Slovenija

Bratuškova ne namerava odstopiti in grozi z bolečimi ukrepi, krivdo za padec zakona pa išče pri Janševi vladi

Ljubljana, 28. 03. 2014 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š.K./STA/B.G./D.L.
Komentarji
3274

Razveljavitev zakona o davku na nepremičnine je popolna nezaupnica vladi in čas je, da premierka odstopi, opozarja opozicija. Bratuškova tega ne namerava storiti, za padec zakona so po njenem krivi drugi. "Očitno ima naša vlada to smolo, da mora neprestano reševati probleme, ki so se zgodili v preteklosti," je dejala.

Poslanci opozicije so bili v odzivu na odločitev ustavnega sodišča enotni: to je popolna nezaupnica vladi. Vrstijo se pozivi k odstopu premierke Alenke Bratušek

Bratuškova odgovornost za padec zakona vali na Janševo vlado.
Bratuškova odgovornost za padec zakona vali na Janševo vlado. FOTO: Miro Majcen

Bratuškova vztraja: ne bom odstopila, vsega je kriva opozicija

Očitno ima naša vlada to smolo, da mora neprestano reševati probleme, ki so se zgodili v preteklosti. Premierka Alenka Bratušek glede razveljavitve nepremičninskega zakona

V prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča je Bratuškova dejala, da bo sanacija te odločitve prinesla bistveno bolj boleče in manj pravične ukrepe za državljane, kot je nepremičninski davek. Te načrte bodo najprej preučili v krogu koalicije oz. vlade, nato pa jih bodo predstavili javnosti, je dejala. Poudarila je, da je vlada odgovorna tudi za to, da v Slovenijo ne pride trojka.

Tistim, ki jo pozivajo k odstopu, odgovarja, da tega ne namerava storiti. Odgovornost, da je zakon padel, pa prelaga na opozicijo, ki je leta 2006 pripravila neustaven zakon o vrednotenju nepremičnin.

Vlada ima smolo, da mora reševati probleme iz preteklosti, pravi Bratuškova, ki ji je žal, da so verjeli, da je leta 2006 sprejeti model množičnega vrednotenja ustrezen. 

Postopki v zvezi z uvajanjem nepremičninskega davka so državljane do danes stali že 20 milijonov evrov. "Ne vem, kako bomo ljudem razložili, da smo 20 milijonov evrov vložili v nekaj popolnoma napačnega," je dejala. 

Bratuškova se je opravičila državljanom

Premierka se je ob tem znova opravičila državljanom za nevšečnosti ob urejanju podatkov za njihove nepremičnine. Kljub temu pa prosi, naj evidence uredijo do konca. Geodetska uprava bo postopke namreč peljala naprej in Bratuškova je prepričana, da bo davek na nepremičnine prej ali slej uveden tudi v Sloveniji.

Koalicija stopila premierki v bran: Kriv je zakon iz leta 2006

"Ta zakon je zdaj mrtva črka na papirju. Pričakujem pa, da bodo v roku enega tedna ali morda kaj več že pripravljeni novi ukrepi," pravi Jani Möderndorfer.
"Ta zakon je zdaj mrtva črka na papirju. Pričakujem pa, da bodo v roku enega tedna ali morda kaj več že pripravljeni novi ukrepi," pravi Jani Möderndorfer. FOTO: Twitter/Pozitivna Slovenija
Ustavno sodišče je danes določilo, da je davek na nepremičnine v neskladju z ustavo zato, ker je razveljavilo bistvene določbe tega zakona, brez katerih pa davka ni mogoče določiti, govorimo o zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je osnova in ga je leta 2006 sprejela vlada Janeza Janše. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer

Koalicijske stranke so po odločitvi ustavnega sodišča sklicale skupnos novinarsko konferenco. Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je na njej dejal, da nihče, še najmanj pa aktualna vlada, ni mogel predvideti, da je leta 2006 sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ustavno sporen. Se pa po njegovih besedah zavedajo, da gre za izpad iz proračuna, zato od vlade pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času pojasnila, kako bo ta del izpada nadomeščen.

"Od leta 2006 pa do zdaj nihče ni sprožil vprašanja o množičnem vrednotenju nepremičnin. Ustavno sodišče se je s petim členom postavilo v dejstvo, da osnova za določanje davka v resnici ni ustrezna. Mi smo vsi govorili o davčnih stopnjah. Do zdaj to, o čemer je govorilo sodišče, sploh ni bilo sporno. Še predlagatelji ustavne presoje se niso s tem ukvarjali," pravi Möderndorfer.

Več kot jasno pa je, da z odločitvijo ustavnega sodišča ni ogroženo finančno poslovanje države in da je še vedno možno izpeljati vse ukrepe tudi do konca leta. 

Han: Ni še čas za šampanjec!

Če opozicija odpira šampanjec, jim moramo sporočiti, da ga bodo morali zapreti, saj bo ta koalicija to prebrodila! Matjaž Han (SD)

"Zunaj še vedno sije sonce in Slovenija še ni propadla zaradi odločbe ustavnega sodišča," je dejal Matjaž Han (SD). "Odločitev v stranki SD spoštujemo. Če je ta davek res padel, to še ne pomeni, da je padla socialna država. Koalicija si mora vzeti čas za premislek kako naprej."

"Prepričan sem, da se bo koalicija sposobna usesti, pogovoriti in ta mandat pripeljati do konca," je dejal vodja poslanske skupine DL, Rihard Braniselj. Joško Godec iz DeSUS pa je dejal, da v stranki spoštujejo odločitev, "a ne odpiramo šampanjca, ker to ni uspelo, kljub temu da smo imeli v preteklosti kar nekaj pomislekov glede tega davka". 

Erjavec pokazal manj podpore kot drugi člani koalicije

Prvak DeSUS Karl Erjavec pravi, da nikoli ni podpiral nepremičninskega zakona, saj je vedel, da ne bo zdržal ustavne presoje. A ker je premierka vezala zaupnico na proračun, ga je DeSUS moral podpreti. Meni pa, da vlada ne bo padla in bodo zadevo rešili. DeSUS bi podprl dvig DDV, v nobenem primeru pa ne bodo pristajali na posege v pokojnine ali socialne transferje, pa tudi ne v plače javnih uslužbencev. "Saj oni to vedo, da ne bomo popustili, in tukaj ne bodo iskali virov," je prepričan.

Prvak DeSUS je sicer vseskozi menil, da bi bila boljša in pravičnejša rešitev od nepremičninskega krizni davek, a danes je pojasnil, da je to zamujena priložnost in da ta ideja ni več aktualna. Preden bi bil ta zakon pripravljen, bi bilo namreč leto že naokoli, je povedal in dodal, da pa so v stranki denimo pripravljeni podpreti predlog o zvišanju davka na dodano vrednost (DDV).

Opozicija meni, da je čas, da se vlada Alenke Bratušek poslovi.
Opozicija meni, da je čas, da se vlada Alenke Bratušek poslovi. FOTO: Miro Majcen

Opozicija: Bratuškova naj odstopi

Davki morajo biti eksaktni. Ta zakon sploh ni omogočal eksaktne obdavčitve. Tu je seme vsega zla. Vse ostalo je pa le še štrikanje, kako bi se zakon, ki je v osnovi napačen, naredilo še prežvečljivega. Državni svetnik Alojz Kovšca, ki je predlagal ustavno presojo

Predsednica NSi Ljudmila Novak odločitev ocenjuje kot znak vladi, da je čas, da odstopi. "Bratuškova se mora vprašati, ali mora po novo zaupnico v državni zbor, saj je zaupnico vezala prav na proračun, ki ne zdrži več. Zakon je podoben rešetu, saj ima polno lukenj," je dejala. Podobnega mnenja je tudi Branko Grims (SDS). Dejal je, da je to popolna nezaupnica vladi Alenke Bratušek in podobno tako kot Novakova spomnil, da je zakon o davku na nepremičnine pomemben del proračuna, na sprejetje katerega je premierka vezala zaupnico. Vse v koaliciji, ki bi želeli pri tem iskati "taka ali drugačna politična ozadja", pa je opomnil, da so ustavni sodniki odločitev sprejeli soglasno. Predsednik SDS Janez Janša se je pridružil njunemu mnenju. Na Twitterju je objavil, da je s to odločitvijo ustavnih sodnikov razveljavljen tudi proračun za leto 2014, na katerega je sedanja vlada vezala zaupnico.

Jože Tanko pričakuje odstop Bratuškove

Ker je predsednica vlade na sprejem proračuna in s tem posredno Zakona o davku na nepremičnine v Državnem zboru vezala zaupnico, bi bilo politično omikano, da bi ob nezaupnici ustavnega sodišča odstopila. Odziv Zbora za republiko

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je na novinarski konferenci pojasnil, da je zdaj edini pričakovani korak odstop premierke. Ne zgodi se prav pogosto, da je pri tako pomembni odločitvi ustavno sodišče tako enotno, je dejal. Ob tem je spomnil, da se je že zgodilo, da je ustavno sodišče razveljavilo kakšen akt, določbo kakšnega zakona in tudi kakšen zakon, a da se še nikoli ni zgodilo, da bi ustavno sodišče razveljavilo zakon, ki je bil vezan na zaupnico in je sestavni del proračuna. Na vprašanje, kako bodo v največji opozicijski stranki postopali, če Bratuškova ne odstopi, pa Tanko danes še ni želel konkretno odgovarjati. Imajo pa, je pristavil, na voljo več inštrumentov, kot sta ustavna obtožba in interpelacija vlade.

Tanko se je odzval tudi na navedbe premierke, da je bil zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin sprejet že v prvi Janševi vladi leta 2006, in to z namenom uvedbe davka na nepremičnine. "Izgovarjati se na vlado, ki je bila osem let nazaj, je milo rečeno neodgovorno," je dejal. Če bi Bratuškova v postopku sprejemanja nepremičninskega zakona zaznala, da je kar koli neustavnega ali spornega, bi to lahko vlada zlahka odpravila v postopku, je poudaril. Spomnil je še, da se je zakon o množičnem vrednotenju spreminjal tudi leta 2011, pod Pahorjevo vlado.

SLS in OZS sta bili prvopodpisnici peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo prek 80 tisoč državljank in državljanov Slovenije.
SLS in OZS sta bili prvopodpisnici peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo prek 80 tisoč državljank in državljanov Slovenije. FOTO: Sani Karić

SLS: Opozarjali smo vas

V SLS so v odzivu zapisali, da so ustavni sodniki ugotovili vse, na kar so v peticiji proti nepremičninskem davku opozarjali še pred "buldožerskim" sprejetjem zakona. Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da je sodišče jasno pokazalo, kaj si misli o tem zakonu in tudi o delu te vlade. "Mislim, da je danes padla vlada Alenke Bratušek," je bil odločen Bogovič, ki je tako kot številni kolegi iz opozicije opozoril, da je Bratuškova na proračun vezala zaupnico.

Obrtniki: Zopet verjamemo v pravno državo

Obrtniki so dlje časa opozarjali pred škodljivimi posledicami zakona.
Obrtniki so dlje časa opozarjali pred škodljivimi posledicami zakona. FOTO: Thinkstock

V Obrtni zbornici Slovenije (OZS) so že od vsega začetka opozarjali na neustavnost in nevzdržnost tega zakona, je dejal predsednik zbornice Branko Meh in spomnil, da bi zakon imel katastrofalne posledice za večino obrtnikov in malih podjetnikov. "Danes lahko rečem, da zopet verjamemo v pravno državo, da bomo lahko delali, zaposlovali in državi plačevali davke in prispevke v normalnih mejah," je dodal.

Gospodarstveniki se bojijo negativnega odziva iz tujine

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da bo v proračunu sedaj nastala 200-milijonska luknja, dvom pa veča nezaupanje v državo. "V gospodarstvu smo nad negativnimi odzivi tujih finančnih trgov, do katerih bo nedvomno prišlo, zaskrbljeni. Od vlade, ki mora zapolniti finančno in psihološko luknjo, prav zato pričakujemo, da kar se da hitro oblikuje nove rešitve za nujno, a pravičnejšo obdavčitev nepremičnin," so zapisali v zbornici. 

Denar bi moral iti občinam

Iz Skupnosti občin Slovenije so sporočili, da so na podlagi februarske javne obravnave vlog za presojo ustavnosti zakona na ustavnem sodišču že ocenjevali, da bo zakon razglašen za neustavnega, danes pa je ustavno sodišče njihova pričakovanja soglasno potrdilo in zakon razveljavilo. Sodniki so namreč podali mnenje, da bi denar od zakona moral iti občinam.

Odločitev ustavnih sodnikov je bila težko pričakovana. Zakon o davku na nepremičnine so razveljavili in sprejeli odločitev, da se do drugačne ureditve obdavčitve nepremičnin uporabljajo predpisi, ki so veljali doslej.

Odločitev ustavnega sodišča bo imela lahko resne posledice za javne finance. Nepremičninski davek je bil eden ključnih javnofinančnih ukrepov v tem letu. Vlada si je od davka sprva obetala okoli 400 milijonov evrov, približno 200 milijonov evrov za proračun in 200 milijonov evrov za občine. Po nekaterih spremembah v zadnjem času je bila zadnja ocena skupnega izkupička od davka okoli 330 milijonov evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vulje
02. 04. 2014 18.43
Še en razlog več da bom hodil kupovat v Hrvaško in v Mađarsko. še manj bodo dobili od mene davkov kot do sedaj...
Vulje
02. 04. 2014 18.40
+2
"Očitno ima naša vlada to smolo, da mora neprestano reševati probleme, ki so se zgodili v preteklosti," je dejala. je izjavila in ima prav. SMOLO BO IMELA NASLEDNJA VLADA DA BO REŠEVALA PROBLEME; KI SO SE ZGODILI V PRETEKLOSTI IN V TEJ VLADI... Lahko jo je sram. Najlažje se je zadolžiti če se je možno. Kdo bo pa to vse vračal. Izgleda da bomo še jokali da smo se osamosvojili v nos jim je šlo da gre denar v Beograd ne pa njim v žep. V tistih časih si, si lahko kaj naredil. Kaj pa sedaj v tej Sloveniji nič.
Jaka Planinc
02. 04. 2014 09.20
+1
KJE JE SEDAJ VSESLOVENSKA VSTAJA ,KO JE TOTALNO ROPANJE OBČANOV ,SLOVENCEV,KJE SO VSTAJNIKI,KULTURNIKI,DEMOKRATI,MLADINA,FILOZOFI,IZOBRAŽENCI,DA POVEDO ,IZRAZIJO VES GNEV NAD POČETJEM VLADE A.B. ,DA IZŽENEJO ,ODSTAVIJO TO POGOLTNO,ROPARSKO VLADO,KI UNIČUJE OSNOVNO ŽIVLJENSKO CELICO TO JE DRUŽINO IN OTROKE.
kRALJUjEDANn
01. 04. 2014 11.36
-2
Janša vedno bil kriv in vedno bo!
Fika Armel
31. 03. 2014 17.19
+2
Verjamem da je Alenki Bratošek teško saj za njen vrat diha Moderdorfer a za njegov ovratnik pa Ljubljanski župan Jankovič in da je Janša kriv za ta padec zakona leta 2006 a sedaj je leto 2014 hej od tega teče že osmo leto ja kam bi pa šla še nazaj in menda si kriva da ni trojke v Sloveniji verjetno bi bilo bolše kod slaba banka z masnimi plačami in še kaj praviš Janša kriv tistega leta a kaj ko bi Janša tistega leta rekel da bo skočil v Ljubljanico a kaj bi ti bi sedaj ti skočila v to Ljubljanico vidi se da ne razmišljaš z svojo glavo da pobiraš strankarske besedičenje bi še šlo a ko mogoče preko dveh členov ima tudi verjetno Jankovič vmes precej besed in vpliva ah dovol je vseskupaj je že noro to je le neko osebno mnenje. ..................LP.
pesnitev
30. 03. 2014 13.15
+2
Šircelj je bil smešen, ko je komentiral, da Bratuškova preveč gleda nazaj in da naj raje misli na jutri. Ni bil to nasvet svoji lastni stranki?
pesnitev
30. 03. 2014 13.10
-1
Pri naši politiki poznamo le :odstopi naj, interpelacija... Naj že enkrat ta vlada dobi možnost za stabilizacijo države, ne pa da stalno menjujemo vlado in zopet nastavljamo nove ministre pa celotni vladni mehanizem ter tako izgubljamo čas in energijo ter seveda denar! jastrebi že zpet prežijo v svoji želji, da bi ponovno prišli na oblast, pri tem pa priliznjeno objubljajo nemogoče
0j
30. 03. 2014 11.46
+0
Gurtek! Mar niso ustavni sodniki našteli nekaj več točk? Pa kako da tapravi poštenjaki niso takoj vedeli, da je že 06 kaj spornega? Tako velik spomin kot t...
majorb
30. 03. 2014 11.03
-2
Janez Lenki: "Ti mene, jaz tebe", Vse se vrača, vse se plača
muci007
30. 03. 2014 08.05
+8
Napaka Bratuškove vlade je, da išče denar le na dohodkovni strani (višanje in uvajanje novih davkov, trošarin,...), istočasno pa na odhodkovni strani ne naredijo ničesar. Proračun bi moral biti vezan na zmogljivost gospodarstva, ki je trenutno preobremenjeno, zato le peša. Rešitev je v zmanjševanju porabe javnega sektorja in razbremenitvi gospodarstva. Lahko bi dobili nekaj mio.€ v kazenski in odškodninski odgovornosti nadzornih svetov državnih bank in uprav, a tega področja se žal ne upajo dotakniti, ker svojih ljudi pa ne želijo ovaditi..
deathbite
31. 03. 2014 11.02
+1
++++++....pa tudi opoziciji ni v interesu razčiščevanje za nazaj!
muci007
30. 03. 2014 07.57
+0
Zakon je padel, ker je bil skrajno nepravičen!!!
www.jaz
30. 03. 2014 03.05
+4
Ce bi se Lassie skotila v Sloveniji, se ne bi nikoli vrnila domov !!
iGURT
29. 03. 2014 20.18
+2
Zdaj je enim bolj jasno zakaj so v času ******* vlade izvedli popis nepremičnin, ................počasi jim bo jasno tudi zakaj so izvedli popis vodnih virov v Sloveniji. AVE pa to ...
Paskakvali
29. 03. 2014 20.22
+0
Paskakvali
29. 03. 2014 20.25
-4
Ko pride ,,demokracija" znova na oblast bodo kmetje vozili živino tankat........tko k traktor ........sekret bo pa cenej z vinom splaknit.....pa to.....
iGURT
29. 03. 2014 20.26
-2
iGURT
29. 03. 2014 20.29
-2
LewaYalowost
29. 03. 2014 20.18
+8
Čaki zdej neki ne razumem tele Bratuškove ... no, sej vem da normalni jo bolj težko razumemo ampak vseeno ... najprej je hotla uvest krizni davek ... pa ni šlo ... pa je DDV dvignla ... zdej so nam hotl uvalit nepremičninski davek pa ni šel skoz ... zdej bojo pa krizni davek uvedl ... hahahaa ... a je mal zmedena al se sam men zdi, pa to ...
iGURT
29. 03. 2014 20.20
-3
nepremičninski ni šel skozi ker je - *** leta 2006 sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ustavno sporen ***
iGURT
29. 03. 2014 20.27
-1
*** leta 2006 sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ustavno sporen ***
iGURT
29. 03. 2014 20.30
+1
še dobro da je komunist dobil nezaupnico, ne zna pojasnit od kod mu cvenk, pa to ..
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.36
-6
Ponudila vam je davek na nepremičnine ALI nepremičninski davek. VI ste izbrali hujšo varianto. Ne jokajte se sedaj in NE krivite Alenko ampak SEBE. Razumeš stonickni ali ti naj še enkrat napišem?
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.37
-4
Kdo je pa kriv, če ti spomin ne seže do leta 2004?
Paskakvali
29. 03. 2014 20.39
-4
iGURT
29. 03. 2014 20.40
-2
*** leta 2006 sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ustavno sporen *** .. . .. zato je padel ta davek , če je kdo pozabil-.
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.44
-3
stonickni- tako na veliko zagovarjaš Ameriko, njihovo denmokracijo in kapitalizem. Imajo tam nepremičninski davek ali ne?
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.45
-3
Eur barometer te demantira stonickni. Tu se pa konča sedaj demokracija in vse opevana Amerika.
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.48
-3
Vprašaj tuje bančnike, kateri so opravili pregled v naših bankah zakaj sedaj moramo pas stiskati.
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.56
+0
LewaYalowost
29. 03. 2014 21.00
+4
180 m² ni glih kurnik, pa to ... sorćy ...
srebrnibreg
29. 03. 2014 21.07
-1
Zaman velike *vile* pa čeprav so tri nadstropne, če je podstrešje razmetano kot, da je tornado šel skozi.
srebrnibreg
29. 03. 2014 21.18
-1
Nisem tako *ftrgan* kot eni, da bi se obremenjeval z lastnino drugih. Pa še z žulji svojih staršev se ne hvalim ampak s svojimi.
RusijavsrcuJJheroj4
29. 03. 2014 20.17
+0
Zdej bojo lansiral Bešića a vi res mislte da bo on zarad želje po rešitvi težav pustu šiht u Švici?
Roxy Kroxy
29. 03. 2014 19.52
+10
Katastrofa,odstopi naj ker je nesposobna kaj je pa naredla koristnega za nas,samo zadolzuje se pa tolce po bogem narodu z davki ko tak nimajo dnara,na tajkune se naj spravi pa korupcijo pa bo slovenija splavala ne pa da nabija davke pa nevem kaj vse da si lahko tisti ko tak ze majo puno se bol zepe filajo...ne pa da mormo mi placevat za napake drugih....tisti ko je krado naj vrne pa gre sedet,naj mu poberejo vse kaj ma pa naj si izkusi kak je revscina,pri nas je dosti takih tak da slovenija kamot pufe placa....jooooj ti dvigne pritisk,ker samo prelagajo krivdo en na drugega,pa nismo coravi da nevemo kaj se dogaja,kdo bo pa meni pomagal,ko me delodajalec opehari za posteno zasluzeno placo al pa dve...noben sam se mors znajt namesto da bi ti drzava pomagala dosezes pa tak nic....dol z bratuskovo ,sicer ga pa ni junaka ki bi znal vodit drzavo posteno pa naret kaj za posten narod,rajsi lopovom potuho davajo treba se gor postavir ko ukrajinci pa razturat vse pa bojo mogoc vidli da steka neki
iGURT
29. 03. 2014 20.22
+1
Prejšni je bil nesposoben + ni znal pojasnit izvora premoženja in ni odstopil ....
BULDOH
29. 03. 2014 19.48
+6
To babše, ki je pred eninim letom kričalo, da nam Janša grozi-nam je začelo zares groziti....
srebrnibreg
29. 03. 2014 20.33
+2
sdghjkmmk
29. 03. 2014 19.38
+0
alenka nima kaj odstopiti, dokler ne pokrademo kar je še ostalo
srebrnibreg
29. 03. 2014 19.39
-5
Kaj pa je sploh ostalo? Dolg, dolg in še enkrat dolg.
sdghjkmmk
29. 03. 2014 19.49
-1
puspan
29. 03. 2014 19.59
+4
Ja Jezuscek, kar ne morem verjeti, da si se celo ti spreobrnil. Malo pozno, a vendarle nikoli prepozno.
qwertzuio9
29. 03. 2014 19.34
+1
pepa p.alenka b.
obiskovalecsmetisca
29. 03. 2014 19.30
+5
..ups....ura je cajt...draga hoče,da jo peljem na večerjo....gospodar pa tak
belaovca
29. 03. 2014 19.37
-4
Ajd..zmisli kaj za jutri...al kasneje....kaj novga....
RightChoice4
29. 03. 2014 19.55
+0
LewaYalowost
29. 03. 2014 19.59
+3
kolbek460
29. 03. 2014 20.16
-3
O janezek ,pa to,bouga je bouga ježova mati ,je moglja ježa rodit,