Slovenija

Bohinjski župan verjame, da Janša pri črnih gradnjah lahko 'preseka gordijski vozel'

Bohinj, 13. 08. 2012 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bohinjski župan je premiera Janšo povabil v Bohinj, da bi skupaj našla rešitev za številne državljane, ki jih uredba, po kateri se v Triglavskem narodnem parku rušijo črne gradnje, zadeva. Verjame, da premier lahko preseka gordijski vozel.

Bohinjski župan Franc Kramar, ki se zavzema za preklic uredbe, po kateri se v Triglavskem narodnem parku (TNP) rušijo črne gradnje, se je, potem ko je neuspešno iskal dialog s pristojnim ministrom, po pomoč obrnil še na premiera Janeza Janšo. Verjame, da premier lahko preseka gordijski vozel, preden bi z rušitvijo objektov nastala velika škoda.

Janšo je povabil v Bohinj, da bi skupaj našla rešitev za številne državljane, ki jih sporna uredba zadeva. Javni zavod TNP je namreč evidentiral 400 črnih gradenj. Gre za objekte, katerih legalizacija zaradi lege v parku ni bila mogoča. "Naši občani zaradi tega močno spreminjajo svoj mnenje o vrednotah TNP in bojim se, da bo prišlo do težje po spremembi zakona o parku," je opozoril Kramar.

Kramar upa, da bo prevladala zdrava pamet in objektov ne bodo rušili.
Kramar upa, da bo prevladala zdrava pamet in objektov ne bodo rušili. FOTO: Miro Majcen
Danes sicer mineva mesec dni, odkar so Darku Kuzmiču v njegovi stanovanjski hiši ob Bohinjskem jezeru odklopili elektriko, zato v kratkem pričakuje, da mu bodo začeli rušiti. Sam stanovanjskega objekta, ki je star skoraj 50 let in ki ga je skušal že pred desetletji legalizirati, ne namerava porušiti. Vse možnosti za pritožbo je že izkoristil in odločba za rušenje je dokončna.

"V hiši, ki je bila zgrajena leta 1964 in je bila vedno namenjena za stanovanje, živim od leta 1984, ko mi je država kot državnemu uslužbencu to stanovanje dodelila," je pojasnil Kuzmič, ki je kasneje hišo odkupil. Plačal je tudi depozit, ki naj bi omogočil legalizacijo hiše. To je bila po njegovem mnenju velika prevara in sedaj je njegova hiša obsojena na rušenje.

Ker je hiša že mesec dni brez elektrike, si pri razsvetljavi svojega domovanja pomaga z agregatom in akumulatorji. Ni pa Kuzmič edini Bohinjec, ki so prejeli odločbo za rušenje objekta, v katerem živi. Takih primerov je približno pet. "Ne vem, kam jih bomo nastanili, če bodo njihove hiše porušene. Občinskih stanovanj nimam in zagotovo bo nastal socialni problem," je povedal župan Kramar.

Sam še vedno upa, da bo prevladala zdrava pamet in objektov ne bodo rušili. Prepričan je, da je sedaj še čas, da se pripravi kakovosten zakon o črnih gradnjah in se zadeve sistemsko rešijo.

Javni zavod TNP je evidentiral 400 črnih gradenj.
Javni zavod TNP je evidentiral 400 črnih gradenj. FOTO: POP TV

"Kot župan sem sicer svoje možnost izkoristil. Opozarjal sem, pisal in prosil. Prihodnji teden bom, če ne bo druge rešitve, vložil še predlog za presojo ustavnosti uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora v TNP, po kateri se izvaja rušenje. Če bo treba, bo občina šla tudi na evropsko sodišče za človekove pravice in tako uporabila vsa pravna sredstva, da pomaga ljudem," je dejal Kramar.

Težave imajo tudi na Voglu

Težave imajo tudi na Voglu, kjer je za rušenje predviden prizidek okrepčevalnice Orlove glave, ki je bil zgrajen leta 1996. Družba Žičnice Vogel je leta 2009 objekt odkupila od zasebnice iz doline. Takrat je bil v pripravi tudi zakon o TNP, v okviru katerega bi morala vlada pripraviti državni lokacijski načrt za Vogel, ki bi omogočil legalizacijo tega objekta.

Vendar vlada sploh še ni začela pripravljati lokacijskega načrta za to območje, medtem pa inšpektorat načrtuje rušenje okrepčevalnice oziroma njenega prizidka. "Iz same odločbe sploh ni točno razvidno, kaj naj bi rušili. Pred kratkim smo prejeli le dopis, da moramo do konca avgusta porušiti," je povedal predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger, ki tudi še upa na drugačno rešitev.

V Bohinju so prepričani, da imajo pri svojem prizadevanju širšo podporo javnosti. Pristojnim so posredovali peticijo za preklic uredbe iz leta 2002 s 600 podpisi. Kot je poudaril Kuzmič, pa je sedaj podpisov že skoraj 1500 in če se bodo začelo rušenje, potem lahko pričakujemo revolt.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 08. 2012 20.17
Janša se je odločil, d abo persekal ta vozel, za zgled bo najprej ukazal porušiti hišo svojega brata!
Tonček Balonček
14. 08. 2012 12.32
Upajmo, d abo JAnšata v Polhograjsko hribovje povabil še JAklič, mu razložil probleme in izmenjal izlušnje! KAko je možno, d anihče ne pomisli na rušenje hiše Rajkota JAnše, ki je dels toji na kmetijskem zemljišču, pa si nihče še pomisliti ne upa, d abi jo rušili! Janez zrihta, če je treba, ne pa seved aza vse. Vačsih zrihrta rušenje, drugič ga pa prepreči, počlasi bo začel delovati kot kak kalif ali sultan!!
WikiX
14. 08. 2012 10.26
Črne gradnje so od nekdaj regulirane, vedno so bile dobvoljene le nekaterim, kdor jim je nasprotoval ali celo koga ovadil, naj bi bil seveda zgolj zavisten. Pri nas je to povsem normalno.
ODSLUŽILDOB
14. 08. 2012 10.11
jest še začet ne morem pa traja 9 leto ko bom pa začel bom pa podrl sam ,vključno z mojim sosedom v hiši.
Oberkrainer9
13. 08. 2012 19.09
+1
Če je to skrpucalo s slike v TNP, potem je to res sramota za park - in take barake res ne sodijo tja!!
ODSLUŽILDOB
14. 08. 2012 10.18
+2
HooplaToopla
13. 08. 2012 18.40
+10
Oborožijo in vkopljejo se naj Bohinjci. Na svojem terenu bodo že zmogli tiste tri patrie. Razen če bo J.J. v Bohinjsko jezero poslal vojaško ladjo Ankaran.
ToJeToZaZdaj
13. 08. 2012 18.24
+2
Kar je črno porušit. Njihovo , Jakličevo in od Janezovega bratca. Vse po vrsti in pika.
linj
14. 08. 2012 07.30
+1
ne rušili bodo jakličevo od brateca pa se bo nekako uredilo .... ta naš JJ je pač tak....poln zamer in nekih ideoloških frustracij
gordo
13. 08. 2012 18.04
+5
VSEMOGOČNI BOG JJ
povemvsem
13. 08. 2012 17.55
+16
predlagam da se vsi tisti katerim naj bi rušili preimenujejo v RAJKO JANŠA!
subisubiw
13. 08. 2012 17.21
+22
je pa janša sicer res odličen v reševanju črnih gradenj....svojega brata in svojih prijateljev
TAJZAR
13. 08. 2012 16.52
+6
KAJ BO JANŠA ???
.VOY.
13. 08. 2012 16.30
+5
Meter naj ima za vse 100 cm...pa to.. Kar je ČRNO...zravnati z zemljo..PIKA !!
pgdpgd
13. 08. 2012 17.21
+7
Kolk si pameten.Vsem ,ki delajo vse podret pa pobrat. Tistim,ki pa na državne pufe živijo ,pa meglo mešajo,pa še nagrado dat. Zato pa gre vse v maloro . Ne bodi tak zagrenjenec .Nimaš nobene lastnine???? Ali ti bo postalo jasno šele takrat,ko se bo država spravla na tisto,kar si ti ustvaril.
Oberkrainer9
13. 08. 2012 17.44
+6
Pri nas je z zakoni večen križ - nad nekaterimi je izvajanje zakonov - zakon, spet nad drugimi pa so zakoni samo na papirju, tako, da smo v tejle državi zelo daleč od tistega "zakon za vse enak"............................................
tantadruj1
13. 08. 2012 17.50
+1
pgdpgd... prav ma. če je območje nezazidljivo je nezazidljivo. drugo je, da mormo omogočit gradnjo. sam če imamo zakon naj bo za vse enak. ker če ne tudi jaz na svojem kmetijskem zemljišču postavim hišo in neham čakati OPN. in ko bodo druge zrušli naj še mojo.
KML
13. 08. 2012 19.08
+5
Se ne strinjam v celoti. Tu govorimo o nekaterih gradnjah, ki stojijo več kot dvajset let. Sumljivo se mi zdi, da se je zdaj po toliko letih v nekaterih primerih inšpektorat zbudil in hoče porušiti vse. Zakaj? A ima spet kdo velike apetite? Zakoni naj bodo za vse enaki. Ampak zares. Nadzor naj bo pa tudi preventiven. Če nekdo kaj gradi, najbrž ne zgradi vse v eni noči, da tega nihče ne more pravočasno videti. In če dvajset let nisi naredil ničesar, si neučinkovit in vreden kazni za neopravljeno delo, ampak če Janšev šverc komerc baje zastara, potem lahko tudi črna gradnja raje izpred 20 let.
pgdpgd
13. 08. 2012 21.34
+1