FIT 24UR

Od zaobljenih bokov in polnih prsi do deškega ideala in izjemne vitkosti

Ljubljana, 18. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
152

Številne raziskave potrjujejo, da so realnim moškim najbolj všeč ženske s konfekcijskimi številkami od 40 do 44, pojasnjuje psihologinja in psihoterapevtka Andreja Pšeničny. A ženske to znova in znova preslišijo, saj je očitno vpliv izjemno vitkih manekenk (pre)močan. Če hočemo biti zadovoljni, moramo sprejeti sebe, ne pa slediti idealom, svetuje naša sogovornica.

Ženska
Ženska FOTO: Thinkstock

"Skrb za telo ni nova ne za ženske ne za moške," pravi dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka. "Želja po izražanju statusa skozi telesni videz je stara toliko kot civilizacija," pa pojasnjuje socialna psihologinja in komunikologinja Metka Kuhar. Ženske in tudi moški, a v tokratnem članku se bomo osredotočili na ženske, so danes z lepotnimi ideali bombardirane na vsakem koraku, in zdi se, da je skrb za telo telo postala projekt, ki pomeni nenehno delo na sebi. O tem smo povprašali tako Pšeničnyjevo kot Kuharjevo. V poplavi informacij o tem kaj je lepo so ženske namreč pogosto zmedene. Med drugim smo ju tudi povprašali, kako se spopadati z nezadovoljstvom, ki ga povzroča neskladje med resničnim in želenim idealnim telesom.

"Ženske preslišijo sporočila številnih raziskav, ki znova in znova potrjujejo, da so realnim moškim najbolj všeč ženske s konfekcijskimi številkami od 40 do 44. Rade bi ljubezen realnega moškega, a mu ne verjamejo, da jih ima rad take, kot so," poudarja Andreja Pšeničny. A zakaj je tako? Če se ozremo v zgodovino, namreč vidimo, da je tudi zaobljeno žensko telo nekoč veljalo za ideal. Kdaj se je torej trend obrnil in so ideal postale izjemno vitke ženske?

Telesni ideali so po navadi nenaravni odkloni od povprečnega stanja, zato jih lahko dosežejo zgolj tisti, ki imajo čas, denar in si lahko zagotovijo določen način življenja, da se lahko s svojim telesom ukvarjajo. Metka Kuhar

Od zaobljenih bokov in polnih prsi do deškega ideala in izjemne vitkosti

Kuharjeva pojasnjuje, da so se v človeški zgodovini telesne oblike, ki so veljale za privlačne, skozi stoletja precej spreminjale. V zahodni zgodovini so se največkrat z lepotičenjem lahko ukvarjali samo najvišji sloji, ki so na ta način izkazovali svoj prestiž. Skrb za lepoto ni bila povezana izključno z ženskim spolom, temveč s privilegiranim življenjem. Na dvorih so se tako moški kot tudi ženske kitili z izumetničenimi pričeskami ali lasuljami, napudranimi obrazi, našminkanimi ustnicami, modnimi dodatki, visokimi petami. V poznem 18. stoletju pa so v ospredje stopile razlike med spoloma, moški so se začeli oblačiti preprosto, svojemu videzu so posvečali manj pozornosti, ženske pa so se vedno bolj obremenjevale z lepotnimi ideali. V tem obdobju so namreč moški množično začeli delati v tovarnah, ženske pa so skrbele za dom in družino.

Od srednjega veka do prehoda v 20. stoletje so mršavost povezovali z boleznijo in revščino. Portreti lepih žensk so prikazovali okrogel trebuh, zaobljene boke, prsi so bile polne, toda skromne velikosti v primerjavi s preostalim telesom, o spreminjanju telesnih idealov skozi čas pripoveduje Kuharjeva. Še dobro stoletje nazaj so torej zajetne in zaobljene ženske veljale za lepe tudi v zahodnih družbah. Bitka proti debelosti se je v ZDA začela med leti 1890 in 1910 in traja še danes, standardi lepote in mode pa so se iz ZDA razširili tudi drugje po Zahodu, kar so omogočili tudi vedno bolj razširjeni množični mediji. V tem obdobju je vitko telo postalo znak visokega statusa, v prvi polovici 20. stoletja pa sta lepotne ideale začela krojiti ameriška industrija in Hollywood.

Po prvi svetovni vojni je postal ideal vseh žensk t. i. nedoraslo dekle s ploskim oprsjem in vitkimi nogami. Ženske so svoja telesa skušale prilagoditi deškemu idealu tudi s stradanjem in strogo vadbo. Po drugi svetovni vojni pa sta Hollywood in modna industrija poudarjala globoke dekolteje in podložene modrčke, zelo ozke pasove in steznike, zibajoče se široke boke in visoke pete. Ideal je takrat predstavljala Marilyn Monroe.

Nato pa je trend bujnih oprsij zamenjal trend izjemne vitkosti. To obdobje je zaznamovala Twiggy, ki je imela deško postavo in frizuro, tehtala je borih 43 kilogramov pri 168 centimetrih višine. Po Twiggy je postala vzornica številnih žensk Jane Fonda, ki je z aerobiko uveljavila ideal čilega, čvrstega, prožnega, mišičastega ženskega telesa. Dandanes pa je vsem manekenkam skupno, da so zelo vitke, zaključuje Kuharjeva.

Po drugi svetovni vojni je s polno postavo navduševala Marilyn Monroe (desno). V 60. letih pa je Twiggy osvojila in začarala modni svet (levo).
Po drugi svetovni vojni je s polno postavo navduševala Marilyn Monroe (desno). V 60. letih pa je Twiggy osvojila in začarala modni svet (levo). FOTO: AP

In kako naj se ženske ’spopodajo’ s to današnjo idealno podobo vitkega telesa?

Pšeničnyjeva poudarja, da moramo ločiti med zdravo skrbjo zase in na drugi strani obsesijo, to je nenehnim, prisilnim ukvarjanjem s svojim telesom in videzom. Kot primer navede situacijo, ko nekdo pazi na vsak svoj grižljaj in obsedeno telovadi, da se ne bi kjerkoli poznal kakšen gram telesne maščobe. Tovrstno početje sodi med motnje hranjenja in je enako problematično kot recimo prenajedanje, pojasnjuje psihologinja. Medtem pa zdrava skrb zase pomeni primerno ukvarjanje s športom in kvalitetno prehranjevanje, katerega cilj je ohraniti zdravje in vzdrževati primerno delovanje telesa, še dodaja.

A v poplavi različnih informacij, kaj je zdravo, so ženske pogosto zmedene. Kako se torej orientirati? To, kaj je zdravo telo, je domena zdravnikov, poudarja Pšeničnyjeva. A dodaja, da lahko brez dvoma zatrdi, da nobena skrajnost ni ustrezna. Kot pojasnjuje, so telesna masa in razmerja le eden od spektrov zdravja. "To, kaj jemo, vpliva le na določene bolezni, na druge pa prav nič," še poudarja.

Za spreminjanje predstave o sebi sprememba videza seveda ni dovolj, potreben je dolgotrajen čustveno varen odnos z drugačnimi sporočili. Past pa je v tem, da ljudje z nizkim samovrednotenje nezavedno izbirajo take osebe, ki prikrito ali odkrito pritrjujejo njihovi nizki samopodobi. Zato je ponavadi šele psihoterapevt tisti, ki lahko pomaga spremeniti odnos do sebe. Andreja Pšeničny

Kuharjeva pa pojasnjuje, da ima vsako telo določeno težo, ki jo z lahkoto ohranja. Ob sodobnem sedečem življenjskem stilu pa sta pomembni gibanje in prehranjevanje, a poudarja, da ni nekih univerzalnih pravil.

’Naš glavni kritik je znotraj nas’

Ali lahko rečemo, da ukvarjanje s telesom narekuje tudi današnja potrošniška družba, vprašamo Kuharjevo. "Gotovo. Zanimanje za telo je danes predvsem tržno in potrošniško usmerjeno," odgovarja. Kot pojasnjuje,"potrošniški kapitalizem potrebuje nezadovoljne potrošnike, ki nenehno ocenjujejo in spreminjajo sebe in svoje telo, ki ni nikoli dovolj dobro. Dietna, kozmetična, vadbena in sorodne industrije pri ljudeh ustvarjajo in ohranjajo problem – nenehno nezadovoljstvo s telesom – in jim nato ponujajo rešitve zanj, skratka primer 'popolne' industrije." Pri tem Kuharjeva poudarja, da imajo tudi mediji izjemno pomembno vlogo pri razširjanju idealiziranih podob in informacij, kako doseči idealen zunanji videz.

Pšeničnyjeva pojasnjuje, da mediji zgolj podpirajo naše notranje kritike. "Naš glavni kritik in preganjalec je znotraj nas in ga le pripisujemo drugim," poudarja, kar recimo dokazuje, zakaj ženske preslišijo sporočila, da so moškim všeč tiste ženske, ki nosijo konfekcijsko številko od 40 do 44.

Vplivu, ki ga imajo množični mediji, se ne moremo vedno upreti, poudarja Pšeničnyjeva, a pomaga že to, da po medijih ne hlastamo in se nenehno ne primerjamo ter da vzpostavimo kritično distanco do tega, kar nam mediji kažejo. "Zavedati se moramo, da so te slike idealizirane, da je za videz v določenem trenutku poskrbela ekipa ljudi in da tudi tisti, ki jih morda občudujemo, v vsakdanjem življenju ne izgledajo kot na določenem posnetku. Zato je primerjanje s posnetki enako, kot da verjamemo pravljicam, torej popolnoma nesmiselno. Konec koncev tudi mi ne izgledamo vsak dan tako, kot na svoji poročni fotografiji," poudarja.

Tudi Kuharjeva pravi, da se ženske ne zavedajo, da je večina lepotic na plakatih in ekranih nenehno na dietah, da nenehno telovadijo, da so bile na kakšni lepotni operaciji, poleg tega pa so strokovno naličene in fotografirane, njihove slike pa še računalniško obdelane. In kot dodaja, tudi te ženske zase pravijo, da se še same ne prepoznajo na fotografijah, čeprav imajo tako postavo, s kakršno se lahko rodi največ ena od stotih deklet.

"Bolj ko so ženske negotove in nezadovoljne s seboj, več lepotnih pripomočkov, garderobe, lepotnih posegov, pa tudi vsega drugega bodo kupile. Upam si trditi, da je cilj trenutnih lepotnih idealov predvsem povečevanje zaslužka tistih, ki s pomočjo medijev, ki so tudi neposredni ali posredno v njihovi lasti, podpirajo našo negotovost," meni Pšeničnyjeva.

Lepotno tekmovanje pred približno 50 leti v Kulturnem domu na Vranskem.
Lepotno tekmovanje pred približno 50 leti v Kulturnem domu na Vranskem. FOTO: Arhiv občina Vransko

’Kadar sebe ne sprejemamo in se ne cenimo, se skušamo nenehno spreminjati’

Pšeničnyjeva pravi, da je glavna težava, ker si nerealno predstavljamo, da bomo zaradi spremenjenega videza samozavestnejši in bolj zadovoljni s seboj. To idealizacijo pa močno podpirajo mediji, dodaja. "Kadar sebe ne sprejemamo in se ne cenimo, se skušamo nenehno spreminjati. Težave so torej posledica neustrezne samopodobe, ne pa njen vzrok. Če smo sebi všeč samo takrat, ko je naše telo podobno trenutnim idealom, je z našim samovrednotenjem nekaj resno narobe," pojasnjuje psihologinja.

Kot nadalje pripoveduje, naše samovrednotenje temelji na sporočilih, ki smo jih kot otroci dobivali od staršev, torej koliko smo bili v njihovih očeh vredni ljubezni in spoštovanja. "Če so starševska sporočila izhajala iz pretirane kitičnosti oziroma zavračanja ali pa iz nekritičnega občudovanja, bo naša predstava o sebi izkrivljena. Zato bomo sicer že iz nevtralnega pogleda drugih prebrali kritiko in zavračanje. Najbolj enostavno je seveda to pripisati svoji zunanjosti in jo skušati nenehno spreminjati in iskati občudovanje," o vzrokih za nenehno delo na sebi pravi Pšeničnyjeva. Starši bi se morali zavedati, da je otrok vreden ljubezni tudi takrat, ko ni idealen in tudi takrat, ko nas razočara. "Otrok, ki bo odrasel v takem odnosu, ne bo negotov, zato ne bo nenehno iskal potrditev drugih s sledenjem ’idealom’. Ker pa se otroci močno zgledujejo po starših, je zelo pomembno, da se tudi sami nehamo truditi iskati idealno telo in za cilj postavimo zdrav pozitiven odnos s seboj."

Na družbeni ravni bi pomagala sprememba mentalitete, da naše telo ni zgolj modni dodatek, ki ga je mogoče narediti idealnega z ustrezno količino denarja in/ali truda. Na naš videz vpliva več dejavnikov, od genetike do načina življenja in ne moremo vplivati na vse. Andreja Pšeničny

Naša sogovornica poudarja, da se premalo zavedamo, da bomo zaradi lepega videza res morda občudovani, ljubljeni pa smo predvsem zaradi svojega značaja. "Tisti, ki išče predvsem občudovanje, se nenehno boji, je negotov, saj to lahko zbledi ob najmanjšem razočaranju, kar še zmanjšuje samovrednotenje. To pa vodi v začaran krog novega iskanja ’idealnega’ videza," pojasnjuje.

'Število všečkov ne more nadomestiti varne čustvene bližine'

Ko govorimo o lepotnih idealih, ne moremo mimo družbenih omrežij – objavljanje selfijev, štetje všečkov na Facebooku … Kako vse to vpliva na dojemanje ženske lepote? Pšeničnyjeva pravi, da družbena omrežja zgolj odslikavajo družbene trende. Kot pojasnjuje, živimo v narcistični družbi, ki nenehno išče občudovanje in ideale. "Ker je v ozadju narcisizma vedno nizko samovrednotenje (ne glede na to, kako se kaže navzven), je nenehno iskanje zunanjih potrditev našega videza, torej naše zunanje fasade, popolnoma razumljivo."

Na vprašanje, ali so najstnice bolj podvržene vplivom družbenih omrežij, Pšeničnyjeva pravi, da najstniki zgolj nekritično ponavljajo tisto, kar vidijo doma in v medijih. Ključno pa je, da tudi najstniki zamenjujejo pojma ’všeč mi je’ in ’lepo je.’ "'Všeč mi je' je izražanje osebnega pogleda oziroma stališča, 'lepo' je pa je vrednostna sodba. Če je neki skupini nekaj všeč, to ne pomeni, da je to res lepo. Če svojim prijateljem pogosto nismo všeč, bi bilo morda vredno razmisliti, zakaj smo si izbrali prijatelje, ki nas nenehno kritizirajo. Morda smo si take poiskali, ker smo v resnici sami nezadovoljni s sabo. In tudi obratno, še tako veliko všečkov ne bo popravilo naše nizke samopodobe. Kruto, ampak resnično. Ta se oblikuje v bližnjem čustvenem odnosu in lahko edino tako tudi spreminja. Tukaj kvantiteta (število všečkov) pač ne more nadomestiti kvalitete (varne čustvene bližine)," pojasnjuje psihologinja.

Kuharjeva pravi, da raziskave, opravljene na to temo, kažejo predvsem na negativni vpliv družbenih omrežij, torej na še večjo obremenjenost z videzom, zlasti pri ženskah. A kot dodaja, ne smemo zanemariti še enega pomembnega vidika, in sicer, da posamezniki ne objavljajo fotografij na omrežij le zato, da bi razkazovali svoj videz, temveč tudi zato, da bi vzdrževali stike, kar pomeni, da vplivi družbenih omrežij niso izključno negativni.

Kuharjeva pravi, da se ženske ne zavedajo, da je večina lepotic na plakatih in ekranih nenehno na dietah.
Kuharjeva pravi, da se ženske ne zavedajo, da je večina lepotic na plakatih in ekranih nenehno na dietah. FOTO: Thinkstock

’Za naše zadovoljstvo je odločilno sprejemanje sebe, ne pa sledenje idealom’

Za zaključek vprašamo še, kako se izogniti nezadovoljstvu ali celo bolečini, ki jo povzroča neskladje med resničnim in želenim idealnim telesom.

Kuharjeva svetuje, da ženske najdejo način, da pridejo v stik z lastnim telesom v smislu utelešenosti. "Če telo res čutimo, potem je manjša verjetnost, da se posebej oziramo na samo obliko oz. smo obremenjeni z njo. Pomaga tudi krepitev samopodobe, iskanje drugih izpolnjujočih identitetnih področjih, če smo preobremenjeni z videzom," pojasnjuje. Prav tako pa se lahko precej naredi z ozaveščanjem, recimo že v šolah, dodaja.

V prvi vrsti je pomembno zavedanje, da je za naše samozaupanje in zadovoljstvo odločilno sprejemanje sebe, ne pa sledenje idealom, odgovarja Pšeničnyjeva. "Ko bomo to osvojili, bo postal ideal zdrava skrb zase v celoti, ne zgolj za svoje telo in ne obsesivno iskanje načinov, da bi postali čim bolj podobni nerealnim in tudi nezdravim idealom," poudarja.

"Oseba, ki je čustveno stabilna in nosi v sebi zdravo samovrednotenje in samozaupanje, se ima rada, se ceni in spoštuje. Vidi se realno, pozna svoje prednosti in pomanjkljivosti in jih tudi sprejema kot del sebe, ne da bi čutila potrebo, da pomanjkljivosti odpravlja, ker vidi sebe kot celoto. Taka oseba je s seboj zadovoljna tudi brez idealnega telesa, saj svoje zadovoljstvo črpa iz tega, da ve, da je vredna ljubezni in spoštovanja tudi brez idealiziranega občudovanja drugih. Če pa smo nenehno nezadovoljni s seboj in zaskrbljeni, da ne bomo všeč drugim, če nismo tako rekoč idealni, potem imamo resne težave s samopodobo in samovrednotenjem. V tem primeru nam bo dolgoročno veliko več prinesla investicija v psihoterapijo kot pa v lepotno operacijo," zaključi Pšeničnyjeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
22. 01. 2016 18.56
+0
Meni osebno je top postava, odbojkaric ali rokometašic, vsaj v večini z redkimi izjemi. Že samo natrenirano telo ti da vedeti da si ga v postli najhebav če ne boš ritma držal.
Karantanija
22. 01. 2016 15.02
+5
Ne presuho in ne predebelo je najboljše.
Frane Šajn
19. 01. 2016 13.12
+7
Črno bela fotka zgoraj bile so res prave"babe" in žiranti okus ne ta šestila dandanes. Ko pade od slabosti na odru je slišat kot bi naročje drv padlo na tla.
son?ek44
18. 01. 2016 19.27
+24
Zakaj pa se vedno govori o ženskih idealnih merah,kaj pa moški kolko pa njih ima kao idealne mera aja oni so pa seksi ko so vampasti,ne
spletni_nepridiprav
18. 01. 2016 20.15
-4
pri moških je itak sam dnar pomemben.. to je splošno znano in tista ki trdi nasprotno sama sebi laže hehe
abigail
19. 01. 2016 08.55
+6
Morda pa tudi ti samemu sebi malo lažeš "nepridiprav"? Da najprej pomisliš na denar ob ženskah, da razumeti, da verjetno tudi sam najprej vprašaš damo, koliko ima na računu...
Frane Šajn
19. 01. 2016 13.10
+2
Bog pomagaj ko pa ima vsaka, ki vsaj malo misli tudi primerno ceno in prav je tako.
abigail
18. 01. 2016 18.56
+18
Ja, res smešno. Zakaj pa so se potem po vašem ženske v preteklih stoletjih v pasu stiskale s stezniki in nosile široke krinoline, da so bile videti v pasu še bolj vitke?
abigail
18. 01. 2016 19.00
+12
In dejstvo je, da so ženske s konfekcijskimi številkami pod 40 veliko bolj gibčne in zdrave od tistih nad 40. Ne podpiram
abigail
18. 01. 2016 19.03
+4
...manekenskega posla in stradanja, ker je to resnično pretiravanje in škodljivo za zdravje. Vendar pa je jasno, da so
abigail
18. 01. 2016 19.04
+14
ženske s konfekcijskimi številkami nad 40 veliko bolj nagnjene k sladkorni bolezni, povišanemu holesterolu, krčnim žilam, težavami s hrbtenico, srčnim obolenjem in še in še...
0100011110111
18. 01. 2016 18.46
+14
Meni je ful smešno, ko govorite o tem da so pred Twiggy ženske bile ideal če so bile močnejše. Malo si pojdite prebrat kakšne mere so resnično imele zvezde starega holivuda, pa boste videli. Vse so bile konfekcijskih 34, 36. Marilyn je imela 36! Twiggy in visoka moda so samo nekoliko zmanjšali na 30 (size zero) in 32. Briggite Bardot je bila celo size zero! Da je ideal 40 do 44 si zdaj trdijo samo ženske, ki so same debele in nezadovoljne same s sabo, pa imajo na žalost moč da pametujejo drugim o tem kako poznajo zgodovino ideala. Kaj se tiče močnih baročnih postav je dejstvo da je to bilo privlačno, ker je bilo znak bogastva in rodovitnosti (da je ženska rodila potomce), nihče pa ne omeni da so moški vseeno imeli na strani še ljubice... tiste brkih in vitkih postav, ki jih je bilo v postelji lažje ukrotit. ;)
ADRR
22. 01. 2016 14.31
+2
Res je tako glede mer. Tudi tiste zve malo bolj bogate okoli oprsja
Morana7
18. 01. 2016 18.12
+16
Tole je pa res za lase privlečeno toliko, da bolj ne bi moglo bit. Seveda, da bi vsi imeli najlepšo...že videno vsak vikend v kakem klubu, kjer večina deklet sameva enih par pa številke zbira od lepih, manj lepih in ja celo groznih tipov, ki so v svoji glavi 1 liga v resnici pa še tretja ne...Je že kdo videl kakšno bejbo teh bojda idelanih mer 40-44 v moških revijah? Verjetno ne ker tam še niso izgubili občutka za nek standard, kakor recimo v naših šolah, kjer morajo vsi pozitivno pisat in je temu primerno lahek test...
Bmx8š
18. 01. 2016 18.27
+12
najbrž so tisti (40-44) tipi odgovarjali kakšno žensko imajo, ne kakšno bi imeli, hehe
Aijn Prenn
18. 01. 2016 18.44
-2
Morana7
18. 01. 2016 18.49
+5
Aijn Prenn
18. 01. 2016 18.52
+6
Skalinada
18. 01. 2016 17.48
+8
Telo je posoda duse. Kakrsno telo, taksna dusa, tako preprosto je to.
123dddd
18. 01. 2016 17.47
+4
hehe to je tema za kraljico vesolja :-)
pakkno159
18. 01. 2016 17.35
+6
Ne vem zakaj js to spet vidim kot opravicevanje? Za sebe in za zdravje je pac treba poskrbet pa neki nardit...js tut ne bom lovila tipov mojih let s trebuhom (ampak takih ful nabitih pa tut ne...)
flojdi
18. 01. 2016 17.20
+1
. hecno. men dol vis komu nisem všeč. komur nisem ..pač aDijo. / in imam KAJ..SREČO?..ker imam okoli sebe Izbrane ljudi, ki me Sprejemajo.. v popolnoma Izvirni, nepopravljeni, obliki . (kwa zdj naj
Aijn Prenn
18. 01. 2016 17.23
+0
Naredi eno skupinsko sliko dokler je še tako, da boš mela za spomin..;-))
ADRR
22. 01. 2016 14.35
+2
Urkoš
18. 01. 2016 16.10
+21
zaobljeni boki in polne prsi so zakon! kadarkoli, kjerkoli I would :-)
kraljicavesolja
18. 01. 2016 16.20
-4
Urkoš
18. 01. 2016 16.22
+13
kraljicavesolja
18. 01. 2016 16.29
-12
Aijn Prenn
18. 01. 2016 17.13
+0
Kraljica, saj kar drži, da so majčkene in čvrste joškice simpatične. Take, ki zgledajo kot pol breskvice so prav lepe in prijetne. Mnogo bolj kot razvlečena mlahovina... ;-)) Mleko kar naj ima tamau, z žehtarjem se pa ponavadi raje ata ukvarja... :-))
Urkoš
18. 01. 2016 17.16
+6
tudi male so lahko povešene in ovenele, tisto še hujše zgleda kot pri večjih :) kakorkol, velike in čvrste all the way...
405060
18. 01. 2016 14.38
+36
Če jaz lahko skrbim za svoje telo in za to, da sem v formi in zdrav, ne vem zakaj bi se moral zadovoljit z žensko, ki ne da nič nase, je prekomerno težka, ne ve kaj je to rekreacija itd. pa ne gre samo za izgled ampak tako telo nakazuje tudi na lenobo, kar vsekakor ni osebnostna lastnost, ki jo iščem pri svoji partnerki in bodoči mami mojih otrok.
kraljicavesolja
18. 01. 2016 14.40
+1
fosho
18. 01. 2016 14.48
+17
Če jaz uživam v dobri hrani in rada preživljam čas s fantom, nasmejana in vesela, ne vem, zakaj bi se morala zadovoljit z nekom, ki ves čas samo pazi, kaj da vase in ves čas preživi na jogganju/fitnesu. Vsi si najdemo tistega, s katerim se najbolj ujemamo, ker če gre globoko ljubezen, ki bo trajala, je najmanj važen izgled. Ker ti je tvoj ljubljeni itak najlepši, čeprav je daleč od popolnega. Ker ima tisto nekaj več, ob čemer ti požene metulje po celem telesu in ne le v en določen del ;)
405060
18. 01. 2016 14.53
+19
to je pač tolaženje samega sebe ljudi ki niso popularni pri nasprotnih spolih. in kje piše, da lepi in fit ljudje ves čas preživijo v fitnesih in so obsedeni s hrano? a debeli pa niso obsedeni s hrano? pa od kje ti to, da so manj urejeni ljudje boljši partnerji? spet tolaženje.
Bmx8š
18. 01. 2016 15.17
+14
vsak si najde partnerja, ki spada v njegovo ligo
kraljicavesolja
18. 01. 2016 15.33
-1
BMx, to pa ni res, v primerjavi z mojim sem jst tretja liga, sploh, kar se tiče inteligence.
Bmx8š
18. 01. 2016 15.38
+14
ja verjamem da imajo nekateri raje manj inteligentne ženske
405060
18. 01. 2016 15.40
+15
Ne, kraljicavesolja, nisem sam. na srečo še obstajajo ženske, ki dajo nekaj nase.
405060
18. 01. 2016 15.45
+17
pa da se razume, s tem mislim ženske zdravega izgleda, ne pa presuhih
Sputnik
18. 01. 2016 16.07
+0
dosti ljudi mi požene metulje po trebuhu. potem nimam druge izbire kot izvozit vso diarejo ki so mi jo naprtili
kraljicavesolja
18. 01. 2016 16.19
-4
Heheh, moj prav zame, da sem ful pametna, skratka sam hval me v glavnem. Kaj čem zdej, se sekirat zarad tega al kaj.
ADRR
22. 01. 2016 14.44
+1
@405060: Odličen komentar. Meni videz pove veliko o osebi. Vsaka skrajnost ima svoje pluse in minuse, ampak zapuščeni ljudje, ki na svoje zdravje in videz ne dajo veliko, tudi po karakterju niso zame.
Transformerji
18. 01. 2016 14.09
+3
Groza, sem omejenec, ki komentira to novico, to kar sem trdil prej. Sem pa veeno boljši od naših politikov in ostalih , pokvarjenih nemoralno-etičnih oseb, ki predstavljajo vrh Slovenije.
Transformerji
18. 01. 2016 13.23
+2
Raje bi volil debelaga kosmatega, malce zanemarjenega politika, samo da bi bil pameten, sposoben in pošten. Potem bom tudi jaz zadovoljen - sex kemija deluje samo od 6 mesec pa največ do 2 let!
Transformerji
18. 01. 2016 13.27
-2
Eno je spolna privlačnost z omejenim rokom, drugo je pa potem notranjost - ločitve zaradi nesoglasij!
kraljicavesolja
18. 01. 2016 13.28
+8
Transformer, midva sva skup že deset plus let, še več, sam nočem izdat, kok sem stara, hehe, pa še zdej seka strast. Jst si brez tega ne predstavljam zveze.
Transformerji
18. 01. 2016 13.56
+4
Pa se da živeti samo od fuka??? Jaz hočem tudi vse ostalo!
Transformerji
18. 01. 2016 14.00
-1
To je: da imam hrano, plačane položnice, da grem lahko na dopust, da imam oblačila in obutev, da zaradi fuka otroci lahko dobro živijo, brez socialne pomoči, da imajo plačano hrano v šoli, da lahko brez težav plačam vrtec, jasno, pa imam avto, pa lastno streho nad glavo..... je za premisliti!!!!
sonofabitch
18. 01. 2016 14.30
+17
Tko so pač ženske, saj se ne gre samo za "fuk" kot praviš ampak celoten seks z vsem kar polek spada, poljubljanje, cartljanje itd in to ženskam v zvezi več pomeni kot vse ostalo kar si naštel, je pa res tudi če drugo ne bo urejeno se bodo pojavljali prepirčki, vendar brez tega da jo zadovoljiš sigurno ne bo dolgo ostala pri tebi ali ti bila zvesta na dolgi rok, pa jo zalagaš z čim hočeš, zato je dobro da se z njo veliko in odkrito pogovarjaš o seksu in nimaš zadrškov ali predsodkov in ji poskušaš ustreči. Raje se pri drugem "švercaj" boš bolje skoz prišel.
405060
18. 01. 2016 15.48
+11
in kaj ima tvoja hrana, položnice in obleka veze z izgledom ženske?
Transformerji
18. 01. 2016 12.39
-8
Raje bi si izbral kosmato, debelo, istočasno pa pametno in sposobno žensko, kot pa lepo vitko in neumno babo. Potem bi moral za vse skrbeti jaz!
Et54678
18. 01. 2016 12.42
+28
a kvalitetne ženske, beri: postavne in seksi, inteligentne, talentirane, z dobrim karakterjem pa ne moreš dobit?
Et54678
18. 01. 2016 12.44
+26
najbrž bi zelo z užitkom imel zvečer v postelji in bil intimen s to svojo debelo in kosmato ane? daj raje komu drugemu prodajaj bučke.
kraljicavesolja
18. 01. 2016 12.53
-10
Jst sem trenutno kosmata pa naju ni nč motil, k sva se dol dajala. TKo da ti lahk prodajaš bučke svojim sošolcem, hehee.
sinaya
18. 01. 2016 12.57
+8
Transformer moraš pa bit obupan ali pa si imel slabe izkušnje 😊 vse vitke ženske niso plitke 😊
405060
18. 01. 2016 12.57
+33
dokaj žalostno, da nekateri mislijo da obstajajo samo "debele in pametne" in "lepe in neumne".
kraljicavesolja
18. 01. 2016 12.58
+2
A res nihče več ne verjame v privlačnost, kemijo in ljubezen. To pa je hudo, ja. Vi sam neki preračunavate.
loonie
18. 01. 2016 13.12
+5
S takim nacinom razmisljanja najbrz res ne mores imeti hude izbire, kot sam pravis, tudi notranjost steje :)
Transformerji
18. 01. 2016 12.01
-3
Vsem spodaj sem dal minuse. Zakaj se pa obremenjujete s svojo zunanjostjo? Ukvarjajte se raje z nostranjostjo, zato pa smo tam , kjer smo! Zato je pa bil ravno nepametni Pahor pred leti izvoljen za predsednika vlade, tudi on je gledal samo na zunanjost, pa smo dobili Katarino Kresal, pa Simonco - pa tako.... pa k temu dodaš še vse leve, da so dobili koalicijo, tam pa je sama nepoštenost, nesposobnost, imajo pa ravno toliko pameti, da izkoristijo zakone, ki so jih sami napisala po 2.sv.v.
mayjjya
18. 01. 2016 16.35
+9
ker duša in telo živita v sožitju, zato dam malo več tudi na zunanji izgled. V življenju imamo samo eno telo, se ti ne zdi dovolj vredno skrbet zanj? v smislu da ga ne obremenjuješ z preveč odvečne maščobe med drugim.. ni vse črno in belo
nevica
18. 01. 2016 11.56
+45
Potem pa realnih moških ni, ker dokler sem bila malce bolj polna najstnica me ni nihče niti pogledal, ko sem izgubila odvečne kilograme, se je zadeva spremenila popolnoma. Če pa že so, ima realen moški verjetno zelo nizko samopodobo in išče žensko, ki bo dobra gospodinja in mu ne bo ušla. Potem pa do konca življenja sanja o vitki in seksi ženi, ki se ne bi kotalila po stanovanju. Hvala za tako znanost iz trte zvito. Ženske želimo prave moške, ki so pogumni in samozavestni in sposobni igrati svojo vlogo. Tak moški išče sebi primerno žensko, ostali pa iščejo ženske, ki bodo celo življenje v podrejeni vlogi, zaradi izgleda, zaradi pameti, zaradi denarja in jih bodo imeli "zelo radi".....itd.itd.itd..... Človek včasih ne more verjeti kaj vse je tak moški sposoben reči o svoji ženi, ko je ni poleg....
Bmx8š
18. 01. 2016 12.35
+27
točno tako, vse ostalo je samo sprenevedanje pa da ne bi kdo izpadel plitek. vsi hočejo dobro bejbo, stvar je samo v tem da jo eni ne morejo dobit in se sprijaznijo z manj, sanjarijo pa še vedno o seksi telesih. če hočete vedet kakšne ženske so všeč moškim, prelistajte revije za moške. moški bodo vedno moški.
kraljicavesolja
18. 01. 2016 12.49
-7
BMX, pol hočeš povedat, da padate na plastiko pa fasado. DEj nehi, no.
ČrniSokol
18. 01. 2016 14.50
+12
Nekaj srednjega čejo med koščeno suho pa malce bolj obilno googlaj npr. Barbara Mori evo to je to.
matejcko
18. 01. 2016 11.49
+3
Kuga pa vam dons dogaja?
nepismenislovenci
18. 01. 2016 11.47
+4
Brez skrbi, ideal je sedaj Kim, saj je ja vsak dan na 24 ur.