Slovenija

Vlada in sindikati blizu dogovoru

Ljubljana, 30. 09. 2010 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predstavniki javnega sektorja in vlade naj bi bili blizu dogovoru, kar bi pomenilo zamrznitev stavke. Ves čas se zatika pri ključni točki, pri odpravi plačnih nesorazmerij.

V času stavke dela javnega sektorja delodajalci izvajajo različne pritiske na stavkajoče na upravnih enotah, opozarja sekretar republiškega odbora Sindikata državnih in družbenih organov Drago Ščernjavič. Delodajalci od stavkajočih zahtevajo izdelavo seznamov ali celo poimensko izjasnjevanje zaposlenih o sodelovanju v stavki, navaja Ščernjavič. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je očitke zavrnila za neutemeljene. Ob tem je zagotovila, da bo v primeru, da bodo takšni primeri konkretno in argumentirano dokazani, ukrepala.

Pogajalci stavkajočega dela sindikatov javnega sektorja in vlade tudi po devetih urah pogajanj še vztrajajo za pogajalsko mizo. Kot je za 24UR ZVEČER povedal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič, naj bi bili blizu dogovoru.

Zadnjih nekaj ur naj bi prišli na vrsto pogovori o preostalih stavkovnih zahtevah z izjemo prve - odprave plačnih nesorazmerij. Tako naj bi bila v nadaljnjih pogajanjih po neuradnih informacijah med drugim na mizi vprašanja, povezana z napredovanji, plačilom v dežurstvu tudi za ostale poklice v zdravstvu poleg zdravniškega, in plačilu za čas stavke.

Pri odpravi plačnih nesorazmerij obe strani vztrajata vsaka pri svojem. Po prepričanju sindikatov je zadeva "dobljena" in jim po polnoči, s 1. oktobrom pripada izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, kot to določa veljavna kolektivna pogodba. Tega naj ne bi zadržala niti tožba, s katero vlada na sodišču zahteva razvezo od obveznosti omenjenega izplačila v rokih, kot so sedaj določeni.

Vlada bo razveljavila kolektivno pogodbo

Vlada je sicer danes že sklenila razveljaviti kolektivno pogodbo za javni sektor. Sindikatom javnega sektorja pa bo zdaj ponudila v podpis novo pogodbo, s katero po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs v oteženih finančnih razmerah spreminjajo dinamiko odprave plačnih nesorazmerij, ohranjajo pa plačne razrede, ki so bili dogovorjeni.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica, so v torek vsem 29 reprezentativnim sindikatom predstavili ukrepe, ki jih ima vlada na voljo. Ti pa so sprejem interventnega zakona, ki je že bil sprejet in ki "določa elemente nepovišanja plač v javnem sektorju v letu 2011", ali odpoved kolektivne pogodbe za javni sektor in ostalih kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s ponudbo nove kolektivne pogodbe, ki jo bo vlada v oteženih finančnih razmerah sposobna uveljavljati.

Ministrica je napovedala, da bo vlada razveljavila kolektivno pogodbo in ponudila v podpis novo.
Ministrica je napovedala, da bo vlada razveljavila kolektivno pogodbo in ponudila v podpis novo. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je ministrstvu za javno upravo naložila pripravo nove kolektivne pogodbe, v kateri spremeni 50. člen in določi, da se tretja in četrta četrtina plačnih nesorazmerij odpravi v dveh zaporednih letih po letu, ko bo gospodarska rast presegla tri odstotke. "Z odpovedjo kolektivnih pogodb, ki sicer veljajo še šest mesecev, imamo torej s socialnimi partnerji čas v šestih mesecih skleniti tako kolektivno pogodbo," je pojasnila ministrica in dodala, da bo vlada v nasprotnem primeru plače uredila z zakonom.

Kot poudarja Pavlinič Krebsova, je vlada s tem ukrepom čakala do zadnjega dne, s ponujeno kolektivno pogodbo pa v celoti ohranjajo doseženo plačno reformo, tj. plačne razrede, kot so jih javni uslužbenci dosegli na podlagi veljavne kolektivne pogodbe. Pri tem se spreminja zgolj dinamika, ki se po njenih besedah prilagaja spremenjenim okoliščinam.

Stavko čutijo predvsem na mejnih prehodih

Helena Kamnar je sindikate povabila na pogajanja.
Helena Kamnar je sindikate povabila na pogajanja. FOTO: POP TV

Danes je za del javnega sektorja že četrti stavkovni dan. Še najbolj je bilo stavko čutiti na mejnih prehodih, kjer so nastajale kolone. Glede na sredino odločitev stavkovnega odbora naj bi se čakalne dobe na mejnih prehodih za tovorna vozila zdaj zmanjšale.

A če pogajanja z vladno stranjo ne bodo stekla, vnovične zaostritve na mejah ne izključujejo. Prav tako so zaostritev napovedali policisti in zaposleni na upravnih enotah. V skladu s sklepom stavkovnega odbora naj bi stavko zaostrili tudi v zdravstvu.

V uri in pol 93 kontrol

''Naši policisti v okviru rednih nalog izvajajo temeljitejše kontrole vozil in voznikov,'' je za 24ur.com povedal sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar. Tako so na primer samo na območju Celja v uri in pol izvedli 93 kontrol, pri tem pa izrekli toliko opozoril, da bi v primeru, če bi šlo za kazni pobrali za 9300 evrov. Tovrstne kontrole pa policisti po Frantarjevih navedbah izvajajo po vsej Sloveniji. Trenutno tovrstna kontrola poteka v Videžu na Primorskem, kjer je zaradi tega nastal kilometrski zastoj. Vztrajajo pa tudi na mejnih prehodih.

Čeprav sindikalni voditelji poudarjajo, da stavka ni uperjena proti državljanom, ampak proti vladi, ki da nima posluja, imajo največ težav prav ljudje.
Čeprav sindikalni voditelji poudarjajo, da stavka ni uperjena proti državljanom, ampak proti vladi, ki da nima posluja, imajo največ težav prav ljudje. FOTO: Reuters

Glede povabila na današnja pogajanja je Frantar dejal, da se jih bodo vsekakor udeležili. Po njegovih besedah so ta pogajanja pričakovali že veliko prej. ''Ne vemo, kakšen bo rezultat, vendar smo od vlade pričakovali, da se bodo ta pogajanja začela že prej. Od vlade pričakujemo, da bo začela razmišljati v tej smeri, da se mora tudi sindikatom bolj približati, kot se je doslej,'' je povedal Frantar.

Če pogajanja ne bodo uspešna, pa so policisti pripravljeni stavkati še dolgo. ''Kar se tiče Sindikata policistov Slovenije smo pripravljeni stavkati tudi do novega leta, če je treba, lahko pa še dlje. Odločeni smo, da bomo vztrajali, volje imamo dovolj, naši člani pa so dovolj slabe volje, da imajo dovolj motivacije,'' še pravi sekretar sindikata. Ob tem upajo, da bodo vztrajali tudi drugi sindikati in dali vladi jasno sporočilo, da je treba tem pogajanjem pristopiti resno.

Če pogajanja ne stečejo, bi se razmere na mejnih prehodih lahko še zaostrile.
Če pogajanja ne stečejo, bi se razmere na mejnih prehodih lahko še zaostrile. FOTO: Miro Majcen

'Najmanj, kar potrebujemo, je namerna destabilizacija'

Gospodarstvo je nad stavko v javnem sektorju, ki je sicer legitimna pravica, ogorčeno. V Gospodarski zbornici Slovenije so prepričani, da je ''najmanj, kar v tem trenutku potrebujemo, namerna destabilizacija gospodarstva in celotne družbe''.

Briga jih na tujih trgih, če naši cariniki stavkajo. Ne razumem obnašanja javnih delavcev. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić

''Čas je, da vsi, zlasti pa sindikati javnega in zasebnega sektorja, spregledajo, kakšno je naše realno ekonomsko stanje. Tudi zaradi naše majhnosti imamo vse možnosti premostiti krizo ter izboljšati konkurenčni položaj gospodarstva in države. Ključ do tega, da bomo uspeli ne le preseči krizo, ampak tudi ohraniti trenutni standard, je več konsenza in sinergije, več ustvarjalnega znanja vseh zaposlenih in vodilnih v javnem ter zasebnem sektorju,'' je v sporočilu za javnost zapisal predsednik GZS Stojan Binder.

Nakazano možnost strnitve vrst sindikatov javnega in zasebnega sektorja, ki jo odkrito podpira predsednik Pergama Dušan Rebolj z izjavo, da ''po njegovem mnenju prihaja čas, ko bodo morali vsi sindikati nastopiti skupaj'', gospodarstvo razume kot nepotrebno izzivanje, ne pa kot resno in odgovorno ravnanje, menijo v GZS.

''Zato računamo na to, da bodo sindikati gospodarskih dejavnosti presodili o posledicah morebitne pridružitve splošni stavki na konkurenčnost njihovih panog. Zaostrovanje stavke, podpihovanje javnosti, hujskanje in lahkomiselno pozivanje k dolgotrajni stavki lahko privedejo do posledic takih razsežnosti, kot si jih danes še ne predstavljamo,'' je zapisal Binder.

Gospodarstvo je nad stavko v javnem sektorju ogorčeno.
Gospodarstvo je nad stavko v javnem sektorju ogorčeno. FOTO: Kanal A

Na GZS ponovno pozivajo tako vlado kot sindikate javnega sektorja k strpnemu dialogu. Hkrati pozivajo vse sindikate, tudi sindikate gospodarskih dejavnosti, k razsodnemu in preudarnemu ravnanju, ki ne bo škodovalo gospodarstvu in ratingu Slovenije.

Tudi Radićeva nezadovoljna s stavko

Posebne ocene, kolikšno škodo stavka javnega sektorja povzroča gospodarstvu, ministrica za gospodarstvo Darja Radić nima, pravi pa, da imajo precejšnjo neposredno škodo avtoprevozniki, posredno pa vsi dobavitelji, ki izvažajo in zaradi morebitnih nerednih dobav tvegajo, da bodo posle izgubili.

"Gospodarstvo je tisto, od katerega vsi živimo. Če bo gospodarstvu šlo, bomo vsi dobro živeli. Če mu ne bo, ne bomo imeli za zagotavljanje osnovnih pravic," je opozorila ministrica.
 

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pykem
01. 10. 2010 20.58
ne razumem vseh telih vaših komentarjev tukaj. A se kdo morda vpraša zakaj je tako stanje kot je. Nekdo se spomni novo besedo "TAJKUN" pa cela raja "nori" za tajkuni, ostali pri koritu direktorji, menedžerji, prokuristi ali pa pakršno koli ime so si že izmislili za krajo pa lepo v miru kradejo naprej. Ampak raja pa cela vesela gloda kost o tajkunu. PA kdo je kriv za to? JA bi rekel da vlada katera sama počne isto. Mal poglejte preko TV kok jih je na seji - za kar so zelo dobro plačani. Bolj malo, pa še ti ali spijo, vrtajo po nosu ali pa mekomu pred sabo kaže osle. Drugo delo je da predava na kakšni fakulteti, pa ga seveda tudi tam ni, potem je še v kakšnem nadzornem svetu pa je kones mesca res boga plača. Zato mu moramo davkoplačevalci še kupit avto, pa ga servisirat, plačevat gorivo, pa seveda tega našega vladnika tudi nahraniti pa mimo grede plačat telefon, k pozab odklopit surfanje po internetu. In mi raja se bockamo med sabo, medtem ko nas vlada brez pretiranega napora vodi za nos in nas krade. Izjava pa ja DELAVEC JE PREDRAG zato smo v krizi. Če bi v vladi delali to za kar so bili izvoljeni tega ne bi bilo.
resslovenka
01. 10. 2010 13.23
Sem gledala včerajšnje Odmeve in prišla do zaključka, da naša država ni ustvarjena za poštene male ljudi. Zakonodja je prilagojena onim drugim t.j. ljudem, ki obvladujejo kapital. In karkoli se že zgodi, ni dokazljivo ali sporno z obstoječo zakonodajo. In kakor je bilo v oddaji rečeno, smo še v tranziciji, na žalost. Glas ljudstva je zgolj glas vpijočega v puščavi. Kako grozljivo in brezizhodno.
Martina Dabevska
01. 10. 2010 12.32
Because of the strike Upravna enoto doesn`t work and i can`t get my permiton to stay as a exchange studen :((((( I hope everything will turned ok on Monday :)
endan
01. 10. 2010 11.03
Zaradi predolge basni v je izostal nauk prejšnjem postu: Torej, če hočeš biti srečen en dan, se ga napij, če hočeš biti srečen tri dni , se poroči, če pa hočeš biti srečen celo življenje, se zaposli, kot parazit v J A V N I U P R A V I ! ! ! !
endan
01. 10. 2010 10.54
BASEN O DVEH PARAZITIH JAVNE UPRAVE. Nekega, ne tako davnega dne, sta živela dva parazitka, zaposlena v JU in sicer na carini. Pisalo se je leto 2004, mesto dogajanja pa je bilo na Obrežju, petem največjem kopenskem mejnem prehodu zdajšnjih zunanjih mej EU in takratnim prometom okoli 400.000 kamionov letno. Po normativih bi bilo moralo tam vedriti in oblačiti 120 carinikov – parazitov. Vendar se je »možganski trust« mlade perspektivne države, ki je bila ravno pred durmi EUR območja odločil, da bo za »postopanje in zijanje v luft« povsem dovolj število 50, v štirih izmenah. Naša parazitka se za to tistega lepega večera v začetku marca nista pretirano vznemirjala. Ravno je bila plača in njuno domišljijo je razvnemala vsota, pravkar nakazana na njuna že tako preobilna računa. Prvi je bil bogatejši za nekaj manj, drugi pa za nekaj več, kot 170.000 SIT (700 EUR). Z zavzetim lenarjenjem podnevi in ponoči, v petek in Svetek sta si tako prislužila vsoti, ki ju bo materialno in statusno postavila daleč v ospredje pred množico zaposlenih v realnem sektorju, ki jim je takrat, v letih konjunkture, plača v povprečju rasla okoli 5 realnih % letno, sama pa sta že drugo leto zapored stagnirala s svojimi obilnimi prejemki. Je bilo pač obdobje pred bližnjim vstopom v EUR območje in so se paraziti iz državne uprave odločili, da bodo pomagali bleščeči poti države v EUR elito, ki bo prinesla bleščeč standard in oh in sploh. Tudi ureditev plačnih nesorazmerij je bila obljubljena v kratkem, s strani modrega vodstva države, le še »malo« je bilo potrebno počakati, ne vedoč, da se bo ta »malo« zavlekel v leto 2010, po najnovejšem scenariju pa nekje po 2015. »Nič hudega, ker je pač to naš denar, ki ga dajemo na stran in ga bomo lahko kasneje porabili za ta namen in državi ne potrebno posebej obremeniti proračuna«, so si mislili takrat. Po tej odpravi nesorazmerij plač, sta si naša carinska lenuščka obetala namesto 35, celih 45 EUR dodatka za 64 ur/ mesec nočnega lenuharjenja, skupaj z ostalim, pa bi bila mesečna plača gotovo preko 180.000 SIT (750 EUR) neto, kar bi standard naših lenih parazitov izstrelilo najmanj v »spodnji višji sloj« naše perspektivne države. Torej sta se veselo vrgla v vznemirljivo lenarjenje na izstopnem tovornem terminalu, in ko se je drugi izmed obeh ob sedmih zjutraj ozrl po njunem uspešnem zajedanju gospodarstva, je ugotovil, da je za njima okoli 250 kontroliranih kamionov in blizu 400 potrjenih deklaracij v celih dvanajstih urah postopanja na mejnem prehodu, s tem, da je prvi izmed naši parazitov zaradi nujnih družinskih zadev moral zapustiti delovno mesto ob štirih zjutraj, drugi pa je bil prepuščen sam sebi in svojim ljubi tovornjakom. Tudi se ni pretirano vznemirjal zaradi zdravnikovih opozoril na sistematičnem pregledu pred slabe pol leta, ko mu je dejal, da naj pazi, da ga pretiran stres, ki ga povzroča intenzivno lenarjenje v nočnih urah ne bo pripeljalo v kakšno mirno ustanovo z zastonjskim, nazaj obrnjenim reklcom. Mu pač ni povedal še za uničen vid, pljuča in hrbtenico čez par let, kaj šele za razdrto družino, ki ga s 50% verjetnostjo čaka v bližnji prihodnosti. Nič hudega, saj mu je država že po osmih letih (l. 2000) milostno dodelila pravico do obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Seveda ne za nazaj, ker bi to obremenilo javne finance, kot da prejšnja leta ne bi opravljal zdravju škodljivega dela. Torej bo po približnem izračunu šel celi dve leti prej v penzion, kot ostali smrtniki. Še bolj verjetno pa sploh ne bo šel nikamor, ker se s pol drugim metrom zemlje nad seboj težko kam premakneš. Torej je po dvanajstih urah uspešnega zajedanja realnega sektorja veselo odšel domov, vedoč, da zaradi stresa še dve uri ne bo mogel zaspati in bo tako lahko še ti dve uri sanjaril, kako porabiti višek denarja, ki se mu nabira na osebnem računu… Ups, skoraj bi pozabil nauk te Basni o dveh parazitih
kleopatra-1
01. 10. 2010 09.23
sergejap.01.10.2010, 09:19 0 kleopatra-1 Morala, etika in solidarnost - kaj je že to? JA, DO KOGA, raja je še preveč solidarna med sabo. Solidarni z barabami??????!!!!!!!!!!! Oprosti, ampak raja sploh ni solidarna med sabo, če bi bila, bi danes skupaj stavkali ali celo organizirali generalni upor, Ju stavkajo zase in jih boli k za delavce v gospodarstvu, ki niti za kruh nimajo. To je zate solidarnost?
kleopatra-1
01. 10. 2010 09.21
Navsezadnje kaj je tukaj sedanja vlada kriva? Začela je delati v svetovni krizi in bila primorana sprejeti določene ukrepe. Kot jaz razumem, jim je prejšnja vlada obljubila usklajevanje plač, zakaj JJ potem tega ne izpelje tako kot treba? Nobenega pametnega predloga z njegove strani še nisem slišala, samo s prstom kaže na druge, kakšno krivico mu delajo. Lahko je obljubljati in z obljubami manipulirati narod, potem pa obtožiti druge za problem. Da ne govorim o tem, s kakšno vestjo Ju sploh stavka, ko pa imajo redno plačo vsak mesec medtem ko delavci v gospodarstvu plače sploh ne dobijo. In zakaj JU potrebuje 26 sindikatov? Koliko denarja ti sindikati poberejo? In še vedno nimam odgovora na vprašanje, koliko delovnih ur delavci javne uprave porabijo za visenje na raznih socialnih portalnih in pri prepošiljanju neumnih verižnih mailov - vem, ker take maile od znancev, ki delajo v JU, dnevno dobivam in jim ne morem dopovedat, da nimam časa za neumnosti. Da ne govorim o Facebooku - se tudi vidi, kdo je prijavljen in kaj počne. In potem hočejo še višje plače! Cariniki v času stavke delajo po predpisih - pomeni, da ko ne stavkajo, ne delajo nič. Zakaj že jih moramo plačati? In tako po vrsti za skoraj vse sektorje ...
sergejap.
01. 10. 2010 09.19
kleopatra-1 Morala, etika in solidarnost - kaj je že to? JA, DO KOGA, raja je še preveč solidarna med sabo. Solidarni z barabami??????!!!!!!!!!!!
sergejap.
01. 10. 2010 09.15
kaj divje privatizacije, lastninjenje, menedžerski odkupi, sanacije bank - ali ni tu greh vseha, NE ENI, NE DRUGI NISMO KRIVI ZA STANJE, KRIVA JE DRŽAVA, KI DOVOLJUJE PREJŠNJE. IN ČE KAJ, BI TA STAVKA ŽELELA ODPRETI OČI VSEM, V KAKŠNO GODLJO NAS JE PRIPELJALA VLADA, ENA IN DRUGA SAMO ČE BOMO STOPIILI VSI SKUPAJ BO VLADI MORDA POSTALO KAJ JASNO..............
kleopatra-1
01. 10. 2010 09.14
Dupko01.10.2010, 09:10 1 Poslušam argumente obeh strani, vendar je rezultat enak - tile so znoreli. Resda imajo pravico terjati neke zaostanke, ki jih je prejšnja vlada obljubljala podolgem in počez, vendar ne preko proizvodnih delavcev. Oni se grejo, kako pomembni da so. Za božjo voljo, kaj pa tekstilci, da upraven delavček ne bo nag; kaj pa cestarji, da se bo peljal po lepi cesti; kaj pa pek, da ne bo lačen. Ob tem gradbeniki ne dobivajo plač, tekstilci pa izgubljajo službe. Ne morem priznati sindikata, ki se bori samo za plače, vsa leta vmes pa ne naredi nič! Res smo zabredli daleč od morale!! Morala, etika in solidarnost - kaj je že to?
Trglav
01. 10. 2010 09.14
530101.10.2010, 07:12 Prav imaš, da Pahor serje, da bolj ne bi mogel. Vendar zato delavci JU nimajo čisto nič več moralne pravice. Naj se borijo za dolg na drugačen način, na pa, da rinejo druge še v večje blato nedostojanstva in pomanjkanja. Ne zavedajo se, da bo enkrat molzna krava nehala dajati mleko - potem bomo pocrkali vsi. Tudi delavci JU, ki se očitno imajo za nekaj več!
Trglav
01. 10. 2010 09.10
Poslušam argumente obeh strani, vendar je rezultat enak - tile so znoreli. Resda imajo pravico terjati neke zaostanke, ki jih je prejšnja vlada obljubljala podolgem in počez, vendar ne preko proizvodnih delavcev. Oni se grejo, kako pomembni da so. Za božjo voljo, kaj pa tekstilci, da upraven delavček ne bo nag; kaj pa cestarji, da se bo peljal po lepi cesti; kaj pa pek, da ne bo lačen. Ob tem gradbeniki ne dobivajo plač, tekstilci pa izgubljajo službe. Ne morem priznati sindikata, ki se bori samo za plače, vsa leta vmes pa ne naredi nič! Res smo zabredli daleč od morale!!
sergejap.
01. 10. 2010 08.43
Zakaj ste pa dovolili da kradejo v gospodarstvu? Kdo je tisti, ki skrbi za izobrazbo, zdravje???, ja kako in kdo bi pa delal če ne bi bilo šolstva, zdravstva, znanosti, razvoja????itd? Eni brez drugih ne moremo, to je dejstvo!!! In če nekdo dovoli da ga okradejo, ni treba da še drugega----ali tako razume kdo "našo skupno usodo"?
5301
01. 10. 2010 07.12
ko so pahorja včeraj vprašali, kako to, da bo zavaroval posel v Libiji je rekel "ja, veste, to ni 100 mil. EUR.." videno na TV. Tip se dobesedno dela norca, a če bi bilo pa samo 100 mil. pa država za Zidarja lahko raskira? a ko JU hoče 100 mil pa jih ni. Pahor skrij se nekam, ker vsakodnevno izjavljaš neumnosti, ki so si nasprotujoče z dejanskim stanjem v državi.
Pinellka003
01. 10. 2010 06.34
banda šalabajzrska delavec katjremu pijete kri pa crkava SVA SE PLAČA SVE SE VRAČA
longform
01. 10. 2010 05.55
pomoje bi blo bolse da bi se JS zdruzil z SS in vsi skupaj protestirali proti vladi in jo zamenjali z mlajso generacijo brez medsebojnih poznanstev in skupne zgodovine.. pa da bi ministri dejansko kej delal razen samo govoril "ta listina dokazuje da so za to odgovorni drugi" gospodje ministri! vi ste sefi ne vasi podrejeni!!!!
ateistek
01. 10. 2010 05.32
Zakaj je javna uprava pravzaprav elita? Zato, ker si lahko v času globalne recesije privošči stavkanje, ker ne dobijo VIŠJIH plač, medtem, ko se v realnem sektorju stavka, zato, ker plač SPLOH NI. Torej, ko bodo v javni upravi stavkali zato, ker jim država ne izplača plač, jih bom podprl. Do takrat pa jih vse skupaj lahko nekam pošljem.
JAMAN
01. 10. 2010 04.55
Gospodarstvo je nad stavko v javnem sektorju ogorčeno. (Kanal A). Dragi ljudje do vsega moramo bit pošteni. Zgornji naslov lahko komentiram le tako, da bi bilo gospodarstvu veliko slabše če se javni uslužbenci že ves čas ne bi odpovedovali dodatkom (razen zdravnikov) imeli zamrznjene plače in ker so s tem pomagali gospodarstvu se je že prejšnja vlada do JU s pogodbo zavezala. Če pa ves ta čas gospodarstvo ni znalo izkoristiti preliva iz računa JU, pa mislim, da nimajo sedaj kaj govort, saj če v gospodarstvu tega denarja ne bi po večino pokradli bo blo za vse dovolj!
kleopatra-1
01. 10. 2010 00.56
Niko_K01.10.2010, 00:49 0 @CtrlDelete ..pa še ogromno drugih jih ima. Ko se pa nekje "zaglavi", pol pa je problem, ko ostaneš brez njega. Navsezadnje niti ni tak problem, ko vzameš avto na leasing, točno veš, da je v uporabi in ni tvoj. In ko uporabe ne plačuješ več, ga moraš pač vrniti. Ampak ne izgubiš nič, ker pač nikoli ni bilo tvoje. Je težje danes avto z gotovino kupit, kot pa vzet v najem, enako velja za stanovanje. Meni je pomembna uporaba predmetov, ne lastnina. Niko, zame pa ne skrbi, raje mi čestitaj, da ne izsiljujem države in sebe in družino preživljam brez njene pomoči. Jaz se znajdem. Naj dobijo pomoč tisti, ki jo bolj potrebujejo kot jaz. Je pa res, da sem šla vseeno za taščo vprašat na socialno, če se da dobiti kakšno pomoč za najemnino, ker ji grozi cesta (mi smo tudi najemniki in nimamo dovolj prostora, da jo vzamemo k sebi, poleg tega je pri njenih 78 težko menjati okolje), pa sem pozabila, da štrajkajo. Zrihtala sem si še dodatne 4 ure dela in ji bomo pač finančno pomagali, da preživotari še ta kratek čas, ki ji je ostal - pošteni ženski, ki je pošteno delala 35 let ... Aja, pa mož tudi dela na črno ... če te še kaj zanima, pa kar vprašaj
dukenukem
01. 10. 2010 00.53
kje je sedaj semolič ,ko javni sektor preneha ,so na vrsti delavske demonstracije ,ustajaaa !!! a bo enkrat konec te barabije in nenasitnih lenih riti