Slovenija

Poleg dviga DDV nas bodo udarili še višji prispevki za zdravstvo

Ljubljana, 14. 05. 2013 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada pod geslom "Vsak prihodek šteje" načrtuje nove in višje obdavčitve naših zaslužkov, ki bodo romali v prazno zdravstveno blagajno. Za zdravstvo bi lahko po novem več plačevali samostojni podjetniki, samozavarovani, tisti z avtorskimi honorarji kot tudi kmetje in športniki.

Vlada namerava v okviru programa stabilnosti s 1. julijem zvišati splošno stopnjo DDV za dve odstotni točki, znižano za eno odstotno točko, pozneje pa naj bi uvedli še davek na nepremičnine, davek na prodajo loterijskih srečk, davek na sladke pijače, zvišali sodne takse, razširili prispevne osnove po načelu "vsak prihodek šteje" in ustavili zniževanje davka od dohodkov pravnih oseb.

Sprememb za tiste, ki so zaposleni, in za vse upokojence naj ne bi bilo, saj že tako plačujejo največ v zdravstveno blagajno – kar 13,45 odstotka od bruto dohodka. Zaradi solidarnosti pa naj bi v blagajno prispevale več vse druge skupine. Vlada upa, da bo to rešilo prazno zdravstveno blagajno.

Tokrat so se novinarji časnika Delo razpisali o novih in povišanih prispevkih za zdravstvo, s katerimi bi zapolnili luknjo v zdravstveni blagajni. Vlada namerava predlagati nove obdavčitve za zdravstvo, s katerimi naj bi bila zdravstvena blagajna bogatejša za 93 milijonov evrov. Minister za zdravstvo Tomaž Gantar med ukrepi, ki so novost, predlaga, da bi v zdravstveno blagajno plačevali poleg zaposlenih, ki mesečno v povprečju v zdravstveno blagajno prispevajo 200 evrov, tudi tisti, ki prejemajo avtorske honorarje. Več bodo plačevali tudi samostojni podjetniki, tisti s popoldansko obrtjo in samozavarovani, del zneska pa naj bi v blagajno prišlo z obdavčitvijo dividend in najemnin, a je ta del ukrepov še najbolj negotov.

Vlada v reševanju slovenskega gospodarstva in zagotavljanja stabilnosti rešitev vidi tudi v povišanih in predvsem novih prispevkih za zdravstvo.
Vlada v reševanju slovenskega gospodarstva in zagotavljanja stabilnosti rešitev vidi tudi v povišanih in predvsem novih prispevkih za zdravstvo. FOTO: Thinkstock

Na ministrstvu za zdravstvo so pojasnili, da gre za delovno gradivo s petkovega sestanka. To so izhodišča, poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da to še ni zakon, da bi o teh številkah sploh razpravljali. Do danes zvečer imajo koalicijske stranke čas, da pošljejo pripombe na predloge, do petka pa bo nato ministrstvo ob upoštevanju vseh pripomb pripravilo osnutek, ki bo jasno pokazal, v katero smer namerava vlada.

Plačila po principu solidarnosti

Če se je do zdaj največ prispevkov v zdravstveno blagajno (ZZZS) steklo na račun tistih, ki so v delovnem razmerju in prejemajo plače, bi po sprejetju novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki naj bi bila kot intervencijski zakon sprejeta julija, več v blagajno prispevale tudi druge skupine prebivalcev.

Vladna "mantra" "vsak prihodek šteje" bo na kolena spravila najšibkejše, nobeden od ukrepov pa denarja ne pobere od tistih, ki imajo dejansko presežke.
Vladna "mantra" "vsak prihodek šteje" bo na kolena spravila najšibkejše, nobeden od ukrepov pa denarja ne pobere od tistih, ki imajo dejansko presežke. FOTO: Aljoša Kravanja

Tisti z avtorskimi pogodbami bodo po novem zakonu, če bo sprejet, morali za zdravstvo plačati 6,56 odstotka od prejetega zneska. Na račun honorarcev naj bi se v ZZZS steklo 15 milijonov evrov na leto. Tisti, ki so samozavarovani in zdaj za zdravstveno varstvo plačujejo le 14 evrov na mesec, bodo po novem morali plačevati pavšal v višini 31,6 evra. S tem bi bila blagajna ZZZS bogatejša še za 15 milijonov evrov. Znesek za samostojne podjetnike in popoldanske podjetnike bo vezan na minimalno plačo. Samostojni podjetniki bodo namesto sedanjih 115 evrov (13,45 odstotka minimalne plače) za zdravstvo plačevali 172 evrov, kar je 13,45 odstotka od 1,5-kratnika minimalne plače. S tem bo v blagajni za okoli 45 milijonov evrov več denarja, ocenjuje vlada. Popoldanski obrtniki bodo po novem namesto 4 evrov plačevali 25 evrov. To naj bi v blagajno prineslo dodatnih 3,4 milijona evrov.

Minister Gantar predloge sprememb še usklajuje, saj so nekatere koalicijske stranke imele pripombe. Končni predlog interventnih ukrepov za stabilnost javne zdravstvene blagajne bo znan do konca tedna.

Kot poroča Delo, bodo nekoliko več za zdravstvo plačevali tudi kmetje in vrhunski športniki, česar do zdaj nismo poznali. Kmetje, ki plačujejo za zdravstvo glede na višino katastrskega dohodka, naj bi do zdaj plačevali zelo malo za zdravstvo, po novem pa naj bi bil ta znesek 42 evrov na mesec. Vrhunski športniki naj bi po novem namesto 14 evrov plačevali 31,6 evra na mesec. Takšnih vrhunskih športnikov je v Sloveniji zgolj 8.

Vlada zatrjuje, da so ukrepi nujni zaradi velike luknje v zdravstveni blagajni ter tudi zaradi povečanja solidarnosti. Zaenkrat je ukrepe potrdila zgolj koalicija na petkovem sestanku, a še ta je imela nekaj pripomb. Minister za zdravstvo je po sestanku že napovedal nekaj sprememb, najbolj negotovi pa so prispevki iz dividend in najemnin.

Novi in povišani prispevki ne bodo bremenili delodajalcev, pač pa izključno delojemalce.
Novi in povišani prispevki ne bodo bremenili delodajalcev, pač pa izključno delojemalce. FOTO: Thinkstock

A ti dodatni prispevki ne bodo dovolj, da bi rešili zdravstveno blagajno. Zato naj bi del izdatkov ZZZS prenesli na splošni državni proračun, poroča Delo. Še posebej zneske za plačilo pripravništev, specializacij in terciarja 1.

OZS: Dvig prispevkov ni rešitev

Na OZS predlaganim obremenitvam nasprotujejo. Zavedajo se, da so ukrepi potrebni, a ne kot višji prispevki. Ti bodo najbolj po žepu udarili samostojne podjetnike, samozaposlene in honorarce, kar zagotovo ne bo pozitivno vplivalo na gospodarstvo. Ministra Gantarja, ki poudarja, da samostojni podjetniki premalo prispevajo v zdravstveno blagajno, na OZS pozivajo, naj s svojo ekipo strokovnjakov raje več naredi za racionalnejšo porabo obstoječega denarja v zdravstvu. Davčna svetovalka na OZS Božena Macarol poudarja, da je vse več samostojnih podjetnikov, ki težko plačujejo prispevke. Dvig osnove za plačevanje zdravstvenih prispevkov pa bi po besedah Macarolove povzročil še več neplačanih prispevkov in s tem še večjo nekonkurenčnost na trgu.

Nekateri opozarjajo predvsem na to, da ni pametno pri prispevkih izenačiti samostojnih podjetnikov in zaposlenih. Niso vsi s. p.-ji goljufivi, opozarjajo na OZS in dodajajo, da bodo zato najbolj na udaru tisti samozaposleni, ki so že tako v slabšem stanju od zaposlenih. To so praviloma tisti zaposleni, ki so bili v s. p. prisiljeni, da niso izgubili dela. Res pa je, da je kar precej takšnih samozaposlenih, pri katerih naj bi bili prispevki neupravičeno nizki predvsem na račun prikazovanja nižjih dohodkov oziroma dobičkov, kot pa so v resnici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaPokrajculja1
02. 12. 2013 21.18
-1
Menim, da nove spremembe ZDR-1 uveljavljene v aprilu 2013 konkretno ščitijo (predvsem) s.p.-je kot ekonomsko odvisne osebe. Če jim torej zakon po eni strani nudi zakonsko zaščito, zakaj torej ne bi zahteval tudi večjih prispevkov. Predvsem zato, ker je veliko s.p.-jev nepoštenih na račun prikazovanja nižjih dohodkov kot v resnici. Sama podpiram princip solidarnosti. Podoben je Beveridge- jevem principu, ki je prisoten v liberalnih in social- demokratičnih državah. Tu plačujejo prispevke vsi glede na višino plače, ven pa dobijo vsi enako. Na ta način se solidarnost ( ki je v Sloveniji po mojem mišljenju nizka) viša, družbeni stanovi ( ki so v Sloveniji izrazito različni) pa so tako manj opazni. Ne razumem tudi tolikšnega zgražanja nad davki- v nekih Skandinavskih državah imajo visoke davke na ves luksuz ( tudi drage avtomobile- BMW ipd). Nekje tudi na razrezano kajzerco. In za konec- ljudje si želimo dobro zdravstvo, socialno varnost, novo infrastrukturo ipd. vendar nadaljujemo s črnim delom, brisanjem/ ne- izdajo računov, tudi z zavajanjem države s prikazovanjem ( še ne) minimalne plače, ko pa jim s.p.-ji prinašajo enormne dobičke- zgolj da dobijo vse vrste državne socialne pomoči. Z eno ritjo pač ne gre na dva stola.
tian28
15. 05. 2013 21.37
+1
Marija Krebs
15. 05. 2013 10.30
+2
Tako parcialno urejanje, to me moti! S.P.-jevca zdravstvo itak kaznuje, če ne zmore plačati prispevka, saj mu odkloni zdravljenje. Ponavljam: Če država že mora zvišati, naj ga dvigne vsem, bo manj boleče za vse!
zdrava.pamet
15. 05. 2013 10.21
+4
ker zdravstvo bi vzelo denar kjer koli...samo da se nihče ne dotakne njihovih plač...
zdrava.pamet
15. 05. 2013 10.16
+12
Najprej je potrebno zdravnikom vzet njihove visoke plače, pa 1000 evrov dodatka za eno dežurstvo, potem pa naj uvedejo dodatne prispevke....ni zastonj da zdravnike nazivajo "bela mafija" med njimi je gotovo nekaj takih, ki si zaslužijo visoko plačo, ampak zakaj za boga potrebujejo 5000 evrov...a 3000 evri ali 4000 evri na mesec ne bi preživeli, zdaj ko je v sloveniji takšna kriza? Pa tudi maneger krke si ne zasluži 700 000 evrov plače, če tudi je krka uspešna...to je pa zato, ker so zdravila tako zelo draga...tudi take stvari izčrpujejo zdravstvo!!!
hotchilipoper
15. 05. 2013 09.58
+7
Nič čudnega,da smo prvi po številu samomorov
Majstoree
15. 05. 2013 09.47
+0
to velja za s.p-je ali tudi za d..o.o(če je en zaposlen npr) nikoder izrecno ne piše
Marija Krebs
15. 05. 2013 10.31
ivan.z Doba
15. 05. 2013 09.45
+1
admin, a so težave???!!!
hillya
15. 05. 2013 09.22
+14
ALI ZNA TALE VLADA, DELATI, KAJ DRUGEGA, KOT DVIGATI STOPNJE DAVKOV in SI IZMIŠLJATI NOVE ?????? Tako poslovati bi znal vsak tepec. Če ti zmanjka pa vzameš in, če ne - ukradeš.
rogerrabbit
15. 05. 2013 09.20
+8
VEM, da to vprašanje ne sodi sem.... a, ker je ob članku objavljena njene fotografije, si ne morem kaj da ne bi vprašal KAJ HUDIČA SE JE ZGODILO Z MAGISTRSKO NALOGO PREDSEDNICE VLADE BRATUŠKOVE? Že kar nekam predolgo se vleče tisto preverjanje na univerzi...
hillya
15. 05. 2013 09.32
+4
an?ka30
15. 05. 2013 09.03
+6
V zdravstvu tudi velika merda-delajo kr SE JIM ZAHOČE in kot vsi njim podobni ne odgovarjajo za nič! Naprimer g.Zidar ko imeu probleme,ni imeu čakalne vrste itd.....mi pa čakalne da prej umreš,pa z diganozo najdeno......
flamengo
15. 05. 2013 07.05
+4
Saj kumrovška ekonomija ima sama dve poglavji, kako dvigovati davke in nižati plače in kako najemati ogromne kredite brez jamstva.
Tomaz1980
14. 05. 2013 21.54
+11
Jaz pravim... naj za 1 leto samo v javnem sektorju omejijo plače na 1000€ neto VSEM, pa bodo na zeleni veji glede denarja. Je to tako težko narediti? Nič ne rabiš računat tu!! Aja pa športnikom tut!!!
Marija Krebs
14. 05. 2013 21.18
+13
Prosim Slaka, da spravi za omizje pred ekran predlagatelje tega ukrepa in nasprotnike.
an?ka30
15. 05. 2013 09.05
+1
Ja in kaj bo Slak naredu no-NČ KOT VEDNO!!!! Sej je vse ok,sam ki iz njegove moke tudi ni nič bilo in ne bo,kot iz POP TV-jeve!!!! Bla,bla,pa nč od tega.......
Marija Krebs
14. 05. 2013 21.16
+24
Nam res ni pomoči: Namesto da bi vlada odstranjevala vzroke krize, dodatno obremenjuje narod.
an?ka30
15. 05. 2013 09.07
+2
Ja sej vsak dan na TV govorijo vsi,da prihodke si vlada dela-ukrepa,da bi pa zmanjšala ODHODKE PA NČ!!!!!
Marija Krebs
15. 05. 2013 10.27
-1
Kot vidiš, Ančka, znižanje plač je dvorezen meč. Predvsem v realnem sektorju bi morale biti višje, ne bi smelo b iti sive ekonomije,...
Marija Krebs
14. 05. 2013 21.10
+8
Gantar je bil minister že pod vlado JJ , pa se še ni spomnil česa boljšega. Vzvišenost pa taka! Interpelacija!
Marija Krebs
14. 05. 2013 20.55
+3
Ta ukrep je kot zgleda, ukrep na znižanje plač v JS! Saj je že skoraj umevno, ker bo zaradi znižanja plač v JS in posledično še v realnem sektorju, nateklo v zdravstveno blagajno. Da bodo stroški dela v zdravstvu nižji, niso upoštevali, vse skupaj pa je vlada obesila na SP, avtorske honorarce,...
Marija Krebs
14. 05. 2013 20.47
+9
Spet so se spravili na SP! Ne vem, zakaj ne bi le-tega prispevka zvišali vsem družbam, saj bi le-tako bistveno manj obremenjeval. Itak se je mnogo ljudi odločilo za S.P., ker niso našli zaposlitve. Država od SP v vsakem primeru pokasira dovolj davkov: Če S.p. -jevec med letom plačuje premalo prispevkov, se mu to maščuje pri obračunu akontacije dohodnine - hitro zapade v 3. tarifni razred - 41 % dohodnine. No, ko bo med letom vplačeval večji prispevek za zdravstvo, ne glede ali zmore ali ne (DURS je najbolj učinkovita z izterjavo ravno pri malih SP), bo to vplivalo pri odmeri dohodnine, manjša bo. Očitno je za državo bolje, da S.P. zaprejo svoje dejavnosti.
J.A.
14. 05. 2013 21.37
Saloreich
14. 05. 2013 19.43
+11
Sprašujem se zakaj je bila ta tema samo nekaj ur vidna na strani, zdaj pa se je že pomaknila nižje v arhiv?
bonovox32
14. 05. 2013 18.53
+16
V rit si naj vtaknejo te njihove davke!! Sicer pa vsaka palica ima dva konca, vse se plača, vse se vrača!
Marija Krebs
14. 05. 2013 20.49
+7
vse se plača, vse se vrača, na žalost to plačujemo mi vsi, nikakor pa ne odgovarjajo za zgrešene ukrepe avtorji ukrepov.