj pijejo ustekleničeno vodo, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku.
Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku. FOTO: POP TV

V začetku junija so v okviru notranjega nadzora nad internim vodovodnim sistemom inštituta v stavbah C in TRT odvzeli 15 vzorcev pitne vode, laboratorijski izvidi pa so pokazali, da je prisotnost legionele v vseh vzorcih pod mejnimi vrednostmi, so na inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so povedali sredi maja, sta za pojav legionele v vodovodnem omrežju stare stavbe C in objekta teleradioterapije odgovorna starejša črpalka za vodo in zaprt ventil za toplo vodo, oba problema pa so sanirali.

S pitjem onesnažene vode se ne moremo okužiti, saj gre popita tekočina v želodec, kjer legionele uniči kisli želodčni sok. Izjemoma bi se s pitjem lahko okužili bolniki z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Onkologija se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke. To pa je poškodovalo kovinske cevi v novi stavbi, da sta se v vodo začela izločati cink in železo.

Nevarna bolezen

Od pet do 15 odstotkov bolnikov z legionarsko boleznijo umre. Bolj zapleten potek in večja umrljivost sta značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo, z odpovedjo ledvic, bolnike z oslabljenim imunskim sistemom zaradi raka in presaditve organov. Otroci jo redko dobijo.

Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku, ki vsebuje legionele. Posebno nevarni so aerosoli z legionelami okužene vode, ki nastajajo ob tuširanju, v whirpoolu, ker voda brbota, ob izpuhih iz hladilnih stolpov, okrasnih fontanah in podobno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 06. 2010 11.49
Glede na recesijo in smernice izhodne strategije bi lahko terminalni bolniki mirne duše pili vodovodno vodo!
galiot
23. 06. 2010 14.44
To ni drugega kakor pospeševanje prodaje ustekleničene vode.Spet ena velika natega okrog pitne vode,saj ni res pa je...
carpathian
23. 06. 2010 14.16
a se sploh zavedate kaken nateg je prodajanje ustekleničene vode?
vetrolov
23. 06. 2010 13.48
račune pa nemudoma zidarju, vse dotlej, dokler ne popravi zmazka od vodovoda za seboj !! sramota, kakšno "delo" pušča za seboj, nenasitnež ! država mu pa kar še naprej dodeljuje posle ! GAMAD
Izbrisani5
23. 06. 2010 13.06
Ne samo, da bomo vodo kupovali in rjuhe prali sami, tudi operacije bomo sami izvajali na sebi kmalu.
strogoff
23. 06. 2010 13.03
zdravniki naj si pa umivajo svoje umazane roke _ _ _ _ _ roka -roko,-obe _ _ _ _ _
Geronemo
23. 06. 2010 12.53
Če mi nismo fenomen, imamo zdravstveno inštitucijo ki je nevarna za človekovo zdravje.... sva čast...
krivulja
23. 06. 2010 12.23
Ustekleničeno vodo??? Trgovina se seli v zdravstvo!!! Še malo pa nam bodo vsakodnevno pranje rjuh v bolnišnocah sproti zaračunavali.