Slovenija

Bodo preprečili zlorabe?

Ljubljana, 29. 04. 2010 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po novem bo posameznik z eno samo vlogo na center za socialno delo lahko zaprosil za različne prejemke, od otroškega dodatka, štipendije do socialne pomoči. Ne bo se več splačalo biti neporočen, ločen ali živeti na ločenih naslovih zaradi socialnih prejemkov, pravi Svetlik.

Vlada je danes za obravnavo v DZ pripravila novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter novelo o socialno-varstvenih prejemkih. Po novem bo posameznik z eno samo vlogo na centru za socialno delo lahko zaprosil za različne prejemke, od otroškega dodatka, štipendije do socialne pomoči.

S tema zakonoma bo pri nas prišlo do precejšnje prerazporeditve socialnih prejemkov med prebivalstvo, je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril minister za delo Ivan Svetlik.

Gre za več kot 700 milijonov evrov na letni ravni. Cilj obeh zakonov je bolj pravična in dolgoročno vzdržna socialna država in da bi pomoč res dobili tisti, ki jo potrebujejo, ki so v težkem socialno-ekonomskem položaju, je danes pojasnil Svetlik.

Proti zlorabam

Minister Svetlik
Minister Svetlik FOTO: Dare Čekeliš
Novost tega zakona pa je tudi nova, strožja opredelitev družine, s katero želijo zagotoviti večjo pravičnost pri dodeljevanju dodatka za enostarševske družine. "Po novem se ne bo več splačalo biti neporočen, ločen ali živeti na ločenih naslovih zaradi socialnih prejemkov," je poudaril Svetlik. Po novem bodo upoštevali celovito premoženjsko stanje posameznika - tudi nepremičnine, napoveduje minister. Uvajajo tudi prepoved odtujitve in obremenitve premoženja za pridobitev neke socialne pravice.

Kot pravi, želijo z obema novelama preprečiti izkoriščanje in zlorabe sistema socialne varnosti, ga poenostaviti in uvesti večjo preglednost ter učinkovitost pri delitvi teh sredstev. Sistem naj bi bil tudi bolj prijazen do uporabnikov, je še napovedal Svetlik.

Po novem bo tako center za socialno delo "enotna vstopna točka" za uveljavljanje socialnih pravic, ki so zdaj v domeni različnih resorjev oz. ministrstev. Tako bo posameznik po besedah Svetlika z eno samo vlogo in eno samo odločbo te različne prejemke pridobil na enem mestu.

Spremembe pri otroških dodatkih

Do sprememb prihaja tudi pri posameznih prejemkih, napoveduje Svetlik. Otroški dodatek bo mogoče prejemati do starosti 18 let, obstajali pa bosta dve višini dodatka. Dosedanja višina otroškega dodatka bo namenjena vsem tistim, ki so še osnovnošolci, višji pa bo otroški dodatek za srednješolce do starosti 18 let. Otroški dodatek bo lahko znašal največ 54 evrov - odvisno od socialno-ekonomskega položaja, je še dodal Svetlik.

Denarno-socialna pomoč in varstveni dodatek

Med prejemki, ki jih z novelo združujejo pod skupno okrilje centrov za socialno delo, so še denarno-socialna pomoč in varstveni dodatek. Pri slednjem bodo po besedah Svetlika iz pokojninskega sistema v sistem socialne varnosti prenesli dve pomembni pravici - varstveni dodatek ter državne pokojnine.

Štipendije

evro bankovci
evro bankovci FOTO:
Zakon bo spodbujal aktivno socialno politiko, upravičence denarne in socialne pomoči, ki so delovno sposobni, bodo namreč spodbujali, naj tudi sami iščejo možnosti, da pridejo do lastnih virov dohodkov. "Kdor bo kaj zaslužil v času, ko prejema denarno socialno pomoč, ne bo takoj izgubil te pomoči," je pojasnil minister.

V to domeno pa z novelo prenašajo tudi državne štipendije. Te so namenjene vsem starejšim od 18 let, ki se šolajo. Cenzus za pridobitev štipendije bo po novem višji, in sicer približno 570 evrov neto na družinskega člana.

Tako bo dostop do državne štipendije po besedah ministra dobilo precej večje število mladih. Poleg tega bodo te štipendije višje. Zadnji predlog je, da bi se gibale od najmanj 70 evrov mesečno do največ 190 evrov osnovne štipendije. Z dodatki za deficitarnost, uspeh, oddaljenost pa bodo te vsote lahko tudi podvojene, je pojasnil minister. "S tem odgovarjamo tudi na kritike študentov v razpravah o malem delu o neurejenem štipendiranju," dodaja Svetlik.

Subvencije in plačila

Združili so še druge prejemke - subvencije in plačila (na primer znižano plačilo za vrtce, malice, prevoze in druge prejemke). Vzporedno s tem bo tekel tudi projekt e-sociale, ki bo povezal več kot 25 podatkovnih baz. Ta povezava bo omogočila popoln pregled nad socialno-ekonomskim položajem posameznika, tako da zlorabe ne bodo več možne, pravi Svetlik.

Socalno-varstveni prejemki

Zakon o socialno-varstvenih prejemkih pa uvaja dve ravni prejemkov - začasna denarna pomoč za delovno zmožne, ki so se začasno znašli v položaju, ko nimajo dovolj sredstev za preživetje. Ta pomoč se bo dvignila z 226 evrov na dobrih 288 evrov.

Za tiste, ki so trajno nezmožni za delo oz. so starejši od 65 let, pa novela predvideva poseben varstveni dodatek kot nadgradnjo socialne pomoči in naj bi znašal 450 evrov.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Edita Wolf
04. 06. 2010 11.18
Kdo ve kaj je s to "vknjižbo države na nepreminčino" v zameno za prejemanje socialne pomoči? Že nekajkrat je bila omenjena kar tako mimogrede med soočenji na TV.
kawboy
29. 04. 2010 19.03
Misterij saj ni res, če si brezposelen in na zavodu za zaposlovanje in tudi če ne prejemaš več denarnega nadomestila za čas brezposelnosti, ker ti je ta potekel (vendar te še vedno vodijo v evidenci na zavodu kot brezposelno osebo), ti zavod za zdravstveno zavarovanje še zmeraj velja, samo se moraš osebno zglasiti na območni enoti zdravstvenega zavarovanja kjer imaš stalno prebivališče, da ti to tam uredijo in povejo kako in kakšne pravice imaš na razpolago ter na voljo. Samo se ne bo nič zgodilo, zato je treba najprej kakšno telefonsko številko poklicati od zavoda za zdravstveno zavarovanje in dobiš tam informacije. Sicer pa dobiš na internetu vse podatke in kontaktne številke raznih zavodov.
-misterij-
29. 04. 2010 16.09
kdo pa preverja ram invest, tolšakovo, zidarja, šrota, bavčarja, ... in reveža pogačnika, ki bo izkoristil nadomestilo? pod janševo vlado je država krila vsaj obvezno zdr. zavarovanje!! 200 evrov še za položnice ni edin če živiš pod milim nebom brez komunale, elektrike in ogrevanja ... al pa če se strojan pišeš pol ti pa država ponudi še nekaj lokacij, da lahko zbiraš kje boš živel!!
utvara
29. 04. 2010 15.38
@M-teorija 29.04.2010, 14:58 ..da ne govorimo o primerkih, ki vozijo hude avte, potem si grejo pa k sosedu zarjavetega yugota sposodit, da gre z njim na RK po pomoč in hrano. Kaj si mislim o takih ljudeh pa ne bom, ker me bo moderator mogu zbrisat
projektil
29. 04. 2010 15.00
V primeru, da imaš mesečnih prihodkov med 350 in 400 €, precej hitro zavrnejo prošnjo za pomoč ( enkratno letno, subvencijo za stanarino, itd. ). Na hitro izračunajo, da imaš dovolj prihodkov, ker ti prištejejo še morebitni varstveni dodatek k penziji in seveda tudi dodatek za rekreacijo ( regres ). Slika se obrne, ko greš na banko vprašat za kredit in ti rečejo da imaš krepko premalo, da bi dobil en sam €. Enako se zgodi v trgovinah, ko bi kupil kakšno stvar na več obrokov...V eni obiskani, z namenom nakupa LCD TV-ja ( 350 € ), je limit 562€ rednega mesečnega prihodka, za ugodno rešitev obročnega odplačila...RTV prispevek pa moraš plačati, če boš po 1.decembru še kaj videl na starem TV-ju ali ne!
M-teorija
29. 04. 2010 14.58
Skrajni čas in upam, da bo Svetlik res na tem področju naredil red. Samo za primer zadnjič iz zavoda za soc. pride ven tip, ki je imel SP, ki ga je zadnjič zaprl. Saj ne bi bilo nič narobe, če tip ne bi s svojo dejavnostjo nadaljeval na črnao in na naš davkoplačevalski račun dobil še malo dodatka, na naš račun v katerega mu sedaj ni treba nič vlagati.
JurcaG
29. 04. 2010 14.57
misterij: On tolk zapravi za večerjo ... Strinjam se, da ogromno družin na račun samohranilstva obira državo, vendar rešitev ni v zniževanju otroških dodatkov itd ... Naredite stožji nadzor - in v kolikor so kršitve dokazane morajo vrnat te družine vse prejete prejemke pa tudi plačat precejšnjo kazen.
sudja
29. 04. 2010 14.33
Svetlik nauč se govorit preveč jecljaš
-misterij-
29. 04. 2010 14.28
+1
žalostno je to, da center za soc. delo krije stroške RTV- naročnine medtem, ko si mora vsak brezposeln plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje sam!! Kaj od tega je bolj nujno??? Gospod Svetlik naj proba preživet z 200 evri soc. pomoči na mesec in naj centru za soc. delo razloži kako jih bo porabil in zakaj jih bo namenil!!seveda mora pa 3 mesece prej živeti brez kakršnih koli prijemkov na njegov račun!! in ko ti za izhod iz sile pomaga zveza prijateljev ali katera druga dobrodelna organizacija v državi ti pa sociala vzame še teh bogih 200 evrov!! sramota za našo socialno državo!!