Slovenija

Bodo ukinili DS?

Ljubljana, 20. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B./T.S.
Komentarji
0

Državni svet ni ukinil plače predsedniku državnega sveta, čeprav mu je vlada ukinitev naročila.

Državni svet - bo to njegov poslednji mandat?
Državni svet - bo to njegov poslednji mandat? FOTO: POP TV

Državni svet (DS) bi danes moral, tako mu je namreč naročila vlada, ukiniti plačo predsedniku državnega sveta. Na presenečenje vlade pa svetniki tega niso storili. Minister za javno upravo Gregor Virant je zaradi takšne odločitve napovedal zelo drastične ukrepe, med drugim celo morebitno ukinitev državnega sveta.

DS je odločil, da bo predsednik še vedno prejemal plačo, ki neto znaša okoli 700 tisoč tolarjev mesečno. Vlada pa že dalj časa opozarja, da predsednik DS do plače ni upravičen in da so izplačila v nasprotju z zakonom. Virant je dejal, da je današnja odločitev DS popolnoma nesprejemljiva. "Gre zato, da neka državna institucija ignorira načelo zakonitosti, kar je prav gotovo zelo slabo sporočilo tudi državljanom," je dejal Virant.

Janez Sušnik, predsednik DS, ki prejema mesečno okoli 700 tisoč tolarjev plače
Janez Sušnik, predsednik DS, ki prejema mesečno okoli 700 tisoč tolarjev plače FOTO: POP TV


Trenutni predsednik DS Janez Sušnik je dejal, da ne more predvideti naslednjih potez vlade, ter poudaril da bo svet še naprej delal tako kot doslej. "Torej, kaj bo vlada naredila, jaz težko komentiram. Mi bomo še naprej delali, tako kot smo. Če nam bo sredstev zmanjkalo proti koncu leta, upam na solidarnost državnih svetnikov, da bomo opravili svoje delo korektno, tako kot smo ga do zdaj," je dejal Sušnik.

Vlada namerava z zakonom ukiniti plačo

Kljub današnji odločitvi DS, pa naj predsednik Sušnik plače ne bi več dolgo prejemal. Vlada bo namreč zdaj sama spremenila zakon in tako ukinila njegov dohodek. Današnja odločitev DS, ki se je odločno zoperstavil predlogu vlade, bo po vsej verjetnosti prinesla še bistveno hujše posledice, kot je le ukinitev plače.

Minister Gregor Virant meni, da bi lahko državni svet ukinili
Minister Gregor Virant meni, da bi lahko državni svet ukinili FOTO: Dare Čekeliš

Minister Virant je pojasnil, da sam meni, da bi DS lahko tudi ukinili. "Moje osebno mnenje je, da je državni svet nepotrebna institucija, ki bi jo bilo potrebno ukiniti," je dejal minister.

Zato je potrebno spremeniti ustavo, za kar je potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru. Paket ustavnih sprememb bo vlada predvidoma odpirala prihodnje leto. Po Virantovem mnenju pa bo tudi pravi čas za razprave o smiselnosti državnega sveta. Mandat mu namreč poteče leta 2007.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou