Slovenija

Bodo za zamrznitev plač in pokojnin glasovali še 'stari' poslanci?

Ljubljana, 10. 11. 2011 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Moram sprejemati tudi odločitve, ki morda niso všečne," je po seji vlade povedal premier Borut Pahor v odhodu. Poslancem predlaga, naj interventni zakon, s katerimi bi zamrznili plače, pokojnine in socialne transferje, sprejmejo 17. novembra.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, prosi poslanske skupine, naj preučijo možnost za sprejem interventnega zakona še pred decembrskimi volitvami. Premier Borut Pahor predlaga, naj 17. novembra sprejmejo zakon, tudi z manjšimi popravki, če je treba. Spomnil je, da so se svetovni trgi in borze v zadnjih dneh zlasti zaradi položaja v Italiji in Grčiji odzvali precej dramatično. Zato je vlada sklenila pozvati poslance, naj na izredni seji 17. novembra proučijo možnost, da bi, ne glede na strankarske razlike, "zaradi potreb države in v interesu ljudi" vendarle sprejeli interventni zakon.

"V zadnjih dneh ne slišite nikogar, ki bi zanikal potrebo po interventnem zakonu," poudarja premier Borut Pahor.
"V zadnjih dneh ne slišite nikogar, ki bi zanikal potrebo po interventnem zakonu," poudarja premier Borut Pahor. FOTO: Vlada RS
Z interventnim zakonom bi v letu 2012 zamrznili plače, pokojnine in socialne transferje.

Slovenija nima velikih problemov s primanjkljajem in javnim dolgom, je pojasnil. "Problem je, da začenjajo finančni trgi, bonitetne hiše in politične institucije, ki sprejemajo odločitve o ceni denarja za Slovenijo, dvomiti v reformno sposobnost naše države. Zato je treba odpraviti dvom," je pozval. Gre za nacionalni interes prve kategorije, je povzel in dodal, "da je za vse dobro, zlasti za naše ljudi, da se ta odločitev sprejme in se Slovenije ne porine na periferni del območja evra".

Sicer je dejal, da so ga poslanci SD opozorili, da kdor predlaga nepriljubljene ukrepe, izgubi na volitvah, zato po padcu nezaupnice ne želijo več sprejemati nepopularnih ukrepov. A sam vseeno meni, da je zakon potreben. Spomnil je, da bomo novo vlado dobili šele v začetku februarja. "To je dolgih šest mesecev brez vlade s polnimi pristojnostmi, medtem ko se razmere v svetu hitro spreminjajo," je opozoril.

Bolje je danes z razumno stopnjo žrtvovanja sprejeti nujne ukrepe, pa je povedal minister za razvoj in evropske zadeve v odhodu Mitja Gaspari. Brez interventnega zakona in brez zakona o javnih financah se lahko zgodi, da bo januar že nekoliko prepozen za ukrepanje, kar lahko po njegovih besedah močno vpliva na potencialni gospodarski razvoj, je dodal. Slovenija namreč trenutno za proračun 2012 nima nobenega veljavnega ukrepa, ki bi omogočal stabilizacijo po sprejetem programu. Interventni zakon bi dal prihodnji vladi toliko prostora, da bi lahko razmeroma hitro nadaljevala z ostalimi ukrepi, meni.

Spomnil je, da je Evropska unija sprejela direktivo in štiri uredbe, s katerimi je jasno definirala potrebe po enoznačnem urejanju javnofiskalnega položaja s stališča planiranja javnih financ, omejitev glede rasti posameznih kategorij in načina sprejemanja proračuna. Mehanizem bo začel delovati z januarjem, vključno s kaznimi, je opozoril. A s sprejemom zakona o javnih financah bi lahko zahteve Unije izpolnili že v letošnjem decembru, je zatrdil.

Gantar vsaj za zamrznitev plač funkcionarjev

Poslanec Zares Pavel Gantar kolegiju predsednika državnega zbora Ljuba Germiča, ki se bo sestal v petek, prav tako predlaga, da na izredno sejo 17. novembra uvrsti predlog zakona o interventnih ukrepih za leto 2012. Zagovarja omiljeno različico vladnega predloga zakona, v preteklih dneh pa se je pogovarjal tako s socialnimi partnerji kot predstavniki političnih strank. Slednje so večinoma pripravljene podpreti zakon ob soglasju s socialnimi partnerji.

Pavel Gantar predlaga črtanje predvidene zamrznitve napredovanj v višji plačni razred ali naziv, dopušča pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin ter drugih nadomestil in prejemkov.
Pavel Gantar predlaga črtanje predvidene zamrznitve napredovanj v višji plačni razred ali naziv, dopušča pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin ter drugih nadomestil in prejemkov. FOTO: Aljoša Kravanja

Pogovori še niso končani in soglasje še ni doseženo v celoti. Če bi o predlogu razpravljali na izredni seji, bi bilo do seje matičnega delovnega telesa še vedno nekaj dni časa za uskladitev o predlogu. Če ne bi bilo soglasja, bi po Gantarjevih besedah z zamrznitvijo plač javnih funkcionarjev naredili vsaj simbolno gesto, da so se vsaj javni funkcionarji pripravljeni odreči zvišanju plač. Tako bi sporočili, da se "igra nadaljuje", meni.

Če bi se vse stranke zavezale, da ob sedanjem sprejemu interventnega zakona prihodnje leto ne bi enostransko posegale v plače v javnem sektorju, je prepričan, da bi lahko dosegli soglasje s socialnimi partnerji. Konfederacija sindikatov javnega sektorja je po njegovih besedah ob omenjeni zavezi naklonjena sprejemu predloga zakona. Sindikati, ki so povezani v pogajalsko skupino, pa večinsko še nasprotujejo, pri čemer vodja pogajalske skupine Dušan Miščević dogovoru pritrjuje, je pojasnil Gantar.

Pavel Gantar predlaga črtanje predvidene zamrznitve napredovanj v višji plačni razred ali naziv, dopušča pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin ter drugih nadomestil in prejemkov.
Pavel Gantar predlaga črtanje predvidene zamrznitve napredovanj v višji plačni razred ali naziv, dopušča pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin ter drugih nadomestil in prejemkov. FOTO: Aljoša Kravanja
Če interventni zakon ne bo sprejet, se bodo v prihodnjem letu povišale plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferji, za štiri odstotke pa bodo višje tudi plače funkcionarjev. Finančne posledice nesprejetja zakona so ocenjene na 300 milijonov evrov.

Po njegovih besedah ne gre za dilemo, ali sprejeti zakon, ki bi prinesel okoli 230 milijonov evrov prihrankov, ali zakon, ki bi prinesel 300 milijonov evrov prihrankov. Dilema po njegovih besedah je, ali sprejeti zakon, ki bo prinesel okoli 230 milijonov evrov prihrankov, ali pa zakona in tudi prihrankov ne bo. Iz besedila sicer predlaga črtanje predvidene zamrznitve napredovanj v višji plačni razred ali naziv, dopušča pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin ter drugih nadomestil in prejemkov.

Kot pojasnjuje, je predlog že poslal Germiču, ki je prav tako predlagal, da se na izredno sejo državnega zbora 17. novembra uvrsti tudi predlog novele zakona o javnih financah. Slednjega je vlada v začetku oktobra poslala v parlamentarno proceduro, kolegij predsednika državnega zbora pa je zavrnil, da bi se zakon obravnaval po nujnem postopku. Novela po njegovih besedah prinaša omejitev bruto zadolževanja državnega sektorja na 48 odstotkov BDP in omejitev jamstev državnega sektorja za zadolževanje zunaj državnega sektorja na 20 odstotkov BDP.

Bodo sindikalisti pristali na kompromis?

Na vprašanje, zakaj vlada ni pristopila h Gantarjevi pobudi za nekoliko milejšo različico interventnega zakona, Pahor pravi, da le dopušča nekatere modifikacije vladnega predloga zakona, da bi se izognili referendumu. Obenem opozarja, da če ne bo velikih odstopanj, je bolje nekaj kot nič. "A odstopanja ne smejo biti prevelika, če želimo doseči cilj." Gantarju je obljubil tudi svojo pomoč in pomoč ministrov. Državnemu sekretarju, ki je v njegovem kabinetu odgovoren za socialni dialog, Milošu Pavlici je naložil, naj stopi v stik s sindikati, upokojenci in prejemniki socialnih transferjev ter se skuša z njimi dogovoriti za nek razumen kompromis, če v celoti zakon ne bi mogel biti sprejemljiv.

Zamrznitev plač, pokojnin in socialnih transferjev?

Če novi interventni zakon ne bo sprejet, se bodo v prihodnjem letu povišale plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferji, za štiri odstotke bodo višje tudi plače funkcionarjev. Finančne posledice nesprejetja zakona so ocenjene na 300 milijonov evrov.

Vlada je tako septembra predlagala, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom v prihodnjem letu ne bi uskladili z inflacijo, prav tako se ne bi uskladile pokojnine in drugi prejemki, bi se pa zvišal minimalni dohodek oziroma denarno nadomestilo, in sicer z 230 na 260 evrov. Tudi plače javnih uslužbencev se ne bi uskladile z inflacijo, regres pa ostaja v enaki višini kot letos, torej 692 evrov. Za funkcionarje bi tudi v prihodnjem letu veljalo štiriodstotno znižanje plač, prav tako bi bila v prihodnjem letu še vedno zamrznjena napredovanja uslužbencev v javnem sektorju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dusar
11. 11. 2011 14.40
Penzije <pokojnine< so SE??? Bog ne daj da imas vec kot 60m2 ,dobis odbitek na penzijo <pokojnino<..... Kdo se je slinil in hlinil na teh straneh::Meni pa postar TOCNO na rok prinese penzijo<pokojnino< NA dom?? Kdo je ze bil se ne spomnem ,bi mi lahko kdorkoli pomagal, na koncu stavka je zmeraj dodal,,Hee Hee, heee hhee..
prašek
11. 11. 2011 11.28
beri66 11.11.2011, 08:46 Tudi moja izbira je Pahor. Po včerajšnjem soočenju pa sploh !!
scubadu
11. 11. 2011 09.25
samo eno vprašanje ZAKAJ NIHČE NE ODGOVARJA za stanje v NLB?
beri66
11. 11. 2011 08.46
žal mi je da moram to napisati a včeraj se jepokazala vsa žalost slo politike...Pahor je bil še najmočnejši, Janša tipišno klišejski,Viranta je sesula voditeljica z njegovim izplačevanjem nadomestila,Jankovič pohleven,Erjavec in Jelinčič klaftrata neumnosti všečne ljudem za katere vesta da so larifari,,,,žalostno... A PAHOR JE BIL SUVEREN,včasih pomislim kaj bi bilo da je imel ob sebi bolj verodostojne in sposobne ljudi, res ni imel ta človek sreče....iskat zavezništvo pri Janši človekomrznežu je pa itak zgrešeno že v osnovi..VOLIL BOM PAHORJA....izbire druge itak ni.
Maady
11. 11. 2011 08.41
Potrebno bi ustanoviti hitro Ljudsko sodišče za njihovo zapuščino to je dolg 8.5 milijard ojrov novega pufa, če vso drugo škodo zanemarimo za to bi morali najmanj tri obest javno na prvo Jablano.
hotchilipoper
11. 11. 2011 06.53
Tile pa res ne živijo na tem svetu Halo zemlja javi se !
Alojz Železnik 1
10. 11. 2011 23.38
major1 10.11.2011, 23:06: "Ta je do konca zgubil stik z zemljo - da žrtvujejo svojo izvolitev, kak norec pa je bil predsednik vlade." Natanko tak, kot so tisti, ki so ga izvolili. In kar je najbolj noro, čez kako leto bova lahko ponovila ta pogovor, le ime bo drugo.
major1
10. 11. 2011 23.06
Ta je do konca zgubil stik z zemljo - da žrtvujejo svojo izvolitev, kak norec pa je bil predsednik vlade.
srebrnibreg
10. 11. 2011 20.56
savica.modrine 10.11.2011, 16:57 Pahor in SD so bili edini do sedaj kateri so zrušili tri največje tajkune. Bili so tudi edini kateri so hoteli postaviti na noge zakon za odvzem premoženja tajkunom, pa je spet bil Janša proti.
Nimivseeno
10. 11. 2011 19.49
Eksponentna rast prebicalstva se bo ustavila zaradi pomanjkanja surovin, to bo pripeljalo in je že ekonomijo v dolgo recesijo, število prebivalstva se bo zmanjšalo in pokojninski sistem se bo sesul. To je matematika. Zelo preprosta aritmetika, ki pokaže dejansko stanje, kaj se je, in kaj se bo zgodilo.
tplahuta
10. 11. 2011 18.28
ko se ta banda spet glas pa kr zamrznaval bi neki pa nej se oni je...o. če bi vsem totim vodilnim teličekam znižal plače za 40% pa še zmiri bi imel previsoke-kradl so in bojo nastradal bomo pa mi
resslovenka
10. 11. 2011 17.55
Dvajset let vladavine strank: LDS, SDS in SD pa je napovedana zgodba o uspehu izzvenela v totalen neuspeh. Dvajset let dobro plačanih politikov in poslancev ter državnega aparata nasploh,ki naj bi delali v dobrobit nas vseh , ki smo jih izbrali ker smo jim zaupali. Pa niso. Dvajset let takorekoč eni in isti obrazi ljudi. Se nam je kdo od teh izbrancev do sedaj, ko so padle maske, za svoje slabo delo opravičil ali prevzel odgovornost za storjene napake ? Ni. Zakaj, bi jim morali verjeti še nadaljnih 20 let? Slovenija je kot hiša, ki stoji na trhlih temeljih in ki ji grozi , da se bo vsak hip zrušila. Rešitev je v postavitvi novih trdnih zdravih temeljev. Drugega izhoda ni. Pa sploh imamo ekipo, ki bi bila tega sposobna? Jaz nisem prepričana.
Adolph
10. 11. 2011 17.23
Madonca ,Janezi ,ste res za luno . . . . pozneje ko boste zaceli varcevati ,bolj bolece bo . . . .
alpino
10. 11. 2011 16.57
Sposojen komentar; Pahorju in njegovi SD bi verjel samo v primeru, da bi bilo komu od tajkunov, ki so na cesto poslali več deset tisoč delavcev, zaradi česar se je morala država dodatno zadolževati, zaplenjeno premoženje. Razumem in prav je , da se ljudem v stiski pomaga, ne RAZUMEM pa, da od te bande, ki ima svoje lovke v pravosodju in ki obvladuje odvetniške združbe, ne država z davkoplačevalci, ne ogoljufani ljudje niso dobili niti cvenka. Sicer pa se je SD s Pahorjem na čelu totalno diskreditirala v Nedeljski večerni oddaji pred 11 dnevi na TVS1, ki jo je vodil Lado A.Novljan. Občutek sem imel, da je bilo celo Ladu dovolj tega slepomišenja in narcisoizma.
migi
10. 11. 2011 16.19
Ejga!!!!Da dol padeš! Zavezat usta in rit malemu človeku,a ta veliki pa še naprej kasirat! Da jih ni sram!!! Pa še nekaj drži kot pribito: S POLNO RITJO JE FAJN SRAT!
kovac1
10. 11. 2011 16.02
Ja treba prišparati kar smo PODARILI GRČIJI,BTW,imajo višje plače,pokojnine in ostalo kot MI !!!!!!!!!,najboljše da ZAMRZNEJO NAS DRŽAVLJANE !!!!,PA BO MIR !!!!
MOSSAD003
10. 11. 2011 15.21
korintos 10.11.2011, 12:22 3 Plače v javnem sektorju in pokojnine so za leto 2011 zamrznjene, a ne MOSSO? To bi bilo za l. 2012. -------- Saj pravim. Bo g.Janša poštimu ...ejga ,-)
Gosposvetski
10. 11. 2011 15.02
Aja, Pahorja bo zgodovina Slovenstva postavila ob bok Karantanskega Kneza Boruta, Trubarja,Maistra, Partizanov... Vas,pa bo spomin Naroda pljuval do neskončnosti !
12345s
10. 11. 2011 14.49
ja zidarja je zapru, pa mu je mafija perutničke postrigla
prašek
10. 11. 2011 14.47
Vsem zapoznelim oporečnikom desnosučnega pola, ki so zamudili vse, kar se je zamuditi dalo ... Ponovimo ničkolikokrat ponovljeno: Kljub letom debelih krav 2005-2008: So pustili državno blagajno prazno Iz omare padajo okostnjaki (TEŠ6) Iz omare padajo okostnjaki (SIJ Ravne) Iz omare padajo okostnjaki (primorske gospodarske družbe) Iz omare padajo okostnjaki (Zakon o prevzemih iz leta 2006) Iz omare padajo okostnjaki (izpostavljenost bančnega sektorja do notranjih odkupov v letih 2007 in 2008) Iz omare padajo okostnjaki (prezadolženost rezidentov R Slovenije - za 25.000.000.000 evrov v letih 2005-2008) Iz omare padajo okostnjaki (strah pred sindikati in iznakaženo podobo v javnosti je preprečil strukturne spremembe) Iz omare padajo okostnjaki (vlada JJ je jadrala na porabi financirani s krediti rezidentov in gradbeništvu)