Slovenija

90-odstotna obdavčitev menedžerskih plač in nagrad

Ljubljana, 23. 09. 2009 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
37

DZ je potrdil, kar je predlagal poslanec Zares: V času krize se menedžerske plače nad določeno višino obdavčijo z dodatnimi 49 odstotki.

Poslanci razpravljajo o dodatni obdavčitvi najvišjih dohodkov v podjetjih, ki so povezana z državo.
Poslanci razpravljajo o dodatni obdavčitvi najvišjih dohodkov v podjetjih, ki so povezana z državo. FOTO: Državni zbor

Poslanke in poslanci so s 74 glasovi za in enim proti sprejeli zakon o dodatnem davku od dohodkov članov poslovodstev in nadzornih organov v času finančne in gospodarske krize. Vsa izplačila nad določeno višino od začetka tega leta do predvidoma konca leta 2010 bodo obdavčena z dodatnimi 49 odstotki.

Po zakonu, ki ga je predlagal poslanec Vili Trofenik iz Zares, bodo dodatno obdavčeni posamezniki, ki vodijo ali nadzorujejo podjetja, ki so deležna državnih pomoči za blaženje posledic krize. Davek v višini 49 odstotkov bo treba plačati na zneske nad določeno višino: pri plačah denimo tiste, ki presegajo 12.500 evrov mesečno, pri nagradah pa nad 25.000 evrov letno. Zakon bo veljal za dohodke, ki bodo izplačani v obdobju med letošnjim 1. januarjem ter koncem leta 2010 oz. do konca davčnega leta, v katerem se iztečejo poroštva in ukrepi za blažitev posledic finančne in gospodarske krize.

Poslanec Zaresa Vili Trofenik
Poslanec Zaresa Vili Trofenik FOTO: POP TV

Poslanske skupine so zakonu napovedale podporo

Zakon je sicer že v drugem branju podprla večina poslancev, po tretjem branju pa so prav tako vse poslanske skupine napovedale podporo zakonu.

Vili Trofenik, ki je zakon predlagal, je zanikal očitke, da bi bil predlog v nasprotju z ustavo, ker je uvedba dodatnega davka predvidena že z letošnjim 1. januarjem. Retrogradnost davčne zakonodaje je izjemoma dopustna, če je to v javnem interesu, je dejal. Pravi, da bo zakon v času finančne krize omejil izplačila ekscesnih nagrad, tudi v podjetjih, ki so prejele državno pomoč.

Obravnavani zakon smiselno dopolnjuje že sprejete ukrepe vlade na področju omejevanja prejemkov poslovodstev in nadzornih organov, se je strinjala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar.

Predlog podpirajo tudi v SDS, bo pa po besedah Rada Likarja le delno pripomogel k temu, da si slabi menedžerji ne bi izplačevali pretiranih, mnogokrat tudi moralno spornih nagrad. S predlagateljem se v poslanski skupini SDS razhajajo le v postavljeni meji za obdavčenje z omenjenim davkom. Zato so vložili dopolnilo, po katerem bi bili dodatno obdavčeni vsi prejemki iz delovnega razmerja, ki presegajo plačo predsednika vlade.

Srečko Prijatelj (SNS) je menil, da bi morali takšen davek uvesti že prej, hkrati pa je vprašal, zakaj mora biti kratkoročne narave. "Mislim, da to ni rešitev za slovensko gospodarstvo," je dejal in dodal, da bi se moral zgoditi tudi kakšen sodni pregon predvsem tistih, ki manipulirajo z javnimi financami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
24. 09. 2009 07.37
Po mojem mnenju je ta zakon oz, predlog strel v prazno. Niso problem dobri in visoko plačani menedžerji ampak rentniki, ki izhajajo iz politike in iz nje izhajajoči kvazi podjetniki, ki ULTRA molzejo proračunsko vrečo brez izkaza konkretnih rezultatov. Ti so problem, a ti bodo z zakonom komplementarni-žal.
naivna
24. 09. 2009 07.27
Dobri manageri so vredni, dobrega zasluzka, saj so odgovorni za svoje delo in napredek v podjetju. Nebi pa rekla, da bodo kar sli v tujino, saj tam nebi imeli take place pa tud ne pozicije, ker v tujini Slovenske diplome dosti ne veljajo.
resenik
24. 09. 2009 07.23
Kaj 90 ne pa 49!
jacfive
23. 09. 2009 21.37
gyzmo se strinjam. Določeni managerji res delajo svinjarije (izplačila nagrad, podjetje pa v minusu ipd.). Ampak zato ne smeš kaznovati vseh - tudi tistih managerjev, ki podjetja vodijo uspešno in si nagrade in visoko plačo zaslužijo. In taki davki počnejo ravno to. Zaradi nekaj kretenov bodo kaznovani vsi managerji, razen tistih (napol) kriminalcev, ki sem jih opisal prej - tisti ostanejo tudi pri takih ukrepih nekaznovani... Skratka v mojih očeh bo tak ukrep naredil več škode kot koristi...Bo pa mogoče prinesel nekaj volilnih točk.
M-teorija
23. 09. 2009 20.38
jacfive 23.09.2009, 19:24 Ne verjamem, da je kdorkoli proti takšnim menedžerjem , ki res nekaj naredijo in so za to tudi nagrajeni. Menedžerji, ki poskrbijo za uspešno poslovanje in dobre plače delavcev je seveda potrebno nagraditi. Ne moreš pa nagraditi nekoga, ki svojim delavcem ne privošči niti za preživetje sebi pa na tak ali na način kot si ga opisal sebi izplačuje bajne vsote. Kar se pa tiče bežanja kadrov v tujino, pa je mahanje s papirnatim zmajem. Sposobni so že zdavnaj v tujini in tujina je pri nas, saj živimo v svetu globalizacije.
CezDrnInStrn
23. 09. 2009 19.48
Ja, na papirju! Kerga bašete !
est
23. 09. 2009 19.39
Enkrat je potrebno postaviti jasna previla in sankcije za menedžerje, ki potem vodijo podjetja. Za dobro delo nagrada, za goljufanje in špekulacije pa 3x4 m in 1/2 ure sprehoda na dan. To kar predlaga Zahec je pa res en hec. Menedžer si bo v vsakem primeru izplačal neto nagrado, ki si jo je zamislil, samo državna blagajna bo dobila več.
JozaFric
23. 09. 2009 19.26
Kako lahko zakon velja za nazaj??
jacfive
23. 09. 2009 19.24
Za kar nekaj sumljivo bogatih "managerjev" vem, kako funkcionirajo. (eden izmed njih je "rešitelj" Laboda Franc Gajšek). To so ljudje, ki si izplačujejo minimalno plačo (jih ne moreš dodatno obdavčit), vozijo se pa v masseratiju, proti njim tečejo sodni postopki, vendar pa jim sodišče ne more ničesar vročiti, ker uradno sploh nikjer ne stanujejo (čeprav jih redno vidiš na TVju), ipd. Takšnim ljudem ne more noben tak zakon do živega. Ampak to so ljudje, proti katerim bi se mogli boriti, ker ti ljudje dejansko živijo od tega, da izčrpajo podjetje, kot paraziti, dokler ne propade. Nato se preselijo (prevzamejo) v novo podjetje. Ne pa da izvajamo inkvizicijo nad ubogimi managerji z 10.000EUR plače (mimogrede, to je povsem poštena managerska plača - kdor misli, da manager sedi v pisarni z nogami na mizi in cigaro v ustih in vleče 10.000EUR plače kar tako, je bedak) Če bi radi pa imeli spet socializem, z direktorsko plačo 2000EUR bruto, kot je nekdo predlagal potem pa kar - ampak ne se čudit, če boste za ta denar imeli same nesposobneže v upravi in bodo propadla še tista "dobra" podjetja, ker bodo dobri managerji (in teh je v sloveniji precej - samo o njih se ne govori vsak dan) preprosto odšli v tujino.
Justice1
23. 09. 2009 19.23
Norčujejo se iz državljanov. S tem niso obdavčili nikogar. Minimum bi bil 70% obdavčitev vsega kar je višje kot Pahorjeva plača. Vendar kaže da stranka, ki jo je kupila odvetniška pisarna Pahorju kaj takega ni dovolila. Vlada na združba bogatih kriminalcev preko bolj ali manj skorumpiranih politikov. Če pride na oblast opcija , ki je prejšnje volitve zgubila bo še slabše.
abeceda123
23. 09. 2009 19.08
Samo nova laž, da se pozabi na prejšnje. Pod teme levaki, ne bo bolje nikoli.
M-teorija
23. 09. 2009 19.04
Na videz nič novega saj se je tega domislil že Obama. Pa ne izgleda tako. Srečko Prijatelj se namreč čudi kaj so toliko časa čakali. Če so namerno in zavestno zavlačevali z zakonom, potem vsaka jim čast., kajti počakali so da so si menedžerji izplačali nagrade sedaj bodo pa s tem denarjem polnili in mašili luknje v žaklju. Če bi to storili prekmalu, bi prebrisanci kanalizirali denar za sebe na drug način, tako pa so jih pričakali iz zasede. Povedano po domače, počakali so da mrčes izplava na plano. Sedaj pa je na vrsti čiščenje nesnage, deratizacija njihovih nečednost in egoističnega ignoriranja težav v kateri se nahajamo zaradi recesije. Vsaka čast. Zanima me le kdo je tisti , edini , ki je nasprotoval temu zakonu.
pluged89
23. 09. 2009 19.04
Končno nekaj pametnega.
spartanec_90
23. 09. 2009 19.01
dejan.keuc 23.09.2009, 18:58 0 In kaj smo s tem pridobili? 1. Podjetja bodo imela še slabša vodstva, ker za ta denar ne bo delal noben dober menedžer. 2. Podjetja s tem ne bodo pridobila, ker bo bruto plača enaka. Pridobila bo samo država. 3. Kdo pravi, da se s tem ne bodo zvišale bruto plače? Treba pa se je tudi zavedat, da to velja samo za podjetja, ki pridobivaje pomoč države. JAZ BI DELAL GLEDE NATO DA SLOVENSKA PODJETJA V DRŽAVNI LASTI PADAJO KOT PO TEKOČEM TRAKU POMENI DA SO ZDAJŠNJI DIREKTORJI TAKO HUDO "SPOSOBNI" DA BI BIL LAHKO DIREKTOR TUDI JAZ, A ŠTEKAŠ !!!?
space22
23. 09. 2009 19.01
vseeno bodo lahko mirno kradli naprej, ta zakon je larifari
Dejan Keuc
23. 09. 2009 18.58
In kaj smo s tem pridobili? 1. Podjetja bodo imela še slabša vodstva, ker za ta denar ne bo delal noben dober menedžer. 2. Podjetja s tem ne bodo pridobila, ker bo bruto plača enaka. Pridobila bo samo država. 3. Kdo pravi, da se s tem ne bodo zvišale bruto plače? Treba pa se je tudi zavedat, da to velja samo za podjetja, ki pridobivaje pomoč države.
Jest.sm.normaln
23. 09. 2009 18.56
stanislav, to je 24-urni virus, tudi meni je miška kaput...
Zups82
23. 09. 2009 18.52
Zdaj bodo morali pa še bolj krasti, da bodo lahko odplačevali kredite za jahte in vile.
stanislav3
23. 09. 2009 18.51
miško mam pokvarjeno, nek virus more bit, neki avtočki se vozijo, poleg belih mišk z oranžnimi ušesi
ACEG
23. 09. 2009 18.49
Ja in? Njihova "plača" bo sedaj višja za znesek, ki ga bodo morali dodatno plačati državi. Posledica - za rajo še manjša količina raspoložljivih sredstev - manjše plače - manj davka. Rezultat: menedžerski neto - enako kot prej, davek skupno enako kot prej, delavski neto - manjši kot prej. Seštevek enak kot prej - to je tudi logično, nič ne pade iz zraka.