Slovenija

Bodo v cinkarni prepoznali 'dobrega soseda'?

Celje, 06. 04. 2012 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arbitri, med njimi predstavniki civilne iniciative in Cinkarne Celje, bodo preverili morebitno vsebnost talija in kadmija ob proizvodnji titanovega dioksida. V cinkarni so prepričani, da bodo dokazali, da ne spuščajo strupenih snovi.

Cinkarna Celje je s Civilnimi iniciativami Celja podpisala dogovor o ustanovitvi arbitražnega sveta.
Cinkarna Celje je s Civilnimi iniciativami Celja podpisala dogovor o ustanovitvi arbitražnega sveta. FOTO: Cinkarna Celje
Generalni direktor Tomaž Benčina upa, da bodo Celjani v Cinkarni Celje končno prepoznali “dobrega soseda“.
Generalni direktor Tomaž Benčina upa, da bodo Celjani v Cinkarni Celje končno prepoznali “dobrega soseda“. FOTO: Cinkarna Celje
Ko bo arbitražni svet sestavljen, mu bo vodstvo Cinkarne Celje najprej predstavilo aktualno proizvodnjo. Nato pa bo stekel postopek priprave programa dela. Določili bodo materiale, analitske metode, izbrali akreditiran in pooblaščen laboratorij, ki mu obe strani zaupata, določili način in termin vzorčenja ter kdo bo prisoten pri vzorčenju. Arbitražni svet bo oblikoval zaključke in jih posredoval obema stranema, ki jih bosta skupaj posredovali javnosti. Tehnična direktorica v cinkarni Nikolaja Podgoršek Selič

Vodstvo Cinkarne Celje je s koordinatorjem Civilnih iniciativ Celje Borisom Šuštarjem ustanovilo štiričlanski arbitražni svet, ki bo po natančno določenem programu pregledal vhodne surovine in izhodne materiale ob aktualni proizvodnji titanovega dioksida. Njegove ugotovitve boste obe strani dolžni spoštovati.

Po Šuštarjevih pojasnilih predlagajo v arbitražni svet dva svoja člana, in sicer Cvetko Ribarič Lasnik in Tomaža Ogrina. Dva člana arbitražnega sveta bo predlagala Cinkarna Celje. Po besedah tehnične direktorice Cinkarne Celje Nikolaje Podgoršek Selič bodo njuni imeni sporočili v 14 dneh.

Sicer so v cinkarni predlagali, da bi enega imenovale Civilne iniciative Celje, enega Cinkarna Celje, tretjega pa skupaj na javnem razpisu. Po Šuštarjevem mnenju je javni razpis nepotreben, saj ne dvomi, da se strokovnjaki ne bi mogli poenotiti v svojem mnenju. Vodstvo Cinkarne je nato sprejelo predlog o štiričlanskem arbitražnem svetu, katerega delo bo po oceni predsednika uprave Cinkarne Celje Tomaža Benčine dolgo in zahtevno. Prav tako pričakuje, da bo strokovna odločitev pravična.

Kot je dejala Podgoršek Seličeva, se je v zadnjih letih v odnosih med Cinkarno Celje, ki je pripravljena plačati delo arbitražnega sveta, in Civilnimi iniciativami Celje nabralo kar nekaj dilem, ki se dotikajo ljudi iz celjskega okolja. Zato si Cinkarna Celje želi rešiti dileme in pri arbitražnem svetu doseči neodvisnost, ker bodo v nasprotnem že pri tem prvem koraku trčili na težave.

Rezultati arbitražnega sveta bodo zavezujoči za obe strani. Cinkarna Celje je pripravljena projekt tudi plačati.
Rezultati arbitražnega sveta bodo zavezujoči za obe strani. Cinkarna Celje je pripravljena projekt tudi plačati. FOTO: CI Celje
Boris Šuštar je ponovil, da onesnaženje Cinkarne Celje sega čez vse meje iz okoljevarstvenega dovoljenja in ogroža zdravje ljudi, priznal pa je, da je cinkarna v zadnjih desetih letih zmanjšala izpuste žveplovega dioksida.

Predlagala je tudi, da arbitražni svet najprej seznanijo s proizvodnjo cinkarne, potem pa bi svet definiral program dela, način in termine vzorčenja ter izbral laboratorij v Sloveniji ali tujini, ki bi opravil analizo vzorčnega materiala. "Na podlagi opravljenih vzorčenj in izvedenih meritev bi arbitražni svet pripravil skupno poročilo, nas o tem vse skupaj seznanil. Nazadnje bi sprejeli skupni sklep in ga objavili," je dejala.

Benčina verjame, da je Cinkarna Celje danes skupaj s Civilnimi iniciativami Celje naredila velik korak naprej k medsebojnemu razumevanju in medsebojni komunikaciji. "Verjamem, da bo ta komunikacija od danes bistveno lažja in da nas bo pripeljala do razjasnitve vseh okoliščin, ki tarejo civilne iniciative," je še dodal.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
06. 04. 2012 21.52
+2
Erin Brockovich v Celju ne bo uspešnica. Kapital določa ceno človeškega življenja, skratka - farsa.. in mediji ste seveda sužnji kapitala, torej sramota za svobodno novinarstvo ; lahko vas je sram tiste, ki vas plačujemo davkoplačevalci in se še vedno imenujete- novinarji..