Slovenija

Bodo zdravnici pokojnega Bora Nekrepa odvzeli licenco?

Ljubljana, 20. 01. 2012 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniška zbornica je že sprejela odločitev glede možnosti odvzema licence pediatrinji Zlatki Kanič. Upravni akt z odločitvijo so že poslali Kaničevi. Ko ga bo prejela, bodo razkrili vsebino odločitve.

Bo zdravnica Zlatka Kanič ostala brez licence?
Bo zdravnica Zlatka Kanič ostala brez licence? FOTO: Mia Media
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je že sprejela odločitev glede možnosti odvzema licence pediatrinji Zlatki Kanič, so potrdili na zbornici. Upravni akt z odločitvijo so Kaničevi že poslali, ko ga bo prejela, bodo na zbornici razkrili tudi vsebino odločitve.

Upravni postopek odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa, je bil uveden po tem, ko je nadzor upravne inšpekcije na zdravniški zbornici pokazal, da zbornica na napačen način vodi postopke odločanja o odvzemu licence zdravnikom.

Po mnenju inšpektorjev se lahko licenca odvzame samo v upravnem postopku, odločbo o odvzemu pa naj bi izdala predsednica zbornice. Razsodišče zdravniške zbornice, ki je med drugim pristojno za odločanje tudi o odvzemu licence, lahko po mnenju inšpektorjev odloča zgolj o disciplinskih sankcijah zoper zdravnika, ne more pa odločati o javnih pooblastilih.

Inšpektorji so v nadzoru predsednici zbornice Gordani Živčec Kalan naložili, naj v primeru odločanja o vlogi, ki jo je decembra 2008 vložil odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako, izvede ustrezne postopke za pravilno in zakonito odločitev ter o tem izda konkreten upravni akt. Zbornica je upravni postopek v zadevi Kanič sprožila jeseni 2010, prva obravnava pa je potekala oktobra lani.

Starša Bora Nekrepa
Starša Bora Nekrepa FOTO: Mia Media

O licenci že enkrat odločali

Sicer je zbornica o licenci Kaničevi enkrat že odločala, in sicer leta 2009. Takrat je o tem odločalo razsodišče zbornice. Prvostopenjski senat razsodišča je Kaničevi odredil dvomesečni odvzem licence. Njen zagovornik se je na to odločitev pritožil. Drugostopenjsko razsodišče je nato o primeru odločalo dvakrat.

Prvič je Kaničevi odredilo javni opomin in trimesečno izobraževanje, nato je senat drugostopenjskega razsodišča primer obravnaval še enkrat. Takrat so odločili, da se zdravnici licenca odvzame za štiri mesece, in ji naložili trimesečno dodatno strokovno izobraževanje. Kaničeva se je na odločitev razsodišča znova pritožila, nato pa je skupščina zbornice odločila, da se Kaničevi izreče javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje. Slednje je Kaničeva tudi opravila.

Spomnimo ...

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Njegova starša Matjaž in Tatjana Nekrep sta prepričana, da zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki sta otroka obravnavala v UKC Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje.

Zaradi tega primera, ki je močno odmeval v javnosti in opozoril na domnevno nedotakljivost slovenskih zdravnikov, je Okrožno sodišče v Mariboru oktobra lani Kaničevo spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa. Sodnica ji je naložila deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostila obtožb.

V pričanju pred zbornico je sicer Kaničeva zatrdila, da je za dečka storila vse, kar je bilo v njeni moči. Dejala je tudi, da bi imel deček veliko možnosti, da preživi, če bi od trenutka, ko so se posvetovali z UKC Ljubljana, vse potekalo tako, kot bi moralo, ne glede na njeno zmotno diagnozo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
21. 01. 2012 13.54
+3
Marsikaj bi pri nas že naredili, če bi imeli pravno državo.
iChi
21. 01. 2012 11.17
-3
Odvzet licenco pa za 5 let na hladno!
cirenij
21. 01. 2012 08.40
-2
Upajmo, da ji ne odvzamejo licence. Ozadje tega primera je drugačno, kot ga prikazujejo mediji.
_alpe_
20. 01. 2012 16.20
+5
Res je veliko odvisno tudi od podatkov, ki so jih dali starši. Mislim da bi se diagnoze lahko veliko bolj uspešno postavile, če bi bile vse bolezni, ki jih je kdo kdaj prebolel, vpisane lepo v bazo in dostopne kjerkoli z zdravstveno kartico. Žal je napačno postavila diagnozo in kakor berem iz novic iz preteklih let je bilo omenjeno, da bi najbrž postavila drugačno diagnozo, v kolikor, bi ji starši povedali po resnici. Če bi lahko podatke dobila iz baze, potem je velika verjetnost, da sploh ne bi prišlo do tegale sojenja.
Jeanus1
20. 01. 2012 15.50
+4
Spet samo bla bla bla.....ropotanje, da imajo mediji kaj od tega. Rezultat pa itak vemo že vnaprej....
zzzzzn
20. 01. 2012 15.17
+20
tudi zdravniki so samo ljudje in ljudje delamo napake, smo malomarni etc.. ampak ker v "normalni" družbi, ljudje za svoje napake in malomarnost odgovarjamo, je prav, da odgovarjajo tudi zdravniki, četudi to Bora ne more vrniti..
MUNGATUMBA
20. 01. 2012 14.58
+12
- "darko32" strinjam se s steboj..!!- Skrajni čas da začneji "mali bogovi" zakonsko odgovarjat za svoje napake-zmote.....- "resnica" karikirano in samo v razlago,TEGA TI RESNIČNO NE ŽELIM : pelji svojega otroka , na urgentno zdravljenje k Zlatkici,ki pa nima zlatih rok-kot zdravnica,ampak samo tako neprimerno ime....
resnica123
20. 01. 2012 14.44
-22
IN KAJ BOTA TE DVA STARŠA ZDAJ S TEM NAREDILA?!! NIČ NE MORETA SPREMENIT LAHKO SE SAMO SPIRJAZNITA DA JE NJUN SIN NA ŽALOST ŠEL NA DRUGO STRAN. PA ČE VSEM ZDRAVNIKOM LICENCO ODVZAMEJO SE NE BO NIČ ZGODILO KVEČEM BOSTA ŠKODILA SAMO NJIM, KI PA JIM VERJAMEM DA SO SE POTRUDILI PO NJIHOVI MOČI.! VERJAMEM DA JE STARŠEMA HUDO VENDAR S TEM NE BOSTA NIČESAR VEČ POPRAVILA.
Darko32
20. 01. 2012 14.54
+15
Resnica123 nimaš prav. JAz trdim, da je bilo samo stvar časa, kdaj bodo začeli preganjati skorumpirane zdravnike. Poglej v Pediatriji je potrebno nekaj narediti v zvezi malomarnega dela. Preveč se izgovarjajo na degenerativne spremembe. To je samo začetek vzpostavitve reda. NAmreč veliko zdravnikov dela z dušo in srcem za boljše zdravje bolnikov. Nekaj mandelcev pa je tudi takšnih, da bolezni kar podtikajo degenerativnim spremembam. Isto bolezen pa naši in drugi zdravniki opisujejo povsem drugače. ZATO IMATA NEKREPOVA ŠE HUDIČEVO PRAV PA JIH NE POZNAM.
_alpe_
20. 01. 2012 16.22
+0
no no darko, preberi si raje celo zgodbo od leta 2008 naprej.
strasekalojz
20. 01. 2012 16.32
MarijanS
20. 01. 2012 20.23
+2
Povzetek zgodbe je tak, da je ta (in še marsikatera druga) pri svojem delu površna, arogantna in da je s svojim obnašanjem povzročila smrt otroka!!! Če si v beli halji, še nimaš licence za umor!!!