Slovenija

Bodo otroci ostali brez pediatra?

Ljubljana, 05. 10. 2012 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani in njeni okolici močno primanjkuje pediatrov. Minister Gantar za takšno stanje krivi zdravniško zbornico in njeno politiko specializacij, na zbornici pa odgovarjajo, da je odločno premalo vseh zdravnikov, ne le pediatrov.

Zdravstvo pesti še večja težava od pomanjkanja denarja: pomanjkanje zdravnikov. V Ljubljani in njeni okolici tako močno primanjkuje pediatrov. Kot pravijo direktorji zdravstevnih domov, se na prosta delovna mesta ne prijavi nihče, tako da bi nekateri otroci utegnili ostati celo brez pediatra. Minister Tomaž Gantar za takšno stanje krivi zdravniško zbornico in njeno zgrešeno politiko specializacij, na zbornici pa odgovarjajo, da je odločno premalo vseh zdravnikov, ne le pediatrov.

Na zdravniški zbornici pravijo, da ni premalo le pediatrov, ampak vseh zdravnikov.
Na zdravniški zbornici pravijo, da ni premalo le pediatrov, ampak vseh zdravnikov. FOTO: Thinkstock

Primer: občina Grosuplje. Za 1.700 otrok doslej le ena pediatrinja. In ta zdaj odhaja v pokoj. Grosuplju grozi, da bo ostalo brez pediatra. "Na več razpisov, ki smo jih dali, se ni javil nihče. Mislim, da to ni le naš problem, ampak splošni problem," pravi direktor zdravstvenega doma v Grosupljem Janez Mervič. Ker je premalo razpisanih specializacij za pediatre, se ne more nihče javiti na prosto delovno mesto.

Na drugi strani pa – denar. Čas recesije ne dovoljuje, da bi z mamljivo plačo privabili pediatrinjo iz drugega zdravstvenega doma. "Ona je specializirala za neko drugo ustanovo. Ta hoče veliko denarja, da bi jo odkupili. Ampak toliko pa res nimamo, kolikor bi morali plačati zanjo," pravi Mervič. In ko hočejo starši poiskati novega pediatra v Ljubljani ali v Ivančni Gorici, je odgovor povsod enak – sprejemamo samo novorojenčke – in še to le iz naše občine. Vas pa, žal, ne. Zato zdravstveni domovi krpajo luknje z zdravniki za odrasle.

In ker tudi država ve, da se sistem podira, pristojni minister napoveduje – treba bo spremeniti pravila igre. Za pomanjkanje pediatrov je kriva dolgotrajna zgrešena politika podeljevanja specializacij, dodaja. In še – ministrstvo ima preveč zvezane roke in premalo vpliva. "Mi želimo spremeniti pravila. Javna pooblastila, ki jih zbornica ima. Do zdaj je imela praktično vse v rokah," pravi zdravstveni minister Gantar. Zdravniška zbornica pa vrača žogico – prav vseh zdravnikov je premalo, ne le pediatrov. "Samo če bomo imeli več diplomantov, bomo imeli dovolj pediatrov," pravi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda medtem opozarja, da bi trenutno več specializacij za pediatre jemalo zdravnike iz drugih panog. Minister pa odgovarja, da je razpise  treba prilagajati potrebam. "Mislim, da je proces podeljevanja specializacij zgrešen, da so spremembe potrebne. Javna pooblastila je treba spremeniti, dati večji vpliv zavodom," pravi Gantar. Zdravnike bo treba dati na tista mesta, kjer se jih najbolj potrebuje, dodaja minister. A za mame, ki se morajo znajti same, je že zdaj – prepozno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
06. 10. 2012 11.13
+4
Vsi sistemi pod kapitalističnim so svoje odslužili, ...razumljivo da ljudje tam ne vidijo možnosti, poti. Medicina je šla z specializacijo predaleč in izgubila (celega) človeka, danes ga obravnava izključno po delih delov. Na nivoju mehanikarije.
Smrekar1
06. 10. 2012 09.19
+3
Minister v zmagovitem stilu kulta JJ krivi vse ostale in želi vajeti v rokah, češ da bo on to popravil. Če kdo dvomi, da ima prav zbornica, naj gre na stran zavoda za zaposlovanje in pogleda razpise za prosta delovna mesta. Približno polovico povpraševanja po visokem kadru so zdravniki.
pgdpgd
06. 10. 2012 09.03
+0
Ne vem ,zakaj se komplicira. Pediatri so postali modna muha ,od kar smo pod EU. Včasih si imel za otroka splošnega zdravnika,pa smo bili še bolj zdravi kot so zdaj. Saj res ni treba za vsako prasko k zdravniku, za hujše bolezni in poškodbe imamo pa specialiste v bolnišnicah.
tedo974P8medo
06. 10. 2012 08.45
+3
Vedno se obtožuje drugega, tako minister zdaj pravi, da se zdravniki ne znajo prav specializirat, zdravniki pa pravijo, da je problem v premalo prejetega denarja. Vedno se namerno drug drugega obtožuje, da ni treba nič izboljšati.
Indigo Pingvin
05. 10. 2012 23.04
+7
Marsikje je politika zgrešena totalno. Recimo pri zobotehnikih, vsako leto sprejmejo 60 dijakov, delo jih pa vsako leto dobi SAMO 5-10!!! Številke so prave! Dokler bodo interesne skupnosti imele tak vpliv na izobraževanje, do takrat bodo stvari v Sloveniji šle navzdol. Ministri, vlada, HALLO!!! Zbudite se hudiča!!
dobra_tetka
05. 10. 2012 21.15
+20
Zakaj se briše komentarje? Napisala sem tako kot je. Dijaki, ki si želijo študirati medicino ne dobijo mesta!!!! Fakulteta vsako leto skoraj zniža vpisna mesta, ljudje pa odhajajo študirati medicino v tujino. Je pa še ena stvar- specializacijo za pediatra ni lahko dobiti. Poznam kar nekaj bivših študentk, ki jim je pediatrija edina želja, ampak je ne dobijo. Kaj ni to žalostno??? MI pa uvažamo tuje zdravnike in za njih plačujemo usposabljanje!!! Dokler se ta gnili sistem ne spremeni, ne bo NIČ boljše
xennon
05. 10. 2012 21.51
-1
kako usposabljanje plačujemo za tuje zdravnike? preprosto: nikakršno.
zyor
05. 10. 2012 21.12
+16
Če primanjkuje zdravnikov, zakaj potem ne povečajo vpisa na medicinski fakulteti, ob enem pa imamo vsako leto tisoč novih ekonomistov, ki jih nihče ne potrebuje. Mogoče se pa zdravniki oz. ljudje na univerzi bojijo prevelike konkurence v zdravstvu, mogoče...
Smrekar1
06. 10. 2012 09.22
+1
Ni tako enostavno, potrebuješ prostore in kadre. Na MF v Ljubljani imajo že zdaj kolokvije in izpite ob 7h zjutraj ali še prej, ker kasneje ni prostora. MF ni edina fakulteta ki se srečuje s tem problemom. Teh je še nekaj.
Ramzess
06. 10. 2012 11.17
-1
Kaj jim pomaga deset let šolanja, če ne na koncu ne vedo nič, razen tistega kar zahteva farmacija, ki je bolj sumljivo kot ne.
Zrkizz
05. 10. 2012 20.12
+6
V tujini jih pa zanimivo ne manjka, je pa na zalost res da jih je treba placati, ce si Slovenec.