Slovenija

Bodo Slovencem in Hrvatom pomagali Srbi?

Zagreb/Ljubljana, 26. 05. 2010 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Velika Britanija in ZDA bi radi, da predsednik Srbije Boris Tadić pomaga pri uresničitvi arbitražnega sporazuma med Hrvaško in Slovenijo. Pahor pa ne vidi razloga za posredovanje Tadića.

Diplomaciji Velike Britanije in ZDA sta prepričani, da bi srbski predsednik Boris Tadić s svojo avtoriteto lahko pripomogel k pozitivnemu izidu slovenskega referenduma 6. junija ter na ta način pospešil hrvaški vstop v EU, dodaja reški časnik Novi list.

DZ nadaljuje z izredno sejo o arbitražnem sporazumu, saj se nekaterim poslancem zdi skrajno čudno, da hrvaška premierka zanika Pahorjeve trditve o hrvaških obljubah. Pahor pa tiste, ki so proti arbitražnemu sporazumu, poziva, naj ponudijo alternativo.

Kot pojasnjuje časnik, so britanski veleposlaniki na Hrvaškem, v Sloveniji in Srbiji, David Blunt, Andrew Page in Stephen Wordsworth, z omenjeno pobudo na delovnem kosilu pred petimi dnevi seznanili državnega sekretarja na hrvaškem zunanjem ministrstvu Davorja Božinovića. Božinović je imel pomisleke glede smiselnosti Tadićevega angažmaja.

Pahor, Kosorjeva in Tadić na Ptuju
Pahor, Kosorjeva in Tadić na Ptuju FOTO: Jani Dolinšek

Kot piše, želita Velika Britanija in ZDA pomagati k pozitivnemu izidu referenduma brez vpletanja v slovensko notranjo politiko. Britanski veleposlaniki ocenjujejo, da bi bila pobuda v tej smeri Tadićeva podpora arbitražnemu sporazumu kot dobri rešitvi za odprta vprašanja v jugovzhodni Evropi.

Ali bi Tadić lahko vplival na mnenje slovenskih državljanov?

Kot je še poročal Novi list, Božinović načeloma ni nasprotoval mnenju britanskih veleposlanikov, je pa izrazil pomisleke, ali bi Tadićevo sporočilo imelo vpliv na slovensko volilno telo in ali bi se ujemalo s Tadićevimi idejami o regionalni praksi reševanja dvostranskih vprašanj. Za Božinovića je vprašljiv tudi pozitiven učinek Tadićeve izjave na Hrvaškem.

Veleposlanik Blunt je dejal, da je proces ratifikacije arbitražnega sporazuma na Hrvaškem sklenjen ter da se je zaradi referenduma treba usmeriti na slovensko javno mnenje, dodaja časnik. Za Blunta je pomembno, da odziv Hrvaške ne bo zelo negativen.

Časnik dodaja, da se v zabeležki hrvaškega zunanjega ministrstva o delovnem kosilu navaja tudi, da se je Blunt pred kosilom srečal z ameriškim veleposlanikom na Hrvaškem Jamesom Foleyjem, ki je prav tako podprl pobudo.

Pahor, Kosorjeva in Tadić na Ptuju-3
Pahor, Kosorjeva in Tadić na Ptuju-3 FOTO: Jani Dolinšek

Veleposlanik v Sloveniji Page naj bi po poročanju Novega lista na srečanju izjavil, da bi prav Tadić lahko vplival na Slovence – kljub določenemu poslabšanju srbsko-slovenskih odnosov, ker se je Tadić izognil nedavnemu srečanju na Brdu pri Kranju. Kot je dejal Page, je Tadić "najvplivnejši glas v regiji", njegova poteza pa bi lahko bila korak naprej v odnosih med Srbijo in Slovenijo, medtem ko bi Pahor to lahko izkoristil kot del "širše strategije svoje politike", še piše Novi list.

Poudarja, da je britanski veleposlanik na Hrvaškem Blunt spomnil, da je tudi pri sprejemanju arbitražnega sporazuma obstajal "močan politični pritisk".

Trije veleposlaniki so predstavili tudi komunikacijsko strategijo, ki naj bi pripomogla k uspehu referenduma, še poroča Novi list. Predlagali so, da bi zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković, objavila skupen tekst v enem od hrvaških in slovenskih časnikov, nato pa bi skupaj nastopili še ministra za kulturo ter predsednika vlad in držav. Predlagali so tudi medijsko predstavljanje pozitivnih izkušenj obeh držav, vključno s promocijo pozitivnega izida referenduma na spletu.

Nekdanji predsednik Kučan je SDS obtožil izsiljevalske politike tako v slovenski notranji politiki kot do Hrvaške. Na referendumu bo glasoval za arbitražni sporazum.

Pahor ne vidi razloga za posredovanje Tadića

Ne vidim nobenega razloga, da bi kdor koli posegal v naše domače zadeve, je dejal premier Borut Pahor. "Veseli me, da to podpira papež, da to podpirajo drugi svetovni voditelji, vendar pa se bodo našli ljudje odločili po svoji vesti, v to sem prepričan," je dejal Pahor po pogovorih s srbskim premierom Mirkom Cvetkovićem. "Referendum je ustavna pravica, ki jo imajo slovenski državljani, da po svoji vesti odločijo o zadevi," je še dejal Pahor. Pojasnil je, da sta bili Slovenija in Hrvaška deležni pomoči, da sta prišli do dogovora, zdaj pa pokrovitelji niso potrebni.

Pahor je še poudaril, da je arbitražni sporazum pravno gledano res nastal na podlagi predloga evropskega komisarja Ollija Rehna, vendar sta politično odločitev za sklenitev sporazuma sprejela on in hrvaška premierka Jadranka Kosor.

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sharkln
27. 05. 2010 10.59
PROTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ker ni razlogov za popuščanje HRVATOM... Trenutno imamo in uporabljamo za kar se v sporazumu šele borimo!!! In me ne zanima kaj si druge države ob tem mislijo...naj se brigajo za svoje ri.ti PAHOR tukaj sem na strani JANŠE...tak sporazum bi lahko vsi do sedaj podpisali !!!!
mamica55***
27. 05. 2010 09.12
HRVATJE, UMAKNITE SE S SLOVENSKE ZEMJE, KI STE JO OKUPIRALI IN NA LEPOTANOVEM SEMAFORJU SE BO PRIŽGALA ZELEEEEEEEENA LUČ ZA VAŠ VSTOP V EU ! ! ! PROTI SPORAZUMU ! ! !
sbosbo
26. 05. 2010 21.48
spartanec_90 26.05.2010, 21:44 0 če tega problema niso rešili leta 1991 še ga ne rabijo zdaj ker nam se nikomor ne mudi, mudi se hrvaški Sloveniji se nima kam muditi razen tisti ki ste hrvati v sloveniji tistim se pa mudi ja slovencem se nima kam mudit. grrrr
spartanec_90
26. 05. 2010 21.44
če tega problema niso rešili leta 1991 še ga ne rabijo zdaj ker nam se nikomor ne mudi, mudi se hrvaški Sloveniji se nima kam muditi razen tisti ki ste hrvati v sloveniji tistim se pa mudi ja slovencem se nima kam mudit.
spartanec_90
26. 05. 2010 20.42
Marko-Mojca 26.05.2010, 17:35 0 OBVEZNO PROTI IZDAJI SLOVENIJE!!!! Slovenci ne pozabit da je bila CELA ISTRA TRIJE OTOKI DO RJEKE SLOVENSKA !!!!!! zahvali se Kardelju on je bil veleizdajalec Slovenije
sbosbo
26. 05. 2010 19.34
titovka 26.05.2010, 18:20 -2 sbosbo...kje si pa pustil italijane???? ?? Misliš v zvezi z novo državo:) lol ali z komentarjem o 100%, nesporno, zgodovinskih slovenskih ozemljih?? lol
katolik
26. 05. 2010 19.26
Zgleda majo američani take interese da bi na koncu oni pospravli to zemljo za katero se ve da je Slovenska!
tinetone
26. 05. 2010 18.39
tadičova podpora bi imela bolj negativne posledice za sporazum... sicer pa ljudje preberite si besedilo sporazuma in se odločite ne pa poslušat enih in drugih... ja pa tisti,ki znate angleško obvezno berite angleško verzijo
droljax
26. 05. 2010 18.33
Tisto o komunalnih tovornjakih je bila zgolj šala, da ne bom narobe razumljen slučajno !
Nandadevi
26. 05. 2010 18.20
Če si proti in če si vedno proti, si se vedno odločil prav.
titovka
26. 05. 2010 18.20
sbosbo...kje si pa pustil italijane????
titovka
26. 05. 2010 18.19
hahahaha, BALKANEC OSTANE ZAVEDNO BALKANEC...braća opet zajedno....hrvati, slovenci in srbi!!!!
droljax
26. 05. 2010 18.15
buggymann, pravoslavne srbe so bo sprašval za mnenje pr nakupu kvalitetnih komunalnih tovornjakov za cenovno relativno ugodno ceno, ne pa za pomoč kako doseč konsenz dveh nasprotnih političnih bregov okol arbitražnega sporazuma !
Jani.
26. 05. 2010 18.07
Točno tako Marko-Mojca...ko bote to razumeli, kaj smo že vse zgubli, pol bote vidli kak nimamo nobenega poguma za to, pa imamo samo problme ker skoz popuščamo.
yyyeb
26. 05. 2010 18.05
se strinjam glede srbije.to je voda na mlin sloveniji
sbosbo
26. 05. 2010 17.59
Marko-Mojca 26.05.2010, 17:35 0 OBVEZNO PROTI IZDAJI SLOVENIJE!!!! Slovenci ne pozabit da je bila CELA ISTRA TRIJE OTOKI DO RJEKE SLOVENSKA !!!!!! neuk človek, kdaj že??:)
Marko-Mojca
26. 05. 2010 17.35
OBVEZNO PROTI IZDAJI SLOVENIJE!!!! Slovenci ne pozabit da je bila CELA ISTRA TRIJE OTOKI DO RJEKE SLOVENSKA !!!!!!
guna
26. 05. 2010 16.43
Ah kakšne burleske. Pahor ima Srbe v rokavu. Da slišmo zdaj komentarje levih !!!! Včeraj ste kričali,da je Vatikan za arbitražo, RKC pa proti. Potem ste dobili hladen tuš od svojega Pahorja in Kacina,ki sata vam razmljivo razložila besedo za besedo, stavek za stavkom. aj aj aj Spet ste napadli Janeza Janšo,zaradi RKC ,pa ne vem česa še vse A Srbi vam pa odgovarjajo,zdaj ste zadovoljni ko računate na njih, ja kar računajte še naprej.
mamica55***
26. 05. 2010 16.43
ČE PA HOČJO ČIM PREJ V EU, PA NAJ NAŠA DIPLOMACIJA ŽE ENKRAT ZAČNE DELAT, NAJ OBVESTIJO EU IN ZDA, DA SO HRVATJE OKUPIRALI SLOVENSKO OZEMLJE IN MORJE, DA KO SE UMAKNEJO IMAJO VSTOP V EU, ANE ČIST ENOSTAVNO ! ! !
mamica55***
26. 05. 2010 16.37
@DarthRevan 12:56 DEJSTVO JE, DA SO SRBI IN HRVATJE MED OSAMOSVOJITVIJO SLOVENIJE SKUPAJ POTEGNIL, NE POZABIT ! ! ! SLOVENCI SE BOMO SAMI ODLOČILI NA REFERENDUMU, PROTI SPORAZUMU ! ! !