Slovenija

Pahor: Nihče ne bo izgubil službe

Ljubljana, 28. 10. 2009 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor je podpisalo 21 od 28 sindikatov javnega sektorja. Sindikati so si izborili, da kar dve leti v javnem sektorju ne bo odpuščanj, regres pa bo višji za dvajset evrov.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs se je po podpisu predstavnikom sindikatov zahvalila za korektno in zahtevno delo, ki so ga opravili v času pogajanj.
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs se je po podpisu predstavnikom sindikatov zahvalila za korektno in zahtevno delo, ki so ga opravili v času pogajanj. FOTO: 24ur.com

Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so danes podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za obdobje od decembra 2009 do novembra 2011. Oba dokumenta sta od danes veljavna, saj so ju podpisali predstavniki 21 sindikatov. Za veljavnost ju je sicer od 28 reprezentativnih sindikatov moralo podpisati 15.

Danes podpisani aneks med drugim predvideva, da se, v kolikor bi bila inflacija višja od napovedane, nadomesti polovico nastale razlike. Tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij bodo izplačali 1. oktobra 2010, četrto pa leto kasneje. Regres za prihodnje leto bo znašal 692 evrov. V skladu z dogovorom pa bodo od decembra 2009 do novembra 2011 podaljšali neizplačevanje sredstev redne delovne uspešnosti v višini dveh odstotkov, za isto obdobje pa bo veljala tudi omejitev izplačil za povečanje obsega dela na največ 30 odstotkov.

Šest sindikatov dogovora ni podpisalo

Aneks in dogovor je, kot rečeno, danes podpisalo 21 predstavnikov reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, v šestih sindikatih pa so se odločili, da njihovega podpisa na dokumentih ne bo. To so Glosa - Sindikat kulture Slovenije, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov - Fides, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS, Sindikat laboratorijske medicine Slovenije, Sindikat centrov za socialno delo in Sindikat slovenskih diplomatov. Med reprezentativne sindikate javnega sektorja sicer sodi še Sindikat kapetanije Slovenije, ki pa je reprezentativnost pridobil šele po podpisu kolektivne pogodbe in ni izrazil želje po socialnem dialogu.

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica je pojasnil, da se za podpis dokumentov niso odločili, ker ne morejo pristati na ponovno odlaganje izravnave plačnih nesorazmerij, na katero čakajo v kulturi že desetletja.

Pred današnjim podpisom aneksa in dogovora je sicer predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič premieru Pahorju izročil protestno pismo. Napovedal je, da bo podpisal oba dokumenta, ko dobi zagotovilo, da bo realiziran dogovor med sindikatom in ministrstvom za delo o načinu in postopkih urejanja nekaterih vprašanj v socialnovarstvenih zavodih. Premier je nato poklical ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, ki je zagotovil, da bo dogovor realiziran.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukljelj je opozoril, da so se bili sindikati sredi pogajanj prisiljeni pogajati pod spremenjenimi pogoji. Interventni zakon so namreč razumeli kot izsiljevanje in potiskanje sindikatov v neenakopraven položaj.
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukljelj je opozoril, da so se bili sindikati sredi pogajanj prisiljeni pogajati pod spremenjenimi pogoji. Interventni zakon so namreč razumeli kot izsiljevanje in potiskanje sindikatov v neenakopraven položaj. FOTO: POP TV

Pahor: Nihče ne bo izgubil službe

Današnjega dogodka se je udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je pred podpisom predstavnikom sindikatov odgovoril na njihove očitke. Kot je pojasnil, so v letu 2008 podedovali kolektivno pogodbo, ki je bila sklenjena v času konjunkture. Ta dogovor bi lahko po njegovih besedah spoštovali, a bi v tem primeru rast plač javnih uslužbencev presegla vse razumne meje, realen sektor pa bi spravili v nezavidljiv položaj. "Dolgoročno bi se vse sesulo," je dejal Pahor in dodal, da sam za takšno državo ne bi mogel biti odgovoren.

Dodal je še, da zaradi dogovora nihče v javnem sektorju ne bo izgubil službe, "kar je v teh časih velika reč". Izrazil je upanje, da bodo s podpisom dogovora naredili korak k fiskalni vzdržnosti in povečanju konkurenčnosti gospodarstva. Kritike sindikatov pa Pahor, kot pravi, jemlje kot opozorilo glede nadaljnjih ravnanj.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs se je po podpisu predstavnikom sindikatov zahvalila za korektno in zahtevno delo, ki so ga opravili v času pogajanj. S tem so po njenih besedah pokazali, da je socialni dialog možen in nujen tudi v razmerah, ko se dogovarjajo o politiki plač, ki pomeni nerealizacijo dogovorjenih pravic, ki jih javni uslužbenci že imajo. "To kaže na potrebno zrelost in odgovornost vseh," je prepričana ministrica.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
29. 10. 2009 11.35
nihče ne bo izgubil službe v javnem sektorju - toliko o tem kako smo vsi enaki vsi enakopravni v sloveniji ker delavci tu ne spadajo zraven
ivo55
29. 10. 2009 10.21
Sedaj je že skrajni čas, da tudi davkoplačevalci udarimo po mizi in povemo da imamo ropanja dovolj in od finančnega ministra pravičnejšo davčno obravnavo ter definitivno zahtevamo 10.000 evrov splošne dohodninske olajšave, kot je to praksa n.prim. v sosednji Avstriji!
trzican
29. 10. 2009 08.57
Ravno v tem je problem v javnem sektorju,da ne bo nihče zgubil službe ampak se bo število še povečalo nacionalna sramota
8JASMIN
29. 10. 2009 08.54
Javni uslužbenci so sigurni, ne nebodo pristali na cesti, paše izsiljujejo za nič-delo, tako se pač dela v BANANA-DRŽAVA", tist, ki je pa težko garal, pa lahko pristane na cesti in crkuje, pa kje je to še normalno. A ste videli včeraj v MB, kake vrste ljudi na tisoče, ki čakajo na pomoč, saj je hujše kot v Afriki, ti gospodja: Turk in njemu podobni pa mečejo denar ven, kot da ni revščine pri nas.Ja kar tako naprej, banda pokvarjena, sama mafija...
Sharkln
29. 10. 2009 08.24
Ne bi bilo nič narobe, če bi pol lenih riti v javnem sektorju izgubilo službo in spoznalo, kaj pomeni delat v privatnem sektorju...ampak kdo bi zaposlil te lene riti..to je sedaj vprašanje !!!
periot
28. 10. 2009 21.23
Ja v javnem sektorju je pa res potreba za dvig regresa????
kadulja
28. 10. 2009 20.02
sicer je pa to letos že drugi vsiljeni dogovor o plačah. Prvega je prav tako vsilila vlada pa se ga ni držala tako dvomim da se bo tudi tega. LAŽNIVIM KLJUKCEM ni za verjet. Če ti bo rekel dober dan poglej v nebo in se prepričaj če res sveti sonce in ne luna...
kadulja
28. 10. 2009 20.01
Če bi v NLB prenehali tako pogosto izplačevati milijonske nagrade bi v državni blagajni ostalo več denarja in bi ne bilo treba izsiljevati sindikate z grožnjami o odpuščanju za podpis.
Klampfman
28. 10. 2009 19.46
"Pahor: Nihče ne bo izgubil službe" Povej to tudi tistim, ki delamo v realnem sektorju...
taycoonbuster
28. 10. 2009 19.41
škoda... pa tko bliz smo bli.. spet...
primc81
28. 10. 2009 19.33
šalim se... mi sestra dela na občini in vam povem, da delajo vsak dan po min 10 ur...in to delajo, ker sem bil parkrat tam...
primc81
28. 10. 2009 19.32
ja kaj, a se karte ne štejejo v tem zaporedju...?
primc81
28. 10. 2009 19.29
kao štejejo javni uslužbenci: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,pubec,dama,kralj,...
antonino
28. 10. 2009 19.25
Bravo javna uprava,kar tako naprej, ne se pustiti izsiljevati. To boste lahko počeli vse do tedaj,ko bo neumni in hinavski delavski razred ugotovil,da bo potrebno stopiti skupaj in za sebe nekaj narediti, ne pa samo kriviti druge. Da ne bo pomote,sam sem iz proizvodnega sektorja,vendar,ko vidiš,kako delavci hinavsko privoščijo vsakemu,ki izgubi del.mesto,ter se mu smejijo - čez par mesecev pa tako tudi sami ostanejo na cesti, spoznaš, da ima oblast prav,da tako dela z nami.
mickica
28. 10. 2009 19.25
Tak sporazum bi podpisal vsak sleherni zaposleni v gospodarskem sektorju!!! Ne bo odpuščanj ne glede na gospodarsko situacijo, uspešnost bo, regres bo in to celo višji kot do sedaj,... očitno se jim ni kaj bati!!! In to tudi, če bo gospodarstvo crknilo do konca! Ni mi jasno, kakšen interes ima država , da ščiti prav javne delavce kot severne medvede, medtem pa se ji za zaposlene v gospodarstvu fučka (tudi za tiste, kjer je solastnica)! Svinjarija!!!
brencl47
28. 10. 2009 19.21
Seveda ga zdravniki niso podpisali, saj potem nas vseh nebi mogli več izsiljevati pod taktirko svojega sindikalističnega hujskača. Verjetno bi potem končno pri njih tudi nastopila ekonomska diferenciacija z upoštevanjemdela, znanja in strokovnosti, odpadli pa bi raznorazni bleferski ventilatorji.
Brabus
28. 10. 2009 19.06
PAHOR HOČE KUPIT STIK Z ODPRTIM MORJEM ZA 178 MILJONOV €
siFBI
28. 10. 2009 18.54
Ko bi kdo kak sporazum podpisal za delavce, ki finnacirajo javno upravo.
ribncan
28. 10. 2009 18.46
jst predlagam, da javna uprava za mesec dni zapre vrata... potem bo nekdo uvidel (če bo sploh še kje kdo, da javna uprava enostavno mora bit pa velik kaosa vam želim
ribncan
28. 10. 2009 18.44
mislim da bo dogajanje v sindikatih, ki so kapitulacijo podpisal, zelo burno.. marsikateri sindikalni zajedalec boi letel, zna pa se zgodit, da bo kakšen sindikat tudi poniknil...