Slovenija

Bodo zdravstveno blagajno krpali državljani?

Ljubljana, 26. 01. 2009 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavodu za zdravstveno zavarovanje grozi primanjkljaj, zato razmišljajo o širitvi nabora prihodkov državljanov. Med drugim bi poostrili tudi nadzor nad bolniškimi.

Med predlaganimi varčevalnimi ukrepi, ki jih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravil na zahtevo nadzornega odbora zavoda, sta tudi širitev nabora prihodkov državljanov, od katerih bi se pobirali prispevki za zdravstvo, nadzor nad bolniškimi ter znižanje stopnje DDV za zdravila, je  pojasnil prvi mož ZZZS Samo Fakin.

Zdravstveni terminal
Zdravstveni terminal FOTO: POP TV
Med ukrepi, ki jih predlagajo skupščini za racionalizacijo poslovanja, je Fakin izpostavil skrajšanje postopka za invalidsko upokojitev, poostritev nadzora nad bolniškimi staleži, omejitev najdaljšega trajanja dolgotrajne bolniške na eno leto, kar poznajo v številnih državah, in širitev nabora prihodkov državljanov, od katerih bi se pobirali prispevki za zdravstvo (na sejnine, podjemne pogodbe, avtorske honorarje ipd.).

Zavodu v prihodnjih letih grozi primanjkljaj, čemur v veliki meri botruje reforma plač v javnem sektorju. Povišanje plač v zdravstvu naj bi po ocenah zavoda letos znašalo približno 60 milijonov evrov. "Izvirni greh primanjkljaja, ki nam grozi, je dogovor o povišanju plač v zdravstvu med vlado in sindikati, sklenjen kljub opozorilom ZZZS. Dogovorili so se za tako povečanje, kot so se dogovorili. Zatem pa se ni nadzorovalo razporejanja zaposlenih v plačne razrede, zato je stroškov za plače za 300 milijonov evrov namesto za 120 milijonov," je dejal Fakin.

ZZZS je v varčevalni predlog uvrstila tri vrste ukrepov: tiste, pri katerih lahko na zavodu sami vplivajo, ukrepe na ravni izvajalcev zdravstvenih storitev ter sistemske ukrepe, za uresničitev katerih pa bi bilo prej treba spremeniti zakonodajo, pravi Fakin.

Usoda predlaganih ukrepov, teh naj bi bilo več kot 30, je v rokah interesnih skupin v skupščini zavoda, ki pa imajo zelo različne poglede nanje. Namen ukrepov je, da bi se izognili napovedim, po katerih naj bi zavod leto 2009 zaključil s 40 milijoni evrov primanjkljaja, leto 2010 pa že s 105 milijoni evrov primanjkljaja, je pojasnil predstavnik zavoda Damijan Kos.

Ukrepi, ki jih zavod predlaga, odvisni pa so od izvajalcev zdravstvenih storitev, so med drugim modernizacija zdravstvene službe – večino zdravljenj bi prestavili zunaj bolnišnične dejavnosti, kot je praksa v tujini, bolj dosledno upoštevanje pravil za napotitev bolnikov na sekundarno raven ter boljša izkoriščenost magnetnih resonanc in CT naprav v zdravstveni mreži.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: POP TV

Glede slednjega je Fakin pojasnil, da v kolikor bi vsak dan v času dežurstev v bolnišnicah pregledali dva dodatna bolnika, bi v nekaj mesecih odpravili čakalne dobe za nekatere preglede. To bi med drugim pomenilo prihranek, saj bi se bolezenska stanja diagnosticirala bolj zgodaj, zdravljenje bi se začelo prej, zato pa bi bilo tudi cenejše.

"V vseh bolnišnicah imajo dežurne ekipe. Za dežurstvo dobijo 130-odstotno plačilo, zato bi bili edini dodatni stroški pregledov bolnikov v času dežurstev le stroški materiala," pravi Fakin in dodaja, da bi bil to za zavod razumljiv strošek, saj bi s tem prihranili pri zdravljenju kasneje odkritih, že bolj napredovalih bolezni. "Od 16. do 20. ure, ko so zdravniki v bolnišnicah že v dežurstvu, je več kot dovolj časa, da se opravi CT ali ultrazvok dveh bolnikov," dodaja generalni direktor ZZZS.

Na zavodu pa med različnimi predlaganimi ukrepi predlagajo tudi, da bi se stopnja davka na dodano vrednost za zdravila zmanjšala na najnižjo možno. Fakin se sicer zaveda, da bo šel tak predlog na vladi "težko skozi", s to bi po njegovih besedah močno razbremenilo zavod.

Skupščina zavoda, na kateri naj bi obravnavali predlog možnih varčevalnih ukrepov, naj bi bila že februarja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
27. 01. 2009 16.12
a še vedno nima shujševalne diete ? _ _ _ ;-)))
helecu
27. 01. 2009 00.27
Javile oziroma šle na Upravno enoto javit nov stalni naslov, in jih niso mogli vročiti. To sem še pozabila dodati. Verjamem da so še drugi bolj primerni in etični načini.
helecu
27. 01. 2009 00.20
Ko sem zadnjič nekaj urejevala na Mali ulici 3, sem celo opazila, da imajo na hodniku, kjer se vsi sprehajajo oglasno desko, kjer so nalepljene odločbe o bolniškah. Halo - etika pa to? Ko sem malo povprašala kaj to pomeni, so mi tam pojasnili, da to je za tiste osebe, ki niso pravočasne javile nove naslove. Kaj pa če niso mogle???? Recimo kakšno nasilje v družini, ko nekdo zapusti dom in si na novo postavlja življenje. A je to moderna definicija sramotilnega stebra? Pol je blo pa par odločb nespretno pripetih na oglasno desko, kjer se je vidlo celo opis stanja parih oseb. Mi je šlo na bruhanje.
helecu
27. 01. 2009 00.03
A laične nadzore vršijo tudi nad svojimi zaposlenimi, ko so v bolniški, to se je za vprašat oziroma kdo njim podaljša bolniško? Saj ni sorodne organizacije ali druge organizacije, ki bi podaljševala bolniške. ZZZS ima monopol tukaj. Pol pa ne moremo govoriti o objektivnosti. Upam da bodo na dan prišli tudi kdaj s temi podatki. To se že nekaj časa sprašujem, za tele birokratske maškare in postopke moraš bit prov genij, da pogruntaš kako to poteka.
helecu
26. 01. 2009 23.56
Fakin ima zdej govor o zakonitostih, pravilnih postopkih, laičnih nadzorih. Kaj pa se je zgodilo s tisto ovadbo, ki jo ZZZS sprožil, ko je bil direktor v eni bolnici. Se pravi ima zdej ovadbo ( če jo niso spet opustili, pomanjkanje dokazov pa to HA HA) sam proti sebi. Vsak otrok ve, ki se prijavi na razpis v državno službo, da ne sme imeti kazenske evidence in nobenega kazenskega postopka v teku. Drugače sploh ne prideš v izbor. Ampak pri nas je tako kot je rekel Berlusconi; eni so bolj enaki med enakimi in eni manj enaki med enakimi oziroma po domače povedano, ko je potrebno kaj storiti, da se nekoga onemogoči zaradi nezakonitega dela, vsi oslepijo in oglušijo.
helecu
26. 01. 2009 23.46
Aja, pa še glede plačnega sistema z namenom zmanjšanja razlik. Enemu bogemu delavcu v administraciji se na plači pozna vsega skupaj 20 EUR-ov, ali pa še to ne. Tako da ima sedaj namesto minimalca, minimalca 20 EUR-ov. Pa še povrhu dela največ in pobere ves drek, da ne govorimo koliko je vreden. Nekateri v tem plačnem sistemu pa so pobrali smetano, saj veste kateri. Za ostale "male ljudi" pa je ta ukrep pesek v oči.
helecu
26. 01. 2009 23.38
Lani se je ZZZS hvalil s presežki. Kje so te presežki? Večina dohtarjev na ZZZS-ju je pogodbenih, ki služijo dobre dnarje, poleg svoje redne službe. Kar preverite situacijo na Mali ulici 3. Da ne govorimo o stanju v zobozdravstvu. Nihče nič ne preverja, nobenih nadzorov. Čakaš po dve leti, da te nekdo sploh vzame kot pacienta, potem čakaš še 3 leta, da ti nekdo naredi protezo. Seveda lahko pa si na vrsti takoj, če prideš popoldne v isto ordinacijo istega zdravnika, vendar samoplačniško. Dopoldne kao nima časa, ima toliko dela. Kdo hudiča se je spomnil čakalnih knjig? Naj se ZZZS pohvali s tem, da bo nadzirala koncesije, ki jih podeljuje.
Tonček Balonček
26. 01. 2009 21.00
MojcaCoh, a ti imaš pa nostalgijo po socialističnem zdravstvu? Sramota! Odkar je zdarvstvo prevzel Bručan in kasneje tista eleričarka, je nekako prevladala duševnost in smo kar nekam bolj zdravi, iz previdnosti in strahu!
starimacek
26. 01. 2009 20.21
Zdravje je največje bogatstvo samo največ lahko storimo sami da tako tudi ostane. Denar ,denar pa samo denar mislim da bi bilo od iger na srečo tudi dobro nekaj nakazati za zdravstvo bilo bi potem lažje.
SPICELJ
26. 01. 2009 20.15
s čem bomo krpali,če pa vemo,da Janševa vlada ni uspela iztržiti niti 1€ od evropskih sredstev za zdravstvo....
milan777@mail386.com
26. 01. 2009 20.08
Ej tu pa se popolnoma strinjam s tabo MojcaCoh. Banda lopovska v najbolj nepridobitno stvar kot je ZDRAVJE so po tihem vrinili s.p-je,da nas še ogulijo do kože ,kolikor nas ne že tak "zapocajo".
MojcaCoh
26. 01. 2009 16.59
Za zdravstvo lahko zapišemo... Dokler ni bilo ministra, njegovega kabineta, strokovnih služb, zavarovalnic, komisij, podkomisij, nadkomisij, razpisov, Koncesij, pogodbenega dela, fuša v z udarniškim delom zgrajenih zdravstvenih ustanovah in se ni strokovno delalo.... Ni bilo čakalnih vrst, pacienti zadovoljni, zdravniki so celo delali in nihče ni ustvarjal dobička ter pisal belih receptov za tretjerazredni generik, ki si ga zavarovanci morajo plačati sami in si delal Norca z ljudmi ki plačujejo vsaj tri in več zavarovanj.. In Pacienti bi morali dodobra jebati vse po spisku tistim ,ki so omogočili fušanje v zdravstvenih domovih in Bolnišnicah. Mojlah
odbogaposlan
26. 01. 2009 16.51
1. Znižajte plače zdravnikom. 2. Zmanjšajte ceno zdravilom. 3. Zmanjšajte obseg popoldanskega dela in jih obdavčite. 4. Naredite več zdravnikov, da bodo na trgu. Ne bo izgube - garantiram.
est
26. 01. 2009 16.42
Na ZZZS mora zapihati močan veter in odprta morajo biti vsa okna, da se zavod prevetri.Nove moči s svežimi idejami.
Robert Lipicer
26. 01. 2009 16.28
debeli fakin bo sedaj pa še solil pamet
Buena Vita
26. 01. 2009 16.19
smo povedali niste poslušali to ste volili,to imate
dtjukuku
26. 01. 2009 15.35
nova vlada nova vlada zakon kar so do zdj nardil je to d so sklenil da bo v prihodnosti državljanom treba uzet še več SUPER VLADA RES... edina dobra stvar je tole s HR pa še to bojo pomoje z*ebal na konc da nč ne bomo mel.....
Tonček Balonček
26. 01. 2009 15.34
Vse te blagajne lako polnijo le državljani, tisti ki delajo in trošijo (tudi mafijaši, ki niso davkoplačevalci, včasih kaj porabijo, npr. bencin, gostinske storitve, municijo in podobno!. Menda je ne polnijo ideje Pahrja, Golobiča, Vizjaka, Janše in drugih gospodarskih ekspertov, kali?!
Milan Koleznik
26. 01. 2009 15.07
KOLIKO GRE FAKINO REDNO V ŽEP IN KOLIKO MU GRE IZREDNO V ŽEP.PREVERITE,PA NE BO TOLIKO PRIMAKLJAJA.
strogoff
26. 01. 2009 14.38
Se je spet zredil ? _ _ _ :-)))