Slovenija

Boj med življenjem in birokracijo

Ljubljana, 24. 04. 2008 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanka Širca meni, da če bi država krila cepljenja proti raku materničnega vratu, ne bi stalo toliko, kot stane en referendum.

Posamezno cepljenje trenutno stane okoli 350 evrov.
Posamezno cepljenje trenutno stane okoli 350 evrov. FOTO: POP TV

Poslanka Zares Majda Širca je ministrici za zdravje Zofiji Mazej Kukovič predala 57.000 podpisov podpore uvedbi brezplačnega cepljenja proti virusu HPV, ki povzroča raka materničnega vratu. Prvopodpisana pod peticijo, Bernarda Jeklin je dejala, da v primeru materničnega raka gre za bitko med življenjem mladih žensk in birokracijo.

Širca je znova poudarila, da še vedno čakajo na odziv ministrice. Avgusta lansko leto so v stranki skupaj z Društvom za boj proti okužbam s HPV in raku na materničnem vratu sprožili peticijo v podporo brezplačnemu in prostovoljnemu cepljenju. Zbrane podpise so septembra predali ministrstvu za zdravje. Poslanka je poziv na ministrico danes ponovila v obliki pisne poslanske pobude.

"Cepivo, če bi krila stroške cepljenja država, ne bi stalo toliko, kot stane en referendum," je ocenila poslanka. Posamezno cepljenje sicer po njenih podatkih trenutno stane okoli 350 evrov.

Neurejeno cepljenje

Rezultati ankete, ki so jo izvedli v Zares kažejo, da je stanje v občinah glede cepljenja precej neurejeno. Cepljenje proti HPV je v Sloveniji dostopno, vendar ne pod enakimi pogoji za vse: od skupaj 210 občin jih je le 40 takšnih, ki v celoti financirajo cepljenje (iz občinskega proračuna), ena občina pa cepljenje sofinancira. Preostale občine pa cepljenja proti HPV ne financirajo ali sofinancirajo, saj čakajo na odločitev države.

Ker so doslej vsi pozivi in pobude ostali brez odziva, se je poslanka Širca odločila ministrico za zdravje znova pozvati k pospešitvi postopkov odločanja o uvedbi brezplačnega in prostovoljnega cepljenja proti HPV na nacionalni ravni.


Stroka podpira cepljenje


Za prvopodpisano pod peticijo Bernardo Jeklin zavzemanje za brezplačno cepljenje ni strankarsko motivirano, pač pa "je bitka med življenjem mladih žensk in birokracijo". Po njenem je nedopustno, da že pol leta čakajo na odziv ministrstva. "Pol leta pomeni toliko več smrti z zamikom 15 let," je še opozorila.

Predsednica društva za boj proti okužbam s HPV in raku na materničnem vratu Renata Capuder Mermal je predstavila knjižico, v kateri so opisane zgodbe žensk, obolelih za rakom na materničnem vratu. "Te zgodbe so krute, vse prepogosto pa se končajo tragično," je dejala. Opozorila je tudi, da ta oblika raka pomeni toliko večje breme za družine, saj najpogosteje prizadene ženske v rodni dobi in mlade matere.

Ginekološka stroka je glede cepljenja enotna, je pojasnila ginekologinja Lucija Dežman Vrabič. Proti cepljenju je po njenem "lahko samo tisti, ki o tem cepivu ne ve zadosti". Kot je namreč poudarila, zdravila za virus ni, bolezen pa prizadene najbolj vulnerabilni skupini, in sicer ženske ter otroke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 04. 2008 13.53
Velik prihranek bi bil tudi, če bi to Majdo Širca upokojili in jo za nagrado do volitev posali npr. v Dobrno ali Topolščico! Pa tiste feltne z uhljev naj že enkrat "skine", ker je prav smešna z njimi!
kriss714@amis.net
25. 04. 2008 01.06
-1
Spet ena blesva feminajzarska neumnost. Iz sveta poročajo, da je Gardasil, torej cepivo proti HPV, bistveno nevarnejši, kot so predvidevali. Povzročil je že 3137 negativnih reakcij (hujših, vključno s hospitalizacijo) in posledično kar 11 smrtnih primerov. (vir: LifeSiteNews pikacom) Naj torej najprej cepijo Majdo Širca in ves babovje njene rdeče stranke, pa z dvojno dozo.
mojcico
24. 04. 2008 21.57
-1
Ah, kaj je to pol leta. Pa toliko časa si ministrica ni oprala las - pa še zmeraj dela ...pzdr....
Buena Vita
24. 04. 2008 17.10
victoriosus,,,,,hvala res je,hodijo okrog zdravnikov,samo riti kazat,ta bolani se jih pa otepamo,in nočemo priznat da potrebujemo zdravnika,šele ko je prepozno No,no kakšno vprašanje,potrebujejo bolniško,pa je treba zdravnika okol prenest,in veliko je takih zdavnikov ko delijo bolniške z rokami in lopatami,zakaj,privatniki so zahtevali kontrolo nad bolniškami,in je nekaj manj bolniških,in ,seveda je žalostno,zdravi so v bolniškem staležu,-bolani pa v službah--ZATO VICTORIOSUS POTREBUJEMO VEČ TAKIH ZDRAVNIKOV KI POPENJO,IN TAKI SI ŠELE ZASLUŽIJO PLAČO,IN TAKIM ZDRAVNIKOM JE ZA ČESTITAT,JIH POHVALIT,,,,SAMO MENIM DA JIH JE PREMALO,VSE PREVEČ JE TAKIH KI SAMO PRIKIMAVAJO. ZA CEPLJENJE-to je v zdravniški domeni,zakaj ne povedo bolj glasno,kaj prinese cepljenje,in kakšne stranske učinke se lahko pričakuje,,farmacevskemu lobiju je enako treba kaj povedat,to pa ne bodo povedali zaslužkarji,ne pacienti,to morajo storiti zdravniki,le zdravniki imajo te kompetence
victoriosus
24. 04. 2008 16.38
+1
Veš, 444525, ginekolog je študiral 12 let zato, da zna presodit, kako je treba v vsakem primeru ukrepat. Ni odredil pregleda zato, ker očitno ni bilo treba, ker če bi bilo kaj, bi enostavno poslal gospo na pregled. Zakaj eni se kar ne morejo sprijazniti z dejstvom, da mogoče ima dohtar le prav in res ni nič? Zakaj morate biti bolani takrat ko vam paše, in ne ko ste res bolani?? In če zdravnik ob takšni ignoranci popeni, je nesramen in si kao ne zasluži svoje plače? Bizarno!
victoriosus
24. 04. 2008 16.36
-1
A vam nekaj povem? To cepljenje je farmacevtsko inducirano in motivirano. Veste zakaj? Money, money, money. Da precepimo eno generacijo s tem cepivom, porabimo ca. 2.700.000 evrov. Da toisto generacijo precepimo za vse ostale stvari, porabimo 4.500.000 evrov. Drugi raki so ravno tako težki, nekateri še 10x bolj zahrbtni (npr. pankreas). Lahko bi denar investirali v raziskave in preventivne preglede. Ne rečem, da ni dobro, rečem pa, da je veliko več stvari, bolj nujnih, bolj potrebnih, in da se to prenapihuje zaradi denarja, ki ga bodo mastno zaslužile farmacevtske industrije.
massa86
24. 04. 2008 15.24
Sramota kje živimo?
444525
24. 04. 2008 15.05
Ja zelo sramotno. Včeraj 23.4.2008 se je zgodilo, da je ženska, ki jo poznam bila napotena iz IDRIJSKEGA ZD V POSTOJNO, kjer dela isti ginekolog.(tam opravlja manjše kirorške posege) Ker pač ni bilo nekaj uredu z maternico je morala na čiščenje. Po čiščenju pa ji je bilo rečeno, da je vse OK in, da ji odvzem brisa NE PRIPADA????????Kako lahko ginekolog odloči, da je OK brez preiskav????? Kaj bo s to gospo, ki je stara 50 let čez pol ali eno leto?????? Bo res vse OK ali bo prepozno za ukrepanje????? Gospa ministrica, kako je možno, da dopuščate take stvari?????? Kdo daje moč ginekologu iz IDRIJSKEGA ZD, da odloča o usodi človeka???? Ali si res v vseh letih plačevanja zdravstvu ne zaslužimo enega pregleda?????????????????????????
toro69
24. 04. 2008 14.17
naj se premislijo glede naslednjega referenduma in "voila"... + še par točk bojo pokasirali