Slovenija

Bodo študentje ostali brez svojega zdravstvenega doma? Pogovori še potekajo, a vse kaže, da bo tako

Ljubljana, 21. 11. 2017 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
55

Ministrstvo za zdravje in MOL nameravata spremeniti status zdravstvenega doma za študente v Ljubljani. Na zdravniški zbornici in v študentski organizaciji temu nasprotujejo. Na ministrstvu odgovarjajo, da dokončne odločitve o statusu omenjenega doma še niso sprejeli, v Zdravstvenem domu Ljubljana pa zagotavljajo, da stavba na Aškerčevi ostaja zdravstveni dom še naprej.

Na ministrstvu za zdravje in Mestni občini Ljubljana (MOL) potekajo pogovori o pripojitvi Zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi cesti k Zdravstvenemu domu Ljubljana. To pomeni, da bi za študente, ki študirajo v Ljubljani, skrbeli v različnih zdravstvenih domovih in ne več zgolj v tem zdravstvenem domu.

Na ministrstvu za zdravje zatrjujejo, da študentje ne bodo na slabšem.
Na ministrstvu za zdravje zatrjujejo, da študentje ne bodo na slabšem. FOTO: Damjan Žibert

ZD Ljubljana: stavba na Aškerčevi ostaja zdravstveni dom

Pogovori še niso končani, kar so nam potrdili tako na zdravstvenem ministrstvu kot v vodstvu ZD Ljubljana. "Nobena odločitev še ni sprejeta, potekajo pa pogovori med vlado in MOL, da bi se zdravstveno varstvo za študente začelo tudi v MOL izvajati v okviru ZD Ljubljana, kot je praksa povsod po državi. To pomeni, da bi se študenti lahko sami odločali za izbiro zdravstvenega doma," navajajo v ZD Ljubljana in dodajajo, da bo v vsakem primeru "zdravstvena obravnava študentov tudi po morebitni pripojitvi ostala vsaj na enaki ravni ali še boljša". Na naša vprašanja, ali je res, da naj bi stavbo MOL nameravala porušiti, pa odgovarjajo, da bo stavba na Aškerčevi zdravstveni dom še naprej, vsi nosilci programov oziroma ves zdravstveni kader pa bo ostal v ZD Ljubljana oziroma bodo še naprej opravljali svoje delo.

Ministrstvo: Študentje ne bodo na slabšem

Podoben odgovor smo pridobili tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so potrdili, da dokončne odločitve še ni. "Ne glede na odločitev o statusu omenjenega zdravstvenega doma pa študentje ohranjajo svojega osebnega zdravnika in zdravstvene storitve tako kot doslej," navajajo in dodajajo, da bodo svoje izbrane zdravnike ohranili tudi preostali bolniki.

Študentje zahtevajo, naj se zdravstveni dom ohrani na zdajšnji lokaciji ali pa naj se zanj najde nove primerne prostore, kjer bodo lahko še naprej kontinuirano in celostno skrbeli za zdravstveno nego študentov.
Študentje zahtevajo, naj se zdravstveni dom ohrani na zdajšnji lokaciji ali pa naj se zanj najde nove primerne prostore, kjer bodo lahko še naprej kontinuirano in celostno skrbeli za zdravstveno nego študentov. FOTO: Damjan Žibert

Zdravniška zbornica in študentje ostro proti ukinitvi

Na zdravniški zbornici temu nasprotujejo in opozarjajo, da je zdravstveno varstvo za študente v Sloveniji trenutno zgledno urejeno, s strokovno-medicinskega vidika pa je tudi nujno, da je študentom še naprej dostopno v dozdajšnjem obsegu. Podprli so zahteve študentskih organizacij, ki temu ukrepu nasprotujejo in zahtevajo, da se omenjeni zdravstveni dom ohrani.

Študentske organizacije: Dostopnost do storitev bo slabša

"Vemo, da kar 60 odstotkov študentov ljubljanske univerze prihaja iz drugih občin, kjer imajo tudi osebnega zdravnika. Zelo smo tudi presenečeni nad tem, da nas o teh namerah ministrstvo ni obvestilo, čeprav je ravno naša organizacija pred več kot dvajsetimi leti predlagala ustanovitev tega zdravstvenega doma," je za Dnevnik povedal predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Klemen Peran, ki nasprotuje ukinitvi zdravstvenega doma.

V študentskem društvu Iskra opozarjajo, da je državni zbor 19. septembra sprejel zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti, znotraj katerega so s 6. členom izbrisali drugi odstavek in spremenili tretji odstavek 9. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki sta zakonsko omogočala obstoj ZD za študente in do zdaj zagotavljala organizirano zdravstveno oskrbo študentov. Drugi odstavek 9. člena so tako nadomestili z besedilom, ki zdravstveno oskrbo nalaga drugim zdravstvenim domovom. Prepričani so, da bo zaradi te zakonske spremembe, ki omogoča ukinitev zdravstvenega doma za študente, oskrba študentov zdaj veliko slabša. Zato ministrstvo za zdravje in mestno občino pozivajo, da jasno predstavita svoje argumente, ki govorijo v prid ukinitvi zdravstvenega doma.

V društvu Iskra opozarjajo, da z ukinitvijo ne bo več zagotovljena celostna zdravstvena oskrba študentov. "V spremembah zakona sicer piše, da ostali zdravstveni domovi oziroma ambulante sicer lahko sprejemajo tudi študente, vendar je to odvisno od posameznega zdravnika in števila mest, ki ga ponuja za sprejem novih pacientov," opozarjajo v društvu, kjer so prepričani, da bo s tem zmanjšana dostopnost celostne zdravstvene oskrbe. "Študentje bodo imeli dve možnosti – ali si bodo morali osebnega zdravnika poiskati v drugem zdravstvenem domu v Ljubljani ali pa v kraju stalnega prebivališča. Prva možnost dodatno obremeni že tako ali tako obremenjene zdravstvene domove v Ljubljani in s tem podaljšuje čakalne vrste. Druga možnost pa zmanjšuje hitro dostopanje do zdravstvene oskrbe, saj so za večino študentov lokalni zdravniki precej oddaljeni."

V stavbi ZD za študente na Aškerčevi ostaja zdravstveni dom, ki pa očitno ne bo več študentski.
V stavbi ZD za študente na Aškerčevi ostaja zdravstveni dom, ki pa očitno ne bo več študentski. FOTO: Damjan Žibert

Zdravniška zbornica: To bo še podaljšalo čakalne dobe

Da bi bilo zaprtje doma res slaba rešitev, opozarjajo v zdravniški zbornici. Kot pravijo, bi bilo zaprtje tudi nelogično s strokovno-medicinskega vidika. "Z ukinitvijo študentskega zdravstvenega doma in pripojitvijo zdravnikov k javnemu Zdravstvenemu domu Ljubljana bi se zdravstvena mreža skrčila, čakalne dobe pa podaljšale," so zapisali v odzivu na novico.

"Letno se v ZD za študente opravi kar 150 tisoč zdravstvenih pregledov. Študentje v ordinacijo ne pridejo zaradi bolniške, ampak zaradi bolezni in zato, da se lahko čim hitreje vrnejo k opravljanju študentskih obveznosti. Študentska populacija je tudi izrazito ranljiva, kar zahteva poznavanje problematike, specifično obravnavo in znanja študentskih zdravnikov," poudarja zdravnica Božena Skalicky Kuhelj, ki je bila kar 34 let vodja organiziranega zdravstvenega varstva študentov in je utemeljiteljica celovitega in samostojno organiziranega študentskega zdravstvenega varstva.

Letno se v ZD za študente opravi kar 150 tisoč zdravstvenih pregledov.
Letno se v ZD za študente opravi kar 150 tisoč zdravstvenih pregledov. FOTO: Damjan Žibert

Še več. Na zdravniški zbornici celo opozarjajo, da bi zaradi vedno več študentov – tako domačih kot tujih – morali celo razširiti ordinacije splošne medicine v tem študentskem domu. Na Univerzi v Ljubljani namreč študira več kot 40 tisoč študentov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezov uč
21. 11. 2017 11.30
+1
frane, a si ti brez službe, ker imaš tolk cajta za pisat, al pa še hujš, jo imaš, pa te živimo mi, ki delamo?
prašek
21. 11. 2017 11.37
+0
Veš, nekateri, malo manj mladi, smo že v penziji in imamo časa 24 ur na dan. Potem pa, kakor ga kdo želi izkoristiti ! Je pa več kot očitno, da imaš tudi ti preveč časa. Zakaj že ????
Madeni
21. 11. 2017 11.18
+6
Profesorji KRADEJO NEZAKONITO na BLAGAJNI...( DODATKE ) Dekani prodajajo diplome, ki niso njihove..Profesorji na... Grad...i......izkoriščajo in prodajajo študentske naloge kakšni naj bodo ŠTUDENTI..če so profesorji LOPOVI MinistIrca pa prav tako..ostali pa v ŠPARU na blagajni 10 let ŠTUDIRAJO..DEL JIH ČAKA KDAJ BO marihuana zastoj del v marmornatih pisarnah izdaja študentske nakaznice penzijonistom..OSTALI SE PA PRODAJAJO ZA burek IN POL. RAZEN NEKAJ MALEGA IZJEM..To je sistem zaradi sistema...Tu je valilnica AKTIVISTOV ki bodo celo življenje AKTIVNI in parali živce poštenim ljudem..Tu od resnega študija in študentov ni ostalo ničesar..
trgft
21. 11. 2017 11.24
-1
prašek
21. 11. 2017 11.35
-3
Samo tega ne ve, da čisto nič ne ve !!!!
odkimasin
21. 11. 2017 10.49
+4
En džojnt na dan prežene dohtarja stran!
Ramzess
21. 11. 2017 10.47
-1
Univerze bi lahko imele svoje ambulante za praske in buške, ipd., kot imajo to v tujini.
Ramzess
21. 11. 2017 10.45
-5
Študenti imajo svoj zdravstveni dom, ne vem zakaj se m pomislil na študente medicine, saj se še ne smejo iti zdravnike, to niti ne bi bilo zakoniti. Sicer pa, a nimajo svojih osebnih zdravnikov, kot vsi drugi. Kako gre eno in drugo skupaj, tak zdravstveni dom in osebni zdravnik, sicer pa imajo tudi urgenco itd, ne vem zakaj morajo imeti nekaj svojega. Me ne čudi da ga bodo zaprli, saj kaj dosti dela tam zaposleni zdravniki itak ne morejo imeti, če se ukvarjajo samo s študenti.
harriba
21. 11. 2017 10.51
+3
A zdaj bodo pa recimo zaradi angine šli na urgenco gužvo delat zelo pametno. Da bi se pa v Mursko soboto domov po zdravila peljal je pa tudi butasto.
Ramzess
21. 11. 2017 11.05
-5
Angina se preboli doma, razen če je pektoris.
TheGrayMask
21. 11. 2017 10.43
+8
Se to kr stima naj zjebejo !
Madeni
21. 11. 2017 10.29
+10
REALNOST IN RESNICA da spomnimo.neki..NASEDLA INVESTICIJA Izobražen ne pomeni pameten, najmanj pa koristen. V 90. letih prejšnjega stoletja smo začeli promovirati idejo, da je treba čim večjemu številu vsake generacije omogočiti študij, zato je politika izumila poceni študentske bone za prehrano, subvencije za študentske sobe in prevoze, pa zdravstveno zavarovanje za študente in študentske servise, ki so na trgu dela organizirali nelojalno konkurenco. Študentsko delo je pač za delodajalca ena najcenejših oblik dela. Seveda je bil študij fizike, strojništva ali gradbeništva neprimerno zahtevnejši od na primer mnogo prijetnejšega študija kulturologije ali sociologije kulture in priljubljenega študija ekonomije. Ampak prav favoriziranje družboslovnih smeri – rekorderki po številu ministrov, ki sta jih dali vsem slovenskim vladam, sta ljubljanski Fakulteta za družbene vede in Ekonomska fakulteta – se nam zdaj vrača kot bumerang. Čeprav imamo toliko diplomantov, kje so proizvodi z dodano vrednostjo? Če se nisem zmota v štetju, je bilo na Univerzi Maribor v zadnjem letu promoviranih 65 doktorjev znanosti, na Univerzi v Ljubljani pa samo leta 2013 v treh mesecih 223 doktorjev znanosti. Navajam še dve neprijetni statistiki: Po raziskavi Eurobarometra iz leta 2010 se je glede na vprašanje med delodajalci "Kako ste zadovoljni z veščinami diplomantov" Slovenija uvrstila na predzadnje mesto, slabša od nas je bila zgolj Litva. Medtem ko je delež z veščinami diplomantov nezadovoljnih delodajalcev v preostalih državah znašal v povprečju devet odstotkov, je znašal slovenski delež 18 odstotkov. Še bolj neprijetna je statistika o izumih, ki omogočajo izdelke z dodano vrednostjo: povprečje EU-ja je 120 patentov na milijon prebivalcev. To pomeni, da imajo uspešne evropske države na milijon prebivalcev krepko čez 200 prijavljenih patentov. Slovenija s svojo armado visoko izobraženega kadra registrira na milijon prebivalcev sramotno skromnih 60 patentov. Ker študentu ni bilo treba neposredno plačati za študij, mu seveda ni bilo treba razmišljati, kje bo delal po koncu študija. Ker neposredno ni nič plačal, tudi od svojih profesorjev ni mogel zahtevati, da bodo kaj znali, se kaj naučili vse je bilo bay de vej še tega niso zahtevali da bi vsaj bili približno točni na svojih govorilnih urah ali da naj v razumnem času odgovorijo na elektronsko pošto. A ker je sistem študija nastavljen tako, da je fakulteta dobila denar na glavo vpisanega študenta v prvi letnik (ne glede na to, koliko jih je letnik sploh končalo), si je fakulteta želela, da letnik naredi čim več študentov. Če bi zvišali kriterije zahtevnosti, bi bil osip večji in ne bi bilo potrebe po zaposlitvi takšnega števila predavateljev. Zato še naprej potrebujemo toliko študentov, ker drugače bo treba zmanjšati število predavateljev. Obenem pa s takšnim sistemom ubijamo kakovost na tistih študijskih smereh, kjer bi bilo potrebno občutno manj študentov na enega profesorja, a je v takšnem sistemu to nemogoče. Pravzaprav pa morate odgovoriti zgolj na vprašanje, kaj so vas učili vaši starši. Ali so vam govorili: "Uči se, da ti ne bo treba delati", ali so vam govorili: "Uči se, da boš lahko delal"? Ta razlika je ključna za vašo prihodnost. Ne "" spavaj mala moja ( muzika se čuje). "".
dr.dare
21. 11. 2017 09.55
+5
svojega zdravnika? a vsi študentje imajo zdravnika v lj? se pravi vsi študentje po novem naj na urgenco hodijo da bo še večja gužva?
Ramzess
21. 11. 2017 10.48
Praškovarit
21. 11. 2017 09.50
+26
eh, kaj nas to briga. važn da ima Ahmad toplo sobico na psihiatriji in da se mu ne bo treba it nazaj borit v Sirijo, kjer ni več vojne
Odrešenik666
21. 11. 2017 09.52
-8
In to je tvoj edini problem v zivljenju? ;)
pop greznica
21. 11. 2017 09.54
+7
a se vam je zmešalo s tem Ahmedom? Zdaj bom jaz rekel, pri nas nimamo urejenega pločnika važno da ima Ahmed sobo
vladaricaumov
21. 11. 2017 10.23
+7
Intimna, ti kr dodatno fili folk. Drgač pa plačuješ ti za toplo sobico tud Bavčarju. Tega, kar je nakradu, ne boš pa nikol vidla. Briga nas za naše, sam da po drugih pluvamo. Patetično.
Frane Šajn
21. 11. 2017 10.24
+8
Ti intimna nega pojdi pa mu jo lahko brezplačno umiješ človeška kanta polna sovražtva do enega človečka napram celi državi. Reva desničarska na dveh nogah.
Frane Šajn
21. 11. 2017 10.25
+5
Na boj v Sirijo te pošiljajo imperijalistični bratje po NATU. Bimbo na dveh nogah!
Frane Šajn
21. 11. 2017 09.50
+12
Študentje ne čudite se čas je, da spoznate vse čare demokracije in brezčutnega kapitalizma. Korak za korakom vas je treba pripraviti na pot brezobraznosti in neizprosnega zaničevanja do tistih , ki vam bodo nekoč podrejeni vse to v imenu boga dobička in imperialistićnih manir. Vstanite v suženjstvo zakleti dokler je še čas!
Morana7
21. 11. 2017 10.54
+5
Če bi šlo za cvet inteligence o katerem pišeš spodaj, bi bili študentje tisti, ki bi vodili proteste tako, pa jih zanima vse kaj drugega...
Morana7
21. 11. 2017 10.58
+2
Tudi sam šolski sistem jim ne da prav mislit, prej obratno samo nismo pa na Kitajskem in z nekaj samoiniciative bi si lahko ustvarili lastno mnenje..
ggzz
21. 11. 2017 09.47
+4
še dobro da ni Janša na oblasti ali kdo od nekučanovih na MO Ljubljana ... sicer bi že gorele ulice, ker bi "liberalni" študenti in razni "gotofci" s pomočjo medijev naredili cel kraval. tako pa vse poteka zelo tiho, mirno, kot bi reki priajtelji ta levih Srbi "nikome ništa". In še dobro da ni Janša kpil policijskega vodnega topa - zdajle bi imeoi že desno dirkaturo in državni udar in ... tko pa nam ga prodajajo kot humano potezo leve vlade....
Odrešenik666
21. 11. 2017 09.50
-2
Ja bi ze kocke v parlament metali...kdaj ze?
Frane Šajn
21. 11. 2017 10.05
-1
ggzz kaj naj rečam tako kot ta zmeda v komentarju je raztrešeno tudi v podstrešju, res je kar pravijo papir vse prenese ta portal pa še desetkrat več. preprosto ne zmorete vi desničarji skriti zavisti ne sovraštva do vsega normalnega kar vas obdaja. Vedno bolj se mi zdi , da tako bitje preprosto ne moreš ustvariti s tem sovražnim genom se lahko "človek" določene sorte lahko samo rodi ali izvali bolje se sliši iz nekega nam ljudem ne znanega kokona.!
Tomaz1980
21. 11. 2017 09.39
+6
Sploh nisem vedel, da imajo študenti svoj LASTNI zdravstveni dom! Tega, ko sem bil jaz študent nisem imel...
mastaflash
21. 11. 2017 09.42
+12
BiDaman
21. 11. 2017 09.50
+6
Saj ni lastni ZD, bolj kot ne se izvajajo sistematski pregledi v njem. Lahko pa si kdo tudi izbere osebnega zdravnika, zobarja, ginekologa, itd., med časom študija v tem ZD, da se ne rabiš sredi tedna vozit domov. Pač je nekako bolj pisan za študente. Po drugi strani pa; koliko študentov bi šlo na sistematski pregled, če ne bi bili organizirani s strani fakultet in tega ZD? Peščica.
Ramzess
21. 11. 2017 10.51
-1
Zakaj fakultete zanima zdravstveno stanje študentov?
Madeni
21. 11. 2017 09.32
+23
ŠTUDIJ NI VEČ ŠTUDIJ, to niso več študenti..to ni več ničemer podobno Študentski servisi, študentske organizacije in vse v celoti JE LEVICA SPREMENILA V bando IN KUPLERAJ..
Odrešenik666
21. 11. 2017 09.43
+1
ggzz
21. 11. 2017 09.48
+2
ni problem kdo študira, problem so dvojna merila, v teh ste komunisti vedno bili zelo dobri
Odrešenik666
21. 11. 2017 09.51
+5
Aja. Torej desni student je mamina maza, talevi pa v kupleraju?? ;)
harriba
21. 11. 2017 10.47
+1
No tako grozno kot ti opisuješ pa stanje vsekakor ni.