Slovenija

Bodo učitelji bojkotirali NPZ?

Ljubljana, 19. 03. 2015 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V šolskem sindikatu bodo med učitelji preverili podporo morebitnemu bojkotu izvedbe nacionalnega preizkusa znanja. Po njihovih podatkih je država z neplačilom privarčevala sto tisoč delovnih ur. Na ministrstvu medtem pravijo, da bo NPZ letos še po starem.

Učitelji so pri ocenjevanju mature dodatno plačani.

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja bodo med učitelji v osnovnih šolah preverili podporo morebitnemu bojkotu letošnjega NPZ, če do takrat ne bo rešitev. Na ministrstvu za izobraževanje so medtem napovedali analizo izvedbe NPZ, na podlagi katere bodo skušali najti rešitve. "Ker pa pravil ni mogoče spreminjati čez noč in med šolskim letom, bo NPZ v tem šolskem letu potekal v skladu z veljavnim pravilnikom," so še sporočili.

Cilj nacionalnih preizkusov znanja je preverba uspešnosti doseganja standardov znanja. Testi so obvezni za učence 6. in 9. razreda, njihov dosežek pa ne vpliva na končno oceno niti na končni uspeh. Na prihod v srednjo šolo ima vpliv, če je omejen vpis.
Cilj nacionalnih preizkusov znanja je preverba uspešnosti doseganja standardov znanja. Testi so obvezni za učence 6. in 9. razreda, njihov dosežek pa ne vpliva na končno oceno niti na končni uspeh. Na prihod v srednjo šolo ima vpliv, če je omejen vpis. FOTO: Thinkstock
Po podatkih Državnega izpitnega centra so lani ovrednotili 101.504 teste. Preizkuse je vrednotilo 5124 učiteljev, v povprečju jih je vsak ovrednotil 20. "Učitelji, ki so teste ovrednotili dan pred dogovorjenim rokom, so za nagrado dobili še nekaj novih," je opozorila Veličkijeva.

Predsednica Sviza Jelka Velički je poudarila, da je vrednotenje NPZ dodatno delo, ki velja samo za nekatere učitelje na šoli. "Ni utemeljeno, da ministrstvo delo ureja s pravilnikom in ne z zakonom," je poudarila. Poleg ocenjevanja morajo učitelji najprej opraviti usposabljanje za ovrednotenje testov, nato vse tehnične in vsebinske priprave, staršem morajo omogočiti vpogled, v praski obravnavati ugovore, na koncu pripraviti pisna poročila.

Ministrstvo je zavrnilo njihov predlog o začasni ukinitvi NPZ med varčevanjem, češ da so majhna sredstva za njegovo izvedbo. V Svizu zdaj ministrstvo pozivajo, naj določi merila in kriterije za plačilo ur, ki jih bodo učitelji porabili za ocenjevanje testov. Za vsa opravila je država lani po njenih besedah z neplačilom privarčevala nekaj več kot 100.000 delovnih ur. 

Ravnatelj prulske šole Dušan Merc je po današnjem sporočilu ministrstva neomajen. Ne verjame, da bodo našli ustrezne rešitve. Na njihovi šoli bo preverjanje tako potekalo po programu in rešene naloge bodo poslali Državnemu izpitnemu centru, vendar pa njihovi učitelji ne bodo popravljali nalog, je poudaril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

King 1
19. 03. 2015 18.12
-9
Učitelj niti pod razno nedla 8ur na dan... Glede dopolninih ur so pa baje skos na racunalniku medtem ko otroci resujejo naloge, mislim da si ima marsikateri delavec nizjo placo zato ker jo imajo oni tako visoko... Kolikor jaz vem ena ura traja 45 min. Imajo pa maksimalno 5 ur na dan ker imajo umes se prosto tako da ce kdo rece ja 7 ur sem danes imev je to laz 7 uro je koncal ni jih pa imel 7 pa da negovorimo koliko je njihovo delo lazje od ostalih se posebaj v privat sektorju.. Tam se pa res zulji. Ce mas dobre glasilke in znas z otroci je ucitelj sanska sluzba dost denarja pa ful mal delas
Covidus
19. 03. 2015 18.55
-2
v 45 minutah učitelj naredi več kot ti v 3 urah....
King 1
19. 03. 2015 19.08
+2
kat-at
19. 03. 2015 17.39
+0
Nesposobneži ne morejo in ne znajo učiti otroke. Zvišati razredne kvote na 20 učencev, ostale pa odpustiti.
anjerd
19. 03. 2015 17.33
+8
Glede na gospodarsko stanje, kvaliteto šolstva, jim lahko mirno znižate plače, pa kakšnega odpustite. Naredite preverjanje učinkovitosti učiteljev, potem šele pride nagrajevanje. Po šolah se hvalijo, da imajo veliko nadarjenih učencev, vendar z njimi nič ne delajo, če kakemu uspe kaj doseči, pa se spodaj na veliko podpiše "mentor". Otroci zjutraj hodijo na dodatne ure, kjer jim razdelijo liste z nalogami, učitelj pa brska po računalniku, ko je ure konec pa liste vržejo v koš.Tudi na Cankarjevo tekmovanje so učence peljali brez da bi jih kaj pripravili. Toliko o dodatnem delu učiteljev.
Covidus
19. 03. 2015 18.56
-1
zakaj bi pa dodatno delal, če ne dobiš plačila?
King 1
19. 03. 2015 19.08
+2
To ni dodatno delo to spada h njihovem delu
Covidus
19. 03. 2015 20.40
-2
siFBI
19. 03. 2015 17.23
+2
edino pametno!!! Zastojn si še rit človek ne obriše... Eni gratis drugi pa milione na svoj račun. Pa sploh ti NPZ so čista potrata časa. Ne pokažejo popolnoma nič.
Bassettt
19. 03. 2015 16.52
+2
No, končno nekaj pametnega, saj se ne gre le za učitelje, ampak za metanje denarja stran za ves materjal in ljudi, ki so v ozadju NPZ-jev. Ko bo denar, pa naj pridejo NPZ-ji nazaj. Ampak potem pričakujem, da se preverja znanje in talent tudi pri ostačlih predmetih-- npr. tudi pri telovadbi in likovni vzgoji. Kje pa piše, da se mora preverjat učence (berite preverjat učitelje in šole) za določene predmete, ostali predmeti in talenti pa niso pomembni...
hcaine8
19. 03. 2015 16.47
-7
Pa kaj se bodo še spomnili?! To so UČITELJI, ki so za karkoli drugega neuporabni! Lahko jim znižamo plačo za 40%, pa jih bo 95% ostalo v svojih službah, ker drugam NE MOREJO. Niso v nikakršni pogajalski poziciji in nekaj izsiljujejo, potrebno bi jim bilo vrniti milo za drago! Znižati plače in povišati norme! Če jim kaj ni všeč, naj so poskusijo najti službo v realnem gospodarstvu. In veliko sreče pri tem!
Lakotax
19. 03. 2015 16.59
+3
Hehe, ne vem, če bi takšni, kot si ti, sploh komurkoli kaj privoščili.
omega _v6
19. 03. 2015 16.44
-1
Kaj se pa bunite bili bi boljši tako bi lahko postali profesori in bi med delovnim časom zaslužili na stotisoče evrov!! Žal ste pač prenizko tako, da padate med sloj na katerem se varčuje!!
mak0521
19. 03. 2015 17.18
+1