Slovenija

Bodo šolniki 3. decembra šli na ulice?

Ljubljana, 13. 11. 2014 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glavni tajnik Sviza Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji, izvedli pa ga bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu. Med članstvom preverjajo pripravljenost na proteste. Kakšne spremembe pripravlja vlada za vrtce in šole?

Šolski sindikat Sviz med svojim članstvom poizveduje, kdo bi se bil pripravljen udeležiti demonstracij, ki jih pripravljajo za 3. december v Ljubljani. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji, izvedli pa ga bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu. Ukrepi na področju izobraževanja, predvideni v interventnem zakonu, ki ga je vlada v presojo poslala občinam, bi namreč po oceni Štruklja pomenili odpuščanja.

Odločitev, da bodo šolniki izvedli demonstracije pred vlado, bi lahko dokončno sprejeli v tednu dni, še ocenjuje glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

'Signali s seje vlade so slabi'

Štrukelj je danes že izrazil zahtevo, da vlada na današnji seji obravnava tudi vprašanje interventnega zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Zakon po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sicer še ni medresorsko usklajen.

Vlada o tem danes ni sprejela nobenega sklepa, je pa razpravljala o pogajalskem procesu s sindikati javnega sektorja glede varčevalnih ukrepov. Vladna ekipa danes ni sprejela novih pogajalskih izhodišč, minister Koprivnikar jih je le seznanil, na kateri točki je pogajalski proces s sindikati javnega sektorja. Je pa po seji vlade Koprivnikar zagotovil, da bodo v prihodnjih dneh pripravili nove predloge ukrepov in obenem priznal, da strani še zdaleč nista usklajeni.

Štrukelj je ocenil, da so signali s seje vlade slabi.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Miro Majcen

Ob načrtovanem znižanju prihodkov občinam je bila v prihodnjem letu znova obujena ideja o posebnem zakonu, s katerim bi občinam znižali tudi nekatere stroške. V naboru možnih ukrepov, ki jih je ministrstvo za javno upravo poslalo občinam, pa so tudi tokrat nekateri s področja izobraževanja.

Občinam poslani osnutek interventnega zakona še vedno vključuje več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

Kaj predvidevajo za vrtce?

Za vrtce med drugim predvideva, da bi lahko občina začasno zaradi zagotovitve uravnoteženja občinskega proračuna število otrok v oddelku dodatno povečala za dva otroka. Če po veljavni zakonodaji vzgojiteljevo delo z otroki v okviru polnega tedenskega delovnega časa ne sme presegati 30 ur, delo pomočnika vzgojitelja pa 35 ur, bi z interventnim zakonom vzgojiteljevo delo v oddelkih prvega starostnega obdobja določili pri 32,5 ure in v oddelkih drugega starostnega obdobja pri 35 urah, delo pomočnika vzgojitelja pa pri 36 urah tedensko.

Kaj za osnovne šole?

Če ima osnovna šola manj kot devet oddelkov, bi se po osnutku zakona morala spremeniti v podružnično, razen če je to edina osnovna šola na območju lokalne skupnosti. Občina pa bi morala podružnično osnovno šolo ukiniti, če bi ta imela manj kot 14 učencev oziroma na obmejnih problemskih območjih manj kot pet učencev, še predlaga zakon, ki so ga v presojo prejele občine.

Štrukelj bo na morebitne posledice tega, kar se sedaj dogaja z izobraževanjem, na petkovem srečanju opozoril premierja Mira Cerarja. Ob tem pa dodaja, da je interventni zakon postal del pogajalskega procesa glede celotnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, saj pomeni odpuščanja.

Po Štrukljevih ocenah je mogoče, da bodo odločitev o demonstracijah sprejeli na kongresu Sviza, ki bo prihodnji četrtek in petek, s čimer bi odločitev imela po njegovih besedah visoko stopnjo legitimnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (763)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet50
19. 11. 2014 21.56
saj je bilo od vsega začetka jasno, da bodo najnižji nastradali.....ker nihče ne vidi, da ravno levica največ jemlje delavcem....desnica je dajala slovenskim otrokom, ampak to ni pasalo javnim službam.....glavno da so učitelji na morju en mesec, da se ne pogovarjamo o kabinetih....vseeno pa še niso tako visokoleteči kot šele naše zdravstvo....delavcem nam lahko gre samo na bruhanje
katrarose
15. 11. 2014 11.16
+5
Dragi Slovenci! Hudo mi je, ko prebiram tele komentarje, ni čudno, da so nas pripeljali, kjer smo. Saj smo se razpeterili, ne le razdvojili, poslušajte se: "VZEMITE NJEMU, NE MENI!" Dobro se zavedajo naši vladarji, da je nesložen narod lahka tarča, zato lahko delajo z nami, kot jim pač paše. Malo zagrozijo, mi pa se že grizemo med seboj... Kdaj boste dojeli, da za našo krizo in globoko brezno v proračunu niso krivi medicinci, učitelji, gasilci, policaji pa tudi ne delavci v tovarnah. Dobro vemo, kdo je kriv. Ta naj vrne, kar je nakradel! Varčuje se, ko kaj imaš, zdaj, ko nič nimamo, je prepozno. Tistim, ki pa nam še imajo kaj vzeti, nam bodo jemali, da si bodo lahko "od boga poslani" pošiljali na svoje račune na Kajmanske otoke. Naj nam pokažejo, kje je tisto, kar smo že privarčevali (beri: so nam vzeli)...ne morejo, ker NI. Kje je skoraj 3%, ki so jih privarčevali le šolniki? O tem nihče ne govori. Vsi, ki ste glasni, očitno ne veste, da imajo učitelji ravno toliko dopusta, kot ostali delavci, da morajo vse proste dni krepko oddelati z nadomeščanji, da dopusta ne morejo dobiti pač enkrat, da nikoli ne morejo na dopust v pred ali posezoni, da so marsikateri dan v službi ne le 8 ur, potem pa se še doma v pozno noč pripravljajo na naslednji dan, da učijo nekateri kombinirano več razredov hkrati, da morajo znati povezati v celoto in preživeti leto z različnimi karakterji in tudi z drugačnimi učenci in ne nazadnje, vsem vam, ki zdaj udrihate po njih so napolnili malho znanja za v življenje. KAKO VAS NI SRAM?! Tisti, ki imate toliko povedati o nepomembnih podružnicah; sigurno živite v mestu, kjer imate vse na dosegu roke, pojma nimate, kako je živeti v odročnem slovenskem kraju, pojdite kdaj vsaj pogledat... In še to: edina napaka Štrukljeva je, da se ni ....kloniral!
zdravapamet50
19. 11. 2014 21.58
ah ja seveda, moj brat je učitelj in cele noči se pripravlja....
Ezekiell
14. 11. 2014 15.47
+1
DESUS ZA VZOR! Če lahko DESUS lahko tudi javni sektor. Zakaj bi se zaje.avali s protesti! Na javni uslužbenci naredijo stranko in bodo imeli plače takšne kot si jih bodo sami določili!
flum
14. 11. 2014 15.26
+3
Nej gredo na ulce.pa tam nej tud ostanejo !
123lolita123
14. 11. 2014 14.47
+3
Ma so zjamrani! Nikjer na svetu ni tolk šol s podružnicami ko pri nas. Pri nas je na enem kvadratnem kilometru 5 šol pa v vsaki šoli 15 učencev. Te stavbe je treba ogrevat, vzdrževat itd..Strošek pa na davkoplačevalcih/na nas! Kr naj uvvedejo spremembe!!! Vsi ostali imamo najmanj 40 urni delavnik, zakaj bi oni lahko imeli krajšega??!! Madona knap v jami dela dlje, je bolj zmatran in ma veliko bolj zahtevno delo ko en vzgojitelj tam!
opazovalec_
14. 11. 2014 13.37
+6
Zaradi tajkunizacije, korupcije, pokvarjene politike in nereda v državi sedaj enkrat na uradu eni DELAVCI drugič drugi DELAVCI. Vlada povzroča prepire in zmedo med navadnimi državljani-delavci in se tako izogiba TAPRAVIM KRIVCEM ZA BREZUPNO STANJE V DRŽAVI IN REŠEVANJU TEH KLJUČNIH PROBLEMOV!
blokirani
14. 11. 2014 13.25
-1
Upam, da glavni svizec prebere spodnje komentarje. Prav tako šolniki, ki bodo dali podporo stavki.
ROMELS
14. 11. 2014 11.42
+2
Spet se pripravlja zastonjska predstava za reveže.
blokirani
14. 11. 2014 11.28
+5
Štrukeljc, da ne bi zaradi vaše stavke slučajno otroci morali nadomeščati izpadle ure kako soboto!
srebrnibreg
14. 11. 2014 12.41
-1
A spet moraš ponarejati nick od pametnejših od sebe kar je pa skoraj vsak?
brank1
14. 11. 2014 11.03
+10
Navadna učiteljica dobi 1500 eur pa jokajo in stokajo. Koliko ur na teden delajo profesorji na fakultetah? Sodniki za svoje ne delo bajno plačani. Na inštitutih pa razvijajo meglo a jih kdo vpraša če so naredili kaj koristnega? Kako naj gre tako naprej? Delavcu v proizvodnji pa 500 evrov pa naj bo tiho.
opazovalec_
14. 11. 2014 12.26
+9
Navadna učiteljica, ki danes pride na šolo ima blizu 1000 evr in še to, če uspe nabrati dovolj ur. Možnosti za napredovanje NI! Možnosti za zaposlitev za nove učitelje so praktično nične, če nimaš koga poznanega na občini ali na ministrstvu, saj se v vseh šolah odpušča in prerasporeja učitelje na več šol. Delavnice, organizacija kulturnih in drugih prireditev, priprava učencev na tekmovanja in popravljanje tistih testov JE VSE DELO, KI JE NEPLAČENO! Neplačeno je tudi OBVEZNO 9 mesečno pripravništvo! Ministrstvo za šolstvo IZUMLJA vedno več birokracije, vedno nove učne načrte in kar neke E-forume, e-redovalnice in baze, kateri učiteljem vzamejo vedno več nepotrebnega in prostega-privat časa. Pravice učiteljev v primerjavi z učenci so ničte! Še vzgojno ne sme učitelj ukrepati, pa že starši grozijo z odvetniki... Če učenci grozijo učitelju ali mu povzroči kakšno materialno škodo, preostane učitelju le osebna tožba s starši učenca! pa lep pozdrav :(
opazovalec_
14. 11. 2014 12.32
+4
Res pa je, da se najdejo take cvetke z 1800 in več evri plače, z x-točkami in še s socialističnimi dodatki.
TNT4U
14. 11. 2014 13.09
-3
opazovalec - ti ga malo serješ sorry. Vsi še vedno napredujejo! To da "trenutno" to napredovanje ni plačano, je druga zgodba. To, da učitelji delajo vse "brezplačno" žal NI RES! Dandanes otroci niti na izlet ne morejo, če učitelj ni posebej plačan. Da o nerazumno nizkih delovnih standardih in nenormalnih "počitnicah" in drugih "prostih dnevih" niti ne začnemo govorit.
opazovalec_
14. 11. 2014 13.21
+2
Kaj ti pomeni napredovanje-nabiranje točk, če je vse zamrznjeno in ti nič ne koristi. Drugače pa, če to drži, kaj navajaš pa so očitno razlike v šolstvu že od regije do regije!
123lolita123
14. 11. 2014 14.51
-1
2 meseca poleti fraj, krompirjeve, zimske, prvoaprilske fraj..vsi prazniki fraj..ja ka pa pol jamrajo sploh no! Normaln povprečni delavec dela za 600€ na mesec po najmanj 8 ur na dan, revež še dopusta ne upa niti koristit ker se boji za šiht!!
aligator14
14. 11. 2014 10.56
-1
Pa kva ni jasno temu knedlu? V gospodarstvu se zateguje pas že 5 let. Tudi šolniki se bodo morali sprijazniti s tem, da je za plačo potrebno ne le delat, ampak tudi kaj naredit. Če samo pogledamo, počitnic je skoraj 3 mesece - plačo dobijo vseeno. Največ učiteljev poučuje največ 6 šolskih ur dnevno... Vsi se sklicujejo na neke priprave - če vsako leto učiš eno in isto - v računalniški dobi so vse te priprave v Wordu recimo - kaj se je potrebno pripravljat? V marsikateri službi v gospodarstvo se v današnjem času po 10, 12 pa tudi več ur in to za plačo, ki bi jo dobil za 8 urni delavnik. Če nisi uspešen, če ne narediš vsega, kar ti delodajalec naroči te čez mesec enostavni ni več. Ljudje v javni upravi pa še vedno živijo v socializmu. Zavedati se bodo morali tudi oni, da je le ta šel z osamosvojitvijo v pozabo... Naj naredijo demonstracije - če je država kaj pametna bi vsem, ki bodo demonstrirali razdelila delovne knjižice - Slovenija ima dovolj šolanega kadra, ki bodo nadomestili te socialistične fosile...
kmg
14. 11. 2014 10.59
+5
ivcekivcek
14. 11. 2014 10.59
-2
Tako pač je v šoli , imajo tudi počitnice. Je kar visoko usposabljen kader in plače so jim že znižali. Imajo pač edini sposobnega sindikalist ki jih zna združit da se borijo za svoj prav. Sm delam v gospodarstvu in mislim da smo sami v tem največje ovce.Za jabe jokaš kako slabo ti je v gospodarstvu, če nisi pripravljen popolnoma nič naredit, da ti bi bilo bolje.
aligator14
14. 11. 2014 11.07
+2
Tudi v gospodarstvo je postal precej visoko usposobljen kader. Če samo pomislimo, da je bila povprečna izobrazba pred 20 leti 4 stopnja, danes temu ni več tako, ker je 6 stopnja. Kar pa jaz vem je v šolstvo še danes kar dosti učiteljev z 6 - 7 stopnjo po starem sistemu. Plače pa so v povprečju 40% večje v šolstvo, kot v gospodarstvu....
ivcekivcek
14. 11. 2014 11.11
+3
Da se strinjam, ampak, če bi šli vsi ti delavci na ulice po ljubljani in zahtevali 900 e , bi imeli v roku par dni 750e neto plače. Ne moreš očitat drugim ki to počno, zato ker sam nimaš jajc tega naredit. To ker si napisal , vem sam, sej delam v gospodarstvu.
blokirani
14. 11. 2014 11.22
+0
ivček-naivček, če bi dvignili plače ob obstoječih davkih, bi lahko tričetrt firm zaprli, ljudi pa na cesto. Problem so previsoki davki, ker je treba futrat JS.
ivcekivcek
14. 11. 2014 11.24
+3
Sam delam v firmi z par miljonov evrov dobička na leto , pa ima lastnik vse na minimalni plači v ime svete recesije. Kaj je to normalno ? In takih firm je malo morje.
TNT4U
14. 11. 2014 13.11
in niti na kraj pameti vam ne pade, da bi štrajkali - ker boste takoj vsi na cesti.
Strelec74
14. 11. 2014 10.52
+5
Seveda ni denarja, ko smo vse dali kapitalizacijo bank, za zgrešene projekte, za privilegirane pokojnine,...da o krajah naših vrlih tajkunov ne bi sploh pisal!
kmg
14. 11. 2014 10.43
+4
V vsakem primeru bo potrebno število zaposlenih v JU zmanjšati! Sistem takšne umetno napihnjene birokracije ne more prenesti. Ni računice! Da pa se bomo zaradi njih ponovno zakreditirali, da se bo gospoda grela po pisarnah in drla po ulicah, med tem, ko ljudje nimajo niti za preživetje, pa je samo vprašanje kdaj jih bomo mi sami tele "šolnike" pregnali z ulic! Če jim kaj ne paše naj dajo odpoved!
blokirani
14. 11. 2014 11.23
-1
gangsterist
14. 11. 2014 10.41
+2
štrukl, ti se premalo dereš, pa te ne slišijo. tako moraš upit, kot si upil v zadnji janševi vladi.
King_of_Gonzo
14. 11. 2014 10.38
+0
če bi bila oblast neodvisna in oproščena polagat račune murgljam in podobnim gnezdom...bi lahko v komot odprli vse arhive,naredili popovno revizijo države od osamosvojitve naprej ter pripravli zakon o takojšni zaplembi premoženja akterjem....pa naj oni potem 20 let hodjo po sodiščih in dokazujejo kaj je njihovega..ne pa obratno kot se to dogaja sedaj....
belaovca
14. 11. 2014 10.46
-5
kaj sanjaš...Milan je upokojen če ne veš.....preberi intervju z lujzom peterletom v play boyu iz leta 2006....
blokirani
14. 11. 2014 11.24
+4
uradnjo je upokojen...kaj se potem smuka po vladnih sobanah?
urmek
14. 11. 2014 10.36
+1
Super , kam bomo pa dali starši otroke? In še v Soboto nadomeščanje! Šolniki hvala za en dan dopusta in en pokvarjen vikend.
kmg
14. 11. 2014 10.31
+1
Spremembe bi se morale pričeti najprej z znižanjem plač teh sindikalistov, ki med ljudi vnašajo le razdor! Če je država v težki finančni situaciji, med tem, ko je tudi ogromno ljudi brezposelnih kot posledica stečajev, je skrajno grdo od njih, da zase izsiljujejo na vsak način, da se jim ohranijo privilegiji! Glede znižanja plač, pa je tako minimalen procent, da se jim pri plači niti poznalo ne bi. Izsiljevanje na celi črti!
belaovca
14. 11. 2014 10.33
-1
NE!!!....z cerkvijo...proč od državnih jasli....
lnterReflections
14. 11. 2014 10.20
+10
Plače znižat učiteljem-profesorjem, zdravnikom in birokratom za 30%, ostale javne uslužbence pustiti pri miru. Poleg tega pa zmanjšat število občin na 100 in pa skrčiti število uradov na ministrstvih. Ta denar pa se nameni za znižanje deficita pod 3%, tretjo in četrto razvojno os, drugi tir in dokončanje avtocestnega križa. Če vlada to sprejme, bo ljudstvo na njeni strani (razen učiteljev-profesorjev, zdravnikov in birokratov).
belaovca
14. 11. 2014 10.25
kaj pa poslanci....oni nič.....lujz 1 škodljivec....
Borut Novak 1
14. 11. 2014 10.25
+5
lnterReflections
14. 11. 2014 10.26
+3
Poslanci, ministri in sodniki so tudi birokrati. Med birokrate sem štel vse, ki delajo s papirji in se financirajo iz proračuna.
blokirani
14. 11. 2014 11.26
+2
Ukinit državni svet in par deset sekretariatov in uradov za mešanje megle.....
El Koronito
14. 11. 2014 10.04
+2
Zakaj hudiča brišeš tole: Za pravično@ ne mečem vseh v isti koš ... zelo dobro ločim med predanimi, poštenimi in sposobnimi ljudmi in birokratskim škartom. Se pa strinjam ... STARŠI so dolžni zagotoviti, da je otrok v šoli discipliniran in da ne moti pouka. Če posluša al ne je čist njegov problem. Osebno bi prečistil šolstvo, nagnal nesposobne, tistim ki ostanejo pa dal več pravic. Če staršem kaj ne paše, naj jih vzgaja ulica.
SDS_je_poden
14. 11. 2014 10.17
-1
King_of_Gonzo
14. 11. 2014 10.03
+6
Štrukelj se dodobra zaveda,da je slovenska blagajna kaput...a stemi dejanji zavestno sili vlado v novo zadovževanje...vse,da bo ta neracionalna četica z svojimi zastarelimi priviligiranci lahko opravljala svoje poslanstvo naprej....
belaovca
14. 11. 2014 10.08
-1
naj cerkev vrne milijarde in denar ki je bil neupravičeno porabljen za kužna znamenja kapelce in cerkve.....pa bo prec bolje....aja...pa lujz naj pokaže medicinsko dokumentacijo da je res imel raka....glej intervju v play boyu 2006....
King_of_Gonzo
14. 11. 2014 10.12
+4
:D tud cerkvi bi pobral vse kar je bilo nadstandardno priviligirano :Dprav tako vsem levim menedžerjem ki so 20 let gradili razne stratežke projekte :D ne se zavest..sm desni..ampak daleč od cerkvenega...
belaovca
14. 11. 2014 10.14
-1
lažeš .....im misliš da ti bomo verjeli...nak..ne gre....
King_of_Gonzo
14. 11. 2014 10.33
+4
saj ne rabiš :D jaz ti sam povem kak je :D mene še krstit niso hotli v eni župniji,ker je bila boterca poročena z komunistom..torej necerkveno :D v moji ideologiji je zame cerkva umrla,ko so izdali templarje..če te pa moja verska nagnjenja zanimajo sm pa bol pogan kot kar kol druzga...sm pa tud sapreseženi anti-komunist...