Slovenija

Samo Škodlar prebral svoj zagovor v zadevi Zbiljski gaj

Ljubljana, 17. 10. 2011 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Samo Škodlar je v zagovoru na sodišču zanikal, da bi sklepal pogodbe z namenom, da bi oškodoval upnike. Kot pravi, je v obtožnici tudi nejasno navedeno, kateri pogodbeniki in na kakšen način so bili oškodovani.

Zbiljski gaj
Zbiljski gaj FOTO: Dare Čekeliš

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je na obravnavi v zadevi Zbiljski gaj eden od obdolženih Samo Škodlar prebral svoj zagovor. Škodlar je bil ustanovitelj podjetja Metro avto servis, enega od pravdnih naslednikov Meblesa IMS.

Škodlar je v zagovoru zanikal, da bi pogodbe sklepal z namenom oškodovanja upnikov, kot mu to očita obtožnica. Škodlar, sin soustanoviteljice podjetja Mebles Zdenke Škodlar, ki jo obtožnica prav tako bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, je dejal, da je v obtožnici nejasno navedeno, kateri pogodbeniki in na kakšen način so bili oškodovani.

Ob tem je opozoril na višino terjatev, prijavljenih v pravdnem in kazenskem postopku. Kot je dejal med branjem zagovora, je v pravdnem postopku prijavljenih za 400.000 evrov terjatev, v sodnem pa za več kot milijon evrov, kar Škodlarja čudi, saj je v obeh primerih višino terjatev ocenila ista izvedenka.

V nadaljevanju današnje obravnave je sledilo tudi zaslišanje prič, pred sodni senat pa je stopil nekdanji direktor podjetja Zlot, ki je sodelovalo s podjetjem Industrijaimport, Boris Radosavljević.

Podjetje Zlot, ki je sicer pred letom dni s sklepom sodišča prenehalo delovati, je za Industrijaimport plačevalo obveznosti v tujini. Sodelovanje med podjetjema je bilo po besedah Radosavljevića vedno korektno, tudi po tem, ko so dejavnosti Industrijaimporta prenesli na Mebles. Priča sicer ni znala pojasniti, zakaj se je zgodila združitev Industrijaimporta v Mebles IMS.

Naselje Zbiljski gaj je na približno šestih hektarjih zemljišča, kjer je pred tem rasel degradiran gozd, podjetje Mebles iz Medvod začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stal Dom starejših občanov Medvode – tega so konec leta 2001 sicer odprli –, enodružinske hiše in varovana stanovanja. Vendar se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo.

Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostali nedokončani, neurejena je bila tudi infrastruktura. Številni kupci stanovanj v Zbiljskem gaju so ostali brez strehe nad glavo in brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.

Obtožnica nekdanjega direktorja podjetja Mebles IMS Rajka Županca bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Tega kaznivega dejanja sta obtožena tudi soustanovitelja tega podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter Samo Škodlar, sicer ustanovitelj podjetja Metro avto servis, enega od pravdnih naslednikov Meblesa IMS. Rezar je poleg tega obtožen tudi nadaljevanega kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tronkodak
17. 10. 2011 12.38
Nihče ni kriv, nihče ni zavajal, nihče ne ve ali se ne spomni kje je končal denar in nobeden ni imel nobene koristi od tega. Nauk zgodbe: počakaj da sodišče odmelje in potem zahtevaj odškodnino od države. Dvojna korist - nategni ljudi in potem znova vso Slovenijo z odškodnino. Pa do kdaj bomo to še dovoljevali?
santamaura
17. 10. 2011 12.06
Samo Škodlar prebral svoj zagovor v zadevi Zbiljski gaj Lahko bi se zagovarjal, da je bil tedaj še mlad in neumen
Pocar
17. 10. 2011 10.48
Že? So pa hitri...
PolnKontejner
17. 10. 2011 10.33
To pa je svetlobna hitrost slovenskega pravosodja ... Zalar, Brezigar dobro jutro! Aja, še spita.
cebranko
17. 10. 2011 10.25
Stari dogodki in situacije ki so izkoriščevale domačega uporabnika in to načrtno, dovoljeno je bilo vse odpreš firmo gre v stečaj odpreš drugo firmo se pridružiš razdružiš pač počenjaš kar hočeš in država vse to podpira, potem pa kje je odgovornost inšpektorjev države in vseh inštitucuj ki so vpletene v gradnjo, ko en revež zida malenkost mimo načrta se mu vsede cela država na glavo in mu ne pusti niti dihat,kje so sedaj ti uradniki ki so v večini krivi za vsa takšna dogajanja po naši ljubi domovini. Samih storilcev niti ne bi kaznoval ampak bi pa KAZNOVAL vs iste ,ki so to omogočli in tu je tista naša skrita KORUPCIJA vsi se umaknejo URADNIKI PA NISO NIKOLI KRIVI in karavana gre dalje na vseh področjih.Revež ki pa ima firmo častno odprto že dvajset let in gaga iz dneva v dan in čaka na neplačinike ter umira na obroke pa državo nič ne zanima ampak mu popije še tisto malo ki mu mogoče ostane ali pa se mora še zadolžit, da poravna dolg iz časti do države in to je naša ljuba domovina. V starih časih je bil plačilni sistem boljše reguliran in soga ta banda nalašč spremenili ,da se tistemu ki resno dela pobere še to kar ima in ga spravi na kolena.
przelmuding
17. 10. 2011 08.46
Še ena sodniška farsa katere se rezultat ve.
Spetsnaz
17. 10. 2011 08.39
In pred koliko leti se je to ze zgodilo????
MOSSAD002
17. 10. 2011 08.31
Ta se je tole lahko odvijalo,je nakdo moral odobriti...pa to K eni, nesmemo niti ptičje krmilnice postavit brez dovoljenja...ejga
major1
17. 10. 2011 08.26
Vrana vrani ne izkljuje oči, tako je v tej goljufiji. Vsi so delali pošteno, le kupci so bili nepoštenjaki in prevaranti.