Slovenija

Tik pred podpisom sporazuma?

Ljubljana, 09. 05. 2012 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada in sindikati javnega sektorja so po 11 urah končali pogajanja. Dogovorili so se, da bo vlada umaknila dopolnilo, ki spreminja pogoje upokojevanja. Skupno besedo so našli tudi pri datumu znižanja plač, a se z večino sindikatov še vedno ne strinjajo glede načina zniževanja.

Sviz zahteva umik normativov v šolstvu.
Sviz zahteva umik normativov v šolstvu. FOTO: B.G.

Vlada in sindikati so zadnji dan pogajanj našli skupni jezik. Vlada je zadnji hip umaknila sporno pokojninsko dopolnilo, dogovorili pa se se tudi pri pri datumu znižanja plač. Še vedno pa se z večino sindikatov ne strinjajo glede načina osemodstotnega nižanja plač v javnem sektorju.

Po besedah vodje vladne pogajalske skupine in ministra za delo Andreja Vizjaka je koalicija dopolnilo k zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki posega v pogoje upokojevanja, vložila zato, ker so iskali prihranke zaradi vseh približevalnih predlogov, na katere je vlada pristala na področju socialne in družinske politike.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je po koncu pogajanj dejal, da je pokojninsko dopolnilo v današnjih pogajanjih igralo dominantno vlogo, saj so "praktično vsi sindikati v tej državi zahtevali brezpogojni umik tega člena kot predpogoj zapiranja stavkovnega dogovora".

Začasno znižanje plač je žrtev, ki smo jo pripravljeni nositi v dobro vseh. S pogajanji smo zadovoljni. Če bo država ponovno poskušala znižati kvaliteto vrtcev ali šol, smo prepričani, da bo reakcija državljanov enaka, kot je bila 18. aprila. Branimir Štrukelj

Pojasnil je, da na koncu sicer niso parafirali besedila stavkovnega sporazuma, to naj bi potekalo predvidoma v četrtek, ko bo tudi znano, kateri sindikati bodo besedilo podpisali. Vlada namreč po Štrukljevih besedah "nase jemlje tveganje glede števila podpisov zaradi neusklajenosti o načinu zniževanja plač".

Štrukelj opozarja, da bo presenečen, če bodo sporazum podpisali vsi sindikati, saj policijska sindikata ne pristajata na tako linearno znižanje plač in sporazuma zagotovo še ne bosta podpisala.

A Vizjak ocenjuje, da je za kombinirano zniževanje plač le polovica sindikatov in da so sindikati javnega sektorja glede tega vprašanja precej razdeljeni. Minister poudarja, da bi se z zakonom za uravnoteženje javnih financ, ki spreminja 45 drugih zakonov, odpravila plačna nesorazmerja, medtem ko bi s kombiniranim zniževanjem znova ustvarili plačna nesorazmerja.

Dogovorili so se tudi glede pravne dikcije o datumu uveljavitve znižanja plač, in sicer da se bodo plače znižale prvi mesec po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ. Prav tako so na zahtevo sindikatov iz stavkovnega sporazuma izločili vprašanje regresa, ki ga bodo nato reševali v okviru socialnega sporazuma.

Tisti sindikati, ki bodo v četrtek podpisali stavkovni sporazum, se bodo zavezali, da ne bodo začeli z referendumskimi postopki, če se bo tudi vladna stran in koalicija v DZ držala dogovorjenega v sporazumu.

Koalicija pričakuje dogovor in podporo zakonu

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je s predstavniki znanosti in visokega šolstva dosegel popolno soglasje o tem, kako razporediti dodatnih 25 milijonov evrov.

V koalicijskih poslanskih skupinah sicer pričakujejo, da bosta rebalans in zakon za uravnoteženje javnih financ na izredni seji DZ deležna široke podpore. Vse stranke so obljubile podporo tistim ukrepom, ki bodo usklajeni, ker ta postopek teče, pa razlogi za nasprotovanje odpadejo. Vodje poslanskih skupin petih koalicijskih strank so poudarili, da je varčevanje nujno in da druge možnosti ni.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pričakuje, da bo koalicija v četrtek k proračunskim dokumentom vložila dopolnila, ki bodo usklajena. Cilj koalicije po njegovih besedah je, da najprej opravi z balastom v javnem sektorju. Po drugi strani je opozicija predlagala zvišanje davkov, a s tem bi razkošje v javnem sektorju le prekrili, je dejal in dodal, da bo vlada zvišala DDV le v primeru izrazitega poslabšanja gospodarskih razmer.

O zakonu za uravnoteženje javnih financ bodo poslanci razpravljali jutri in v petek.
O zakonu za uravnoteženje javnih financ bodo poslanci razpravljali jutri in v petek. FOTO: Damjan Žibert

Proti "mešani solati", ki je posmeh pravni državi

Medtem pa so iz SD in Pozitivne Slovenije (PS) sporočili, da bodo v četrtek na izredni seji glasovali proti zakonu za uravnoteženje javnih financ. Po besedeh predsednika PS  Zorana Jankovića ne nasprotujejo varčevalnim ukrepom, a po njihovem mnenju pri tem zakonu ne gre za varčevanje, temveč uničevanje, zato v stranki celo razmišljajo o obstrukciji seje.

Če bi vprašali, katero besedo naj uporabi za opis zakona, je dejal, da lahko uporabi besedo solata oziroma "mešana solata", ali pa "skrpucalo" in "zmazek". Ob tem se Janković sprašuje, ali "tisti, ki so zakon predlagali, sploh vedo, kaj so predlagali", saj je samo koalicija vložila 193 dopolnil. Tak način je namreč po njegovi oceni v posmeh pravni državi, demokraciji in "strankam, ki so v predvolilni kampanji obljubljale nekaj drugega". Omenil je, da je šest strank decembra lani s socialimi partnerji podpisalo sporazum, ki je predvideval, da enostranskega poseganja v že pridobljene pravice ne bo.

Po maratonski seji nekatere člene pustili odprte

Odbor za finance in monetarno politiko pa je po osemurni seji v zgodnjih jutranjih urah končal razpravo o dopolnilih na zakon za uravnoteženje javnih financ. Pri tem so koalicijski poslanci z dopolnili omilili nekatere varčevalne ukrepe, za člene, ki zadevajo odprta vprašanja s sindikati, pa so poskrbeli, da so ostali odprti.

Tako so člani odbora pustili odprte možnosti, da na plenarnem zasedanju državnega zbora v zakon z dopolnili vnesejo dogovor s sindikati javnega sektorja. Med drugimi denimo ostajajo odprti členi, ki govorijo o spremembah normativov in standardov v šolstvu, normativih v vrtcih, ter členi, ki se nanašajo na nižanje plač javnih uslužbencev, regres, odpravo plačnih nesorazmerij in nižanje nekaterih pravic iz dela javnih uslužbencev.

Nekatere člene pa so poslanci omilili

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Thinkstock

Med ukrepi, s katerimi je koalicija na zahtevo sindikatov omilila nekatere ukrepe, nekatere omilitve pa sta zahtevali tudi koalicijski stranki DeSUS in NSi, je bilo denimo sprejeto dopolnilo, da 2. maj ostaja dela prost dan. Prav tako je bilo sprejetih več dopolnil s področja družinske politike. Med njimi dopolnilo, po katerem starši za drugega otroka v vrtcu plačajo 30 odstotkov stroškov. Sprejeto je bilo tudi dopolnilo, da bo starševsko nadomestilo, ki se izplačuje po prvih treh mesecih porodniške (ta ostaja še naprej 100-odstotna), znašalo 90 odstotkov osnove in se v zadnjih treh mesecih ne bo znižalo na 80 odstotkov, kot je bilo sprva predvideno. Bo pa nadomestilo 100-odstotno, kadar osnova ne bo presegla 763 evrov.

Blažji naj bi bil tudi poseg v višino nadomestila za brezposelne. Z dopolnili je bil predlog spremenjen tako, da se denarno nadomestilo za prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov, v nadaljnjih devetih mesecih v višini 60 odstotkov, nato pa v višini 50 odstotkov od osnove. Sprva pa je vlada želela višino nadomestila za brezposelne znižati z 80 na 70 odstotkov za prva dva meseca in nato na 60 odstotkov. Na področju pokojnin je bilo sprejeto dopolnilo, po katerem pokojnine, ki se izplačujejo iz državne blagajne, ne bodo smele biti višje od 1450 evrov, letni dodatek (v različnih zneskih) pa bodo dobili tisti s pokojnino, nižjo od 622 evrov.

Četrti dohodninski razred

Člani odbora so z dopolnilom dvignili višino dohodka za tiste, ki padejo v četrti dohodninski razred, na slabih 70.000 evrov bruto. Uvedbo dodatnega dohodninskega razreda je sicer predlagala SD, podprla pa jo je tudi koalicija. Glede tega je finančni minister Janez Šušteršič na odboru pojasnil, da se omenjeni razred uvaja kot začasen ukrep, "kot neke vrste krizni davek", od njega pa si letno v proračunu obetajo okoli 15 milijonov evrov.

Zakon sicer z rebalansom proračuna, ki ga je odbor za finance obravnaval v torek, predstavlja temeljno zakonsko podlago za varčevalne ukrepe, ki jih je pripravila vlada.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaktus11
10. 05. 2012 11.37
+1
Tale Majer spet lima in podtika USTALJENA PRAKSA ---SDS---a ! ! ! !
kaktus11
10. 05. 2012 11.35
+1
Koliko in kakšnih je še teh " mini reform in zakonov "! ! !
stane@jesenice.net
10. 05. 2012 09.38
+2
<<Na področju pokojnin je bilo sprejeto dopolnilo, po katerem pokojnine, ki se izplačujejo iz državne blagajne, ne bodo smele biti višje od 1450 evrov, letni dodatek (v različnih zneskih) pa bodo dobili tisti s pokojnino, nižjo od 622 evrov.<<.......zanima me zakaj to velja samo za upokojence...v vseh javnih podjetjih pa si bodo regres delili glede na kolektivne pogodbe ne glede na to koliko kje in kdo zasluži....ALI SE VAM ZDI TO PRAVIČNO....KJE SO SEDAJ Desovci in g Kožuh.ova, ki so toliko imeli za povedat kako se bodo BORILI za pravice upokojencev......učitelji, medicinci in vsi ostali pa bodo oziroma so že dobili regres.....TO RES NI pošteno DO VSEH NAS, KI SMO 40 LET DELALI IN VPLAČEVALI V POKOJNINSKO BLAGAJNO SEDAJ PA NAM KAR VZAMEJO TAKO KOT SE DOGAJA ŽE 3 LETA, KO SE NAM POKOJNINE SPLOH VEČ NE VALORIZIRAJO IN UPOKOJENCI PAČ MORAMO BITI TIHO IN PRISTATI NA VSE, KER PAČ NIMAMO SVOJEGA SINDIKATA OZIROMA SO NAS TISTI, KI SO TOLIKO OBLJUBLJALI, DA SE BODO BORILI ZA PRAVICE UPOKOJENCEV PUSTILI NA CEDILU
Jaka Planinc
10. 05. 2012 09.12
-3
Bravo ,ta vlada z J. Janšo in odličnimi ministri -POGAJALCI je naredila preboj in zelo uspešno sodeluje z vsemi institucijami,takod,a smo že na KONJU,kriza se približuje KONCU IN USPEH je TU. Ukinejo še 21 FORUM in komunajzarje,pa voluharje prisklednike, in TO JE TO.
resslovenka
10. 05. 2012 09.14
+4
A jaz morebiti živim, kje drugje, da tega ne zaznam?
prašek
10. 05. 2012 10.37
+4
resslovenka Izgleda , da oba živiva drugje ! Kolikor namreč jaz vidim , je vlada čisto povsod popustila sindikatom. uspelo ji je samo znižanje plač za 8% ob hkratnem poplačilu dosedanjih nepravilnosti. Kaj jim je torej uspelo ?????
X-XY
10. 05. 2012 12.34
+1
prašek
10. 05. 2012 07.54
+5
Vlada je slekla hlače in se lepo spognila !!! Na Virantovo veliko zadovoljstvo !!!!
HAJDUK-1911
10. 05. 2012 07.34
+1
Na Porugalskem ukinjajo 4 državne praznike, v tujini lastniki podjetij in ožji krog vodstva, če je potrebno delajo tudi ob vikendih, ter to vsa opravila. Pri nas pa bi imeli radi vse, ko pa je treba malo potrpeti, se pa ravno tisti, ki jih vzdržujemo še tisti redki, ki delamo vrealnem sektorju, najbolj pritožujejo in grozijo z referendumi. To pa je narobe svet, in na koncu se še najdejo ljudje, ki jih zagovarjajo in to brez argumentov.
tantadruj1
10. 05. 2012 07.46
+5
narobe svet se je začel z ukinitvijo SDK-ja. z upeljavo popoldanskih s.p. -jev, itd itd... tako smo dobili nelojalno konkurenco, ki je futrana od gospodarstva in meče polena pod noge gospodarstvu. torej če JS sesuva gospodarstvo in se z nizkimi cenami popoldan še malo bogati, seveda z boljšimi pogoji in glih tolko, da ne da dosti davka.(papir pač vse prenese) dobite legalno praznjenje proračuna. XD živi bili pa videli. XD
X-XY
10. 05. 2012 12.38
še njabolj tumasto pa je, da direktorji ustanavljajo firme z isto dejavnostjo, kot firma v kateri direktoruje, šofer npr. hitre pošte pa ima klavzulo, da po prenehanju, ne sme 2 leti ustanoviti firme z isto dejavnostjo,
.MOSSAD.
10. 05. 2012 07.28
+2
Mah....zadnji del tragikomedije. Že 14dni nazaj je bilo jasno da bo Janša pometel z sindikalnimi glumači. Še srečna naj bosta Štrukelj in Semolič ,da sta jo tako poceni odnesla. Še malo bi Janša "gor nadeval" pa bi realni sektor sam opravil z temi pijavkami.
prašek
10. 05. 2012 07.56
+1
V čem je že Janša pometel z sindikati ????
kaktus11
10. 05. 2012 11.30
+1
.MOSSAD.
10. 05. 2012 07.14
+2
Tako bodo naredili, kot se za SVIZ-ca spodobi : Pravo zimsko spanje imajo med sesalci v naših krajih samo alpski svizec, polh, podlesek, hrček, jež in netopirji. Zimsko spanje ni isto kot navadno spanje, ampak mu je podobno le po zunanjem videzu. Pri navadnem spanju, če je še tako trdno, se telesna toplota živali ne zniža, čuti ne otopijo in žival se prebudi hitro, krvni obtok je pravilen, srce normalno utripa. Pri zimskem spanju- hibernaciji pa se zmanjšajo vse življenjske funkcije: prebava popolnoma preneha, včasih se vrši le v presledkih, dihanje je lahno-(komaj do 15-krat na uro dahnejo), krvni obtok je počasen, srčni utrip je zelo upočasnjen. Pri tem se telesna toplota zelo zniža in se navadno ujame z zunanjo toploto. Naraščanje zunanje temperature povzroči da se segreje tudi telo živali, ko to doseže nivo normalne toplote živali, se ta prebudi in začne živeti svoje normalno življenje. Alpskega svizca prebudi zunanja temperatura okoli 25 °C. Ko se prebudi svizec postane izredno živahen in je nenasiten jedec saj mora zbrati debelo plast tolšče, katera se mu nabere pod kožo, da lahko preživi dolgo zimo. Na kratko : napasli so se in najedli javne pozornosti, takoj ko bodo podpisali dogovor, bodo zlezli v brlog, na dolgo zimsko spanje....pa to
HAJDUK-1911
10. 05. 2012 07.20
+1
.MOSSAD.
10. 05. 2012 07.24
+2
pika poka ježek
10. 05. 2012 07.08
+6
Ti sindikalni funkcionarji se ne borijo za pravice delavstva, temveč za ohranjanje lastnih privilegijev.
HAJDUK-1911
10. 05. 2012 07.17
+1
.MOSSAD.
10. 05. 2012 07.07
+5
Tik pred podpisom sporazuma? Se pravi da so Sindikati,zapustili Kučanovo idejo...pa to..
tantadruj1
10. 05. 2012 07.11
+1
Buena Vita
10. 05. 2012 07.07
+0
UUUUHHHHA,KOLIKO JE ŠE TAKIH
tantadruj1
10. 05. 2012 06.41
+3
oh, ti sindikalisti, popoldanski s.p. ji in državni proračun. članek finance: Kako policijski sindikalist zmore vse svoje obveznosti Ker policijski stavki ni videti konca, smo enega izmed najopaznejših policijskih sindikalistov Mitjo Gregorca povprašali, kako mu je lani kot samostojnemu podjetniku uspelo ob kriminalističnem in sindikalnem delu ustvariti še 18 tisočakov prihodkov. Zadnja Gregorčeva plača kriminalista znaša neto 1.058 evrov. K temu je treba prišteti še malico in prevoz. V sindikatu je dobil še 53 evrov nadomestila, povrnejo pa mu tudi stroške za morebitne poti. Ker ima univerzitetno izobrazbo, je prepričan, da je njegova plača slaba. Pravi, da s prihodki, ki jih dobi za delo v javnem sektorju, njegova družina ne more preživeti. Zato je odprl popoldanski espe, s katerim je lani ustvaril nekaj čez 18 tisočakov prihodkov. Potarna, da je zaradi krize manj dela in da naročniki plačujejo z zamudo, pri nekaterih na plačilo čaka že pol leta. Prikazuje sicer izgubo, saj je imel lani za 21 tisočakov odhodkov. Pripisuje jo potnim stroškom, čeprav med svojimi popoldanskimi dejavnostmi našteva predvsem sestavljanje in pregled listin. Zato napoveduje, da ne bo več podjetnik, ampak bo popoldansko dejavnost zaprl, ko ugotovi, ali lahko vse terjatve prenese nase kot fizično osebo. Kolikšne stroške ima kriminalist Gregorc s popoldansko dejavnostjo Vsak mesec plača 200 evrov najemnine za prostore, 30 za elektriko, 90 za telefon, »zdaj je prišlo že do tega, da je več izdatkov kot prihodkov«. Svoje zasebne in poslovne zadeve, o katerih smo ga spraševali za ta članek, je, po njegovih besedah z dovoljenjem predsednika sindikata pojasnjeval v prostorih policijskega sindikata na Kotnikovi v Ljubljani. Na vprašanje, ali se mu zdi prav, da zasebne zadeve pojasnjuje v policijskih prostorih, pa je odvrnil, da si je zaradi nas v torek vzel tudi dopust. Srce mu bije za policijo »Policist sem s srcem. Ne vem, ali lahko to razumete, a policisti smo poseben tip ljudi. Espe imam samo zato, ker s policijsko plačo ne morem preživeti. Če odštejete še 300 evrov za vrtec, 400 za posojilo za stanovanje, mi bore malo ostane. Družine ne morem preživeti s policijsko plačo.« Kolikšne dohodke ima njegova žena, noče povedati. Po podatkih statističnega urada pa je Gregorčeva plača v zgornji tretjini plač Slovencev, ki so bili redno zaposleni leta 2010. Sodniki so preveč popustljivi Gregorc priznava, da espe zapira, ker se pripravlja na pravosodni izpit. »Ne vleče me v tožilstvo, ker sem bil tam že izbran. Pa nisem mogel iti, ker bi tam začel kot pripravnik in imel 650 evrov plače, žena pa takrat ni imela službe.« Nezadovoljen v policiji in neuspešen v poslu se ozira po sodniški ali odvetniški karieri. Čeprav o odvetnikih danes pravi: »Pogosto poskušajo diskreditirati policijo.« Prepričan je, da se preveč osumljenih izpusti, za kar pa so krivi predvsem sodniki. Še bolj kritičen je do davčne uprave (Durs ): »Njih nihče ne vpraša, kaj počnejo. Vsi so blatili Ivana Simiča, toda ko je vodil Durs, je ta dobro deloval. Takrat je bilo 400 milijonov evrov neiztirjanega davka, danes ga je milijardo in pol. Od tega je 300 milijonov evrov neizterljivega. V pičlih štirih letih jim je uspelo potrojiti davčni dolg, pa govorim samo o tistem, kar je znano.«
Buena Vita
10. 05. 2012 06.51
+2
HJA,LENUH K LENUHOM,S SRCEM ALI BREZ SRCA TA NIKOLI NI DELAL ZA DRŽAVO-LJUDI TA NIKOLI NEBO DELAL NIČESAR KAR NJEMU NEBO NOSILO KEŠA V ŽEP,IN TAKI V JAVNIH SLUŽBAH BI MORALI IMETI ;;;;;TRAJNO PREPEPOVED
tantadruj1
10. 05. 2012 07.00
+2
bolj kot drugo je tu sporna ureditev popoldanskih s.p. jev. če hočeš imeti močno gospodarstvo potem ne urediš sistema, da ti zaposleni v javni upravi delajo nelojalno konkurenco, ker si lahko privoščijo biti cenejši, ker eno plačo imajo že zagarantirano s prihodki od realnega gospodarstva... prispevke in plačo jim plačuje le ta. popoldanski s.p. ima obvezen strošek v proračun 40€ na mesec, ostalo je relativno. tako da.... ko so to dovolili v prid konkurenci, so naredili najslabše kar so lahko. dvakrat so pljunili v lastno skledo.
maijster
10. 05. 2012 07.26
-1
.... imaš sp.-je popoldanske ki urejajo,okolice,pomoč na domu,....in zakaj nebi kaj dodatno zaslužili,ne metati vse v en koš,...
tantadruj1
10. 05. 2012 07.40
+2
ker vsak človek z zdravo pametjo ve, da sistem sesuješ, ko imaš dvojna merila. če nekomu omogočiš, da dvakrat jemlje od proračuna in ostalim, da ga polnejo in samo polnejo se ti sesuje. zato se sesuva. ker je mantra v slo, državna službica, financirana iz gospodarstva in še malo za zraven. to bi fukcioniralo, če bi se šli pošteno igro. dokler pa na račun gospodarstva, gospodarstvu mečeš polena pod noge. je tako kot je. :) popoldanski s.p. nima enakih pogojev kot redni, ima boljše in ko niža cene, dela škodu gospodarstvu, ki plačuje vse, tudi njega. od popoldanskih s.p. jev , JS ne bo živel nikoli. :D
Scopy
10. 05. 2012 06.28
+0
Ami loh prosim gdo pove, ali gre za trajno znižanje plač ali začasno, nevem kaj so se zmenili, vem pa da JJ želel trajno...
olgcaa
10. 05. 2012 07.23
+2
ostane trajno šele ko bo če bo zalaufal bodo kao začeli poviševati če gdo to verjame je optimist
HAJDUK-1911
10. 05. 2012 06.23
+1
Skrajni čas je, da se naredi sprememba Ustave, zahtevajmo ,,Drugo republiko,,. Država ne potrebuje zgolj novega ometa, temveč nove temelje, s tako blagimi ukrepi kot jih izvajamo sedaj, ne bomo naredili popolnoma nič konkretnega. Sprijazniti se bomo morali, da usoda države ni več v naših rokah, temveč da bomo morali dobivati kredite od zahoda, če ne bomo sami pokazali ,,dobre volje,, in začeli varčevati, nam nihče ne bo dajal denarja na ,,lepe oči,,. V primeru, da ima pa Kučan nekje privarčevanih, več deset milijard Evrov, naj jih pa da na razpolago državi, v nasprotnem primeru, pa naj lepo molči. Ne rabimo njegovega sufliranja iz ozadja.
.MOSSAD.
10. 05. 2012 07.00
+1
HAJDUK-1911
10. 05. 2012 07.06
+1
Pozdravljen. Je že širši, kot daljši, ogabno bitje do konca....
olgcaa
10. 05. 2012 07.20
+0
hajduk ali si eden izmed njih ali imaš tako veliko plačo da te nebodo ukrepi nič prizadeli vsi vemo da so nam mali in veliki tajkuni ne samo pri nas povzročili to krizo če si slučajno gledal sinočno sejo in je eden povedal da bodo rezi prizadeli policiste ijn ostale še toliko bolj ker skoraj vsak državljan ima posojilo pa e jerovšek takoj komentiral zakaj pa jemljejo taka tajkunska posojila ki jih nebodo mogli vračati mislim da je to zelo podlo od njega saj skoraj vsak ki je na minimalcu in pa upokojenci jemljejo v glavnem minimalna posojila seveda če ga zaradi slabega dohodka sploh dobi
JanezNovakJohn
10. 05. 2012 06.17
+3
Vlada ki je prišla na oblast z nategom, ki fotokopira spenja lepi, ki z podtikanjem urjea zakone, ki podkupuje klošarje za lastništvo bresplačnikov, ki ne želi zapreti ta velikih lopovov,... ne more pripeljati te države iz krize, ki jo je sama ustvarila s pomočjo denarja državljanov preko kapitala državnih bank. SLABO SE NAM PIŠE.
JanezNovakJohn
10. 05. 2012 06.18
+4
Buena Vita
10. 05. 2012 06.53
-1
TALE GORNJI PRISPEVEK O POLICISTU S SRVCEM TI POVE VSE KAKO DELA DRŽAVNA JAVNA BAGRA,IN VLADI PODPIŠEM IN PODPREM VSE NAPORE DA SE TO OKLESTI IN DA SE TO BAGRO ZAČNE ODPUŠČAT IN KAZNOVAT KER TA BAGRA POKOPAVA DRŽAVO
Thor-1st
10. 05. 2012 06.01
+1
Na leta študija vsekakor pristanem, ker je bila to moja izbira, glede vojaškega roka pa NIKAKOR. O tem sem se po mailu prerekal že z ministrom Svetlikom in očitno tako praznoglavo in škodljivo razmišljajo tudi v tej vladi. Očitno je, da večina od njih ni bila, za mene okupatorski, jugovojski in jim je zato vseeno. Sicer pa, raje imam štrudl kot pa Štruklje!
.eu.
10. 05. 2012 01.07
+7
Vsi ki pričakujete da bo Janša kaj zrihtal NE BO tudi Jankovič NE BI ZATO ker je Slovenija zavožena država zato ker se elita ščiti med sabo in živi še naprej na račun srednjega sloja .Ko je v igri Denar so levi in desni tako prijatlji da si ne morte mislt
.eu.
10. 05. 2012 01.12
+3
Slovenija kot mala država itak ne bo vzdržala tega tempa Hrvati bojo na istem dolgoročno isto portugalska ,španija,grčija bolgarija,poljska češka......itd Izbira bo samo med Nemčijo ,Francijo ALI VB.
Thor-1st
10. 05. 2012 06.05
+4
Vsa EU je uničila srednji sloj, ker so lastniki tovarn in trgovci svoje proizvode dajali delat na Kitajsko. Karkoli primem v roko je izdelano v PRC (Public Republic of China). Še česen Evropa uvaža, noro.
Mirsad Miro Muharemovi?
09. 05. 2012 23.30
+5
če že,in če se že Janša tako rad primerja z Nemčijo,kpira njihove reforme,alora naj še v javnemu sektorju dvigne plačo za 6 procentov,kot teta Merklova njenim..prav
Thor-1st
10. 05. 2012 06.07
-2
Mirsad. Razmerja med plačo v gospodarstvu in plačo v javnem sektorju definitivno niso prava. Vzemi proporce iz Danske npr. Hitro ti bo jasno zakaj Danska ni v težavah.
Kritik19
09. 05. 2012 23.19
+7
Sindikati še vedno ne razumejo (nočejo razumeti), da je treba človeka, ki dobro in pošteno dela, nagraditi. Oni pa zagovarjajo uravnilovko (za vse enako), da zadržijo svojo bazo lenuharjev in nesposobnežev, ki meče slabo luč na celoten JS. Sam nisem nikoli bil in nikoli ne bom njihov član, ker sem si svojim delom in znanjem, sam izboril plačo.
Veyron95
09. 05. 2012 22.50
+12
Janšo pošljemo v Avstralijo, Jankoviča ne Ciper, Pahorja pa nazaj na mesto predstednika vlade! Edini politik v katerega še imam kaj upanja.
Kritik19
09. 05. 2012 23.09
+5
lidka1
09. 05. 2012 23.13
-1
elvog, najbrž si ti osel, ker si 2x volil Janšo ...
Kritik19
09. 05. 2012 23.23
+5
Imel sem na voljo srbskega mešetarja in Janšo. Izbral sem manjše zlo!!
Zentrum
09. 05. 2012 23.50
+3
...človeka, obtoženega podkupovanja in prodaje orožja, manipulanta, razdeljevalca naroda, ustanovitelja "uspešnih podjetnikov", ....? Mislim, da si na volitvah zgrešil številko.
hanoveranec
10. 05. 2012 00.05
-3
ali pa človeka obtoženega utaje davkov DURSU, mešetarja z zemljišči, prekupčevalca in prirejevalca zemljišč, da jim spremeni namembnost sebi v prid, zadolževalca mesta Ljubljane za naše vnuke, neizplačevalca Stožic, kateri podizvajalci so delali samomore, kupovalca glasov v parlamentu..........
resslovenka
10. 05. 2012 09.17
hanoveranec Marsikaj neznanega in očem skritega je tudi v pridobljenem bogastvu tvojega AVE ... O samomorih pa takole, mniogokateri bo v prihodnje opupal nad tem pasjim življenjem. (Oprostite kužki za primerjavo).
resslovenka
10. 05. 2012 09.18
Se opravičujem za slovnične napake: *obupal* *mnogokateri*