Slovenija

Zakon o medijih ni prestal prvega branja

Ljubljana, 15. 07. 2011 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanci po prvem branju predlaganega zakona o medijih niso izglasovali sklepa, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, saj je za glasovalo 38, proti pa 39 poslancev. Zakonodajni postopek je zato končan.

Zakonodajni postopek je končan.
Zakonodajni postopek je končan. FOTO: POP TV

Zakon o medijih ni prestal prvega branja, saj poslanci niso izglasovali sklepa, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo. Za je namreč glasoval 38, proti pa 39 poslancev.

Podporo zakonu so že v razpravi odrekli v SDS, SLS in SNS, v Zares so zakon podpirali, v SD, DeSUS in LDS pa so sicer izražali zadržke do zakona, a je bilo pričakovati, da ga bodo vsaj v prvi obravnavi podprli.

Kljub temu so se glasovanja vzdržali poslanki SD Janja Klasinc in Andreja Rihter, proti pa so bili njuni strankarski kolegi Julijana Bizjak Mlakar, Alan Bukovnik in Tomaž Tom Mencinger.

Proti zakonu je bil med drugim tudi predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, med nepovezanimi poslanci pa so Franc Žnidaršič, Alojz Posedel in Vili Rezman glasovali za, Andrej Magajna pa proti.

Tisti poslanci DeSUS, Zares in LDS, ki so bili prisotni, so bili za. V SLS, SDS in SNS so bili proti, poslanec SLS Janez Ribič pa se je vzdržal.

V SD in DeSUS so sicer napovedovali, da zakona v nadaljnjih obravnavah ne bodo podprli, če ne bo doživel sprememb. Najbolj sporna je bila določba, ki prepoveduje ustanavljanje radijskih mrež, sporen je bil tudi previsok prag, do katerega je treba priglasiti koncentracijo v medijih.

Prav tako je bilo nekaterim poslanskim skupinam sporno, da predlog določa, da novinar ne more dobiti statusa samostojnega novinarja, če je bil v zadnjih treh letih obsojen na častnem novinarskem razsodišču.

Veliko poslancev je že v četrtek nasprotovalo tudi svetu za medije. Po mnenju SDS bi takšen svet okrepil politične pritiske na medije, po mnenju SLS pa bi svet uveljavil "nek nov koncept medijev, ki gre v smeri mehkega nadzora države nad mediji". Da svet ni potreben, je menila tudi poslanka SD Janka Klasinc.

Že v četrtek so tako v SD in DeSUS in LDS napovedali, da bo podpora zakonu v drugi obravnavi odvisna predvsem od posameznih rešitev zakona v naslednjih obravnavah, enako sta napovedala tudi poslanca obeh manjšin. V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so napovedali, da se bodo odločali vsak po svoje.

Novinarji bi težje prihajali do informacij

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je opozorila na krčenje pravice medijev do informacije, ki naj bi ga prinašal novi zakon o medijih. Zakon, ki je v postopku prve državnozborske obravnave, bi po njenem mnenju v praksi bistveno poslabšal položaj medijev pri pridobivanju informacij.

Kot namreč pojasnjuje, novinarji po predlogu novega zakona nimajo več pravno varovanega posebnega položaja pri pridobivanju informacij, ampak se glede dostopa do informacij zanje v celoti uporablja zakon, ki ureja dostop do informacij javnega značaja.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar FOTO: 24ur.com

Predlog 43. člena zakona o medijih sicer določa, da morajo organi odgovarjati na pisna vprašanja novinarjev najpozneje v petih delovnih dneh po prejemu vprašanja, pojasnjuje Pirc Musarjeva. Hkrati dodaja, da zakon ne določa več, da imajo novinarji v primeru zavrnitve pravico do pritožbe na informacijskega pooblaščenca.

V nasprotju z veljavnim 45. členom zakona o medijih predlog nove ureditve tudi ne določa več, da lahko organ zavrne posredovanje odgovora na vprašanje zgolj iz razloga, če so zahtevane informacije izvzete iz prostega dostopa po zakonu, ki ureja dostop do informacij javnega značaja, še navaja Pirc Musarjeva. Prav tako pa predlog zakona po njenih besedah ukinja pristojnost informacijskega pooblaščenca kot organa, pooblaščenega za nadzor nad izvajanjem člena.

Krivo ministrstvo za javno upravo?

Pirc Musarjeva je v zvezi s temi spremembami pripombe na predlog nove ureditve na ministrstvo za kulturo podala že lani jeseni. Ministrstvo naj bi ji sporočilo, da bodo pripombe v celoti upoštevane. Zato so v uradu pooblaščenke "s toliko večjim presenečenjem" ugotovili, da je predlog zakona v tem delu povsem v nasprotju s pripombami.

V uradu pooblaščenke domnevajo, da je do sprememb prišlo v fazi medresorskega usklajevanja. Ministrstvo za javno upravo se je namreč v pripombi, ki jo je poslalo aprila, spraševalo po smotrnosti normativnega urejanja pravice novinarja do informacij. Po mnenju ministrstva tudi ni utemeljenih razlogov, da se novinar obravnava bistveno drugače kot ostala zainteresirana javnost. Kot še navaja Pirc Musarjeva, se ministrstvo za javno upravo prav tako ni strinjalo s predlogom, da bi o pritožbah še naprej odločal informacijski pooblaščenec.

Informacijskemu pooblaščencu sicer niso znani razlogi, "ki so ministrstvo za javno upravo vodili do zgoraj navedenih ugotovitev, ti pa iz predloga zakona tudi niso razvidni", je zapisala Pirc Musarjeva. Opozorila je, da gre za pravico medijev, ki je bila določena že pred petimi leti in ki se je v praksi že uveljavila. Število pritožb pa iz leta v leto narašča, dodaja.

Novinarji proti "nedopustnim spremembam"

Protest zoper "nedopustne" spremembe 43. člena predloga zakona izražajo tudi v Društvo novinarjev Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se društvo v celoti pridružuje danes izraženemu stališču informacijske pooblaščenke in zahteva spremembi petega in osmega odstavka 43. člena predloga zakona.

Opozarjajo, da je razlika med informacijami za medije in informacijami javnega značaja bistvena. Prva namreč po vsebini predstavlja odgovor na vprašanje in zato pomembno odstopa od opredelitve informacije javnega značaja. In kot dodajajo, mediji v družbi opravljajo posebno funkcijo in imajo tudi z ustavo zagotovljene posebne pravice, zato je nevzdržno stališče, da naj bodo pri dostopu do javnih informacij izenačeni z ostalimi državljani.

Novi osmi odstavek 43. člena je po mnenju društva novinarjem vzel pravico do pritožbenega postopka, če organ zavrne odgovor na novinarsko vprašanje. Pravica do dostopa do informacij za novinarje je tako ostala brez pravnega varstva, opozarjajo. Nesprejemljiva se jim zdi tudi sprememba petega odstavka 43. člena, ki organu omogoča, da zavrne odgovor na vprašanje, "če so informacije izvzete iz prostega dostopa po zakonu". Dostop novinarjev do informacij je o novem petem odstavku bistveno omejen, ugotavljajo. Društvo novinarjev zato zahteva, da se v zakon vrne pritožbeni postopek, kot ga je opredeljeval obstoječi zakon in ki se je tudi v praksi izkazal za učinkovit instrument.

Da opozorila informacijske pooblaščenke o krčenju pravice medijev do informacije, ki ga prinaša nov zakon o medijih, potrjuje navedbe, da je predlagani zakon slab in da ga je treba v celoti zavrniti, pa so prepričani v Združenju novinarjev in publicistov. Predsednik združenja Igor Kršinar je sporočil, da imajo novinarji po sedaj veljavnem zakonu o medijih vsaj to možnost, da se v primeru, ko uradni organ ne odgovori, pritožijo informacijski pooblaščenki. Združenje je poslance zato še enkrat pozvalo, naj predlagani zakon zavrnejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macyy
17. 07. 2011 10.14
Dobro bi bilo, da bi Majde obe Kazensko in materijalno odgovarjali zaradi škode povzročene Slovenskemu narodu tudi pred hitrim delavskiom sodiščem. Saj ne mislijo končati z uničevanjem Slovenske države.
Marcel Korošec
16. 07. 2011 19.50
še zmeraj serjejo,kdaj bodo šli
Buena Vita
16. 07. 2011 15.23
macyy se strinjam,čakam dan da bodo zločinci končali v hhaagu,kamor sodijo,enako delajo kot je to počel miloševič ,in gliha vkup štriha
M_teorija
16. 07. 2011 13.27
Da bi se dalo zaustaviti resnico z nekim zakonom je pa res odveč bojazen. Ma "smo" pa ja preveč iznajdljivi. A je v tehnološki eri res težko ozvočiti nekoga, naprimer Hvalico, Bajuka ali celo predsednika države. Če to zna Murdock, zakaj bi ne znali še pri nas. Celo več, sploh ni omejitev priti do informacij znanje, ampak pokvarjenost. Še več, to pravilo očitno ne velja le za vprašanje medijske svobode, ampak družbe nasploh. Očitno imamo tako devianten sistem, kjer ne šteje znanje in sposobnost, tem več le pokvarjenost, pa naj bo to v politični, gospodarski ali čisto vsakdanji sveri. Samo odpreti je oči, pa bomo kmalu ugotovili, da od tega zavoženega sistema, ki v osnovi sicer ni slab imajo koristi le tisti, ki so pokvarjeni in ne poznajo empatije, prededipalci. Namesto demo-kracije imamo prededipal-kracijo. Po domače vladajo in nam krojijo usodo pokvarjeni, ki nam servisirajo, da jih ne gledamo kaj počnejo, ampak kaj govorijo. In to je najbolj žalostno, da jim uspeva. Še bolj žalostno je ker sistem nam daje pravico, da zahtevamo, da so boljši, pa te pravice ne izkoristimo, ker imamo zaslepljen pogled, ker ne vidimo, da so vsi ti cesarčki v resnici goli.
Macyy
16. 07. 2011 13.04
Poleg Pahorja, Golubiča, Kresalove so Slovencem največ škode povzročile še Majde. Skupaj bi morali z svojimi pajdaši odgovarjati zaradi Genocida nad Slovenskim narodom.
mac4_m
16. 07. 2011 12.26
v tej super krizi je najpomembneje zmanjšati odstotek slovenske glasbe na slovenskih radijskih postajah in spreminjati medijske zakone, ki novinarjem omogočajo 'previsoko' stopnjo kritičnosti.. Slovenci lahko zaupamo, da nas bo ta vlada s sprejetjem v tej kritični gospodarski situaciji nujnega medijskega zakona popeljala iz krize...
dule100
16. 07. 2011 09.05
Kaj pa je zdaj to ? So se levaki naveličali samih sebe !
Raztezje
16. 07. 2011 00.37
Uh, na tesno je šlo, vendar jim ta naskok na trdnjavo tokrat ni uspel. Škoda, da se niso tako odzvali tudi glede povišanja kazni v prometu, še posebej glede sprememb kazenskega zakonika, vedno je treba kritično nastopiti z argumenti, material je treba najprej prebrati in zadeve prespati, ne pa le mehansko dvigati roke. Sploh pa se morajo zavedati, kadar kdo napada svoboščine, bo tekla kri.Volilci si bomo zapomnili, kdo je spet hotel nekaj vsiliti in kdo je bil proti. Padel je še en slaboumen predlog vlade, zdaj bi se lahko pogovarjali o podrobnostih, kdo in zakaj je hotel spreminjati posamezne člene, saj protiargumenti opozicije še zdaleč niso edini potrebni ugovori, čakamo na glas stroke. Kaj ko bi sprejeli zakon, po katerem lahko vsakdo postane svobodni, raziskovalni novinar, naj publika ocenjuje, kdo je vreden pozornosti, ne pa "of the record", pa take fore.
Frane Šajn
15. 07. 2011 17.56
Do zdaj so bili edini ,ki so kaj raskrili in pokazali sprstom ampak brez haska, se strnjamo?! Sizofovo delo!
proofreader
15. 07. 2011 16.43
Ne sekirajte se, če bodo skrivali bomo pa na Wikileaks prebrali.
odbogaposlan
15. 07. 2011 15.54
mene pa zanima zakaj se ob vsali zamenjavi oblasti na 4 leta, menja tudi ta zakon? ovce?
rajak
15. 07. 2011 15.47
NOVINARJI OBJAVITE KAR STE DOBILI ----GOLEGA OTOKA NI VEČ---
mary222
15. 07. 2011 15.37
ta vaša pirc musarjeva je za vas bolj priljubljena kot sam bieber. ste ji dolžni kakšno odpravnino ali kaj, da ste tako navdušeni nad njo?
Caterpillar
15. 07. 2011 13.32
Allora za novinarje spletnih portalov ne bo nic drugace, ker itak prepisujejo in prevajajo en od drugega...
ata_jez
15. 07. 2011 13.25
Novinarji? Kateri novinarji?
Marcel Korošec
15. 07. 2011 13.15
evo pa bomo imeli Potratovo levičarsko Pahorjevo Komunistično diktaturo !
wsharky
15. 07. 2011 12.56
.... ce bodo novinarji tezje prihajali do informacij potem bomo brali samo samopromocijske prispevke kvazi slovenske ekstrade ... Borutek prosim ne nam tega nareit...