Gospodarstvo

Vegrad v prestrukturiranje, delavci pa morda v stavko

Velenje, 30. 04. 2010 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vegradovi nadzorniki so potrdili sporazum o prestrukturiranju družbe. Zaposleni pa naj bi v tem tednu dobili le del marčevskih plač. Za zdaj ni znano, če bodo v ponedeljek stavkali.

Vegrad nekaterim delavcem dolguje marčevske plače. Število zaposlenih nameravajo znižati s 1700 na 1000.
Vegrad nekaterim delavcem dolguje marčevske plače. Število zaposlenih nameravajo znižati s 1700 na 1000. FOTO: Aljoša Kravanja

Danes je nadzorni svet velenjskega Vegrada potrdil sporazum o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je uprava že uskladila z glavnimi deležniki podjetja. Med drugim je v njem zajeto povečanje kapitala z denarnimi vložki in konverzijo obveznosti družbe v kapital, o čemer bo junija odločala skupščina.

Medtem ko naj bi se banke v sporazumu zavezale, da bodo posojila Vegradu reprogramirale za obdobje enega do dveh let, lastniki pa se zavezali k dokapitalizaciji v višini do deset milijonov evrov, naj bi uprava Vegrada s podpisom jamčila, da se bo z dobavitelji dogovorila o oprostitvi dela obveznosti podjetja, je v četrtkovi izdaji poročal Dnevnik. Dobavitelji naj bi se odpovedali terjatvam v višini približno 25 milijonov evrov, kar je enako približno petini celotnih Vegradovih obveznosti.

Sporazum zajema prestrukturiranje dolga do bank, povečanje kapitala družbe s svežim kapitalom, konverzije obveznosti družbe v kapital ter delne odpise in popuste obveznosti do dobaviteljev, so sporočili iz Vegrada. Sporazum določa tudi ukrepe, povezane s strateškimi projekti, rednim poslovanjem, zniževanjem stroškov poslovanja ter kadrovskim prestrukturiranjem v skupini Vegrad.

Uprava in nadzorni svet menita, da predvideni ukrepi poslovnega in finančnega prestrukturiranja iz sporazuma upoštevajo interese vseh deležnikov ter zagotavljajo pogoje za prihodnje uspešno poslovanje družbe Vegrad, so še navedli v velenjskem gradbenem podjetju, kjer podrobnosti sporazuma ne navajajo, pristojni pa so zaenkrat za dodatna pojasnila nedosegljivi.

Vegrad potrebuje od pet do deset milijonov evrov svežega kapitala

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je še pred sejo povedal prvi nadzornik Klemen Boštjančič, Vegrad potrebuje od pet do 10 milijonov evrov svežega denarja. Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki ima v lasti 29 odstotkov Vegrada, naj bi bila pri dokapitalizaciji pripravljena sodelovati sorazmerno s svojim lastniškim deležem, večji del vloženih sredstev pa bi tako odpadel na družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe, ki ima v lasti skoraj 57 odstotkov Vegrada, in ki bi morala v podjetje vložiti okoli šest milijonov evrov. Kot omenjeno, pa zaenkrat še ni znano, kaj dejansko predvideva sporazum.

Boštjančič je tudi napovedal, da se bo na seji nadzorni svet seznanili tudi s tekočim poslovanjem in dopolnjenim poslovnim načrtom družbe za letos. Vegrad, ki je lani ustvaril okoli 162 milijonov evrov čistega prihodka od prodaje, za letos načrtuje tretjino nižjo realizacijo. Zaradi tega naj bi, kot je pred časom napovedala direktorica družbe Hilda Tovšak, tudi zmanjšali število zaposlenih s 1700 na okoli 1000.

Dobili le del marčevskih plač

Zaradi likvidnostnih težav, s katerimi se sooča Vegrad, so motena izplačila plač. Predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak, ki se že več dni ne odziva na klice, je pred tednom dni dejal, da bodo zaposleni 3. maja stavkali, če do danes ne bodo prejeli plač za marec. Po neuradnih informacijah naj bi zaposleni v tem tednu dobili del plač, ali bodo v ponedeljek stavkali, pa ni znano.

Prav tako so za informacije v zvezi s tem nedosegljivi pristojni v režiji velenjskega podjetja. Iz podjetja so sporočili le, da danes žal informacij v zvezi s plačami ne morejo posredovati. Sindikat v Vegradu je dvourno opozorilno stavko že napovedal za 20. april, a je pred tem z vodstvom družbe dosegel dogovor o izplačilih, ki pa ga vodstvo družbe že pri prvem dogovorjenem roku za izplačila marčevskih plač ni izpolnilo.

Glede lanskih še neporavnanih obveznosti podjetja do zaposlenih sta se strani takrat dogovorili, da jih bo podjetje poravnalo v več delih v obdobju od konca maja do konca oktobra letos, vključno z letošnjim regresom, za katerega bodo točni rok določili na pogovorih v maju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
02. 05. 2010 17.51
stavka na balkanu ko so rdečuhi na oblasti? nemogoče.......
krivulja
02. 05. 2010 15.09
Gospa Hilda samo tisto vrnite kar ste kot uprava sami pobasalii.Mislim da boste lahko delili tudi 17 plačo ne samo 1o.Samo pobasano nazaj prinesite-vsi boste imeli dovolj in rdečih številk v VEgradu.sploh biti ne more več!!
finec
02. 05. 2010 10.58
Namesto majpamov bi bilo potrebno postaviti vešala za tajkune.
pravakritika
02. 05. 2010 08.23
...allloooo???? Torej boste spet dokapitalizirali naše banke, da bodo lahko takile fakini (in fakinke) še naprej kradli slovensko gospodarstvo??? Koliko malih obrtnikov in podjetij je tale spravila na kolena?? Direktno z neplačili ali pa s "kartelskim" dogovorom, tako da nobeden raspis ni mogel razen njih biti kdo konkorenčen.... Na osnovno ponudbo v raspisu pa so potem dodajali in dodajali klavzule, ki so višale in višale ceno projekta... Noj odgovor je NE. Končno naj se napravi red v gradbeništvu!!! Pa tudi recimo bobu bob....
krivulja
01. 05. 2010 17.31
Slovenski Gradbani kartel bo kmalu začel krasti klošarjem na cesti njihovo naprošeno miloščino!!!
Nauders
01. 05. 2010 10.49
to sploh več ni gradbena firma ampak leglo kvazi menedžerjev
bnam 2707
30. 04. 2010 23.40
Ne vem no,kdo koga za jajca vleče....
bnam 2707
30. 04. 2010 19.54
Spet ta star cekar.Sem že povedal,da si je vzela čas za nove dogodivščine.Vegrad mora takoj v stečaj,cekar pa v arest.Treba je poplačati vse upnike,tudi delavce in podizvajalce.Če bo premalo pa vzeti tudi njeno premoženje,ki si ga je nagrabila. Sicer pa bi tudi jaz rabil svež denar za razširitev poslov,pa ga ne dobim,ker nimam pravih botrov.Razlika je edino v temu,da je ta star cekar do grla zadolžen,jaz pa ne.
chiri
30. 04. 2010 19.54
Kolk je ta baba zoprna
Nobodyno1
30. 04. 2010 19.47
kaj ste blesavi? zdaj ko je vse zajebala pa naj za nagrado prepusti zavoženo firmo nekomu ki naj za davkoplačevalski denar in kredite (ki bodo spet pristali na naših plečih) "poskuša" rešiti kar vsi vemo, da bo uspešno le za tega navideznega "rešitelja" hilda naj v 3-h letih za plačo 700E postavi Vegrad na pozitivno stanje, brez dodatnih finančnih zadolžitev...v nasprotnem pa naj se ji zaseže vse premoženje, ki si ga je prilastila v teh letih... vsak delavec odgovarja za svoje delo, tudi finančno. skrajni čas je da tudi vodilni in menadžerji dobijo tudi odgovornosti ne le privilegije... drugače bomo kmalu mi naslednja Grčija...
Hudi?ka Huda
30. 04. 2010 18.53
Dobili v ponedeljek 150 evrov,danes pa 50 erov plače za marec
_karn
30. 04. 2010 17.41
Nima smisla prestrukturiranje če Hilda ne bo odšla, pač ne
alterego
30. 04. 2010 17.40
Hilda naj gre ven iz Vegrada! najboljš na Ig
Tomaz1980
30. 04. 2010 17.21
Tudi jaz bi od banke kak miljonček € za preživetje... In potem pravijo nekateri, da so brezposelni lenuhi????? Ne morm verjet kako nekateri podpirajo to bando!!
Peter Kralj 1
30. 04. 2010 17.09
Ja tako je: v dobrem rdeči baroni poberejo smetano, sirotka je za delavce, v slabem pa vsak po svojem - rdeči baroni z denarjem, narod pa z lakoto!
ivo55
30. 04. 2010 14.42
A temu se po vladno reče nova stečajna politika... pohlep naj plačajo davkoplačevalci!
Milan Koleznik
30. 04. 2010 10.48
mislim da ji bo uspelo se rešiti,saj je Pahorjeva stran,to se pravi vladina privrženka in ona njihova.
am_staff
30. 04. 2010 10.09
Hilda ti bo uspelo preslepiti banke in vzeti zase še več.
tito-idol
30. 04. 2010 10.05
Hilda krši človekove pravice!!!Ne izplačuje plač v zakonskem roku!!!Prosim odgovorne poslance,ki jim ni mar za malega človeka da podate kazenske ovadbe zoper njo in vseh,ki nam kradejo denar od l.1991!Al pa že organizirajte velike demonstracije!Če se bo ljudstvo samo uprlo,boste vsi bežal iz naše dežele,to pa verjetno že sami veste!Živel 1.maj in upanje na boljši jutri.lp
tron3
30. 04. 2010 10.00
Vegrad lahko takoj rešijo to pa ni noben problem, samo zaplenijo račune vodilnih pa bo vse poplačano, Hilda mora imeti tak račun da gate trga, to je pač krščanska morala