Slovenija

Interventni zakon sindikatom 'ne diši'

Ljubljana, 05. 10. 2011 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije svoje stališče o interventnem zakonu, ki ga predlaga vlada, še vedno usklajuje, najverjetneje pa bodo vlado pozvali, naj zakon umakne.

Protest sindikatov javnega sektorja - 6
Protest sindikatov javnega sektorja - 6 FOTO: Miro Majcen

V torek je generalna sekretarka vlade Helena Kamnar v dopisu sindikatom pojasnila, da se resorji o spremenjeni vsebini zakona niso uspeli uskladiti, je povedal Štrukelj. Po njegovem mnenju so problemi, ki jih ima vlada s tem zakonom, znak nezmožnosti dogovora.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije je v svojem stališču o interventnem zakonu, ki ga predlaga vlada, ocenila, da vladna stran, ki opravlja le tekoče posle, ne more zagotoviti pogojev za resna in odgovorna usklajevanja interventnega zakona. Kot pravijo, bo šele po jutrišnji seji vlade jasno, kaj vlada v zakonu predlaga, v petek pa bi ga morali predložiti že v parlamentarno obravnavo in tako časa za usklajevanja ne bo, zato predsedstvo sindikata poziva vlado k umiku predloga interventnega zakona.

 

Sindikalist Štrukelj
Sindikalist Štrukelj FOTO: Miro Majcen

Kot je v pisni izjavi poudaril predsednik konfederacije Branimir Štrukelj, večina sindikata, ki zastopa 74.000 javnih uslužbencev in uslužbenk nasprotuje popolni zamrznitvi plač v javnem sektorju, saj so se uslužbenci po njihovih besedah že v preteklih letih odrekli 764 milijonov evrov pridobljenih veljavnih pravic. Kot poudarjajo, je treba rešitve iskati s socialnim dialogom, po katerem bo breme krize porazdeljeno enakomerno med prebivalstvo.

Predsedstvo konfederacije zavrača tudi predlagani dogovor na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leto 2012. Vlada po navedbah Štruklja ni upoštevala predlogov pogajalskih skupin sindikatov in ni ponudila ničesar razen omejitev, ki jih predlaga v zakonu, zato pogajanja o predlogu dogovora po besedah Štruklja niso več smiselna.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, sindikatom javnega sektorja v torek ni poslala popravljenega predloga interventnega zakona, ampak le predlog dogovora, ki povzema bistvo sprva predlaganega zakona. Sindikati, združeni v konfederaciji, do tega dogovora še niso zavzeli enotnega stališča, ga pa danes usklajujejo. Je pa Štrukelj že v torek dejal, da je za Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture predlog dogovora nesprejemljiv.

Interventni zakon in predlog dogovora je v celoti zavrnil tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije . "Prav danes moramo vladi tudi negativno odgovoriti na njihov predlog interventnega zakona ter predlog dogovora, ki so nam ga poslali v torek dopoldne. Želimo si delovati konstruktivno, zato smo vladi tudi priporočili, kje vidimo mehanizme, ki bi vsesplošno krizo lahko v veliki meri olajšali," je dejala predsednica sindikata Jelka Mlakar.

Medicinske sestre
Medicinske sestre FOTO: POP TV

V sindikatu so prepričani, da v kriznih razmerah ne more biti izjem v nobeni skupini ljudi v slovenskem prostoru, zato bi morali zbrati politično voljo, tudi za to, da se vprašamo, kako je s pravosodnimi in državnimi funkcionarji. Mlakarjeva cilja predvsem na aktualne poslance, ministre in vse tiste nekdanje poslance ter ministre, ki se jim pravice za razliko od vseh drugih javnih uslužbencev niso okrnile niti v enem elementu.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če jim vlada ne bo prisluhnila, Mlakarjeva pravi, da bo odločitev o nadaljnjem ukrepanju padla na izredni seji republiškega odbora sindikata, odvisna pa je tudi od skupne odločitve konfederacije sindikatov javnega sektorja.
"Vse mehanizme imamo v svojih rokah, od že napovedanega zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum do vseh drugih mogočih sindikalnih poti. Stavka bo zagotovo zadnja možnost, saj se zavedamo, da medicinske sestre zelo težko opuščamo storitve za paciente, prav tako se zavedamo trenutnih razmer," je dejala Jelka Mlakar.

Že uveljavljena plačna reforma jih sicer ne bi smela prizadeti, saj so po besedah Mlakarjeve primerjalno gledano uspeli izpogajati dobršen dvig plač. Problem, ki je ob tem nastal, pa je izzval nezadovoljstvo pri medicinskih sestrah s srednješolsko izobrazbo, saj plačni sistem nagrajuje izobrazbeno raven, ne pa dejansko opravljenega dela. Sestre s srednješolsko izobrazbo v veliki meri opravljajo enako delo, zato se z razliko tudi do deset plačnih razredov ne morejo strinjati.

Kot je še dodala Mlakarjeva, je prav to njihov velik izziv za naprej, a so imeli v zadnjem času tudi nekaj smole. Ministrstvu za zdravje so namreč dvakrat predlagali sistemske rešitve, s katerimi se je strinjala tudi stroka zdravstvene nege. Prva možnost ni padla na plodna tla, druga pa je dobila konsenz vseh v državi in bi jo pred mesecem dni morala obravnavati vlada, ki pa je medtem zaradi politične krize postala neopravilna.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemarx
06. 10. 2011 07.04
Ne nižanje plač, ukinitev nepotrebnih inštitucij in vseh vmesnih členov in fantomskih delovnih mest za "naše lenuhe" in odpuščanje je prava rešitev. Na drugi strani pa je potrebno ukiniti nabave blaga in storitev preko 1000 in enega posrednika, ki so vsi po vrsti zopet lenuhi pripeti na državne jasli. Tu so take rezerve, da glava peče in na koncu bi celo lahko dvignili plače tistim uradnikom, ki pridno delajo, in ki jih tudi potrebujemo, da bo država sploh funkcionirala.
pegaso
05. 10. 2011 20.30
Sej ni važn a je to 4 ali pa 8 odstotkov, itak bo kmalu zmanjkal denarja,novga pufa država ne bo dobila in potem se bo začelo pa samo pucat.
Lojs501
05. 10. 2011 20.28
Kar se mene tiče, so levi že imeli 3 letno predvolilno kampanjo, ki pa je bila zelo neposrečena, žal tudi škodljiva za nas državljane. Želim povedati, da me ne morejo več prepričati. Da se je pa Zalar spustil na tako nizek nivo s takšnim populizmom, sem pa kar mal presenečen, sem ga kljub vsemu imel za nekoliko pametnejšega.
proofreader
05. 10. 2011 20.07
Za vsak nerešen primer naj jim znižajo plačo za dodatni odstotek.
housemd
05. 10. 2011 20.07
Predlagal... Hja, je treba še sprejet... Kar se pa itak ne bo zgodilo, ker sami seb pa ne bodo naredili tako, da bodo manj zaslužili.
Follow me
05. 10. 2011 20.06
Kaj nabira točke ?
hrcekmuri
05. 10. 2011 19.52
zanimivo je kako vsi nekaj sporočajo,ampak gospodje in gospe,prodajate oslovo senco,izvoljeni boste samo na tak način da boste volili sami sebe.zamenjati je potrebno volilni sistem,če ni 50 za od voilnih upravičencev ne potrebujemo nobene vlade,
krenmofo
05. 10. 2011 19.50
Čas do volitev, bodo seveda naši vrli politiki izkoristili za nabiranje politilčnih točk. "Obljube" za narodov blagor bodo deževale tako iz leve kot iz desne, čim pa bo volitev konec, ne glede na zmagovalca, pa ne bo več ne duha in sluha o takšnih in podobnih "obljubah". "Narodov blagor" pa bo kmalu potonil v pozabo. Pravljice, ki jih poslušamo že davno tega.!!! Poslušajte Vi desni, levi in sredinski veljaki, ki že 20 let politizirate oz. vodite našo državo, se mi zdi, da je ta narod počasi odrastel in je spregledal vaše pravljice. Naveličan je vašega govoričenja in močno pogreša vaša dejanja za ljudsko blaginjo. S tako strategijo lahko prepričate otroke v vrtcu, oprostite, mene ne! Vse skupaj mi meji že na "otroško obnašanje". Zresnite se, prosim Vas, država Vam tone na samo dno, vi pa se v medijih igrate politične igrice, da Vas ni sram. Zaskrbljeni državljani pa spremljamo, vaše politične razprtije, ki ne sodijo niti v nedeljski "živ žav". Menim, da imamo veliko več pomembnih tematik, ki bi jim bilo treba posvečati več pozornosti, kot pa so razno razna imenovanja ulic in cest, raznih brezplačnikih, in še bi lahko našteval. Draga gospoda treba bo stopiti na isti breg za našo skupno prihodnost. V naši politiki bo potrebno več sodelovanja in manj tekmovanja, več konstruktivnih komunikacij kot destruktivnih! Upam samo, da se to ne sliši utopično. Lp!
POMAGAM_TI
05. 10. 2011 19.37
vau, ful hudo, v sloveniji pa politiki res delajo za ljudi!!! VSE BO ŠE DOBRO, PRAVICA JE PRIŠLA!!!
alterego
05. 10. 2011 19.20
po volitvah bo Zalar odvetnik, briga njega za sodniške plače...
ich123
05. 10. 2011 19.18
HA, HA PRAŠIČKI SE ŽE TEPEJO ZA ŠTIRILETNO KORITO HA, HA, HA ...!!!!!!!!!!
IgorGorenc
05. 10. 2011 19.14
:)))) burleska, Gospod Zalar, plače lahko ta moment znižate za 100%, pri ljudeh ste opleli za vekomaj...
paterEdoVill
05. 10. 2011 19.04
Odlična poteza LDSovega Zalarja, ampak saj je jasno kot beli dan, da je to naredil samo zato, ker se vsi zavedajo, da LDS ne bo prišla več v parlament.
papaaa!
05. 10. 2011 19.04
dvigneš za 14%, dan pozneje zmanjšaš za osem%. v slovennščini ne poznamo izraza za to enačbo, naši bratski narodi pravijo: " * lud zbunjenog!"
kmkm
05. 10. 2011 19.02
kaaj se spet bližajo volitve da ste vsi tako aktivni haha
Mcken
05. 10. 2011 18.56
Zalar naj se čim prej spakira, ker škoda, ki jo je napravil državi je nepremerljiva s temi osmimi odstotki...*...
botjabotja
05. 10. 2011 18.53
Minister Zalar je predlagal znižanje plač poslancem,...in to z 5 decembrom.
S...O.E
05. 10. 2011 18.51
HAHAHAHAH FUL SE TO POZNA PRI PLAČI 5000 EU PA GOR NAJ JIH OBDAVČIJO 50% PA NAM BO VSEM LAŽJE
major1
05. 10. 2011 18.48
Franc, Franc, tebe so z vlado vred odpisali že pred dnevi, ti pa tega še nisi dojel, ti bi pa še kar vladal. in sprejemal virtualne sklepe.
Duška Duska
05. 10. 2011 18.48
Skrajni čas,oziroma 10 let prepozno Pa še komu drugemu tudi lahko