Slovenija

'Bolje bi bilo, da se tak program ne bi izvajal'

Ljubljana, 20. 08. 2015 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, naj bi ugotovila, da so zaradi napačnega zdravljenja ali neustrezne obravnave umrli vsaj štirje otroci in ne 10, kot so poročali nekateri mediji. Program so označili za neetičen, nestrokoven in nesprejemljiv in zapisali, da bi bilo bolje, če ga ne bi izvajali. Z nekaterimi primeri smrti se ukvarja tudi policija.

Vsaj štirje otroci naj bi leta 2012 umrli zaradi napačnega zdravljenja oz. neustrezne obravnave.
Vsaj štirje otroci naj bi leta 2012 umrli zaradi napačnega zdravljenja oz. neustrezne obravnave. FOTO: Thinkstock

Po tem, ko so mediji poročali o tem, da je komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, ugotovila številne nepravilnosti, so danes te navedbe neimenovani viri potrdili tudi za STA.

Za katastrofalno stanje so odgovorni zlasti izraelski kirurg David Mishaly, njegov slovenski učenec Robert Blumauer in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. To naj bi zapisala komisija v poročilu nadzora nad programom otroške srčne kirurgije. V večini obdobja, na katerega se je nadzor nanašal, sta UKC vodila Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup.
Komisija naj bi ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo. Med drugim naj bi v poročilu zapisali, da bi bilo bolje, da se takšen program ne bi izvajal. Kritični naj bi bili tudi do načina izvajanja zdajšnjega programa.

Po ugotovitvah komisije je od leta 2007 do 2014, torej v obdobju, za katerega je komisija opravila nadzor, v slovenskem programu otroške srčne kirurgije umrlo nekaj več kot 30 otrok. Podatek, da je zaradi napak pri zdravljenju umrlo 10 otrok, pa naj ne bi držal.

Komisija je ugotovila, da so zaradi napačnega zdravljenja oz. neustrezne obravnave v programu zagotovo umrli vsaj štirje otroci, je za STA povedal vir, ki želi ostati neimenovan. Vse štiri smrti naj bi se zgodile leta 2012. Tako so v poročilu o nadzoru tudi opisani posamezni primeri otrok in njihovega zdravljenja.

Prirejanje podatkov o uspešnosti programa

Koliko naj bi bilo vseh otrok, ki so umrli zaradi neustreznega zdravljenja, je težko oceniti. Komisija naj bi imela velike težave pri pridobivanju dokumentacije in statistike o zdravljenju. UKC naj namreč ne bi ustrezno vodil statistike, podatkov o zdravljenju otrok, zapletov in smrtnosti pa niso vnašali v evropsko bazo podatkov.

"Če bi to storili, potem bi v roku dveh let iz baze prišlo opozorilo, da program ne poteka v redu," poudarja vir.

Prav tako naj bi v UKC Ljubljana v preteklosti prirejali podatke o uspešnosti programa, ki so jih predstavljali javnosti. Tako naj bi bila tudi smrtnost v programu otroške srčne kirurgije v resnici dvakrat višja od podatkov, ki so jih predstavljali.

Večino operacij ves čas opravljal Mishaly

Izraelski srčni kirurg David Mishaly
Izraelski srčni kirurg David Mishaly FOTO: Kanal A

Komisija je v poročilu tudi opozorila, da program ne more teči tako, da je kirurg v bolnišnici prisoten tri dni na mesec. Izraelski kirurg David Mishaly je namreč v Slovenijo prihajal približno enkrat na mesec in ostal nekaj dni, v katerih je operiral več otrok. Nato pa je odletel nazaj v Izrael.

Prav tako naj bi poročilo razkrivalo, da je v obdobju, ko je Mishaly operiral v UKC Ljubljana, delež operacij, ki jih je on izvedel, ostal enak. Torej naj ne bi držale navedbe vodstva UKC iz tistega obdobja, da naj bi slovenski kirurgi, ki jih je Mishaly učil, skozi leta napredovali in sami opravljali večino operacij.

Z nekaterimi primeri se ukvarja tudi policija

Mednarodna nadzorna komisija naj ne bi bila zadovoljna niti s zdajšnjim programom. Za izboljšanje naj bi v poročilu podala številna priporočila. Po neuradnih informacijah naj bi v novem programu delo potekalo brez reda, nikoli naj se ne bi vedelo, kateri tuji kirurg bo operiral posameznega otroka.

Za nekaterimi smrtmi v okviru programa otroške srčne kirurgije se ukvarja tudi policija. Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da je zadeva še v fazi predkazenskega postopka. Policija pa "sodeluje tudi z drugimi institucijami, ki preiskujejo okoliščine dogodkov".

Postopek policija vodi od lanskega maja, oktobra pa so o zbranih obvestilih z vmesnim poročilom obvestili tožilstvo.

Operacija
Operacija FOTO: Reuters

Ministrstvo in UKC za zdaj še brez komentarja

Ministrstvo za zdravje je v pisnem sporočilu poudarilo, da zapisnika ne morejo komentirati, saj postopek še ni zaključen. "Ministrstvo za zdravje namreč opravlja nadzor nad zakonitostjo dela zbornice pri izvajanju javnih pooblastil. Prav tako v veliki večini primerov postopkov, o katerih odloča Zdravniška zbornica Slovenije, predstavlja instančni, tj. drogostopenjski pritožbeni organ, v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku," so zapisali.

Tudi v UKC Ljubljana poročila ne želijo komentirati, saj še ni dokončno. Vsi vključeni v nadzor imajo namreč po zakonu 15 dni časa, da podajo pripombe na poročilo. Te pripombe bo obravnavala zdravniška zbornica, po napovedih njenega predsednika Andreja Možine bodo po zaključku omenjenih formalnosti poročilo tudi uradno predstavili javnosti.

Na zdravniški zbornici zavračajo poskuse diskreditacije nadzorne komisije za otroško srčno kirurgijo

Na Zdravniški zbornici Slovenije poudarjajo, da so dobro razmislili, zakaj so v nadzorno komisijo za "otroško srčno kirurgijo izbrali najbolj priznane mednarodne presojevalce z ugledom, znanjem in številnimi referencami v svetovnem merilu". V javnosti so se namreč pojavile nekatere izjave posameznikov, ki so po mnenju zbornice zavajajoče in izražajo dvom v kompetentnost članov nadzorne komisije.

Na zbornici pojasnjujejo, da so bili poskusi diskreditacije članov komisije prisotni že na samem začetku izbire, kar da je bilo glede na občutljivo tematiko in interese tudi pričakovati.

Nikakor pa ne drži trditev, da v komisiji ni bilo otroškega srčnega kirurga. V komisiji so namreč trije kardiokirurgi, od tega dva otroška kardiokirurga, vsi z največ izkušnjami, položaji in referencami, ki so dostopne javnosti na svetovnem spletu, pravijo.

Komisija je z izrednim strokovnim nadzorom nad programom začela julija lani. Mednarodne strokovnjake na tem področju je v komisijo imenovala Zdravniška zbornica Slovenije, kateri je izvedbo strokovnega nadzora naložilo ministrstvo za zdravje.

Komisijo sestavljajo kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, Metka Derganc in Andrej Robida ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
21. 08. 2015 13.18
+1
Kaj in koliko je narobe ni moja pristojnost za komentiranje ,dodal bom le to da je veliko večji problem zavarovalnica ,ki noče plačat zdravljenja , če le najde en sam izgovor.Mislim pa da če so zdravniki naredili napake ,ker pravijo kdor dela greši ,so pa naredili tudi veliko več DOBREGA za male paciente , vendar križaj človeka če ga le lahko.Napake bi pa morali obravnavati sprotno in ne ne vem koliko let nazaj.
butalistan
21. 08. 2015 11.38
-2
Kriv je jansa. Na neznanek kraju je zdravil neznanega otroka neznanih starsev. Obvezno zapret in to obvezno pred volitvani. Zlovenci prav vsm je.
I Res
21. 08. 2015 07.25
+1
spet pametujejo teoretiki ki delajo to v korist nekoga ki jih dobro plača.
endrug
21. 08. 2015 06.51
+7
Očitno je nekaj hudo narobe, vendar imam o tem svoje mnenje. Mislim, da je naloga te komisije, da očrni Mishleya. No, saj ne bodo tiho. Z objavo poročila se bo predstava šle začela. Vsekakor pa je nekaj hudo narobe.
Angela Franko
21. 08. 2015 06.44
+5
MENI SE ZDI DA NA TEM SEZNAMU KRIVCEV NEGDO MAJNKA SE MOTIM ?????
proofreader
20. 08. 2015 22.21
+11
Ostane nam samo še zbiranje zamaškov in operacije v tujini. Ministrica za zdravstvo pa se še naprej skriva pred javnostjo in odgovornostjo.
kam_to_pelje
20. 08. 2015 21.58
+11
Le kdaj boste ljudje dojeli, da je to le igra denarja in številk (pacientov) V zdravstvu je skoraj vedno v ozadju tudi računica, Medicina + farmacija = neskončni posli z nepredstavljivimi dobički. Pacienti so samo stranske žrtve. na žalost tak je.
cirus
20. 08. 2015 21.46
+9
Kirurg je odgovoren le za pravilnjo izvedeno operacijo. Pooperativno zdravljenje je domena intenzivistov. Če so bili otroci operirani uspešno, ni za smrt kriv kirurg.
reci1
20. 08. 2015 20.54
+3
Sliši se grozno, mislim pa, da je tu tudi veliko manipulacije. Prikazano je samo slabo !!!
Uporabnik113089
20. 08. 2015 20.44
+5
V Republiki Bandistan se ne ve kdo pije in kdo plača....
FAUSTOS1
20. 08. 2015 20.36
+5
GROZNO KAJ SE DOGAJA NA OTROŠKI KIRURGIJI-KI JO VODI POLITIK BIVŠI ŽUPAN KLOKOĆOVNIK-KI TAM NIMA KAJ ISKATI
Angela Franko
21. 08. 2015 06.49
+8
NJEGA NA SEZNAMU KRIVCEV NI ;JE IZRAELEC NAJBOLJ KRIV??? POGODBENI DELAVEC ???? KLOKOČOVNIK JE ŠE VEDNO POLITIK ALI KAKO?????
cirus
21. 08. 2015 09.53
+1
FAUSTOS1 je plačan, da zunaj konteksta pljuva po Klokočovniku.
kovinar51
20. 08. 2015 20.04
+3
Koliko pa so jih rešili ?
janezccc
20. 08. 2015 21.18
+2
To je dobro vprašanje. Rešili naj bi vse, ki se jih je rešiti dalo. Se pravi vse, ampak kdor dela, greši. Sedaj, šele sedaj, so se zmigali in ugotovili določene nepravilnosti. In kaj se bo sedaj zgodilo? Spet nič verjetno, ampak bi se moralo kaj.
jada74
20. 08. 2015 19.56
+5
Dvomim da bo kateri izmed starsev potrdil to zgodbo o Izraelskem zdravniku. Ker otroci, ki jih je operiral, zivijo. Je pa jasno samo eno: da je potrebno uglednemu zdravniku ( kar omenjeni zdravnik zagotovo je) , umazati ime... in odvrniti pozornost od ....
24Ppkur
20. 08. 2015 20.13
+4
.... dober ali ne, če je odgovoren naj odgovarja ..... podobno se dogaja tudi s priznanim nevrokirurgom Vinko Dolencem
janezccc
20. 08. 2015 19.32
+5
Aja, najprej se bodo zmenili koliko otrok je umrlo, potem se bodo zmenili še ostalo... z grešnimi kozli ali pa pač ne?
DAEMONIUM
20. 08. 2015 19.26
+18
Pa saj to ni nic novega?! Izsledki komisije so ze nekaj casa znani, da so v UKC zaradi salabajzerstva pobili 10 otrok in najmanj 100 odraslih. In tistega zadnjega direktorja s cudnim izrazom na faci Vrhunec al kaj je ze, bi ga morali ze davno, davno zapreti, ne pa da je ostal kot nekaksen svetnik???? Pa to svet ni videl, v mandatu tega direktorja pomre 110 ljudi on pa ostane svetnik?? Samo ta drzava je v takem qyrcu, da je ta poboj se mala stvar, samo poglejte TES 6, kjer je mafija nakradla milione, nobeden nic kriv, a zvrtali so polmiljardno luknjo zaradi katere bodo vsi ljudje v tej gnili drzavi imeli manjse place in penzije zaradi drazje elektrike! Ta gnila drzava je 100x slabsa od Yuge, saj je po korupciji na vrhu na svetu, po samomorih na vrhu v svetu, ljudje zaradi lopovske drzave prodajajo celo svoje organe?? Banda gnila, Yuga je bila mati Tereza proti tej gnili drzavi, kaj ta drzavca,ki si sploh ne zasluzi tega imena, dela s svojimi drzavljani? In mi naj bi bili nek del evrope??? Po vseh teh svinjarijah???
Sloven91
20. 08. 2015 19.44
+3
Pa saj jo imajo čez jugoslovani ni čudno, drugače ne more biti!!!
sonofabitch
20. 08. 2015 19.09
+18
Glavno, da so gore denarja za različne eksluzivne dobavitelje in zunanje izvajalce.
janezccc
20. 08. 2015 19.33
-4
To je enako športu. Ali je šport ali posel? Farmacija obrača veliko več denarja kot šport.