Slovenija

FOTO: Pahor že očistil kopačke

Maribor, 18. 11. 2009 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./B.K./M.R./M.M.
Komentarji
344

Premier Pahor je našim zmagovalcem že očistil kopačke. Vesel je tudi, da so nogometaši spoštovali sklep vlade, da bodo rusko reprezentanco premagali z 1:0. Predsednik Türk je našim fantom čestital.

Veselje ob zmagi.
Veselje ob zmagi. FOTO: Miro Majcen
Predsednik vlade Borut Pahor je v izjavi za nacionalno televizijo dejal, da je našim fantom že očistil kopačke. Dodal je, da so naši nogometaši spoštovali sklep vlade. Z ruskimi prijatelji pa so še naprej v dobrih odnosih. Kljub temu pa je v šali dodal, da je vesel, da Slovenija ni zmagala v Rusiji, ker bi ga najverjetneje tam aretirali.

Predsednik Türk je zmagovalcem čestital in jim dejal, da so iz Slovenije naredili nogometno velesilo.

Slovenija gre na SP v Južnoafriško republiko. Nogometna tekma desetletja pa je bila pomembna tudi zaradi političnih in gospodarskih stikov med Slovenijo in Rusijo.

Srečanje predsednikov med polčasom

Letalo ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva je pristalo okoli 20. ure. Drugega najpomembnejšega svetovnega voditelja so takoj zatem s predsedniškim avtomobilom prepeljali na stadion, v koloni pa je bilo še okoli 20 vozil, tudi reševalno. Iz varnostnih razlogov je bilo letališče zaprto že eno uro pred pristankom najvišjega ruskega gosta.

Slovenski predsednik Türk in njegov ruski kolega Medvedjev
Slovenski predsednik Türk in njegov ruski kolega Medvedjev FOTO: Miro Majcen
Ne vem, če smem to reči, ker je bilo to pod zaupno. Vlada je razpravljala tudi o jutrišnji nogometni tekmi in sklenila, da bo slovenska reprezentanca premagala rusko z 1:0. Minister Karl Erjavec je terjal tudi, da določimo igralca, ki bo dal zadetek. Take večinske podpore za ta predlog ni prejel. Jaz bom jutri o tem obvestil predsednika Medvedjeva, sem zadovoljen, da prihaja v Slovenijo. Upam, da ruska stran ne bo imela nič proti odločitvi slovenske vlade. Premier Pahor po včerajšnji seji vlade

Medvedjevu je med tekmo družbo delal slovenski politični vrh na čelu s predsedniki države, vlade in državnega zbora, Danilom Türkom, Borutom Pahorjem in Pavlom Gantarjem. Tekmo sta si ogledala tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Türk in Medvedjev sta se med polčasom umaknila v sejno sobo stadiona, kjer sta nekaj minut namenila pogovorom odnosih med državama.

Türk jih je ocenil kot zelo dobre. Dodal je, da se tudi odnosi in pogajanja o novem sporazumu med EU in Rusijo razvijajo v pravi smeri, za kar si je Slovenija uspešno prizadevala že v času predsedovanja Uniji. Türk je izrazil tudi zadovoljstvo nad podpisom sporazuma o sodelovanju pri izgradnji plinovoda Južni tok. Tudi Medvedjev je pozitivno ocenil odnose med državama. Današnji vrh EU - Rusija je označil kot dobro nadaljevanje pozitivnih dosežkov iz časa slovenskega predsedovanja Uniji. Poudaril je, da plinovod Južni tok odnose med državama postavlja na novo raven. Zavzel pa se je tudi za harmoničen razvoj na vseh ostalih področji sodelovanja, zlasti na gospodarskem področju, so sporočili iz urada predsednika države.

Medvedjev se je po tekmi takoj odpravil na letališče. Sprva so sicer med novinarji krožile neuradne informacije, da bi lahko prenočil v Habakuku, a ruske varnostne službe so bile prisotne tudi v hotelu Radin v Radencih.

Visoka stopnja tveganja

Predsednik Rusije je ena najbolj varovanih oseb na svetu. Njegov obisk je bil zato velik organizacijski zalogaj. "Tudi znotraj policije smo se morali hitro zorganizirati, da bomo pravočasno izvedli vse varnostne ukrepe,“ je pred prihodom Medvedjeva povedal direktor urada za varnost in zaščito Silvo Vrbančič. Tekmo so razglasili za dogodek velikega tveganja. Za varnost je skrbelo rekordnih 230 varnostnikov in več sto policistov, prvič so dogajanje na stadionu nadzorovali tudi s kamerami. Naj ne razgrajajo, je navijače pozival tudi mariborski župan Franc Kangler.

Ruski veljaki v Mariboru

Ruski milijarder Roman Abramovič ob prihodu v Maribor.
Ruski milijarder Roman Abramovič ob prihodu v Maribor. FOTO: Jani Dolinšek
Letalo Romana Abramoviča takoj po pristanku.
Letalo Romana Abramoviča takoj po pristanku. FOTO: Jani Dolinšek

V Mariboru se je mudil tudi generalni direktor ruskega naftnega giganta Gazprom Aleksej Miller. Prav tako je nekaj po 18. uri na mariborskem letališču pristal ruski milijarder Roman Abramovič, ki naj bi ga pred tekmo odpeljali na večerjo v središče Maribora. Pred njima pa je prispel ruski šolski minister in hkrati tudi predsednik ruske nogometne zveze Vitalij Mutko, ki je povedal, da pričakuje težko tekmo, saj gre za spopad med dvema zelo dobrima ekipama. Mutka so nato z letališča prepeljali v dragem porschejevem avtomobilu.

Abramovič se je po tekmi odpravil na letališče.

Ruski mogotci se med seboj ločijo

VIP vstopnica za tekmo Slovenija - Rusija. Za tiste, ki so imeli takšno vstopnico, naj bi bila na stadionu na voljo tudi hrana v vrednosti 30.000 evrov.
VIP vstopnica za tekmo Slovenija - Rusija. Za tiste, ki so imeli takšno vstopnico, naj bi bila na stadionu na voljo tudi hrana v vrednosti 30.000 evrov. FOTO: Jani Dolinšek
Stadion Ljudski vrt je bil razprodan, posel na črnem trgu pa je cvetel. Vstopnice so dosegale skoraj 1000 evrov. Optimistični prodajalci so najbrž računali prav na bogate ruske navijače.

Na stadionu naj bi morali po neuradnih podatkih ložo za pomembne goste razdeliti tako, da bodo lahko ruski milijarderji ločeni od milijonarjev. To naj bi zahtevali ruski mogotci. Samo hrana, ki naj bi jim jo tam ponudili pa naj bi stala 30.000 evrov.

Nekoliko "skromnejši" ruski bogataši pa so zelo razveselili mariborske taksiste. Ti naj bi dobivali visoke napitnine - tudi do 100 evrov. Zanimiv je tudi podatek, da so v najetem letu, prišli trije ruski poslovneži, ki naj bi delali za uspešno rusko transportno podjetje, za polet pa naj bi skupaj plačali kar 22.500 evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazhh
25. 11. 2009 21.34
Slučajno berem spet to novico in vidim smešne komentarje. tatjanacaf, nažalost morem povedati da to kar širiš, so laži. Šal ni v tvojih rokah. Šal je šel v roke znancu, znanemu podjetniku iz Ptuja. Prosim te da se ne lažeš več. Lep pozdrav
tatjanacaf
21. 11. 2009 18.11
Pozdravljeni! Sporočam vam, da je šal v varnih - mojih rokah. Sicer pa kaj več piše v današnjih Ekipi. LP, Tatjana Caf
Horst
20. 11. 2009 09.38
Prenehajmo se utrujat s tem lažnivcem in njegovo krtačo.Mene bolj muči druga stvar.Zelo sem nevoščljiv tistemu,ki je imel srečo in dobil šal ruskega predsednika.Upam,da ga bo znal ceniti in ga ne bo kdo nategnil (kakšen POP) za prodajo.Vrednost šala bo nekega dne izredna.Ne gre samo za šal ruskega predsednika,gre za zgodovinski trenutek,ker slovenska ekipa z zmago nadRusijo še ni rekla zadnje besede.Nadaljevanje sledi.
hotchilipoper
20. 11. 2009 09.31
Rusi nam bodo za poraz pa plin zaprl !
JEBEM-VAS
20. 11. 2009 06.50
sj pahor itak ne zna drugega delat. bravo fata
galiot
19. 11. 2009 14.34
So lahko še tako bogati ampak gola pa niso mogli kupiti.So tudi stvari,ki nimajo cene.
strogoff
19. 11. 2009 13.41
POKAŽITE KOPAČKE ČE SE RES SVETIJO !!???_
tbokan88
19. 11. 2009 13.40
Jaz sem videl to. Malo vas je malo vas je..., polek njega pa Medvedjev in Turk. Zakon predsednik vlade You are The Best! :D
OrodniK
19. 11. 2009 13.38
In krize je konec in vsi smo živeli srečno naprej. Kaj potem če ni služb, kaj potem, če se sesuva gospodarstvo, važno da je Pahor očistil kopačke, in Turek prišel na tekmo (pa še to samo zaradi Medvedjeva) pa so spet najbolj priljubljeni politiki... LOL
gringos
19. 11. 2009 13.18
sedaj sem še enkrat pogledal tekmo v 42minuti prvega polačsa si poglejte PAHORJA
anya-dul
19. 11. 2009 13.14
BRAVO SLOVENIJA!!! tle se vid da smo tut mi neki vredni,... :))
tadejstein@email.si
19. 11. 2009 13.07
rusi imajo miljarde, slovenci pa neprecenljivo srce..!
NOshit
19. 11. 2009 12.53
tako hitro kot jih je 'očistil' bi z kakim čistilnim servisom zaslužil več kot z politiko... samo pogleda jih pa so že čisti... :D
Braveheart
19. 11. 2009 12.50
Upam, da je Pahor vsaj kopačke dobro očistil in bo to postala njegova nova služba v kateri bo veliko bolj uspešen kot je v sedanji. p.s. Kdor ne skače je Turk.
Dzingiskan
19. 11. 2009 12.39
Očistil jih s pogledom. Ni rekel kako jih bo. BOMBASTIČEN naslov pa je običaj in navada iz potrebe, v času, ki je tak kot pač je. To pravzaprav sploh ni važno. Glavno, da smo briljantno zmagali in gremo naprej.
_Abuh_
19. 11. 2009 12.32
laze pokazite slike
borix
19. 11. 2009 12.24
Ruski miljarderji v loži ločeni od miljonarjev... vauuuuu... in so spokal domov z dolgimi nosovi...
borix
19. 11. 2009 12.22
smo že navajeni in naveličani Pahorjevih obljub; pokažte zdaj, da vidmo...
Aleš Balažic 1
19. 11. 2009 12.19
Namesto da je čistil kopačke, bi ga poslali v Muro za šivalni stroj....
radirkar
19. 11. 2009 12.18
Janša se že ne bi tako ponižal, da bi komu čistil čevlje!